Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

ASV sportisti tiek brīdināti par politisko protestu veikšanu Tokijas olimpiādē

Rolands Eliņš

ASV sportisti tiek brīdināti par politisko protestu veikšanu Tokijas olimpiādē
Foto: EPA/Scanpix

Amerikas Savienoto Valstu sportisti, kuriem plānota dalība Tokijas olimpiskajās spēlēs nākamajā gadā, saņēmuši ASV olimpiskās komitejas vēstuli, kurā tiek brīdināti par sankcijām gadījumā, ja olimpisko spēļu platforma tiks izmantota politisko protestu veikšanai. Izsūtītā vēstule nonākusi ziņu aģentūras AP rīcībā pēc tam, kad Panamerikas spēlēs ASV izlases vadības rājienus izpelnījās divi sportisti.

Vesera metēja Gvena Berija izcīnīja zelta medaļu Panamerikas spēlēs, kas nesen notika Peru. Pēc zelta medaļas saņemšanas viņa ASV himnu uz goda pjedestāla sagaidīja ar paceltu dūri, kustības „Black Power” žestu. Paukotājs Reiss Imbodens kopā ar komandas biedriem arī ieguva zelta medaļas komandu sacensībās un viņš uz goda pjedestāla ASV himnu noklausījās, nometies uz ceļgala, atkārtojot NFL spēlētāja Kolina Kapernika žestu.

Abi sportisti vēlāk medijiem paskaidroja, ka iestājušies pret sociālo un rasistisko nevienlīdzību savā valstī un izvēlējušies savas uzvaras brīdi izmantot atgādinājumam par politiskajiem jautājumiem, kuru risināšanu uzskata par nepieciešamu.

ASV olimpiskās un paralimpiskā komitejas izpilddirektores Sāras Hiršlandes nosūtītajā vēstulē minēts, ka viņa ciena sportistu nostāju, taču nepiekrīt, ka „tā tiek pausta šādā brīdī un manierē”. Vēstulē arī minēts, ka ASV izlases vadība nākotnē neapmierināsies ar vienkāršu brīdinājumu, bet gan sagatavos konkrētu reglamentu ar atrunātām sankcijām par politisku protestu veikšanu nākamajās olimpiskajās spēlēs. Taču, neskaitot oficiāla rājiena izteikšanu un 12 mēnešu pārbaudes laika noteikšanu, nekāds sods abiem sportistiem nav piespriests.

ASV sportistiem pirms dalības olimpiskajās spēlēs ir ar savu parakstu jāapliecina, ka viņi neveiks politiskus, reliģiskus vai rasistiskus izteikumus vai žestus.

Nākamās olimpiskās spēles norisināsies Tokijā 2020. gada vasarā, kas solās būt ASV īpaši saspringts politiskais periods, jo 2020. gada rudenī paredzētas prezidenta vēlēšanas.

Sporta (un ne tikai) vēsturē iegājusi aina no 1968. gada olimpiskajām spēlēm Mehiko, kad ASV sportisti Tomijs Smits un Džons Karloss 200m skrējiena apbalvošanas ceremonijā ASV himnu noklausījās ar paceltu dūri. Toreiz SOK abus sportistus izraidīja no olimpiskajām spēlēm, neraugoties uz ASV olimpiskās komitejas protestiem.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/olympics/...

     [+] [-]

, 2019-08-22 14:52, pirms 5 gadiem
Paukotājs uzvedas tā kā lupata