Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Jaukā gaisotnē aizvadītas „Priekuļu trail” sacensības skriešanā un nūjošanā

Jaukā gaisotnē aizvadītas „Priekuļu trail” sacensības skriešanā un nūjošanā
Tūlīt tiks sagaidīti vēl pēdējie reģistrētie dalībnieki un starts tiks dots otrajam "Priekuļi trail". Foto: I.Eglīte

Slēpošanas un biatlona centrā "Priekuļi" jaukā gaisotnē otro gadu pēc kārtas tika aizvadītas Cēsu Olimpiskā centra rīkotās apvidus skrējiena un nūjošanas pārgājiena sacensības „Priekuļu trail”, kurā kopā piedalījās 150 skriet un nūjot gribētāju. 12km sievietēm visātrākā bija lietuviešu biatloniste Natālija Kočergina, kas distanci veica 1:02,16, savukārt, vīriem 24km visātrāk noskrēja maratonists Anatolijs Macuks ar rezultātu 1:43:26,8. Kuplā un cienījamā Alojas senioru komanda kopīgiem spēkiem pieveica 120km un aizveda mājās lielo komandu kopvērtējuma kausu nūjošanā.

No rīta bija nedaudz uzlijis, bet jau pirms sacensību sākuma laika apstākļi bija noskaidrojušies. Pat pieredzējušo sacensību organizatoru Mārtiņu Niklasu pārsteidza kuplais skrējēju un nūjotāju pulks, kas trīs reizes pārsniedza pagājušajā gada pirmo „Priekuļu trail” sacensību dalībnieku skaitu un veidoja apaļus 150, no kuriem sešdesmit nūjotāji un deviņdesmit skrējēji. Vīriem vecumā no 19-60 gadiem izvēles nebija, un neatkarīgi no sportiskās sagatavotības bija jāskrien 24km distance, kuru veidoja četri apļi pa 6km katrs un ar kāpumu 230m – tātad kopējais kāpums sniedzās pāri 900m. Jaunāki par 19 un vecāki par 60 varēja piebiedroties dāmām un veikt uz pusi īsāku distanci. Nūjotājiem, turpretī, distances garums nebija noteikts, bet vienīgais ierobežojums bija laika limits – trīs stundas. Cik vēlme un fiziskā gatavība ļāva, tik reizes varēja veikt 4km garo apli. Visi dalībnieki – gan skrējēji, gan nūjotāji – trasē devās vienlaicīgi. Dažāda vecuma, dažādas meistarības, bet visi draudzīgi, optimistiski un sportiski noskaņoti. Dažs savas ārējās līdzības dēļ tika salīdzināts ar pasaulē pazīstamajiem sportistiem.

Vīriešiem 24km distancē startēja 30 dalībnieki, no kuriem sešiem trase bija par grūtu, tāpēc finišu sasniedza 24. Šogad dalībnieku sastāvs bija spēcīgāks un četriem vīriem izdevās distanci veikt ātrāk par 2 stundām. Par spēcīgo konkurenci liecina arī fakts, ka pagājušā gada uzvarētājam Uldim Kļaviņam, savu pērnā gada rezultātu (1:57:46) uzlabojot pat par astoņām minūtēm, tik un tā nācās atzīt divu konkurentu pārākumu un ierindoties trešajā vietā. Savu pārākumu apliecināja un uzvaru izcīnīja garo distanču skrējējs Anatolijs Macuks, kurš pirms nedēļas Valmierā bija otrais maratonā. Ja pēc pirmā apļa viņam daži vēl turēja līdzi, tad ar katru nākamo apli Anatolija pārsvars pieauga un finišā, uzstādot jaunu sacensību rekordu – 1:43:26,8, viņš tuvāko sekotāju apsteidza par 4 minūtēm. Otro vietu izcīnīja distanču slēpotājs Valdis Bodnieks, kurš šogad marta sākumā Valdifiemmi Itālijā pasaules čempionātā slēpošanā startēja grūtajā 50km distancē. Skrējiena sākums labi padevās Uģim Karasevam, kurš pēc pirmā apļa bija trešais, bet pēc pusdistances jau izvirzījās otrajā vietā, taču trešajā aplī viņam uznāca bezspēks un pēc trešā apļa, kad jau bija strauji atkritis, nācās pirmo reizi mūžā izstāties. Vēl viens, kam izdevās paskriet zem divām stundām (1:55:31), bija Kristaps Magone.

Dāmām arī konkurence bija daudz spēcīgāka nekā pērn. Jau pēc pirmā apļa jeb pusdistances ar nepilnas pusminūtes pārsvaru pār tuvākajām konkurentēm nopietnas pretenzijas uz uzvaru pieteica Lietuvas biatloniste Natālija Kočergina. Otrajā aplī viņa pārsvaru palielināja, un šā gada pasaules čempionāta distanču slēpošanā otrās vietas ieguvēja kvalifikācijas slēpojumā 5km distancē Priekuļos svinēja pārliecinošu uzvaru. Natālija uzrādīja laiku 1:02,1 un tuvāko konkurenti apsteidza par divām minūtēm. Interesantajā cīņā par otro vietu pēdējos kilometros ātrāka bija un otro vietu ieguva Aļina Sokaļska, kas pamazām sāk sevi pieteikt ne tikai skriešanas, bet arī triatlona sacensībās. Pagājušā gada Siguldas kalnu maratona uzvarētāja Inga Zālīte, kas pēc 6km bija otrajā vietā, beigās ar beidzamiem spēkiem un finiša spurtu tomēr nosargāja trešo vietu, jo pēdējā aplī viņai strauji tuvojās ceturtās vietas ieguvēja Marta Zumberga. V18 grupā ātrākais bija Viesturs Ivbulis, aiz sevis atstājot Lauri Bajarūnu, kurš sākotnēji bija rēķinājies skriet vienu apli. Vecākajā grupā vīriem labāko laiku uzrādīja Jānis Supe, kas par 17 minūtēm apsteidza 9 gadus vecāko Raiti Lērmi, kuram šogad aprit 71 gads. Savukārt, dāmām S40 grupā nepārspēta palika pagājušā gada uzvarētāja Ingrīda Greivule, bet ļoti sīvajā cīņā par otro vietu decembra Vārda dienu dāmu starpā ar pussekundes pārsvaru Sarmīte Gobiņa bija ātrāka par Ingu Ziediņu. Par viņām desmit sekundes ātrāk noskrēja vienīgā S50 grupas pārstāve Anita Zālīte.

Bērnu grupās, kur bija jāveic 6km, vislabāk veicās Zaulu ģimenei no Limbažiem, kuri izcīnīja trīs uzvaras no četrām. Ātrākie savās grupās bija Kitija, Sindija un Niks, bet V14 grupā, kur nebija Zaulu ģimenes pārstāvju, labāko laiku no visām bērnu grupām uzrādīja un uzvaru izcīnīja Klāvs Grosbergs.

Nūjotājiem nebija individuālais vērtējums, bet gan komandu – gan ģimeņu, gan uzņēmumu. Komandu dalībnieku skaits nebija ierobežots un tas nāca par Alojas komandai, kas bija ieradusies viskuplākajā skaitā ar divdesmit nūjotājiem, kuri kopā veica 30 apļus jeb 120km. Alojiešu sastāva bija arī vecākie sacensību dalībnieki – 1920.gadā dzimušais Jānis Rolmanis, kā arī 1931. un 1932.gadā dzimušās Irēna Laizāne un Marija Erdmane. Visņiprākie šajā komandā bija trīsdesmitajos gados dzimušie Elmārs Muķielis un Valentīna Bondare, kuri katrs veica trīs apļus jeb 12km. Ar veiktajiem 92km otro vietu izcīnīja mājinieki – krietni jaunākā Cēsu Olimpiskā centra komanda, kuras sastāvs bija par trim reizēm mazāks nekā uzvarētājiem. Cēsnieku rindās vislielāko pienesumu deva Andis Beitiks ar pieciem apļiem jeb 20km un četrus apļus veikušās Baiba Dombrovska, Liene Grišina un Ligita Gavare. Tikai viens aplis līdz otrajai vietai pietrūka PII „Mežmaliņas” pārstāvēm, kuru sastāvā aktīvākās bija Kristīne Bernāne un Ilze Freimane. Trijniekā neiekļuva, bet veikli soļoja arī dāmas no komandām „Priekuļu mežrozītes” un „Možās kundzes”. Ģimeņu ieskaitē ar nonūjotajiem 56km pirmā bija viskuplāk pārstāvētā Jansonu ģimene, aiz sevis atstājot Sirmos, Basēvičus un Niklasus.

Pēc sacensībām dalībnieki atkal varēja pasildīties pirtiņā, iemalkot gardo un karsto tēju, kā arī piedalīties organizatoru sarūpētajā dāvanu izlozē. Sacensību atbalstītāji "Adidas", "Sport2000", "Profilsport" un maiznīca "Solo" bija parūpējušies par labām balvām.

Bildes un video no sacensībām: Cēsu Olimpiskais Centrs – Aktualitātes


Kristaps Neretnieks. Foto: LJF

Neretnieks Pasaules kausa finālā pēc pirmajiem diviem maršrutiem ieņem 27. vietu

LETA. Latvijas jātnieks Kristaps Neretnieks Saūda Arābijā notiekošajās Pasaules kausa finālsacensībās pēc pirmajiem diviem maršrutiem ieņem 27. vietu.
Pāvels Švecovs. Foto: LOK

Švecovs Pasaules kausa posmā modernajā pieccīņā nepārvar kvalifikāciju

LETA. Latvijas modernās pieccīņas sportists Pāvels Švecovs trešdien nepārvarēja Ankarā notiekošā Pasaules kausa otrā posma kvalifikāciju.
Jānis Buks. Foto: LOK/Romāns Kokšarovs

Mēģinājums gāzt prezidentu: LOK Ģenerālo asambleju rīkos jūnija sākumā

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Izpildkomiteja, ņemot vērā biedru iesniegumu, pieņēmusi lēmumu Ģenerālās asamblejas pārskata – vēlēšanu sesiju rīkot jau 4. jūnijā. Kongresā daļa biedru vēlas no amata gāzt prezidentu Jāni Buku.