Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Jaunupa izteikumi par gaidāmo nodokļu reformu, kas nedos atlaides vairs ziedotājiem, tostarp sporta komandām

Zinu, ka man daudzi pārmetīs, ka Jaunups utt. bet problēma ir reāla, jo ja šīs izmaiņas notiks, tad tas skars ikvienu Latvijas sporta komandu un finansējumu tai, it īpaši mazās komandas, kurām to budžetu ir ar pūlēm jāvāc

Tomēr, kad ir runa par naudu, šie paši politiķi kļūst divkosīgi un, nepamirķšinot ne aci, vieglu roku lemj par finansējuma samazinājumu šīm sevi jau pierādījušajām izcilībām un potenciālajiem dukuriem, rastorgujeviem, melbāržiem, briežiem, porziņģiem, bertāniem, jēkabsonēm – žogotām u.c. Augsti sasniegumi sportā nav dabas parādība, tie nerodas, visai Latvijai turot īkšķi – tie ir smaga darba, kas prasa finansiālu bāzi, rezultāts.

Diemžēl šobrīd atkal esam situācijā, kad valdība finanšu ministres personā ir nostājusies pret sportu. Ja arī līdz šim sporta nozares bāzes finansējums vienmēr ir bijis nepietiekams, tad tomēr bija rasts labs mehānisms, kā caur nodokļu atlaidēm motivēt uzņēmējus ziedot. Un sporta nozares pārstāvji nenoguruši uzrunāja uzņēmējus, kuri saprata, ka, veltot naudu sportam, atbalsta valstiski svarīgu nozari. Jo tā tas notiek modernās un progresīvās sabiedrībās. Protams, uzņēmējiem šīs atlaides vienmēr ir bijis motivējošs faktors, taču kas tur peļams? Jo sports Latvijā nav bizness. Nekompetenti skatoties, valsts it kā zaudē zināmu daļu nodokļu naudas, taču šī nauda paliek Latvijā un tāpat daļēji atkal tiek samaksāta nodokļos. Otrā svaru kausā ir visa sporta nozare. Turklāt sabiedriskā labuma statuss ziedojumu saņēmējiem skaidri definē, ka šīs organizācijas darbojas sabiedrības interesēs, sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai. Tātad nauda netiek iztērēta, bet ieguldīta.

Paskatīsimes acīs patiesībai – ar jauno nodokļu politikas reformu valdība ir apņēmusies likvidēt sporta nozari. Atņemot nodokļu atlaides ziedotājiem, sports vairs nesaņems atbalstu ar visām no tā izrietošām negatīvajām sekām. Tas ir kā trekns krusts visam līdz šim sasniegtajam.

Parunāsim par skaitļiem – kopējie ziedojumi biedrībām un nodibinājumiem šobrīd gadā ir aptuvni 97 mlj eiro. Vidēji rēķinot, sports no tiem saņem ap 43-45%, kas ir plus mīnus 44 mlj eiro. Kādu kompensējošu mehānismu līdz ar šo savu iniciatīvu piedāvā valdība? NEKĀDU.

Valdības impotenci sporta jomā apliecina jau visās tās vadlīnijās iekļautā, katru mīļu dienu piesauktā, bet dzīvē joprojām nerealizētā prioritāro sporta veidu noteikšana. Atšķirībā no citām nozarēm, sportam līdz šim nav bijuši pieejami Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi. Kļūdaini sports Latvijā tiek uzskatīts par patērējošu nozari. Un tikai tāpēc, ka Finanšu ministrija nespēj izsekot līdzi ziedojumiem sabiedriskā labuma statusa organizācijām, ik pa pa laikam izskanējis aicinājums tos aizliegt pavisam. Jaunā nodokļu reforma ir kārtējais mēģinājums.

Vēlreiz par skaitļiem. Kad 2015.gadā Rīgā notika Eiropas čempionāta basketbolā posms, valsts ar uzviju atguva čempionāta rīkošanā ieguldītos līdzekļus. Katrs valsts dotācijas eiro radīja 8.9 eiro lielu ekonomisko efektu. Pērn Biķernieku trasē notika Pasaules rallijkrosa čempionāta posms, un ārvalstu apmeklētāji Latvijā iztērēja 1.1 mlj eiro. Tie ir tikai divi skaitļi, bet skaidri apliecina sportu kā valsts ekonomiku veicinošu nozari un tās ieguldījumu Latvijas iekšzemes kopproduktā, kas turklāt veido valsts tēlu, ar ko mūsu valdībām un pašreizējai finanšu, bijušajai ekonomikas ministrei īpaši neveicas (EXPO piemērs). Bet, piemēram, Porziņģis un Dukurs ir devuši ļoti, ļoti daudz.

Piemēram, četrkārtējas valsts čempionvienības basketbolā "VEF Rīga" 40% budžeta veido privātu uzņēmēju mērķziedojumi. Teju 431 tk eiro - tāda ir summa, ko klubs samaksā valstij nodokļos.

Turklāt tas jau ir zināms kā reizrēķins, ka, ieguldot sporta nozarē, perspektīvā samazinās valsts izdevumi veselības aprūpei, noziedzības apkarošanai un sociālajā budžetā. Ikdienā sportojot, cilvēki kļūst laimīgāki. Diezgan droši varam izvirzīt hipotēzi, ka laimīgi cilvēki ir arī naskāki nodokļu maksātāji.

Taču valdībai mūsu valstī ir neglābjama tendence sabojāt visus labi strādājošus mehānismus. Nupat tā faktiski izpostīja līdz šim apskaužami veiksmīgi funkcionējošos mikrouzņēmumus. Finanšu ministre bija nolēmusi, ka mikrouzņēmēji tomēr pārāk maz piedalās valsts budžeta pildīšanā. Diemžēl Reizniece - Ozola nesaprot, ka, ja mikrouzņēmumu gadījumā liela daļa tādā situācijā atgriezīsies atpakaļ ēnu ekonomikā, tad sports iznīks pavisam. Un tās naudas jau budžetā nebūs ne vienādi, ne otrādi, bet iniciatīvai – vien iztērētā papīra vērtība.

Ir ļoti būtiski arī turpmāk saglabāt nodokļu politiku reglamentējošajos likumos paredzētās nodokļu atlaides ziedotājiem, kā arī saglabāt to apmēru.

Valsts atbalsts sportam ir klibojis vienmēr, taču nu valdība to ir apņēmusies amputēt pavisam.

Tomēr es zinu, ka sporta sabiedrība ir stipra, ka kopā mēs varam, tāpēc es aicinu būt aktīviem un vienoti iestāties pret šo valdības ieceri, lai nepieļautu tās īstenošanu. Turkāt, par ko tad valdības locekļi turpmāk Tviterī rakstīs?...

Edgars Jaunups: Valdība pret sportu - DELFI

     [+] [-]

, 2017-03-24 13:51, pirms 7 gadiem
Vai tad kāds vispār painteresējās, vai izmaiņas tiek gatavotas, vai akli ticat Jaunupam?
Ja viens auns bļauj, ka slikta valdība, tad tik jābļauj līdzi un viss!

     [+] [-]

, 2017-03-24 13:58, pirms 7 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Vai tad kāds vispār painteresējās, vai izmaiņas tiek gatavotas, vai akli ticat Jaunupam?
Ja viens auns bļauj, ka slikta valdība, tad tik jābļauj līdzi un viss!
lielākoties Jaunupa izteicieni ir balstīti uz vismaz kaut ko un ir loģiski. Krč nav Lipmaņa variants.

     [+] [-]

, 2017-03-24 14:08, pirms 7 gadiem
Pirmkārt jau tiek jaukti kopā āboli ar bumbieriem. Tādā nozīmē, ka Jaunups apzināti jauc kopā terminus ziedošana, mērķziedojumi un sponsorēšana. Vispirms aizdomājieties par to, un tad izdomājiet, kurš jūs muļķo - valdība vai Jaunups!

...aicinu būt aktīviem un vienoti iestāties pret šo valdības ieceri, lai nepieļautu tās īstenošanu...

Šo ieceri? Kas tā tāda būtu, kur ir norāde rakstā vai kaut kur citur, kas tā tieši ir par ieceri? Norāde uz kādu normatīvo aktu, likuma grozījumiem? Tādas vērtības Jaunupam nepastāv!

     [+] [-]

, 2017-03-24 14:12, pirms 7 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Pirmkārt jau tiek jaukti kopā āboli ar bumbieriem. Tādā nozīmē, ka Jaunups apzināti jauc kopā terminus ziedošana, mērķziedojumi un sponsorēšana. Vispirms aizdomājieties par to, un tad izdomājiet, kurš jūs muļķo - valdība vai Jaunups!

...aicinu būt aktīviem un vienoti iestāties pret šo valdības ieceri, lai nepieļautu tās īstenošanu...

Šo ieceri? Kas tā tāda būtu, kur ir norāde rakstā vai kaut kur citur, kas tā tieši ir par ieceri?
Cik saprotu, tas ir variants, ka vairs nav atlaides tiem uzņēmumiem, kas sponsorē vai ziedo kādu sporta klubu, tostarp amatierus un visi tie trīs tavi nosauktie praktiski tāpat zem tā nosacījuma paiet

Kurš likuma projekta grozījumus oficiāli paziņos mums?

     [+] [-]

, 2017-03-24 14:17, pirms 7 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Pirmkārt jau tiek jaukti kopā āboli ar bumbieriem. Tādā nozīmē, ka Jaunups apzināti jauc kopā terminus ziedošana, mērķziedojumi un sponsorēšana. Vispirms aizdomājieties par to, un tad izdomājiet, kurš jūs muļķo - valdība vai Jaunups!

...aicinu būt aktīviem un vienoti iestāties pret šo valdības ieceri, lai nepieļautu tās īstenošanu...

Šo ieceri? Kas tā tāda būtu, kur ir norāde rakstā vai kaut kur citur, kas tā tieši ir par ieceri? Norāde uz kādu normatīvo aktu, likuma grozījumiem? Tādas vērtības Jaunupam nepastāv!
Starp citu šis saskan arī ar LOK izteikumiem par sporta bāžu apvienošanu, tā kā, tur visi kaut kādas pārmaiņas tais, tikai cik labas būs tās

LOK: IZM slepenībā plāno četru sporta bāzu...

  +2 [+] [-]

, 2017-03-24 15:09, pirms 7 gadiem
Real Rebel rakstīja: Cik saprotu, tas ir variants, ka vairs nav atlaides tiem uzņēmumiem, kas sponsorē vai ziedo kādu sporta klubu, tostarp amatierus un visi tie trīs tavi nosauktie praktiski tāpat zem tā nosacījuma paiet

Kurš likuma projekta grozījumus oficiāli paziņos mums?
Starp sponsorēšanu un mērķziedojumu ir milzīga atšķirība. Vienā gadījumā tas ir savstarpīgi izdevīgs darījums, otrā vienkārši palīdzība. Tāpēc tos nevar jaukt kopā. Tā arī no haotiskā Jaunupa raksta nav saprotams, kādas izmaiņas gatavo sponsoriem un kādas ziedotājiem. Viņa teksti tikpat haotiski kā viņš pats! Bet vismaz var redzēt, ka pats arī rakstījis, nevis nolīdzis kādu sakarīgāku rakstītāju.

  +1 [+] [-]

, 2017-03-24 18:17, pirms 7 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Starp sponsorēšanu un mērķziedojumu ir milzīga atšķirība. Vienā gadījumā tas ir savstarpīgi izdevīgs darījums, otrā vienkārši palīdzība. Tāpēc tos nevar jaukt kopā. Tā arī no haotiskā Jaunupa raksta nav saprotams, kādas izmaiņas gatavo sponsoriem un kādas ziedotājiem. Viņa teksti tikpat haotiski kā viņš pats! Bet vismaz var redzēt, ka pats arī rakstījis, nevis nolīdzis kādu sakarīgāku rakstītāju.
atļaušos Tevi papildināt - lai arī parastais Pēteris pie virpas saprastu.

- tātad, kas ir šī nodokļu atlaide. Tā ir atlaide 85% apmērā no uzņēmumu ienākumu nodokļa, ko uzņēmums saņem ZIEDOJOT kādai no VID sarakstā iekļautajām SABIEDRISKĀ LABUMA organizācijām (biedrībām). Pilns šo biedrību saraksts šeit: https://www6.vid.gov.lv/VID_PDB/SLO (profesionāls basketbola (hokeja, futbola u.t.t.) klubs tāds nevar būt jau pēc definīcijas)
- uzņēmums ziedojot NEDRĪKST saņemt nekādu atlīdzību, tai skaitā reklāmu
- ziedojuma apmērs nedrīkst pārsniegt 20% no kopējā nodokļa apjoma
- kā tas izskatās matemātiski: ja uzņēmumam ienākumu nodoklis ir 100.000, tad tas uzņemusm drīkst ziedot max. 20.000. Tādā gadījumā - uzņēmums maksā peļņas nodokli 83.000 apmērā (100.000 - 85% no 20.000) un ziedojumu 20.000, kas kopā sastāda 103.000 lielas izmaksas uzņēmumam. Respektīvi, ja uzņēmums ziedo 20.000, tad uzņēmumam peļņas nodoklis samazinās par 17.000
- tā kā tas attiecas tikai uz ienākumu nodokli, tad vienkāršoti sakto, principā ziedot var tikai uzņēmumi, kuriem ir peļņa (respektīvi, nav zaudējumu kokrētajā taksācijas periodā (gadā)).

p.s. Neesmu grāmatvedis, tāpēc atvainojiet, ja atsevišķi formulējumi nav precīzi pēc definīcijas

  -1 [+] [-]

, 2017-03-24 18:44, pirms 7 gadiem
brīnišķīgie mikrouzņēmumi .. atceroties līdzšinējās shēmas, nebrīnītos ka pur jaunupa spēlētājiem jābūt kā mikrouzņēmumiem..