Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas komandas atkal uz pjedestāla lielākajā Igaunijas burāšanas regatē

Andrejs Siliņš

Latvijas komandas atkal uz pjedestāla lielākajā Igaunijas burāšanas regatē
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida burā ar FOLKBOAT klases jahtu lielākajā Igaunijas regatē. Foto: Gerli Tooming

Aizvadīta ceturtā sacensību diena lielākajā regatē Igaunijā 62. Muhu Väin Regatta. Latvijas jahtas no ESTLYS I grupas 24 jahtu konkurencē jau atkal kāpj uz pjedestāla. Romasāres posms apkārt Abrukas salai vainagojas ar panākumiem EXTRA BRUT un PROJEKTS A1 jahtām, kur komandas ieņem augsto pirmo un otro vietu uz pjedestāla.

“Posms apkārt Abrukas salai bija līdz šīm īsākais un ar mainīgiem laika apstākļiem. Uz starta pūta mēreni stiprs vējš ap 10 mezgliem (5 metri sekundē), kas pārauga vairāku stundu ilgā bezvējā. Tas lika visām komandām, līdzīgi ka vakar, meklēt vēju vai nu tuvāk krastam vai tālāk jūrā un izmantot visu pieejamo buru arsenālu. Abrukas salas dienvidos vēja stiprums sāka mēreni pieaugt un bija mums labvēlīgs, ļaujot šajā posmā ierindoties pirmajā vieta.

Par to, protams, esam īpaši priecīgi pēc vakardienas rezultāta, kad ierindojāmies vien 12. vietā,” tā par aizvadītās dienas rezultātiem jahtas EXTRA BRUT kapteinis Aleksejs Aleksejevs, kura komanda pēc četriem aizvadītiem posmiem kopvērtējumā ierindojas augstajā otrajā vietā. Tāpat EXTRA BRUT kapteinis norādīja, ka pati komanda ir sastrādājusies, katrs atrodas savā pozīcijā un kopumā valda pozitīvs mikroklimats, kas ļauj viņam justies ne tikai komfortabli kā kapteinim, bet šādi komanda var uzrādīt teicamu sniegumu.

Kopumā aizvadītā dienas posms apkārt Abrukas salai bija viens no īsākajiem - 20 jūras jūdzes (37 kilometri) garš. Līdz ar 124 komandām, kuras pārstāv četras valstis, uz jahtas kāpa arī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, kas līdz ar burātājiem mēroja visu sacensību distanci uz vienas no mazākās klases jahtām - FOLKBOAT. Vienlaikus no rīta Igaunijas prezidente pagodināja sportistus ar svinīgu uzrunu un veiksmes vēlējumiem.
Romasāres posms apkārt Abrukai atnesa Latvijas komandām šādus rezultātus:

ESTLYS I grupa (2 jahtu konkurence):

1.vieta – EXTRA BRUT (buras Nr. LAT 577), kapteinis Aleksejs Aleksejevs (kopvērtējumā II vieta)
2.vieta – PROJEKTS A1 (bura Nr. LAT 424), kapteinis Jānis Norde (kopvērtējumā VI vieta)
11.vieta – GABRIEL (buras Nr. LAT 3), kapteinis Andris Zirdziņš (kopvērtējumā IX vieta)
15.vieta – GURU (buras Nr. LAT 352), kapteinis Arnis Remess (kopvērtējums X vieta)
LYS I grupas 4.posma rezultāti: media.voog.com
LYS I grupas kopvērtējuma rezultāti: media.voog.com

ORC I grupa (9 jahtu konkurence):

7.vieta – SPIRIT (buras Nr. SWE 550), kapteinis Kristaps Remess (kopvērtējumā VII vieta)
ORC I grupas 4.posma rezultātu tabula: media.voog.com
ORC I grupa kopvērtējuma rezultāti: media.voog.com

Visu klašu sacensību rezultāti pa posmiem un kopvērtējumā iespējams apskatīt šeit: MUHU VÄINA REGATT > RESULTS 2019

Līdz šim burātāji ir aizvadījuši četrus no septiņiem posms, no kuriem garākais un reizē arī nogurdinošākais bija trešdien, kad distances garums no Kuivastu (Muhu sala) uz Romasāres ostu (Sāmsalā) sastādīja 46 jūras jūdzes (85 kilometrus). Lai arī sākumā uz starta prognozes liecināja, ka būs bezvējš, tomēr startu laikā vēja ātrums sasniedza pat 16 mezglus (8 metri sekundē), līdzi nesot arī lietu. Tiesa gan solītā bezvēja prognoze īstenojās pēc pāris stundām bezvējš. Dažbrīd gan vēja, gan jahtu ātrums bija nulle, kas lika jahtām dreifēt teju bez gaitas īpašībām un ļauties straumēm vien. Bezvējš ar ļoti vieglām vēja brīzītēm saglabājās teju pusi no sacensību dienas. Tuvojoties vakaram, kad daudzas jahtas bija mērojušas vien pusi no paredzētās distances, vēja ātrums sāka pieaugt un ap pusnakti ļāva flotei atnākt līdz finišam zem paceltām burām.

“Trešdienas laika apstākļu sarežģītību atspoguļoja rezultāti – daudzas jahtas, kuras pirmajās sacensību dienās bija līderpozīcijās, nokrita rezultātu tabulas lejasdaļā. Bija sarežģīti īstenojama ierastās taktikas šādos mainīgos un neprognozējamos laika apstākļos. Bezvējā priekšrocība ir jahtām, kurām ir mazāks savstarpējās salīdzināšanas koeficients, pēc kura pārrēķina faktisko laiku finišā. Jo ilgāk dalībnieku flote atrodas bezvējā, jo ir grūtāk jahtām ar lielāku koeficientu atgūt starpību,” tā par aizvadīto trešo sacensību dienu jahtas PROJEKTS A1 stūrmanis un taktiķis Ričards Omanbriedis. Vienlaikus viņš arī norāda, ka šodien jahtu flote uzsāks garāko posmu 62. Muhu Väin Regatta no Romasāres uz Pērnavu. Distances garums 79,6 jūras jūdzes (147,4 kilometri). Prognozes liecina, ka šodien burātājus sagaida mēreni stiprs vējš ar tendenci pastiprināties līdz pat 17 mezgliem (8,7 metri sekundē) un uz vakaru jau atkal pielūzt. Pie esošās distances un vēja prognozes, ja regates flote nenonāks kādā neprognozētā bezvēja ieplakā, visticamāk, komandas Pērnavā ieradīsies pirms pusnakts. Jahtas ir aprīkotas ar globālās pozicionēšanas sistēmām, kas ļauj sekot arī jahtu atrašanās vietām reālā laikā tiešsaistē: GPS tracking - Moonsund Regatta / Muhu Väina...

Muhu Vain Regatta šogad notiek 62.reizi un tā ir viena no plašāk apmeklētajām regatēm Baltijas valstīs. 125 jahtas iedalītas četrās klasēs – ORC, ESTLYS, FOLKBOATS, OPEN 800. Klases ir sadalītas deviņās grupās, kurās Latvija tiek pārstāvēta divās – ORC I (9 jahtu konkurence) un ESTLYS I (24 jahtu konkurence):

ORC I grupa, jahta SPIRIT, kapteinis Kristaps Remess

ESTLYS I grupa, jahta PROJEKTS A1, kapteinis Jānis Norde
ESTLYS I grupa, jahta GABRIEL, kapteinis Andris Zirdziņš
ESTLYS I grupa, jahta GURU, kapteinis Arnis Remess
ESTLYS I grupa, jahta EXTRA BRUT, kapteinis Aleksejs Aleksejevs
Dalībnieku saraksts: MUHU VÄINA REGATT > Participants
Maršruts: MUHU VÄINA REGATT > Route

Regates programma atlikušajām sacensību dienām: MUHU VÄINA REGATT > Port Events
18.jūlijs: Romasāre (Sāmsalā) – Pērnava
19.jūlijs: Pērnava – īsās distances
20.jūlijs: Pērnava – īsās distances un apbalvošana

Plašāka informācija par dalībniekiem, sadalījumu pa grupām, rezultātiem un foto attēlus ir iespējams atrast regates oficiālajā mājaslapā: MUHU VÄINA REGATT > Home page

Informāciju sagatavoja
Latvijas Jūras burāšanas asociācijas pārstāve
Ilona Skorobogatova