Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

LSFP funkcionārs: "Federācijām jācenšas palielināt valsts budžeta finansējumu"

LSFP funkcionārs: "Federācijām jācenšas palielināt valsts budžeta finansējumu"
Jānis Upenieks
Gints Ivuškāns, F64

Bijušais Latvijas izlases beisbolists, agrāk vieglatlēts, tagad vairāk basketbolists - valmierietis Jānis Upenieks (25) ir gados jaunākais Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) valdes loceklis. Sarunā ar žurnālu "Sports" funkcionārs atklāj, ka starp pieredzējušajiem speciālistiem viņš ne brīdi nav juties apbižots. Vienīgais pārsteigums: mums ir tik daudz federāciju - vairāk kā 80.

"Sports ir tēma, kas mani vienmēr interesējusi. Man jau bija zināma pieredze, darbojoties Vieglatlētikas savienības valdē. Kolēģi federāciju padomē bija ļoti saprotoši, nevienu brīdi nejutos apbižots. Ļoti labi sastrādājamies, kopā esam jau dažas cīņas izcīnījuši. Padomē sportu izprot, turklāt ieinteresētība stāvokli uzlabot ir liela", norāda Jānis Upenieks. "Ir prezidents - Einars Fogelis, divi viceprezidenti - Atis Sausnītis un Pēteris Apinis. Kopumā vairāk strādājam koleģiāli. Mans uzdevums turēt LSFP kanti budžeta jautājumos un darbos, kas saistīti ar Saeimu."

"Pārsteidz varbūt vienīgi fakts, ka mums ir tik daudz federāciju - vairāk nekā 80. Tas bija pozitīvs pārsteigums - tātad esam ļoti aktīvi, meklējam un atrodam dažādus izpausmes veidus," saka funkcionārs. Tajā pašā laikā ir ļoti stipras un ļoti vājas federācijas. "Tas atkarīgs no masveidības un arī no starptautisko federāciju spējām palīdzēt nacionālajām organizācijām. Arī to nosaka masveidība, popularitāte un starptautisko federāciju ienākumi no televīzijas translācijām, reklāmām. Latvijā Basketbola savienību nevar salīdzināt, piemēram, ar Beisbola federāciju, kura vieno tik spēlētājus, cik basketbolistu ir vienā sporta skolā. Finanses ierobežo visus. Jautājums tikai, cik augsti ir griesti. Federācijas galvenokārt finansējumu iegūst divos veidos. Viena ir valsts nauda, ko pēc attiecīgiem kritērijiem sadala LSFP, otri ir sponsoru līdzekļi. Svarīga ir federācijas darbinieku māka piesaistīt šos līdzekļus, sabalansēt budžetu ar iespējām un vēlmēm."

Kā diplomēts ekonomists Upenieks var skaidrot, kur sportam ņemt vairāk naudas. "Ir divi varianti. Vai nu papildus nopelnīt, vai ieekonomēt. Sports, protams, nav nozare, kas pelna. Tātad jācenšas palielināt valsts budžeta finansējumu. Ar taupīšanu ir grūtāk, sportā jau tik daudz ir nogriezts un ieekonomēts, ka vairāk nav ko. Tiesa, ir iespējams strādāt un tērēt racionālāk. Turpmāk, būvējot sporta bāzes, rūpīgi jāizsver, kādas būs finanšu ietekmes nākotnē, cik izmaksās to uzturēšana un kas to segs. Uzbūvēšana ir vienreizējs pasākums, uzturēšana - mūžīgs."

Izmantotie resursi:
Žurnāls "Sports"


Pāvels Švecovs. Foto: Reuters/Scanpix

Švecovs Pasaules kausa posmā modernajā pieccīņā iekļūst pusfinālā

LETA. Latvijas modernās pieccīņas sportists Pāvels Švecovs trešdien pārvarēja Budapeštā notiekošā Pasaules kausa trešā posma kvalifikāciju un sasniedza pusfinālu.

Latvijas burātāji uzvar starptautiskā regatē “Skradin Cup”

Kapteiņa Artūra Mecberga komanda ar jahtu “Dufour 41” uzvarējusi starptautisko regati “Skradin Cup’24” (Horvātijā). Četrās sacensību dienās ļoti mainīgos laika apstākļos (no pilnīga bezvēja līdz vētras stipruma brāzmām, no mierīgas līdz bangojošai jūrai), tika veiktas četras sacīkstes.
Foto: Aerodium
1

Toms Īvāns izcīna trešo vietu Pasaules kausā iekštelpu lidošanā

Ķīnas Tautas republikas īpašajā administratīvajā reģionā Makao notiekošajā 5. Pasaules kausa izcīņā, 3. Eiropas kausa izcīņā un 1. Āzijas kausa izcīņā iekštelpu lidošanā (indoor skydiving), kas norisinājās no 16. līdz 22. aprīlim, Latvijas pārstāvis Toms Īvāns (31) izcīnija Eiropas kausu un ieguva trešo vietu frīstaila jeb brīvās izvēles programā Pasaules kausa izcīņā.