Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Liepājā Karostā noslēdzies populārais skriešanas seriāls “Stirnu buks” (video)

Liepājā Karostā noslēdzies populārais skriešanas seriāls “Stirnu buks” (video)
K.Bērziņš priekšplānā, kuram seko A.Jubelis un U.Kļaviņš. Foto: Mareks Gaļinovskis.

Izskriets mežs, pamesti militāri īpašumi, smiltis, dižjūra, milzu betona bloki, mols, pilsētas parki, laipas un tiltiņi, dzirdināšanas punkts cietumā, stāvi pauguri un takas – šie ir tikai daži no elementiem, kas veidoja vienu no iespaidīgākajām un daudzveidīgajām ainaviskā taku skriešanas seriāla “Stirnu buka” trasēm, kurā sacensību noslēdzošā 7. posmā noskaidrojām sezonas kopvērtējuma laureātus. Visgrūtākajā Lūša distancē par čempionu kronēja 2016.gada Rīga-Valmiera skrējiensoļojuma uzvarētāju Uldi Kļaviņu, bet dāmu konkurencē otro sezonu pēc kārtas triumfēja šā gada Latvijas čmepione taku skriešanā Laura Čakle. Savukārt skolu čempionātā naudas balvas inventāra iegādei savām mācību iestādēm izcīnīja Jelgavas 4. vidusskolas, Engures vidusskolas un Aizputes vidusskolas jaunieši

Jūras māte Stirnu buka dalībniekiem bija atvēlējusi pēdējo gadu silto un saulaino dienu, iepriecinot skrējējus ar +8 grādu temperatūru. Vēja pilsētā skrējēji no brāzmām dabūja trūkties vienīgi starta un finiša zonā Beberliņos. Un pēc finiša tajā pašā naktī kā vēstnesis sezonas noslēgumam Liepājā ieradās sals.

Video no Karasotas posma

Lūša distancē uzvar Bērziņš un Marhele

30,5 km garajā Lūša distancē, kuras dalībniekiem bija sarūpēts negaidīts pārsteigums 3000 metru garumā – skrējiens pusotru kilometru jūrā pa Karostas molu un atpakaļ – uzvaru svinēja kuldīdznieks un divkārtējais Latvijas čempions maratonā Kristaps Bērziņš. Stirnu buka 2015. gada sezonas čempions vienīgais trasi veica ātrāk par divām stundām (1:59:27), tuvākos sekotājus Jevgēņiju Turkinu un 2016.gada Latvijas čempionu orientēšanās vidējā distancē Dāvi Dišleru apsteidzot attiecīgi tikai par minūti un pusotru minūti. Pirmo reizi “Stirnu buka” sacensību seriāla vēsturē par čempionu kļuva siguldietis Uldis Kļaviņš, kopvērtējumā aiz muguras atstājot galveno favorītu unpasaules vicečempionu 24 stundu rogainingā Andri Ronimoisu un šā gada pasaules čempionātā distanču slēpošanā startējušo Jāni Šņoriņu no Talsiem.

Lūša distancē dāmu konkurencē pārliecinošu uzvaru svinēja alūksniete Ilona Marhele (2:19:27). Rio olimpisko spēļu 61.vietas un pasaules čempionāta 31.vietas ieguvēja maratonā par sešām minūtēm apsteidza pasaules kausa dalībnieci un šā gada Latvijas čempioni orientēšanās sprintā Iritu Puķīti, 3. vietā ierindojās pasaules čempionātu dalībniece un šā gada Latvijas čempione maratonā un pusmaratonā Anita Kažemāka no Preiļiem, līderei piekāpjoties deviņas minūtes. Kopvērtējumā čempiones titulu izdevās nosargāt Laurai Čaklei, 2. vietā – Anete Švilpe, 3. vietā – Linda Boldāne.

Buka trasē ātrākie Jubelis un Zālīte

21 km garajā Stirnu buka distancē 1. vietu izcīnīja madonietis Andris Jubelis (1:24:51). Pasaules kausa dalībnieks un vairākkārtējais Latvijas čempions orientēšanās sportā par minūti apsteidza 2016.gada Latvijas čempionu maratonā Anatoliju Macuku no Jēkabpils un par trim minūtēm – 2016.gada bonzas medaļas ieguvēju 50km šosejā Daini Limanānu no Bikstiem (1:28:17). Sezonas kopvērtējumā jau iepriekšējā posmā Līgatnē čempiona titulu bija nodrošinājis gludo distanču speciālists un vairākkārtējais Latviajs čempions vidējās un garās distancēs Dmitrijs Serjogins, vicečempiona godā Dainis Limanāns, bet 3. vietu sezonas ieskaitē ieguva vairāku pasaules čempionātu dalībnieks slēpošanā un savulaik viens no Latvijas visātrākajiem slēpošanas sprinteriem Juris Damškalns no Talsiem. Dāmu konkurencē uzvarētāja tika noskaidrota sīvā cīņā. Uzvarētāja Inga Zālīte (1:43:30), kas maratonu skrējusi zem trim stundām, finišā mājinieci un 2015. gada sezonas Stirnu buka absolūto čempioni un trīskārtējo Latvijas čempionāta maratonā uzvarētāju Irinu Štūlu-Pankoku apsteidza tikai par 24 (!) sekundēm, tāpat 3. vietas ieguvēja Klinta Lauska no Siguldas uzvarētājai piekāpās tikai par 59 sekundēm. Par čempioni Buka distancē kronēja Zandu Ulanovu, kura titulu bija nodrošinājusi jau šī gada 5.posmā Milzkalnē – divas sacensības pirms sezonas beigām! Kopvērtējuma 2.vietā Iveta Pūpola, 3. vietā – Dace Banga Hodžajeva.

Zaķa distancē tituls… Lūsim!

13 km garajā Zaķa distancē pirmajā četriniekā finišēja trīs Kristapi. Ar pusotras minūtes rezervi uzvaru izcīnīja šā gada vicečempions 5km šosejā Kristaps Vējš-Āboliņš (50:12), uz goda pjedestāla otrā un trešā pakāpiena kāpa Jānis Mežiels un medaļnieks Rīga-Valmiera skrējiensoļujumā un Latvijas čempionātos 50 un 100km Kristaps Broks, bet 4. pozīcijā finišēja Kristaps Magone. Sezonas kopvērtējumā galveno trofeju priekšlaicīgi izcīnīja viens no medaļu pretendentiem Latvijas čempionātos distanču slēpošanā Gints Lūsis, kuru pērn kronējām par visgrūtākās Lūša distances uzvarētāju. Savukārt 2. un 3. vietu kopvērtējuma dalīja divi Jāņi – pasaules junioru čempionātā Ziemas orientēšanās divdesmitniekā iekļuvušais Jānis Baunis tikai ar 31 viena punkta pārsvaru apsteidza Jāni Mežielu no patriotiskās PATRIA SPORTLAND komandas.

Dāmu konkurencē Zaķa distancē tikai pirmās divas finišējušās skrējējas trasi veica ātrāk par stundu. Laurus plūca rīdziniece Daiga Grickus (58:35), kura par 83 sekundēm apsteidza superveterāni Ināru Lūsi. 3. vietu izcīnīja Stirnu buka 2014. gada vēsturisko pirmo sacensību čempione un vairāku pirmo vietu ieguvēja Latvijas čempionātos dažāda garuma distancēs tukumniece Karīna Helmane-Soročenkova, kurai šis bija pirmais “lielais Stirnu buka pjedestāls” kopš atgriešanās sacensību apritē. Sezonas kopvērtējumā čempiones titulu jau priekšlaicīgi bija nodrošinājusi šajā gadā piecus Latvijas čempiones titulus distanču slēpošanā izcīnījusī un pasaules kausa posmā rollerslēpošanā 3.vietu ieguvusī Patrīcija Eiduka, 2. vietā – 2016.gada Latvijas vicečempione 10 000m Ināra Lūse, 3. vietā – medaļniece Latvijas čempionātos orientēšanās Elīna Kārkliņa.
Jāpiebilst, ka iesācējiem paredzēto Vāveres distanci kārtējo reizi visātrāk veica Oļegs Gulua (20:24). Aiz rīdzinieka muguras kā nākamā uzreiz finišēja dāmu ieskaites uzvarētāja kuplās un spēcīgo skrējēju Bogdanovu ģimenes pārstāve Izabella (22:26).

Karostas Kalnu sprinta karaļi – Zemturis un Ažusele

Dramatiski notikumi risinājās Kalnu karaļa sprinta etapā, kas šoreiz bija sportistiem jāveic 120 metrus kalnā nepilnu kilometru pirms finiša. Vīru konkurencē ātrākie bija trīs Zaķa distances dalībnieki, kuru rezultāti atšķīrās 19 sekundes simtdaļu (!) robežās. Par Karostas kalnu karali ar 5 sekundes simtdaļu pārsvaru kļuva rīdzinieks Mārtiņš Zemturis (23,78), apsteidzot Gintu Jakovelu un Eduardu Pāķi no Saulkrastiem. Dāmu konkurencē pārliecinoši ātrākā bija talsiniece, Zaķa distances skrējēja un šā gada bronzas medaļas ieguvēja pusmaratonā Baiba Ažusele (30 sek). Sezonas spilgtākā sprintere Evija Melberga uzrādījā 2. ātrāko rezultātu, apsteidzot Ilonu Marheli par sprīža tiesu – 9 sekundes simtdaļām.

Komandu kopvērtējumā jauns čempions – RIEKSTI!

iezīmējās līderu trio – RIEKSTI, Moller Auto Ventspils/MRC un PROF.LV/Talsu pakalnu sporta klubs. Andra Ronimoisa spārnotie RIESKTI labi iesāka sezonu, taču ne tajā vislabākajā sastāvā aizvadītais 5.posms Milzkalnē ieviesa korekcijas kopvērtējumā – izšķirošie notikumi tika atlikti uz Karostu. Liepājā RIEKSTI aizvadīja vienu no labākajiem komandas etapiem un, kā vienīgie sasniedzot 48 tūkstošu punktu robežu, triumfēja ar 249 punktu pārsvaru pār Moller Auto Ventspils/MRC (47 801), no troņa gāžot pērnos čempionus PROF.LV/Talsu pakalnu sporta klubs (46 523), kuriem šoreiz 3. vieta sezonas kopvērtējumā.

Skolu čempionātā triumfē Jelgavas 4. vidusskola

Uz sezonas pēdējo posmu skolēnu taku skriešanas čempionātā četras skolas ieradās vismaz 40 dalībnieku sastāvā. Sezonas līderi – Jelgavas 4. vidusskola – uz pēdējo posmu bija ieradušies ar 96 skolēnu pulku! Engures vidusskola ieradās ar 56 skolēniem, Aizputes vidusskola – ar 51 skolēnu, Tukuma 2. vidusskola – ar 40 skolēniem. Savukārt Lejasciema vidusskola un Liepājas Raiņa 6. vidusskola katra ieradās 17 skolēnu sastāvā, vēl 15 skolēni pārstāvēja Nīkrāces pamatskolu, 7 – Ikšķiles vidusskolu un pa 5 skolēniem pārstāvēja Siguldas pilsētas vidusskolas un Jura Neikena Dikļu pamatskolas godu.

Sezonas gaitā Stirnu buka organizētajā Latvijas taku skriešanas čempionātā piedalījās skolas no visas Latvijas. Viskuplāk pārstāvēta bija Jelgavas 4. vidusskola, kas visa gada garumā sacensībās startēja ar 458 dalībniekiem (t.i. summējot visus posmus kopā!), izcīnot galveno balvu 1000 eiro sporta inventāra iegādei savai skolai. 2. vietu un 600 eiro inventāra iegādei izcīnīja sporta skolotājas Indras Krēgeres spārnotā Engures vidusskola, kura šosezon piedalījās ar 383 dalībniekiem. Sīvā cīņā 3.vietu un 400 eiro balvu izcīnīja Aizputes vidusskolas audzēkņi, kuri kopskaitā veidoja 161 dalībnieku un tikai Karostā nodrošināja uzvaru pār Tukuma 2. vidusskolu, kas izcēlās ar 141 dalībnieku.

Jāatzīmē, individuāli augstvērtīgāko rezultātu Vāveres trasē starp visiem skolēniem Karostā sasniedza vecākās U-20 grupas dalībnieks un šā gada Latvijas junioru čempions krosā Artūrs Niklāvs Medveds no Aizputes vidusskolas, kurš vienīgais distanci veica ātrāk par 20 minūtēm (18:51). Skolnieču konkurencē pārliecinoši visātrākā bija U14 vecuma grupas skrējēja Jolanta Pence no Lejasciema vidusskolas (23:06).


, 2017-10-23 16:16, pirms 6 gadiem
Jauna pilsēta Karaosta:-D
, 2017-10-23 16:20, pirms 6 gadiem
Karosta nevis Karaosta...
Foto: Amber O-Week & Dzintaru O-Cup
4

700 orientieristi no 14 valstīm Lieldienās startēs "Dzintara kausā", atklājot LK sezonu

Lieldienās uz Mangaļsalu dosies teju 700 orientēšanās sporta baudītāju no 14 valstīm, lai piedzīvotu unikālo sacensību apvidu un pieredzētu sīvas cīņas par pjedestāla pozīcijām divās vidējās distancēs "Dzintaru O-Cup", kas atklās Latvijas kausu sezonu orientēšanās sportā. MW 18, 20 un 21E grupās dalībnieki otrajā dienā startēs pēc iedzīšanas principa, kas pasākumu padarīs vēl skatāmāku un aizraujošāku.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Sabīne Musajeva un Artūrs Reinholds. Foto: Aksels Ambergs.
1

Reinholds un Musajeva uzvar Latvijas čempionātā galda tenisā

Artūrs Reinholds un Sabina Musajeva kronēti par čempioniem pagājušajā nedēļas nogalē notikušajā SynotTip Latvijas 2024. gada individuālajā čempionātā galda tenisā, bet, pieskaitot dubultspēles, zelta medaļas nopelnīja arī Baiba Bogdanova, Margarita Smirnova, Oļegs Kartuzovs un Aleksandrs Maskaļonoks.