Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Olimpiskās spēles mirst

Juris Miņins
Juris Miņins

Viedoklis: Olimpiskās spēles mirst
Foto: REUTERS/Scanpix

Ilgus laikus olimpiskās spēles patiesi bija viens no nozīmīgākajiem startiem visu sportistu karjerās. Tikt pie olimpiskās medaļas nozīmēja uz mūžiem ierakstīt savu vārdu vēsturē, bet kā ir tagad? Kas šobrīd ir olimpiāde un vai tāda vispār ir nepieciešama?

Neslēpšu, ka izlikt savas pārdomas par šo jautājumu nolēmu tieši visu pēdējo mēnešu, gadu notikumu iespaidā – Krievijas dopinga sāga, NHL atteikums piedalīties olimpiādē utt. Jā, pirms kāda laika, runājot par jauno olimpisko spēļu programmu jau biju rakstījis, ka šādas izmaiņas mani nepavisam neiepriecina un neuzrunā, taču šoreiz vēlos ar jums dalīties mazliet cita rakstura pārdomās.

Vēl tajos senajos laikos, kad pati olimpisko spēļu ideja dzima un tika aizvadītas pirmās sacensības, bet tas bija antīkajā Grieķijā, olimpiskās spēles bija kaut kas cēls, gaišs un vienojošs – tika pārtraukti kari, lai mierīgos apstākļos noskaidrotu labāko. Tas bija ne tikai sporta, jo tādā izpratnē kā mūsdienās šis sports īsti nepastāvēja, bet arī kultūras svētki. Pēc būtības, runājot moderni, tas bija tāds diezgan liels festivāls.

Laiki gan mainās un visam labajam pienāk gals. Antīko olimpisko spēļu galu iezīmēja dažādas dabas katastrofas, kas iznīcināja sacensību norises vietu, ienaidnieku uzbrukumi, bet punktu tam visam pielika Teodosijs I, kurš aizliedza rīkot visus pagāniskos svētkus.

Tomēr, kā atziņa par laika plūdumu un lietu mainību, mēs labi zinām, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais un deviņpadsmitā gadsimta beigās Pjērs de Kubertēns, kopā ar vēl dažiem līdzīgi domājošajiem, izdarīja to uz ko progresīvā sabiedrība gāja iepriekšējos pāris gadsimtus, proti, atjaunoja šo olimpiādes ideju un noorganizēja pirmās spēles.

Tā bija lieliska ideja, turklāt arī pats laiks, kad šīs spēles rīkot bija izvēlēts ļoti labs, jo tieši 19. gadsimta otrā puse bija laiks, kad, paaugstinoties kopējam dzīves komfortam bagātajās un arī vidējās labklājības valstīs, sports sabiedrības dzīvē iegāja ar jaunu sparu, tika izdomāti jauni sporta veidi, dibinātas sporta biedrības. Tas viss bija ļoti modīgi.

Diemžēl, bet šajā brīdī mēs atgriežamies pie dzīves nepastāvības tēmas, jo sports, 19. un 20. gadsimta mijā uzņēma tādus apgriezienus, ka nākošos nu jau vairāk kā simts gadus ir aizjoņojis ļoti tālu priekšā daudzām citām sabiedrības izklaidēm un nebūs pārspīlēts, ka pašlaik sports kopumā bauda visnotaļ lielas privilēģijas – tā ir neatņemama mūsdienu popkultūras sastāvdaļa. Tas gan nav nekas negatīvs, taču problēma slēpjas tajā apstāklī, ka mūsdienu olimpiskā kustība ir neglābjami atpalikusi no tā ko mēs saprotam ar vārdiem "lielais sports".

Olimpiskā kustība pašlaik saskaras ar daudziem izaicinājumiem, kurus viņiem vajag kaut kādā mērā vadīt, taču tas nenotiek un apstākļi vada olimpiešus.

Protams, ka pirmais un galvenais aspekts olimpiskās idejas atmiršanai ir profesionālisms. De Kubertēns, kad atjaunoja olimpiādi, par piemēru ņēma skolniekus un studentus, jo tolaik fiziskās aktivitātes bija neatņemama izglītības procesa sastāvdaļa un tieši jaunie cilvēki bija galvenie sportotāji. Profesionālisms, kas tolaik atradās tikai pašā iedīgļa stadijā, netika atbalstīts. Ja godīgi, tā laika aculiecinieki savās atmiņās ne vienu vien reizi ir rakstījuši, ka profesionālos sportistus tolaik pielīdzināja prostitūtām (nu labi, pērkamās mīlas dāmas bija mazliet zemākā statusā, taču tikai mazliet).

Profesionāļiem ar amatieriem nav jāsacenšas – šāda bija galvenā tā laika atziņa un daudzos sporta veidos, ar nelielām atkāpēm, tas šādā veidā arī tika uzturēts līdz pat 20. gadsimta beigām, jo, piemēram, tie paši aktīvie NHL hokejisti uz olimpiskā ledus parādījās vien 1998. gadā. Basketbolisti – mazliet ātrāk. Savukārt futbolistiem, lai arī ir ļauts būt profesionāļiem, vēl aizvien ir aktuāls vecuma ierobežojums – ne vairāk kā 23 gadi (tiesa, trīs spēlētāji katrā komandā var būt arī vecāki). Šo sporta veidu un profesionālisma atļaušanas sarakstu var turpināt ilgi. Beigu beigās tikai 2016. gadā boksa profesionāļiem ļāva sacensties olimpiādē.

Tiesa, profesionāļu, tātad, labāko sportistu nepiedalīšanās olimpiādē bija tikai problēmas pirmā puse. Otrā, ko 2017. gadā mēs redzam uzskatāmi, bija profesionālo sporta organizāciju pārāk lielā ietekme uz olimpisko spēļu norisi. Ja kāds man teiks, ka NHL demaršs no olimpiādes šo turnīru nekā neietekmē, es tikai pasmiešos. Olimpieši gribēja profesionāļus, saņēma tos, bet pašlaik bez tiem dzīve vairs nav tik krāšņa. Olimpiskais hokeja turnīrs, kurš vēl 2014. gadā bija galvenā labāko izlašu cīņu vieta, nu ir kļuvis pat ne par otršķirīgu, bet vispār teju marginālu hokeja čempionātu, kas ir pielīdzināms kādam hokeja Eirotūres posmam. Pat ikgadējais pasaules čempionāts 2018. gadā solās būt interesantāks nekā olimpiāde.

NHL, NBA, MLB utt. - tieši viņi nosaka gan sarunu toni, gan tempu sarunās ar SOK, tāpēc neviens pašlaik nesaka, ka pēc Garija Betmena pasludinātā lēmuma par hokejistu nepiedalīšanos zaudētāji būs ziemeļamerikāņi. Zaudētāji būs vieni, SOK.

Olimpiskā kustība jau sākotnēji bija kļūdījusies ar stingru profesionāļu nošķiršanu, taču arī tajā laikā, kad varēja situāciju glābt, nostājās pozā un pašlaik viņiem neatliek nekas cits kā gaidīt "bagāto kungu" žēlsirdības dāvanas.

Otrs aspekts, neapšaubāmi, ir farmakoloģijas attīstība. Vienkāršāk sakot – dopings. Laikā, ka olimpiādi atjaunoja, dopinga nebija. Nē, protams, bija kaut kādi preparāti, ko varēja lietot un tos arī lietoja, lai uzlabotu sportiskos rezultātus, taču tie bija uz homeopātijas robežas balstīti uztura bagātinātāji (mūsdienu izpratnē). Dopings sportā parādījās pagājušā gadsimta 30-tajos gados un kopš tā laika pārliecinošiem soļiem ir pārņēmis aizvien lielākas teritorijas un aizvien vairāk cilvēku prātus.

Olimpisko spēļu dopinga testi tika ieviesti vien 1968. gadā, Mehiko spēlēs. Savukārt Pasaules antidopinga aģentūra, kas arī bija pirmā, kas sistemātiski sāka strādāt pie dopinga apkarošanas, tika nodibināta 1999. gadā, t.i., tad, kad visa cīņa ar dopinga izplatību jau bija sen zaudēta.

Ātrāk, Augstāk, Spēcīgāk – lai vai cik smieklīgi tas ne liktos, bet tieši šis olimpiskais sauklis kā nekurš cits vislabāk parāda dopinga lietošanas pamatotību, proti, lai rezultāti regulāri augtu, tam vajag "barību". Vai tās ir cilvēka iekšējās rezerves, vai arī cilvēka prāta spēju auglis.

Treškārt, sporta attīstība. Atkal ir jāatsaucas uz laiku, ka olimpiskās spēles tika atjaunotas, taču tad daudzas šobrīd par klasiskiem sporta veidiem uzskatītas disciplīnas nemaz vēl nebija izgudrotas, bet uz pirmās mūsdienu olimpiādes norises laiku, basketbolu pasaulē pazina vien piecus gadus.

Šis process arī nekad nav apstājies un visu laiku tiek runāts par jaunu veidu iekļaušanu programmā un veco izslēgšanu. Vai SOK ir gatava upurēt cīņas sporta veidus, kas vēl nesen bija uz izslēgšanas robežas, lai porgrammā iekļautu e-sportu? Vai novājinātais ledus hokejs ir nepieciešams ziemas spēlēs? Vai Oimpiādei vajag jaunus sporta veidus, vai labāk ir strādāt ar esošo sporta veidu variācijām? Tie ir jautājumi uz kuriem nevis būs jāatbild kaut kad nākotnē, bet jāatbild te un tagad!

Tāpat pašlaik sports vairs nav tāds kāds tas bija agrāk, kad skolu vai koledžu jaunatne, kā arī bezdarbības nomākta aristokrātija, sev izdomāja kādas aktīvas nodarbes, lai īsinātu laiku un atstātu iespaidu uz apkārtējiem. Pašlaik tas ir smags darbs. Tie ir sviedri, tās ir asinis. Tā ir bezkompromisa cīņa, kur neveiksme tiek pielīdzināta zaudētam karam. Ja agrāk olimpiādes laikā tika pārtraukta visa karadarbība, tad pašlaik olimpiskās spēles ir kara lauks.

Un tieši kā karu to uztver ne tikai tie atlēti, kas mērojas spēkiem ar citu valstu pārstāvjiem, bet arī pašas šīs valstis, jo mūsdienās nav labāk un lētāka veida kā parādīt savu pārākumu pār kādu citu valsti, pārākumu starp ideoloģijām kā tikai sports. Savukārt karā, kā zināms, visi līdzekļi ir labi, ja vien tiek sasniegts vēlamais rezultāts.

Būsim godīgi, pašlaik olimpiāde no kādreiz tik cēlā un miermīlīgā pasākuma ir pārvērtusies par tādu "bedri", ka to vērot ir patiešām bēdīgi. Savukārt pašās spēlēs, kas notiek nu jau reizi divos gados, mainot gadalaika piesaisti, notiek viss, tikai ne pats sports.

Nikolajs Ozerovs savulaik izteica skaidru nostāju par to kāds hokejs ir vajadzīgs un kāds nav un sagaidot 2018. gada olimpiādi viņa teiciens, ka "Tāds hokejs mums nav vajadzīgs!" ir ļoti precīzs, kā arī liek uzdot vēl vienu jautājumu – vai tāda olimpiāde mums ir vajadzīga?

Vai mums ir vajadzīgas olimpiskās spēles, kas tiek rīkota tikai, lai pamērītos ar krāniņiem? Mērlentes, kas tiek pielaikotas ir dažādas – organizatori sacenšas spēļu krāšņumā un tēriņu ziņā, lielvaras cīnās par medaļu skaitu, lai parādītu savu cilvēku fizisko pārsvaru, utt. Beigu beigās, cīņa nebeidzas ar olimpiādes noslēguma ceremoniju, jo pēc tās vēl daudzu gadu (vairāku olimpisko ciklu) garumā notiek rezultātu apstrīdēšana, medaļu dalīšana un vainīgo meklēšana.

Profesionālais sports arī nekad nav bijis humānisma un godīguma piemērs, tās bija, ir un būs gladiatoru cīņas, taču tur spēles noteikumi visiem ir skaidri. Neviens arī nemēģina izlikties labāks nekā ir patiesībā. Ja uzvarēji – esi karalis, bet ja zaudēji... kas tu vispār esi? Te galvenais, nē vienīgais mērķis ir uzvarēt, nevis piedalīties.

Olimpiskā kustība pamazām iznīkst. Tā aizvien dziļāk grimst pati savās intrigās un iekšējās cīņās. Pati spēļu rīkošana ar katru pēdējo gadu piemēru parāda, ka izdevīgs un ienesīgs šis pasākums var būt tikai atsevišķos gadījumos (par ko liecina ne tikai grandiozā rīkošanas izmaksu tāme, bet arī nevienam nevajadzīgie sporta objekti pēc spēlēm), kā arī olimpisko kustību pamet sponsori, kas, kā likās no malas, būs ar SOK kopā mūžīgi.

Visam pienāk savas loģiskās beigas. Vienu slēgšanu un aizmirstību olimpiāde jau ir pārdzīvojusi, šobrīd, ļoti iespējams, izdzīvo pēdējos savas varenības gadus (piecus? desmit? divdesmit? ... ). Sports, kādu to redzēja de Kubertēns bija pilnīgs pretstats tam kāds tas bija patiesībā.

1 2 3 105 komentāri

  +9 [+] [-]

, 2017-11-29 03:34, pirms 6 gadiem
Diemžēl, mūsdienu sabiedrība ir nesalīdzināma ar to, kas bija Kubertēna laikā, un ne tikai, vēl pat 90.gados daudzi senie civilizācijas pīlāri vēl turējās. Tagad, vērtējot vispārēji, sabiedrība ir kļuvusi par tirgus vergu, un sports arīdzan. Bet ne tikai - tas pats attiecas arī uz kultūru un citām dzīves sfērām. Taču tas nebūtu trakākais, jo ir vērojams totāls ideālu, garīgo, morālo un ētisko vērtību sabrukums, un sporta nedienas uz šī visa fona vēl pat neizskatās tās briesmīgākās...
Esam spiesti maksāt savu cenu par tehnoloģiju attīstību un atļaujām katram indivīdam, nepārbaudot, kas kuram aiz ādas, piesārņot energoinformatīvo telpu. Un tā rodas visādi modernie fašisti, rasisti jeb vienkārši - teroristi. Fiziskie, garīgie, kiber- visi pār vienu kārti metami. Bet mums tos jāapkaro, ja gribam iet tālāk.
Sports tāds, kāds bija Kubertēna laikos, nebūs vairs nekad. Tas laiks ir aizgājis. Mums jāmēģina saglabāt visu labo, kas tajā vēl palicis, pielāgot esošā laikmeta attīstības vilnim un sērfot uz tā laikam līdzi, cenšoties neatpalikt... Vai neaizskriet par tālu. Citas reālas izejas nav, abās pusēs - viļņu ieplakas. Bezdibeņi.

  +1 [+] [-]

, 2017-11-29 04:28, pirms 6 gadiem
Sponsori
Drošība
Un Dopings.
Ja kas Olimpiskās jau sāka "grimt" kādu laiku atpakaļ , var atrast jau rakstus par to ka neviena valsts īsti negribas uzņemties to lieko slogu .. bet pats galvenais apmeklētiba krītas , nav brīnums pasakumi notiekas asia reģionos, ..

  +6 [+] [-]

, 2017-11-29 05:59, pirms 6 gadiem
Autor, negribu būt piekasīgs, bet pirms raksti tik garu un visaptverošu rakstu par spēlēm ir jānoskaidro, kas ir "olimpiāde" un kas "olimpiskās spēles". Paldies par rakstu, daudz kam nepiekrītu, bet sava doma tur bija.

  +2 [+] [-]

, 2017-11-29 06:25, pirms 6 gadiem
Un šiverīgi darbonīši zem tā lielā,baltā karoga(nav svarīgi vai tas SOK,vai LOK)dzen cauri lielo piķi.Un iet kā smērēts,jo tas taču lielās idejas vārdā.Neies taču apšaubīt mūsdienīgo OC lietderību un nemitīgi pieaugošās ambīcijas(lasi izmaksas)

 +17 [+] [-]

, 2017-11-29 07:40, pirms 6 gadiem
Juri, Tavs raksts man atgādina RU propagandas kanālos redzēto, kur visu laiku kaut kas mirst (Ukraina kā valts, Eiropas savienība, ASV utt.), bet Krievija ir mūžīga, kā saule debesīs.
Ja OS kustība nenomira pēc 1980. un 1984. gada Olimpiskajām spēlēm Maskavā un Losandželosā, tad tagad tā nenomirs ne tik.
Vienkārši mums patreiz notiekošais ir jāuztver kā modernās pasaules realitāte, un nevis jādzīvo saldās atmiņās- kad zāle bija zaļāka, un jūra bija zilāka.
Tas kas patreiz notiek SOK un RU sakarā ir pat ļoti svētīgi, jo tiek sodīta ne tikai RU par ''sarkanās līnijas'' pārkāpšanu, bet tiek dots arī signāls citām OS kustībā esošajām valstīm, ka ne visu var nopirkt pat par mega lielu naudu.
Attiecībā uz profesionāļiem OS, tad arī šeit viss agrāk vai vēlāk sakārtosies. Tam ir vajadzīgs laiks, un procesā visu iesaistīto pušu vēlme to sakārtot.

  +4 [+] [-]

, 2017-11-29 07:42, pirms 6 gadiem
Autor- prieks lasīt šādus rakstus sc.com!

  +3 [+] [-]

, 2017-11-29 07:46, pirms 6 gadiem
Tagad par jebkuru tēmu ir sazvērestības teorijas un pesimisms.Bet ar OS viss ir kārtībā jo piemēram hokejā ilgus gadus PČ bija augstvērtīgāks turnīrs par OS.Valstu nepiedalīšanās un boikoti arī mazākā vai lielākā mērā bijuši ļoti bieži spēlēs.Bet ja par rezultātu pārskatīšanu ,tad arī viss kārtībā.Jo pēc gadiem 4-8 analīzēs var atrast to ko nevar pašlaik.Un kā politikas ierocis un uzskatu propaganda OS vienmēr ir bijušas.Tā kā viss kārtībā mainās tikai formas un problēmas.

  +7 [+] [-]

, 2017-11-29 08:03, pirms 6 gadiem
Juri, futbols OS jau ļoti pasen ir tādā junioru turnīra līmenī, bet tāpēc jau neviens nevaimanā ka OS mirst.
Varbūt pamatojoties uz to, ka pro sportisti (hokejisti) aiziet no OS, IIHF beidzot būs spiesti beigt stagnēt, un kaut ko darīt, lai PČ tiešām padarītu par galveno hokeja turnīru. Beigs iet tādu RU un citu Eiropas hokeja federāciju pavadā, bet sāks pielāgoties tai līgai, kur spēlē visas pasaules labākie hokejisti. Piemēram, rīkot PČ septembrī, un ne katru gadu, bet katru otro gadu.

     [+] [-]

, 2017-11-29 08:13, pirms 6 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Juri, Tavs raksts man atgādina RU propagandas kanālos redzēto, kur visu laiku kaut kas mirst (Ukraina kā valts, Eiropas savienība, ASV utt.), bet Krievija ir mūžīga, kā saule debesīs.
Kāpēc tu skaties RU propagandas kanālus?

p.s. ja būt precīzam, tad mēs visi mirsim...

  +1 [+] [-]

, 2017-11-29 08:38, pirms 6 gadiem
zaipis rakstīja: Kāpēc tu skaties RU propagandas kanālus?

p.s. ja būt precīzam, tad mēs visi mirsim...
Dažreiz ir vērtīgi paskatīties arī ko propagandas kanālos stāsta. Lai var pajautroties, un zināt ko domā atšķirīgi domājošie. Man jau tas vecums ir garām, kad manā pārliecībā par lietu būtību var iesēt šaubas, un man patīk kustināt savu pelēko vielu.
Tas gan, ka mēs visi agrāk vai vēlāk aiziesim ar koka mēteli mugurā.
Slēpts komentārs: PraporšiksPingvins3

  +1 [+] [-]

, 2017-11-29 08:59, pirms 6 gadiem
Labs raksts, tēma aktuāla un par to laikam jādomā, jāraksta, jādiskutē. Profesionālie žurnālisti par to vēl liekas nav aizdomājušies. Vismaz neesmu manījis.
Kopumā piekrītu danebam. Vienkārši šobrīd ir pārmaiņu laiks, kaut kādi saasinājumi, sadursmes. Tēlaini izsakoties, iet ledus palu laikā. Jāmēģina pareizi un stingri turēt to stūri, lai izstūrētu uz jaunu olimpisko laikmetu.

  +4 [+] [-]

, 2017-11-29 09:00, pirms 6 gadiem
Raksts, protams, nevar atbildēt uz visiem jautājumiem par šo tēmu, taču labi uzstāda jautājumus. Un ja formulējums "Ja agrāk olimpiādes laikā tika pārtraukta visa karadarbība, tad pašlaik olimpiāde ir kara lauks" ir autora, tad cepuri nost!

  +5 [+] [-]

, 2017-11-29 09:06, pirms 6 gadiem
Manuprāt, ar OS nekas pārdabisks nenotiek. Tā ir kļuvusi par komerciālu organizāciju. Vai tas ir labi, nav zināms, bet ir skaidrs, ka tā ir mūsdienu realitāte. Ja viņi būtu amatieru sporta organizācija, tad os būtu kā universiāde. Interesants sporta pasākums, bet ne vairāk. Hokejs, protams, un futbols ir os problema, bet kā jau te teica, tas ir gadu desmitus jau tā. IIHF nav nekādas autoritātes nhl acīs.

     [+] [-]

, 2017-11-29 09:19, pirms 6 gadiem
Bija savā laikā ļaudis, kas teica : "Pastāvēs, kas pārvērtīsies".
Mūsdienu spēlēm ir maz sakara ar Kubertēna idejām, vēl mazāk ar antīkās Grieķijas priekšstatiem.
Tām ir jāmeklē sava vieta profesionālo līgu, Dimanta līgu un dažādu citu konkurējošu institūciju lokā. OS izdzīvos, tās būs, ja atradīs no jauna savu nišu. Tikai tās jau būs citas spēles.

  +8 [+] [-]

, 2017-11-29 10:15, pirms 6 gadiem
Varu pateikt uzreiz, ka Olimpiskās Spēles ne brūk, ne jūk un tām ir ļoti spēcīgs finansiālais pamats un arī visu valstu ieinteresētība.
Jā, daļēji var piekrist, ka atsevišķos sporta veidos, kur ir PRO līgas, - basketbols, hokejs utml. OS vairs nav nekas sevišķi svarīgs. Ikdienas rutīna.
Bet tādos sportos kā (mums pazīstamie) - bobslejs, biatlons, BMX, pludmales volejbols u.c., bez olimpiskajām spēlēm īsti nav citu prestižu sacensību, ko uzvarēt. Olimpiskās spēles šiem sporta veidiem ir KULMINĀCIJA!!! Mērķis, kura dēļ sportisti sakoduši zobus trenējas 4 gadus!
Kaut vai tas pats BMX un pludmales volejbols - cik LV iedzīvotāji seko līdzi Štromberga, Pļaviņa, Samoilova utt. cīņām trīs gadu garumā pa visādiem tur posmiem, labi ja 1/10 daļa no tās auditorijas, kas sāk skatīties OS. Šiem sporta veidiem (un neskaitāmi daudz citiem, piem. slēpošanas distancēm utt.) OS ir MILZĪGA vērtība.
Tas pats arī ar Dukuriem un skeletonu. Bez OS šie sportisti diez vai būtu atpazīstami un tik cienījami, labākajā gadījumā pie mums viņi būtu motobraucēju Serģa/Rasmaņa statusā (ja skeletons nebūtu Olimpiskais veids). OS ir tas, ko virkne sporta veidu tiecas, tas ir kā 4 gadu cikla virsotne.
Tā kā nekādā gadījumā nepiekrītu, ka OS mirst vai iznīkst. tas joprojām ir prestižākais pasākums lielākajai daļai sporta pasaules, sporta saimes.

Vai Latvijā joprojām turpinātu uzturēt BOBSLEJU, ja tas nebūtu Olimpiskais veids, bet būtu tikai tie PK posmi?

  -1 [+] [-]

, 2017-11-29 10:23, pirms 6 gadiem
Nav ísti skaidra raksta jéga. Saprastu, ja šito lasítu Krievijas portálá - izmetís krievus no olimpiádes, bet tas jau nekas, olimpiskás spéles tàpat mirst. Glużi kà pústošie Rietumi...

  +6 [+] [-]

, 2017-11-29 10:24, pirms 6 gadiem
Daudzas tēzes patiesas, taču kopējais jautājums gan nē. Abās olimpiādēs arī bez futenes (nožēlojams pasākums OS) un pašreiz arī hokeja ir ļooti daudz sporta veidu, kuru kulminācija ir tieši reizi četrgadē. Vieglatlētika, slēpošana, biatlons, bobslejs, mums - arī skeletons. OS rokasbumba, volejbols vispār reizēm ir labākie piedzīvojumi, ir bijis gadījums,kad handbola sieviešu fināls ir bijis krāšņākais mačs visā olimpiādē. Tādēļ jautāt par to, vai olimpiādes ir nepieciešamas, ir vienkārši muļķīgi. Pat tik sīkus sporta veidiņus kā bīčs vai bmx visa Latvija un pasaule skatās ar vaļā mutēm un trīcošām kājelēm. Lai gan pats esmu kaismīgs basīša fans, līdz šim uzskatīju, ka labākie turnīri sportā ir pč un eč futenē un os hokejs. Tomēr - olimpiāde ir vajadzīga, visi to gaida ar kreitusēm. Protams, ka pašreiz ir krīzes posms, bet tam SOKs tiks pāri. Gan jau NHL arī ar laiku apdomāsies, savukārt vislabākais futbols tieši olimpiādē nav nepieciešams, tad būtu jālikvidē pč.

  +6 [+] [-]

, 2017-11-29 10:24, pirms 6 gadiem
FinnHarp rakstīja: Nav ísti skaidra raksta jéga. Saprastu, ja šito lasítu Krievijas portálá - izmetís krievus no olimpiádes, bet tas jau nekas, olimpiskás spéles tàpat mirst. Glużi kà pústošie Rietumi...
Daļēji var piekrist, jo arī agrāk ir pamanīts, ka šis autors ir salīdzinoši mēreni pro-krieviski noskaņots, no citām viņa relīzēm. Gatavojot savas publikācijas, daudz lasa un gūst informācijas tieši krievvalodīgajā informācijas telpā.

  +1 [+] [-]

, 2017-11-29 10:26, pirms 6 gadiem
Kad vienu agresīvu, dopinga pārņemtu valsti noliks pie vietas , problēma pazudīs pati no sevis.
Tāpat sporta veidu filtrācija notiks tālāk , sevi izsmēlušie pazudīs , jaunie pespektīvie nāks vietā un olimpiskā kustība pastāvēs turpmāk.
Iespējams autoram kaut kur dziļi sirdī sāp , kas notiek ar valstiska mēroga dopinga sistēmu krievijā un kur tika pieļauta kļūda ??? , jo pašam šī tēma ir ļoti tuva un diezgan labi apgūta arī no praktiskā viedokļa.
Labprāt daudz vairāk lasītu Autora rakstus par nhl , nfl , utt

  +2 [+] [-]

, 2017-11-29 10:31, pirms 6 gadiem
Ja ar "miršanu" tiek domāta sākotnējo principu tālāka degradācija - komercializēšanās, polititiskās komponentes pieaugums, "famācijas" nozīmes palielināšanās - tad jā, tā ir. Tomēr precīzāks termins būtu transformēšanās. Mainās pasaule un mainās arī OS saturs un formas. Šis pasākums neizzudīs vēl vismaz tuvākos 50 gadus. Pārāk daudz ir ieinteresēto, lai tas tā tā nenotiktu. Vienmēr būs valstis (valdības, politiķi), kas ar OS rīkošanas iespēju vēlēsies spodrināt savas spalvas, būs bizness, kas būs ieinteresēts uz to nepelnīt, un galu galā arī paši sprotisti - it īpaši sporta veidos, kas nav tik masveidīgi un populāri. Jo OS tiem dod vislielāko publicitāti.

  +9 [+] [-]

, 2017-11-29 10:42, pirms 6 gadiem
Jurim patīk filozofēt,bet katrs ir tiesīgs izsacīt savu viedokli.Tikai ar faktiem jārīkojās uzmanīgi.Ozerova"slavenais teiciens",ka tāds hokejs mums nav vajadzīgs ,tika pateikts 1972 gada supersērijā,kad Klarks iekaustīja Mišakovu gluži vienkārši par netīru spēli.PSRS un čehiem tajā laikā patika ķeksēt,no aizmugures vairākkārtīgi sist pa cimdiem utt.Par to 2 minūtes nedeva.Arī toreiz noteikumi bija nedaudz atšķirīgi.To visu pats pa TV skatīju ar savām acīm.Cik tev Jurīt tad bija gadinu?Kas attiecās uz olimpiādi.Nekas te mums nemirst,bet gluži vienkārši mainās.Jau pagājušā gadsimtā sociālisma zemes bija tās,kuras viedokli amatieris un profesionālis uztvēra ar urra.Nevienam te nav noslēpums,ka krievi un čehi bija īstākie profesionāļi hokejā,jo vienīgā diena ,kad vini ieradās "oficiālajā "darba vietā ,bija algas diena,pie kases lodziņa,kur saņēma algu ,kā atslēdznieks,elektriķis, pažarnieks,virsnieks utt.Un tā tas bija arī visos citos sporta veidos.Sociālisma "amatieri"tādā veidā pierādīja savu pārākumu pār sapujušo kapitālismuBaigi godīgi,vai ne?Labi,ka šis izlikšanās teātris 20 gadsimta beigu pusē izbeidzās.Otrā problēma ir daudz nopietnāka-dopings.Visu laiku,kamēr šī sērga pastāv,dopinga lietotāji bijuši solīti priekšā ķērājiem un tāpēc analīžu uzglabāšana ilgākam laika periodam ir vienīgais variants,kā ar to šobrīd cīnīties.Ko lai dara,ka zinātne šajā jomā nedaudz atpaliek,kaut gan arī tas ir tikai loģiski.Pa priekšu izdomā kādu stimulējošu vielu,pēc tam domā ,kā to atklāt.Katram atlētam ir jāzina,ka lietojot neatļautās vielas,viņš var tikt atklāts pat pēc vairākiem gadiem,un diez vai kādam ir patīkami,ja viņa vārds tiek pēc tam noķengāts pa visiem pasaules mēdijiem.Viss jau būtu normāli,ja jācīnās ar individuālajiem dopingotajiem.Tomēr ,kā redzam ir pienācis brīdis,ka kādai valstij pa visu cenu jākļūst labākajai sportā un rezultātā rodas valsts atbalstīta krāpšanās ar dopingu.Tam laicīgi ir jāpieliek punkts,kas arī tiek darīts.Es esmu pietiekoši nodzīvojis šajā pasaulē un lielāko daļu pavadījis "tai brīnišķajā" sociālisma zemē,ka man nav ne mazāko šaubu,ka Krievija Sočos viennozīmīgi krāpās.Vadonis teica,ka savās mājās jāuzvar,un protams arī uzvarēja.Tāpat nešaubos,ka reizē ar vainīgajiem sportistiem cieš arī kāds nevainīgs.Ko lai dara,karā mēdz būt upuri.Tā kā,manuprāt,nekas nemirst,bet drīzāk attīrās.

  +1 [+] [-]

, 2017-11-29 10:43, pirms 6 gadiem
Off topic!
Ir vērts izlasīt, jo parāda, ka RU ne visi domā vienādi:
Krievijas žurnālists: Mums atņem medaļas, bet...

  -2 [+] [-]

, 2017-11-29 10:51, pirms 6 gadiem
Piekrītu Miņinam! Noteikta kustība var pastāvēt tikai tad, ja tai ir konkrēti mērķi un uzdevumi, vīzija, uz ko tiekties. Ja mērķi ir izkurtējuši un vīzijas vairs nav, tad agri vai vēlu kustība nomirs dabīgā nāvē. Nu kaut kā tā...

     [+] [-]

, 2017-11-29 11:06, pirms 6 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Juri, futbols OS jau ļoti pasen ir tādā junioru turnīra līmenī, bet tāpēc jau neviens nevaimanā ka OS mirst.
Varbūt pamatojoties uz to, ka pro sportisti (hokejisti) aiziet no OS, IIHF beidzot būs spiesti beigt stagnēt, un kaut ko darīt, lai PČ tiešām padarītu par galveno hokeja turnīru. Beigs iet tādu RU un citu Eiropas hokeja federāciju pavadā, bet sāks pielāgoties tai līgai, kur spēlē visas pasaules labākie hokejisti. Piemēram, rīkot PČ septembrī, un ne katru gadu, bet katru otro gadu.
Olimpisko spēļu futbols ir tādā līmenī (gan sportiskā gan PR) ka pat Latvijas futbola 2.līgas mačus esmu redzējis jūtami vairāk

     [+] [-]

, 2017-11-29 11:08, pirms 6 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Dažreiz ir vērtīgi paskatīties arī ko propagandas kanālos stāsta. Lai var pajautroties, un zināt ko domā atšķirīgi domājošie. Man jau tas vecums ir garām, kad manā pārliecībā par lietu būtību var iesēt šaubas, un man patīk kustināt savu pelēko vielu.
Tas gan, ka mēs visi agrāk vai vēlāk aiziesim ar koka mēteli mugurā.
Namejam pelēkā viela? Saldofonam kurš akli atgremo to ko priekšniecība ieliek mutē? Es pat zinu kāpēc Namejs ganās pa RU infotelpu: tāpēc ka sūda nemāk citas valodas

  +2 [+] [-]

, 2017-11-29 11:14, pirms 6 gadiem
Hokejs OS bija tikpat sačakarēts visus padomju laikus, kad vieni sūta īstus amatierus/studentus, otri savā paranojā izdomā būtībā profiņiem kkādas falšas darbavietas. Galvenais, ka tie slimnieki ar tām falšajām zelta medaļām lepojas vēl šobaltdien Bet ko var darīt, ja īstu PRO sporta sasniegumu šiem gandrīz nav, bet ļoti gribas

Ar basi līdz 92. tas pats. Tur gan jeņķu studentu līmenis gan vienalga bija tik augsts, ka lielākā daļa zeltu viņiem. Bet nu Sabonim, Migliniekam arī tomēr pa vienam tādam zeltam. Vēl tur jugiem kaut kas.

     [+] [-]

, 2017-11-29 11:23, pirms 6 gadiem
serso rakstīja: Piekrītu Miņinam! Noteikta kustība var pastāvēt tikai tad, ja tai ir konkrēti mērķi un uzdevumi, vīzija, uz ko tiekties. Ja mērķi ir izkurtējuši un vīzijas vairs nav, tad agri vai vēlu kustība nomirs dabīgā nāvē. Nu kaut kā tā...
Interesanti kādi vel patreiz OS kustībai var būt mērķi papildus tiem, kurus jau De Kubertēns&Co ielikuši OS hartā, un kuri nav maināmi pamatā nekādi?
loa.lv

  -1 [+] [-]

, 2017-11-29 11:42, pirms 6 gadiem
Sistēmām ir vajadzīgi savi vilcēji! Kuras valstis velk OS?
Šobrīd pat Ķīna pāriet uz profesionālo sportu un piesaista labākos profesionāļus!

     [+] [-]

, 2017-11-29 11:49, pirms 6 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Varu pateikt uzreiz, ka Olimpiskās Spēles ne brūk, ne jūk un tām ir ļoti spēcīgs finansiālais pamats un arī visu valstu ieinteresētība.
Jā, daļēji var piekrist, ka atsevišķos sporta veidos, kur ir PRO līgas, - basketbols, hokejs utml. OS vairs nav nekas sevišķi svarīgs. Ikdienas rutīna.
Bet tādos sportos kā (mums pazīstamie) - bobslejs, biatlons, BMX, pludmales volejbols u.c., bez olimpiskajām spēlēm īsti nav citu prestižu sacensību, ko uzvarēt. Olimpiskās spēles šiem sporta veidiem ir KULMINĀCIJA!!! Mērķis, kura dēļ sportisti sakoduši zobus trenējas 4 gadus!
Kaut vai tas pats BMX un pludmales volejbols - cik LV iedzīvotāji seko līdzi Štromberga, Pļaviņa, Samoilova utt. cīņām trīs gadu garumā pa visādiem tur posmiem, labi ja 1/10 daļa no tās auditorijas, kas sāk skatīties OS. Šiem sporta veidiem (un neskaitāmi daudz citiem, piem. slēpošanas distancēm utt.) OS ir MILZĪGA vērtība.
Tas pats arī ar Dukuriem un skeletonu. Bez OS šie sportisti diez vai būtu atpazīstami un tik cienījami, labākajā gadījumā pie mums viņi būtu motobraucēju Serģa/Rasmaņa statusā (ja skeletons nebūtu Olimpiskais veids). OS ir tas, ko virkne sporta veidu tiecas, tas ir kā 4 gadu cikla virsotne.
Tā kā nekādā gadījumā nepiekrītu, ka OS mirst vai iznīkst. tas joprojām ir prestižākais pasākums lielākajai daļai sporta pasaules, sporta saimes.

Vai Latvijā joprojām turpinātu uzturēt BOBSLEJU, ja tas nebūtu Olimpiskais veids, bet būtu tikai tie PK posmi?
atkal tas debilais prestižums,popsa

vai nu tu skaties to brīvo cīņu vai neskaties nemaz?

kas tas par idiotismu te sanāk,skatās reizi 4 gados, bet ja izslēgtu to sportu no OS,tad atkal neskatītos vairs neviens...

     [+] [-]

, 2017-11-29 11:57, pirms 6 gadiem
BABKInLovis rakstīja: Olimpisko spēļu futbols ir tādā līmenī (gan sportiskā gan PR) ka pat Latvijas futbola 2.līgas mačus esmu redzējis jūtami vairāk
Tev gan interesanta dzīve!!!

  +3 [+] [-]

, 2017-11-29 12:03, pirms 6 gadiem
visu čakarē,pobeda ļuboj cenoi, tā bija ar PSRS un VDR,valsts līmenī, turpina Krievija. Padomju Savienība 60 gados izdomāja mistisku punktu skaitīšnu un viss sākās, bet beigas neredz. Kad citas valstis startēja ar amatieriem,šīs divas lika pretī profus, bet kad tie vairs nevilka, aizgāja farmokoloģijas bums. Olimpiskās spēles bija un būs, par to var nesatraukties

  +2 [+] [-]

, 2017-11-29 12:10, pirms 6 gadiem
OS ir pasaules sporta nozīmīgākais notikums. Man vienmēr ir bijis uzskats ka OS visos sporta veidos ir jāpiedalās labākajiem sportistiem. Tikai OS notiek tik reti un ir tik krāšņas ka šeit ir ne tikai sports bet arī svētku sajūta un ne visi sportisti spēj ar to tikt galā. Neatceros kura Latvijas olimpiete(vieglatlēte) intervijā teica, ka visās sacensībās koncentrējas uz sportisko rezultātu, bet OS lai kā arī domātu par rezultātu , tā svētku sajūta izsit no ritma un neko ar sajūtām nevar izdarīt. Katrs cilvēks ir savādāks un ne visi spēj koncentrēties olimpiādē.
Man tāds jēdziens Latvijas sportistu sakarā kā olimpiskais tūrisms ir pilnīgi nepieņemams,jo sportists ir labākais savā valstī, viņš šo vietu ir izcīnījis (arī tad ja viņš ir vienīgais sportists savā valstī šajā sporta veidā). Citam mērķis ir tikt OS, citam desmitnieks, citam medaļas, bet sportistiem leģendām interesē zelts.
Nav patīkami ka OS nepiedalās visi labākie. Tenisisti , riteņbraucēji uz OS skatās - nu var jau piedalīties, bet... Tour de France, Grand slam tomēr ir prestižāki. Futbols OS vispār nav nopietni, tagad arī hokejs vairs nebūt nav tas. Domāju, ka OS arvien vairāk kļūs par tādu svētku šovu , būs vairāk ierobežojumi sportistiem un ar laiku tas būs sportiskais šovs. Olimpiskā medaļa būs prestiža, bet būs vairāk citas sacensības kuras kļūs prestižākas. Te es domāju vairāku gadu desmitu garumā nevis tuvākajos 5-10 gados.
Ziemas OS vēl tur savu līmeni (hokejs būs izņēmums).

     [+] [-]

, 2017-11-29 12:18, pirms 6 gadiem
FUNS rakstīja: OS ir pasaules sporta nozīmīgākais notikums. Man vienmēr ir bijis uzskats ka OS visos sporta veidos ir jāpiedalās labākajiem sportistiem. Tikai OS notiek tik reti un ir tik krāšņas ka šeit ir ne tikai sports bet arī svētku sajūta un ne visi sportisti spēj ar to tikt galā. Neatceros kura Latvijas olimpiete(vieglatlēte) intervijā teica, ka visās sacensībās koncentrējas uz sportisko rezultātu, bet OS lai kā arī domātu par rezultātu , tā svētku sajūta izsit no ritma un neko ar sajūtām nevar izdarīt. Katrs cilvēks ir savādāks un ne visi spēj koncentrēties olimpiādē.
Man tāds jēdziens Latvijas sportistu sakarā kā olimpiskais tūrisms ir pilnīgi nepieņemams,jo sportists ir labākais savā valstī, viņš šo vietu ir izcīnījis (arī tad ja viņš ir vienīgais sportists savā valstī šajā sporta veidā). Citam mērķis ir tikt OS, citam desmitnieks, citam medaļas, bet sportistiem leģendām interesē zelts.
Nav patīkami ka OS nepiedalās visi labākie. Tenisisti , riteņbraucēji uz OS skatās - nu var jau piedalīties, bet... Tour de France, Grand slam tomēr ir prestižāki. Futbols OS vispār nav nopietni, tagad arī hokejs vairs nebūt nav tas. Domāju, ka OS arvien vairāk kļūs par tādu svētku šovu , būs vairāk ierobežojumi sportistiem un ar laiku tas būs sportiskais šovs. Olimpiskā medaļa būs prestiža, bet būs vairāk citas sacensības kuras kļūs prestižākas. Te es domāju vairāku gadu desmitu garumā nevis tuvākajos 5-10 gados.
Ziemas OS vēl tur savu līmeni (hokejs būs izņēmums).
Agrāk vīriešu hokeja turnīra skatīšanās man bija viena no ZOS prioritātēm, tagad pat nezinu, cik un vai skatīšos šo turnīru. Ja vienā laikā notiks arī sacensības, piemēram, biatlonā vai tramplīnlēkšanā, kur startēs praktiski visi labākie, tad noteikti tas nebūs hokejs, ko skatīšos.

  +5 [+] [-]

, 2017-11-29 12:22, pirms 6 gadiem
Nepiekrītu - īsumā sviests (margināls viedoklis).

Dzīvē nekas nav taisna līnija līnija. Pašlaik OG ir neliels kritums, bet noteikti būs atkal kāpums. OG nemirs, par to nekas neliecina, visi ir ienteresēti attīstībā. Protams irun būs izmaiņas, bet OG ir tāds brends kas būs.
1 2 3 105 komentāri