Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

"Yonex Rīga International" dominē Krievijas badmintonisti

"Yonex Rīga International" dominē Krievijas badmintonisti
Foto: Kaspars Bleikss

Rīgā notikušajā Pasaules badmintona federācijas reitinga turnīrā "Yonex Rīga International 2015" trijās no piecām finālspēlēm uzvarēja Krievijas badmintonisti, tai skaitā jauktajās dubultspēlēs, kā arī vīriešu un sieviešu vienspēlēs. Turklāt Anastasija Červjakova no Ņižņijnovgorodas izcīnīja uzvaru gan jauktajā dubultspēlē, gan arī sieviešu vienspēlē.

Jauktajās dubultspēlēs Andrejs Porohodins & Anastasija Červjakova divos setos uzvarēja Dānijas jaukto pāri Madsu Emilu Kristensenu & Sesiliju Sentovu. Krievijas jaunā uzlecošā badmintona zvaigzne Sergejs Šīrants divos setos uzvarēja Izotoku Utrosu no Slovēnijas, kurš šajā turnīrā tika izsēts ar pirmo numuru, jo no visiem turnīra dalībniekiem bija visaugstākais Pasaules badmintona federācijas reitingā. Anastasija Červjakova bija viena no diviem turnīra dalībniekiem, kura svētdienas finālos uz badmintona laukumu devās divreiz, taču tikai viņai izdevās arī abas reizes uzvarēt. Sieviešu vienspēļu turnīrā Anastasija Červjakova trijos setos pārspēja Akvili Stapusaitīti no Lietuva.

Kā otrais spēlētājs, kurš fināla dienā spēlēja divreiz, bija dānis Madss Emils Kristensens, kurš pirmajā finālā pret jaukto pāri no Krievijas zaudēja, taču vēlāk uzvārēja vīriešu vienspēlēs pārī ar Kristoferu Knudsenu.

Sieviešu dubultspēļu finālā Igaunijas pāris Kristina Kūba & Helina Rītele trijos setos pārspēja francūzietes Vimalu Erjo & Margo Lambēru. Igaunietēm šī uzvāra nāca grūti, jo viņas zaudēja pirmo setu, un arī otrajā setā francūzietes bija priekšā ar 18:15, taču pārsvaru izlaida, un vēlāk zaudēja ne tikai otrajā, bet arī arī trešajā setā.

Svētdien notika tikai finālspēlēs visās piecās kategorijās, tai skaitā vīriešu un sieviešu vienspēlēs, kā arī vīriešu, sieviešu un jauktajās dubultspēlēs. Finālā tika pārstāvētas tikai 6 valstis, tai skaitā Krievija, Dānija, Francija, Slovēnija, Lietuva un Igaunija, lai gan sākumā sacensībās dalību ņēma dalībnieki no 26 valstīm, tai skaitā no Jaunzēlandes, Indijas, Kazahijas, Izraēlas un ASV.

Rīgā notiekošajā Pasaules badmintona federācijas reitinga turnīrā piedalījās 20 Latvijas badmintonisti, diemžēl neviens no Latvijas spēlētājiem netika augstāk par 1/8 finālu, tāpēc jau sākot ar sestdienu, atlikušajās divās dienās neviens Latvijas badmintonists vairs nespēlēja. 1/8 finālu sieviešu vienspēlēs sasniedza gan Kristīne Šefere, gan Monika Radovska, bet visi pārējie pamatturnīra spēlētāji no Latvijas izstājās jau pēc 1/16 fināla.

Visiem no Latvijas pieteiktajiem vīriešu vienspēļu spēlētājiem nācās vispirms piedalīties kvalifikācijas turnīrā ceturtdien, 28.maijā. Jau pēc pirmās kvalifikācijas turnīra izslēgšanas spēlēs turnīru beidza Toms Preinbergs, Andis Bērziņš, Uģis Briedis, Kristaps Jānis Gulbis, Edijs Līviņš, Pauls Gureckis, Didzis Gureckis, Kārlis Stafeckis un Reinis Krauklis. Divas spēles nospēlēja Niks Podosinoviks un Kristaps Kalniņš. Vistuvāk kvalifikācijai tika Teodors Kerimovs, kurš izšķirošajā trešajā spēlē zaudēja Ollem Ingemarssonam no Zviedrijas.

"Yonex Rīga International 2015" bija lielākais badmintona notikums Latvijā, bet šogad par šo turnīru bija papildus interese, jo sportistiem vajadzīgi reitinga punkti lai kvalificētos uz 2016.gada Olimpiskajām spēlēm.

Svētdienas finālspēles diemžēl nācās sākt ar Latvijas Badmintona federācijas prezidenta Mareka Gruškevica pieteikto klusumu brīdi, jo iepriekšējā dienā nomira šo sacensību rīcības komitejas vadītājs un ilggadējs badmintona treneris Pēteris Kažemaks. "Vēl ceturtdien Pēteris tepat šajā zāle organizēja šo turnīru, arī piektdien Pēteris vēl centās līdzdarboties jau no slimnīcas, taču nu viņa vairs nav. Ir daudzi, kuri gribētu aiziet šādi - darot to, ko patiesi mīli! Bet, grūti to aptvert. Jo, ir aizgājis Latvijas badmintona patriarhs, cilvēks, kurš no saviem 78 mūža gadiem vairāk nekā 2/3 ir atdevis Latvijas badmintonam. Paldies viņam par šo mūža ieguldījumu!" teica Latvijas badmintona federācijas prezidents Mareks Gruškevics.

"Yonex Rīga International 2015" organizēja "Yonex" distributors Latvijā un Lietuvā SIA "Sets", kā arī badmintona skola-klubs "LIPS", kuru vadīja Pēteris Kažemaks. Turnīru finansiāli atbalstīja arī Rīgas Dome un Latvijas Sporta federāciju padome.

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Badmintona federācija