Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:362, Did:0, useCase: 3

Noslēdzies šautriņu mešanas festivāls Latvia Open 2009

Noslēdzies šautriņu mešanas festivāls Latvia Open 2009
Foto: Pauls Dreimanis

Pagājušajā nedēļas nogalē Maritim Park Hotel viesnīcas telpās notika lielākais šautriņu mešanas turnīrs Latvijā. Šajās sacensībās kopumā piedalījās dalībnieki no 12 dažādām valstīm.

Lai gan sacensības sākās tikai piektdienā daudzi dalībnieki bija ieradušies jau trešdienā. Piemēram delegācija no Norvēģijas ceturtdienā pat piedalījās NB Darts turnīrā, lai iesildītos pirms lielajām sacensībām. Sacensībās bez mūsu spēlētājiem piedalījaš arī dalībnieki no Lietuvas, Igaunijas, Skotijas, Anglijas, Dānijas, Somijas, Holandes, Norvēģijas, Krievijas, Spānijas un Zviedrijas.

Šogad sacensības ar balvām atbalsta arī A/S Cēsu Alus. Balvas tika sarūpētas visām godalgotajām vietām visās dienās.

Pielozēto pāru turnīrs

Piektdienas vakarā sacensības sākās ar pielozēto pāru turnīru, kurš tradicionāli notiek iepriekšējā vakarā pirms galvenajā sacensībām. Šis turnīrs guva negaidīti lielu atsaucību, jo tajā piedalījās 72 dalībnieki izveidojot 36 pārus.

No Latvijas spēlētājiem līdz 5. vietai izdevās aizspēlēties Sarmītei Lavrentjevai, kura spēlēja pārī ar somu Veijo Vīnika un Oļegam Piroženokam, kurš spēlēja duetā ar iepriekšējo Latvia Open sacensību vicečempionu Aleksu Listeru no Skotijas.

Trešajā vietā ierindojās lietuviešu duets Osvaldas Kšanis un Algimantas Razgus, kā arī zviedra Mikes Oskarsona (Micke Oskarsson) un holandieša Džona van der Vīrda (John vd. Veerd) duets. Otrajā vietā ierindojās holandietis Denijs Šellekens (Danny Schellekens) un igaunis Kristo Manniks (Kristo Männik).

Pielozēto pāru čempionu titulu izcīnīja zviedrs Tomas Karis (Tomas Caris) un skots Brajens Donaldsons (Brian Donaldson). Visa turnīra garumā čempioni visas spēles uzvarēja sausā izņemot astotdaļfinālu, kur tikai pateicoties veiksmei ar 3:2 pārspēja Mareka Gražuļa un Žaņa Buklovska duetu.

Individuālās sacensības

Sestdienā tika oficiāli atklāts turnīrs un izspēlētas kungu un dāmu individuālās sacensības. Kungu konkurencē piedalījās 103 dalībnieki, bet dāmu konkurencē 19 daiļā dzimuma pārstāves.

Mūsu dāmas kārtējo reizi pierādīja, ka ir vienas no labākajām, ko diemžēl nevar teikt par kungiem. Kungu konkurencē no 36 mūsu valsts pārstāvjiem 17. vietā ierindojās Pēteris Alberliņš, Guntars Grebskis, Ilgvars Lācis, Oļegs Piroženoks, Raivis Ogorodovs, Imants Nikolajevs un Aleksandrs Līgotnis.

Dāmu konkurencē ceturtdaļfinālos sev veitu bija izcīnījušas 6 latvietes un divas lietuvietes. 5. - 8. vietā ierindojās lietuviete Aurita Sirvidite un mūsu spēlētājas Ligita Vilks, Sarmīte Lavrentjeva un Avelīna Lāce.

Individuālās sacensības ieskaitot cetrutdaļfinālus tika izspēlēti lielajā zāle, bet pusfināli un fināli jau notika atsevisķā telpā ar skatuvi, kurs skatītāji varēja ērti iekārtoties pie galdiņiem un izbaudīt uz skatuves notiekošo.

Pusfināli
Kā pirmie uz skatuves kāpa zveidrs Roberts Gots (Robert Goth) un norvēģis Jarls Skomsois (Jars Skomsoy). Šajā duelī ar rezultātu 2:0 pa setiem labāks bija Jarls.

Robert Goth (18,49) 0:2 (1:2, 0:2) Jarl Skomsoy (24,17)

Kā nākamās uz skatuves kāpa mūsu Natālija Zelenika un lietuviete Vilma Armaliene. Natālijai pusfinālā spēle galīgi nevedās un nācās atzīt savas pretinieces pārākumu ar 1:2 pa setiem.

Natālija Zelenika (13,31) 1:2 (0:2, 2:0, 0:2) Vilma Armaliene (13,91)

Arī trešā spēle uz skatuves bija dāmu pusfināls, kurā tikās Vita Grebska un Ieva Brikmane-Buklovska, kurai līdz šim, nesakatoties uz labo spēli, nebija izdevies pasaules rietinga turnīros izcīnīt uzvaru. Ieva šajā dueli svinēja uzvaru 2:0 pa setiem.

Vita Grebska (15,12) 0:2 (0:2, 1:2) Ieva Brikmane-Buklovska (15,61)

Pēc otrā dāmu pusfināla sekoja otrai kungu pusfināls, kas izrādījās visiem skatītājiem, kā saldais ēdiens. Otrajā pusfinālā savā starpā tikās soms Veijo Vīnika (Veijo Viinikka) un holandietis Leons de Gus (Leon de Geus). Soms spēli iesāka ļoti agresīvi pirmo setu uzvarot 2:0 un legus pabeidzot ar 14. un 13. šuatriņu. Taču nākamais sets viņam tik labi nepadevās un to ar 2:0 savā labā noslēdza holandietis legus pabeidzot ar 15. un 16. šautru. Pēdējā seta pirmo legu labāk uzsāka holandietis, bet kļūdās pie dubultā un Veijo izvirzās vadībā pabeidzot legu ar 17. šautru. Taču vairāk soms no sevis izspiest nespēja un Leons nākamos legus pabeidzot ar 15. un 17. šautriņu noslēdz spēli savā labā un iekļūst pusfinālā.

Veijo Viinikka (28,51) 1:2 (2:0, 0:2, 1:2) Leon de Geus (29,82)

Fināli
Pēc neliela pārtraukuma uz skatuves devās lietuviete Vilma Armaliene un mūsu Ieva Brikmane-Buklovska, lai noskaidrotu šī gada čempioni. Pirmo setu labāk iesāka lietuviete un arī noslēdza to savā labā ar 2:0, taču ar to viņas spēki arī beidzās jo ieva nākamajos divos setos svinēja uzvaras ar 2:0 un izcīnīja pirmo pasaules reitinga turnīru savā karjerā. Tāpat Ieva arī ieguva 350 latu lielu naudas balvu un balvas no A/S Cēsu Alus, kamēr lietuvietei bija jāsamierinās ar 150 latiem. Kā arī Ieva ir izcīnījusi tiesības piedalīties pasaules top reitinga sacensībās Winmau World Masters 2010, kurš nākamgad notiks Anglijas pilsētā Bridlingtonā.

Vilma Armaliene (16,17) 1:2 (2:0, 0:2, 0:2) Ieva Brikmane-Buklovska (16,69)

Kungu finālā savā starpā tikās norvēģis Jarls Skomsois un holandietis Leons de Gus. Holandietis spēli sāka agrsīvi un pirmo legu pabeidza ar 13. šautru. Jarlam bija iespēja izlīdzināt rezultātu, bet kļūda pie dubultā to liedza un Leons uzvar pirmo setu ar 2:0.

Otrā seta pirmajā legā Leons neizmanto kārtējo Jarla kļūdu pie nobeiguma un norvēģis izvirzas vadībā. Nākamais legs notiek pēc pretēja scenārija, bet trešo legu pabeidzot ar 14. šautru arī otro setu uzvar holandietis.

Iespējams, ka Leons nedaudz atslābinājās un trešo setu Jarls noslēdz savā labā ar 2:0 pabeidzot legus ar 15. un 16. šautru. Taču nākamo setu holandieties atkal uzvar ar 2:0 un svin uzvaru visā spēlē 3:1 pa setiem.

Holandietis balvā saņēma kausu, titulu un 700 latus, kā arī tiesības startēt pasaules top reitinga sacensībās Winmau World Masters 2010. Kā atzina pats holandietis, tad tieši šīs iespējas izcīnīšana viņam ir bijusi vissvarīgākā un nozīmīgākā.

Jarl Skomsoy (24,56) 1:3 (0:2, 1:2, 2:0, 0:2) Leon de Geus (26,43)

Sīkāka informācija, kā arī izspēū tabulas ir atrodamas Latvijas Darts Organizācijas mājas lapā latviadarts.com