Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

RUSADA vadītājs Ganuss: "Krievijas sports atrodas bezdibeņa malā"

RUSADA vadītājs Ganuss: "Krievijas sports atrodas bezdibeņa malā"
RUSADA vadītājs Jurijs Ganuss 2018. gada 13. decembrī. Foto: TASS/Scanpix

Ja Krievija līdz 2018. gada 31. decembrim nesniegs Pasaules Antidopinga aģentūrai pilnu pieeju Maskavas antidopinga laboratorijas datu bāzei, tās sports 2019. gada janvāra vidū var nokļūt pašizolācijā, ceturtdien, 27. decembrī, brīdināja Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) ģenerāldirektors Jurijs Ganuss. Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs piektdien noraidīja bažas, norādot, ka Ganuss nepārzina situāciju.

Sportacentrs.com 22. decembrī ziņoja, ka Krievijas antidopinga aģentūra nonākusi tuvu atkārtotai darbības apturēšanai, jo Pasaules Antidopinga aģentūrai (WADA) tikusi liegta pilna pieeja Maskavas antidopinga laboratorijai.

Ja Krievija līdz 2018. gada 31. decembrim (ieskaitot) turpinās liegt pieeju Maskavas laboratorijas datu bāzei, WADA 2019. gada 14.-15. janvārī var lemt par RUSADA darbības atkārtotu apturēšanu. Vēl vairāk, var tikt apturēta Krievijas sportistu piedalīšanās visās starptautiskajās sacensībās.

WADA 2015. gada novembrī pārtrauca RUSADA darbību, pilno statusu atjaunojot tikai 2018. gada 20. septembrī. Organizācijas eksperti decembrī ieradās Maskavā, taču nevarēja pabeigt darbu, jo nepieciešamā aparatūra nav sertificēta atbilstoši Krievijas likumdošanai.

Pēc Ganusa atzinuma Krievijas sportā ir vismaz četri varas centri. Mēģinājumi pārliecināt Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) un sporta ministrijas vadību bija nesekmīgi, tādēļ RUSADA vadītājs 27. decembrī ķērās pie pēdējā salmiņa – nolēma uzrunāt Krievijas prezidentu.

Jurija Ganusa uzruna Krievijas prezidentam

“Cienījamais Vladimir Vladimirovič,

vēršos pie jums kā mūsu diženās sporta lielvalsts līdera – daudznacionālas nācijas, kurā sportam vienmēr bijusi, ir un būs nacionālā lepnuma vieta. Krievija ir dižena sporta lielvalsts ar dižu sporta vēsturi. Mēs lepojāmies un turpināsim lepoties ar mūsu sportistu sasniegumiem.

Atsaucoties uz savu profesionālo pienākumu, kā arī nemieru par mūsu sporta tagadni un nākotni, tai skaitā Krievijas antidopinga kustību, esmu spiests vērsties pie jums. Atsaucoties uz īpašu notikumu, kas saistīts ar Maskavas antidopinga laboratorijā iegūtajām dopinga provēm un nepieciešamību līdz 2018. gada 31. decembrim padarīt tās datu bāzi pieejamu starptautiskajai antidopinga aģentūrai.

Būdams RUSADA ģenerāldirektors un Krievijas pilsonis, paužu bažas mazāk par iespējamo RUSADA darbības (atkārtotu) apturēšanu, kā par sekām, kuras var radīt pasaules antidopinga kodeksa neievērošana.

Mūsu sportistiem var tikt liegta piedalīšanās visās starptautiskajās sacensībās. Mums var aizliegt rīkot starptautiskas sacensības. Mums var tikt liegta piedalīšanās pārnacionālo sporta organizāciju darbā, tai skaitā mūsu sporta veidos.

Aizvadīto trīs mēnešu laikā tā arī neesam spējuši WADA (tehniski) nogādāt Maskavas laboratorijā esošo datu bāzi, kuras īpašnieku vidū ir Starptautiskā Olimpiskā komiteja (IOC) un starptautiskās federācijas. Par datu bāzi notiek nemitīgas spekulācijas, kuras traucē mūsu sportam.

Krievijai – kā nevienai citai – jābūt ieinteresētai tikt skaidrībā ar pagātnes problēmām. Šodien pagātnes ēnas smagi kavē mūsu sporta attīstību. Ja RUSADA, kura ir mūsu antidopinga sistēmas svarīgākā sastāvdaļa, (atkārtoti) zaudēs starptautisko atzīšanu, tas novedīs pie Krievijas sporta pašizolācijas.

RUSADA īsā laikā ne tikai atjaunoja savu funkcionālitāti – tā kļuva par vienu no vadošajām antidopinga aģentūrām pasaulē, kā liecina pirms dažām nedēļām publiskotais WADA audits.

Pašizolācija Krievijai nav izdevīga – to apstiprināja lieliski noorganizētais Pasaules kauss futbolā. Atvērtība un tautas diplomātija izgaisināja negatīvos priekšstatus par Krieviju, ļaujot līdzjutējiem ieraudzīt patieso, pievilcīgo Krieviju – valsti, kura ir atvērta sportam.

Esam bezdibeņa malā. Lūdzu jūs aizsargāt mūsu tīrā sporta tagadni un nākotni, pašreizējo un nākamo sportistu paaudzi. Aizvadītā gada laikā jaunā un profesionālā RUSADA komanda paveica visu iespējamo, lai atjaunotu uzticību Krievijas antidopinga sistēmai. Jau šodien Krievija ir ieguvusi tiesības 2019., 2021. un 2022. gadā rīkot starptautiska mēroga sacensības.

Mēs vienmēr esam bijuši patiesības pusē. Tagad, pārkāpjot starptautiskās antidopinga normas, esam pārgājuši sev neierastajā pusē. Ja mūs turpina vājāt pagātnes rēgi, atgūt uzticēšanos un doties uz priekšu ir ļoti grūti.

Jautājums nav par to, cik pozitīvu dopinga analīžu tiks atrasts Maskavas laboratorijā, bet – ko ar to darīsim. Izmeklēšanas kavēšana, gribam to vai nē, liecina par iesaistīto personu ieinteresētību pieejamamos datos un provēs. Tā nav tikai profesionālā sporta problēma – tā ir visas sporta sabiedrības problēma tik dižā valstī kā Krievija.

Tas ietekmēs gan sporta rezerves, gan tautas sporta attīstību, gan risinājumus, kurus paredz jūsu rīkojumi. Pašreizējā situācija nevar turpināties – nekavējoties jārīkojas. Mums jādomā arī par jaunās Maskavas laboratorijas nākotni. Tā nevarēs sākt darbu no baltas lapas, bet uzkraus sev vecās laboratorijas atstāto nastu.

Mums neviens un nekad neatņems Soču ziemas spēļu mantojumu. Spēļu organizācija bija viena no labākajām pasaulē. Krievija ir cienīga būt pilnvērtīgi pārstāvēta starptautiskajā sporta arēnā. Mums ir vajadzīgas uzvaras sportā. Uzvaras, kuras neviens mums neatņems.

Dopings bija un paliek starptautiska problēma, ar kuru saskaras visas sporta lielvalstis. Pateicoties mūsu pūlēm, Krievija kļūst par nozīmīgu starptautiskās antidopinga kustības dalībnieci. Mēs atņemam mūsu bērnus ielai. Mums nepieciešami veseli bērni. Miesā un garā veseli sportisti, kuri turpinās vairot Krievijas sporta slavu.

Apsveicu ar Jauno gadu, kuru gaidām ar satraukumu. Patiesi ticu, ka 31. decembrī, gaidot Kremļa kurantu skaņas, skaitīsim sekundes nevis līdz Krievijas pašizolācijas sākumam, bet sportiskiem sasniegumiem bagātam Jaunam gadam. Tādam, kurš mūsu sportistiem pavērs jaunus apvāršņus.”

Video: Jurija Ganusa uzruna Krievijas prezidentam

Peskovs: “Ganuss neizprot situāciju”

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs 28. decembrī noraidīja RUSADA vadītāja paustās bažas, rakstīja ziņu aģentūra “RIA Novosti”.

“Protams, redzējām (vēstuli), uzmanīgi iepazināmies ar vēstījumu. Direktora kungs, diemžēl, nav lietas kursā par pašreiz notiekošo procesu, kurš risinās starp Krievijas un WADA pārstāvjiem – tiem, kuri viesojās Maskavā. Viņš vienkārši nezina detaļas.”

Peskovs uzsvēra, ka WADA un Maskavas laboratorijas sadarbība turpinās. “Izveidojusies sapratne, kādā režīmā sadarbība turpināsies un kādos termiņos tiks pabeigta. Daudzām (Ganusa) paustajām bažām nav pamata. Jebkurā gadījumā tas ir eksperta viedoklis, ņemsim to vērā.”

Maskava un Pasaules Antidopinga aģentūra apspriež WADA ekspertu ierašanos, lai saņemtu laboratorijas datus, sestdien, 29. decembrī, teica Krievijas sporta ministrs Pāvels Kolobkovs, ziņo “Reuters”.

Atkārtotas vizītes organizēšanu kavē fakts, ka WADA vadība devusies Ziemassvētku brīvdienās. Jāpiebilst, ka Krievijā tradicionālās Jaungada brīvdienas paredzētas no 30. decembra līdz 8. janvārim.

Izmantotie resursi:
https://rsport.ria.ru/20181228/1548...
https://ewn.co.za/2018/12/29/wada-d...
https://matchtv.ru/doping/matchtvne...
https://matchtv.ru/doping/matchtvne...


, 2018-12-29 23:21, pirms 5 gadiem
Lai tik lec tai bezdibenī iekšā - neviens pēc tiem šmaukļiem neskums.
, 2018-12-30 02:59, pirms 5 gadiem
Normaala valsts - ja direktors attieciigajaas lietaas nav lietas kursaa par kautko No otras puses kaarteejo reizi redzam centralizaaciju un to kaads bardaks tur notiek - galvenais ka kremlim ir preses sekretaars kas atbildees par jebkuriem jautaajumiem...
, 2018-12-30 10:53, pirms 5 gadiem
Turpinot virsrakstu"... tad Krievijai jāpser pēdējais izšķirīgais solis."
, 2018-12-30 11:33, pirms 5 gadiem
Nevar bez sekām iznīcināt attīstītākos un nodzirdīt atlikušos, pilnīgs pretstats nacistiskās Vācijas tautas politikai.
Pāvels Švecovs. Foto: Reuters/Scanpix

Švecovs Pasaules kausa posmā modernajā pieccīņā iekļūst pusfinālā

LETA. Latvijas modernās pieccīņas sportists Pāvels Švecovs trešdien pārvarēja Budapeštā notiekošā Pasaules kausa trešā posma kvalifikāciju un sasniedza pusfinālu.

Latvijas burātāji uzvar starptautiskā regatē “Skradin Cup”

Kapteiņa Artūra Mecberga komanda ar jahtu “Dufour 41” uzvarējusi starptautisko regati “Skradin Cup’24” (Horvātijā). Četrās sacensību dienās ļoti mainīgos laika apstākļos (no pilnīga bezvēja līdz vētras stipruma brāzmām, no mierīgas līdz bangojošai jūrai), tika veiktas četras sacīkstes.
Foto: Aerodium
1

Toms Īvāns izcīna trešo vietu Pasaules kausā iekštelpu lidošanā

Ķīnas Tautas republikas īpašajā administratīvajā reģionā Makao notiekošajā 5. Pasaules kausa izcīņā, 3. Eiropas kausa izcīņā un 1. Āzijas kausa izcīņā iekštelpu lidošanā (indoor skydiving), kas norisinājās no 16. līdz 22. aprīlim, Latvijas pārstāvis Toms Īvāns (31) izcīnija Eiropas kausu un ieguva trešo vietu frīstaila jeb brīvās izvēles programā Pasaules kausa izcīņā.