Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

P.Eiduka un J.Turkins uzstāda jaunus rekordus Slēpotāju krosā Pļaviņās

P.Eiduka un J.Turkins uzstāda jaunus rekordus Slēpotāju krosā Pļaviņās
Dalībnieki gatavojas startam. Foto: Infoski.lv

Svētdien Pļaviņu novada slēpošanas trasē „Jaujas” Latvijas Slēpošanas federācijas, Pļaviņu novada domes un Pļaviņu novada sporta klubu “Jaujas” rīkotajās tradicionālajās Slēpotāju krosa sacensībās, kurās šogad startēja pāri par 220 dalībniekiem, tika uzrādīti augstvērtīgi rezultāti un laboti iepriekšējo sezonu labākie laiki. Sievietēm 3km distancē ātrākā bija distanču slēpotāja no S18 grupas Patrīcija Eiduka (12:05,6), bet vīriešiem 5km visātrāk noskrēja vieglatlēts Jevgēņijs Turkins (16:54,0), sasniedzot vienus no visu laiku labākajiem rezultātiem, iespējams, arī pašus labākos.

Svētdien rudenīgajos laika apstākļos slēpotāji un dažu citu sporta veidu pārstāvji pulcējās vēsturiskajā „Jauju” trasē Pļaviņu novadā uz ikgadējo Slēpotāju krosu, kur dažādu grupu dalībniekiem bija jāveic no 1km līdz 5km distancei, kas vijās slēpošanas trases mežam. Trase katru gadu ir tā pati, līdz ar to var labi salīdzināt rezultātus ar iepriekšējiem gadiem. Un šogad tie bija labāki, un ne tikai par pērn uzrādītajiem, bet arī iepriekšējo gadu rezultātiem. Arī dalībnieku daudzums bija krietni audzis, 2015.gada skaitu palielinot gandrīz uz pusi, no 166 pērn un 228 šogad. Līdzīgi kā distanču slēpošanā, dalībnieki trasē devās pa vienam ar 30 sekunžu intervālu.

Vīriešiem 13 dalībnieku vidū elites grupā galvenais favorīts bija vieglatlēts Jevgēņijs Turkins, kurš Slēpotāju krosā “Jaujās” bija piedalījies arī iepriekš, 2013. un 2014.gadā izcīnīdams otrās vietas un piekāpdamies attiecīgi Indulim Biksēm un Arvim Liepiņam. Indulis pēc sestdien izcīnīta bronzas medaļa Latvijas čempionātā krosā Carnikavā, svētdien Pļaviņās nepiedalījās, bet toties Arvis gan bija dalībnieku rindās. Taču, tā kā madonietis šobrīd nav tik labā formā kā iepriekšējos gadus, tad Turkinam īsta konkurence nesanāca un viņš svinēja pārliecinošu uzvaru, noskrienot 5km šajā reljefainajā apvidū pirmo reizi zem 17 minūtēm (16:54,0 ) un gandrīz noķerot divas minūtes agrāk startējušo Liepiņu, kuram sanāca līdzvērtīga cīņa par otro vietu ar pagājušā gada uzvarētāju Ronaldu Kramu (“Rumbas centrs”, Daugavpils). Pēc pirmā apļa jeb 3km, Liepiņš bija pāris sekundes priekšā Kramam, taču pēdējos divus kilometrus daugavpilietis noskrēja nedaudz ātrāk un apsteidza beigās madonieti par 4 sekundēm, savu iepriekšējo rezultātu labāko rezultātu uzlabojot par 2 sekundēm (18:33,1). Līdz ar to Ronalds pagājušā gada uzvarai pievienoja otro vietu (+1:39), bet Arvis noslēdza godalgoto trijnieku, par 13 sekundēm apsteidzot Arti Zvejnieku.

Tā kā pēc daudzu gadu pārtraukuma uz starta izgāja 16 gadus vecā Patrīcija Eiduka (Vecbebri, Aizkraukles SS), kura bija atzīmējusies ar labiem rezultātiem dažās vieglatlētikas sacensības, tad arī sieviešu konkurencē bija gaidāms jauns trases rekords. To Patrīcija, kas bija ģērbusies tipiskā vieglatlētu stilā un apģērba mazuma ziņā daļēji pat pārspēja sacensību komentētāju, arī paveica, turklāt ne tikai pārvarot līdz šim maģisko un nepārspēto 13 minūšu barjeru, bet pietuvojoties pavisam tuvu 12 minūšu robežai un, var teikt, “sagraujot” pagājušā gadā Ingas Paškovskas uzstādīto labāko rezultātu (13:20). Patrīcija Eiduka 3km pa meža taku ar kāpumiem, nogāzēm un līdzenumiem veica 12:05 un svinēja pārliecinošu uzvaru gan savā S18 grupā, gan arī kopējā ieskaitē, jo neviena cita nenoskrēja ātrāk par 13 minūtēm.

Taču arī vairākas citas dalībnieces var uzslavēt par savu labāko rezultātu uzrādīšanu. Uzvarētāja elites grupā 19 gadus vecā biatloniste Jūlija Matvijenko (Daugavpils BJSS) trasi veica 13:05, par deviņām sekundēm apsteidzot 2014.gada uzvarētāju Jolantu Konstantinoviču no Krāslavas Sporta skolas (13:14), kura par 13 sekundēm uzlaboja savu līdzšinējo labāko rezultātu. Jolantas komandas biedrene, uzvarētāja no 2011.-2013.gadam, Natālija Kovaļova pirmo reizi “Jauju” trases 3km apli veica zem trīspadsmit ar pusi minūtēm (13:25) un ieguva trešo vietu elitē, bet ceturto kopējā ieskaitē. Nākamās dalībnieces jau bija krietni aizmugurē, jo viņu laikiem minūtēs jau bija jāraksta skaitlis 15. Neaizmirsīsim, ka pirms 7 gadiem 50 gadu vecumā olimpiete Ineta Kravale 3km noskrēja 13:46.

Ar to Krāslavas panākumi sieviešu konkurencē nebeidzās, jo vēl viena Ilonas Vanagas audzēkne tika trijniekā, un tā bija otrās vietas ieguvēja S18 grupā Šņežana Jegorčenko, kas gandrīz divas minūtes piekāpās Patrīcijai Eidukai, bet nedaudz virs pusminūtes apsteidza trešās vietas ieguvēju Lauru Kvāli (SS “Arkādija”).

Puišiem V18 (1999./2000.g.) sanāca vislīdzīgākā un interesantākā cīņā no visām grupām tieši par godalgotajām vietām. Duelī par pirmo vietu, pārspējot Siguldas sporta skolas pārstāvi Viesturu Veitu par 4 sekundēm un vienīgajam savā grupā 5km noskrienot ātrāk par 20 minūtēm (19:56), uzvaru svinēja daugavpilietis Marks Žuromskis, kurš pagājušā gada uzvarētāja laiku pārspēja par vairāk nekā pusotru minūti, taču tik un tā pamatīgi atpalika no citu iepriekšējo gadu uzvarētājiem, kas skrējuši zem 19 un pat zem 18 minūtēm. Tikmēr vēl krietni līdzīgākajā cīņā par trešo vietu Madonas BJSS trio starpā, kuri noskrēja faktiski identiski un kurus šķīra nieka 0,3 sekundes, pagājušā gada 3.vietas ieguvējam Tomam Zvirgzdiņam, neskatoties uz sava rezultāta uzlabošanu gandrīz par 2 minūtēm, nācās palikt “sāpīgajā” 5.vietā, bet Didzis Avotiņš ar Ilvaru Bisenieku, uzrādot pilnīgi vienādu laiku (20:20,5, +24 s), dalīja vietu uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena.


Foto: Amber O-Week & Dzintaru O-Cup
4

700 orientieristi no 14 valstīm Lieldienās startēs "Dzintara kausā", atklājot LK sezonu

Lieldienās uz Mangaļsalu dosies teju 700 orientēšanās sporta baudītāju no 14 valstīm, lai piedzīvotu unikālo sacensību apvidu un pieredzētu sīvas cīņas par pjedestāla pozīcijām divās vidējās distancēs "Dzintaru O-Cup", kas atklās Latvijas kausu sezonu orientēšanās sportā. MW 18, 20 un 21E grupās dalībnieki otrajā dienā startēs pēc iedzīšanas principa, kas pasākumu padarīs vēl skatāmāku un aizraujošāku.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Sabīne Musajeva un Artūrs Reinholds. Foto: Aksels Ambergs.
1

Reinholds un Musajeva uzvar Latvijas čempionātā galda tenisā

Artūrs Reinholds un Sabina Musajeva kronēti par čempioniem pagājušajā nedēļas nogalē notikušajā SynotTip Latvijas 2024. gada individuālajā čempionātā galda tenisā, bet, pieskaitot dubultspēles, zelta medaļas nopelnīja arī Baiba Bogdanova, Margarita Smirnova, Oļegs Kartuzovs un Aleksandrs Maskaļonoks.