Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:362, Did:0, useCase: 3

Razma: ''Braucienu uz Pasaules kausu nekad neaizmirsīšu'' (2.daļa)

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Razma: ''Braucienu uz Pasaules kausu nekad neaizmirsīšu'' (2.daļa)
Jānis Mustafejevs un Madars Razma. Foto: PDC

Vakar piedāvājām sarunas pirmo daļu ar Latvijas vadošo šautriņu metēju Madaru Razmu, kurā sportists stāstīja par saviem pirmajiem soļiem šajā sporta veidā, šautriņmešanas aizkulisēm, niansēm, reitingiem, vadošajām valstīm… Šodien lasītāju uzmanībai sarunas otrā daļa, kurā Madars stāsta par debiju Pasaules kausa apritē izlašu turnīrā, iegūtā balvu fonda daļas ziedošanu, kā arī to, vai sporta veidam Latvijā ir nākotne.

Intervijas pirmā daļa pieejama ŠEIT:

- Esam nonākuši līdz PDC Pasaules kausam. Pastāsti, cik iespējami daudz vari, par aizkulisēm. Kā nokļuvāt uz turnīru?
- Pirmās baumas par to, ka Filipīnas netiks, bija jau labu laiku atpakaļ. Es sākotnēji baigi par to neiespringu – kā būs, tā būs. Bija otrdiena, kad man no PDC Nordic&Baltic vadības atnāca ziņa, ka Singapūra ir atteikusies un viņu vietu ieņem Portugāle. Ja vēl kāds izlems nebraukt, tad mēs esam pirmie rindā. Prasīju, kāda ir iespēja, ka braucam, un man neko nemācēja teikt. Trešdienas rītā menedžeris jau atrakstīja, ka Ķīna nebrauc. Es gan biju plānojis, ka Filipīnas varētu beigās nebraukt. Man izskaidroja, ka pirms braukšanas jāveic Covid 19 analīzes. Par Jāni man uzreiz PDC pateica, ka tas būs viņš, nevis kāds cits, jo atradies visaugstāk Skandināvijas reitingā. Paziņoju Jānim, bet teicu, lai pārlieku nesapriecājas, jo viss vēl var mainīties. Vēlāk kādas četras reizes viss mainījās uz vienu un otru pusi – tad braucam, tad nebraucam. Iemeslus nezināju, bet vēlāk noskaidroju, ka ķīniešiem bija problēmas ar vīzām, kuras viņi beigās dabūja. Nākamā problēma bija jau lidostā, kur viņiem pateica, ka bagāža laicīgi var neaiziet līdz Austrijai. Viņiem piedāvāja braukt tikai ar rokas bagāžu, šautriņas atrodot uz vietas, bet ķīnieši atteicās. Ceturtdienas vakarā mēs saņēmām apstiprinājumu, piektdien no rīta, ceļā uz lidostā, atnāca negatīvas Covid19 analīzes un devos ceļā. Austrijā mana bagāža atnāca izjukusi un bija jāpērk jauns čemodāns. Tāpat biju noīrējis auto, samaksājis par to, bet vēl nebiju atstājis depozīta maksu, ko parasti veic ar kredītkarti, bet man ir debetkarte, kas nederēja. Bija jāmeklē jauns auto un vienu izdevās atrast. Ierodoties Zalcburgā, nodevām vēl vienu Covid19 testu un gaidījām rezultātus, lai varam spēlēt. Divas stundas pirms spēles mums neviens nekādu ziņu nedeva, bet manam menedžerim izdevās visu nokārtot un varējām spēlēt. Pozitīvākais, ka nebija laika satraukties no tā visa stresa visapkārt.

-Jāsaka, ka pirmajā spēlē Jums ļoti paveicās, īpaši jau Jānim ar dubultajiem.
- Es būšu vēl godīgāks – domāju, ka otru tādu spēli ar tik labi trāpītiem dubultajiem Jānis nenospēlēs. Par vidējiem punktiem viņš var spēlēt veiksmīgāk. Palasīju Sportacentrs.com komentārus, un negribu piekrist, ka viņš nav top 20 spēlētājs Latvijā, taču ar Jāni to esam izrunājuši, ka pirmā astoņnieka šautriņmetējs Latvija viņš nebūtu. Viņš trenējas Anglijā un tas viņam ir liels ieguvums, iespējams, tāpēc bija tik labs dubultajos, jo Anglijā mentalitātē ir vienkārša – neiemet dubulto, paldies! Nākamajā dienā es Jānim neko nepārmetu, bet pilnībā sapratu, ka viņš vēl lidoja un nebija uz zemes. Nevarēju dabūt atpakaļ viņu savā ādā un diezgan loģiski, ka tas nebija viņš. Mēs paši izlēmām, ka Jānis sāks maču ar Beļģiju ar domu, ka Dimitrijs būs pirmais un Kims otrais. Man pret Haibrehtu būtu daudz vienkāršāk, jo esmu viņu uzvarējis ,un varētu viņu piebremzēt. Jānis jau pēc spēles teica, ka Kims spēlēja ļoti ātri ,un ir pielāgojies viņa spēles stilam. Pirms paša mača mēs aprunājāmies ar beļģiem un Kims teica: ‘’Vienalga, ar ko spēlēju kopā, vienmēr esmu Beļģijas Nr.1’’.

-Pats teici, ka Jānis nebūtu Latvijas labāko vidū, tad kāpēc viņš bija Tavs pārinieks?
- Viņš bija otrais PDC Skandināvijas reitingā. Mēs varējām būt jau pāris gadus iepriekš, taču reiz atteicos kāzu dēļ. Pēc tam bija runas, ka neesam, jo mums nav otrais spēlētājs PDC kvalifikācijas skolā. Tagad Jānis brauks un, ja mums būs iespēja spēlēt vēl kādu gadu, tad redzēs, vai viņš būs otrais numurs, jo spēlēja kvalifikācijas skolā, vai kāds cits, kas augstāk Skandināvijā.

Kas Tev notika pret Van den Bergu, jo tā spēle bija tavējā?
- Pret Dimitriju noteikti, jā. Aizmetu garām tās divas bultas, nu ko darīt... Tāds ir sports. Pēdējā legā arī viņš parādīja, kāpēc ir ‘’World Matchplay’’ čempions. Katrā ziņā tas nebiju es. Citreiz tie nervi parādās tikai noslēgumos, bet te jau no paša mača sākuma biju nervozs.

-Savā Twitter kontā biji rakstījis, ka ziedosi prēmiju. Ja nav noslēpums, kam to ziedoji?
- Pirmkārt, dažos medijos tiku pārprasts, jo biju rakstījis, ka ziedošu daļu prēmijas. Šobrīd gaidu apstiprinājumu, bet ziedošu Priekules vidusskolai. Tā kā pašvaldība ir mani atbalstījusi, kad biju pusprofesionālis, vienmēr zināju, ka vēlos tai dot arī atpakaļ.

- Cik populārs šautriņmešana ir kā sporta veids Latvijā?
- Godīgi sakot, nezinu, jo pēdējos divus gadus neesmu daudz apmeklējis Latvijas turnīrus. Uzskatu, ka mums ir ļoti laba organizācija un sacensības tiek organizētas augstā līmenī. Pats daudz neiesaistos, jo man ir bijis atsevišķs konflikts ar federācijas vadību. Manas domas, kā attīstīt šautriņas Latvijā, ir krietni citādākas kā federācijai, tāpēc man palūdza noiet malā, ko arī izdarīju. Viens ir skaidrs – šis Covid 19 laiks ir brīdis, kad vadošajām organizācijām ir iespēja mainīties uz labo pusi. Daudz, ļoti daudz izmaiņu būs. Latvijā šautriņas met samērā daudz cilvēku – man bieži raksta, un vietējie čempionāti tiek rīkoti vairākās pilsētās.

- Kā Tu vērtē Latvijas šautriņmešanas nākotni?
- Tā tendence, kas bija pirms Covid19, bija noteikti pozitīva, jo arvien vairāk spēlētāju sāka braukt uz ārzemju turnīriem. Domāju, ka Latvijas šautriņu federācijas vadībā ir īstie cilvēki, kas šo sportu, attiecīgi pielāgojoties, var attīstīt pareizajā virzienā. Manuprāt, pārāk maz ar medijiem strādā. Saprotu, ka žurnālistiem vajag stāstu, un, ja Razma aizbrauc uz kādu turnīru un atbrauc bez uzvarām, tas nav nekāds stāsts. Tomēr Latvijas čempionātā mums bija spilgts piemērs, kad finālā spēlēja 12 vai 13 gadus vecs čalis. Jāsaka, ka mums ir pulks ar labiem talantiem un tas, manuprāt, ir stāsts par to, kā jauni nāk un skolo pieredzējušos. Uzskatu, ka federācijai vairāk jāsadarbojas ar igauņiem un lietuviešiem, jo tikai konkurence veicinās sporta veida attīstību. Zinu, ka tas ir grūti – igauņi vienmēr būs gatavi parakstīties uz visu, jo viņi ir krietni aiz mums, bet latvieši ar lietuviešiem nav mācējuši sadzīvot jau kopš ilgiem laikiem.

Redzi, ka būs nākamie Madari Razmas?
- Es ceru. Tiem jauniešiem šobrīd ir 12 vai 13 gadi. Lai viņus aizvestu uz Skandināviju vai pasaules federācijas turnīriem, man jāgaida, kad viņiem būs 16. Vienam spēlētājam, ja nekas kardināli nemainīsies, tad finansējums ir, un ir tikai jāgaida. Pagājušogad palīdzēju viņam aizbraukt uz ‘’World Masters’’ Londonā, kas viņam arī bija jauna pieredze. Neko lielu nevinnēja, bet tā pieredze, ko ieguva, ir nenovērtējama. Viss, ko es prasu no jauniešiem, lai viņi mācās no kļūdām un rezultāti būs.

  +3 [+] [-]

, 2020-11-26 18:05, pirms 3 gadiem
Paldies, Tom, par interviju! Dārti tiešām ir daudz lielāks sports nekā te dažiem liekas, bet ļoti piemirsts mūsu medijos.

  +2 [+] [-]

, 2020-11-26 18:33, pirms 3 gadiem
Mums ir pasaules top 70 džeks,par viņu ir jāraksta un rit viņam sākas liels turnīrs.Pirmajā kārtā ņemams pretinieks.

  +1 [+] [-]

, 2020-11-26 19:49, pirms 3 gadiem
player7 rakstīja: Mums ir pasaules top 70 džeks,par viņu ir jāraksta un rit viņam sākas liels turnīrs.Pirmajā kārtā ņemams pretinieks.
Dobijs ir klasi augstāks čalis ,bet seši legi iespējas ir . Daikti ar to arī ir coini ka ikviens kartes turētājs var uzvarēt jebkuru citu

     [+] [-]

, 2020-11-27 21:11, pirms 3 gadiem
Lasu tekstu un nesaprotu, kas tas par Jāni. Tiešām uzvārdu nevar uzrakstīt?