Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

Mildronāta izgudrotājs: "WADA ir iekāpusi mīnu laukā"

Mildronāta izgudrotājs: "WADA ir iekāpusi mīnu laukā"
Mildronāts un Krievijas sporta ministrs
Foto: TASS / Scanpix

Krievijas galvaspilsētā Maskavā šodien notika preses konference par jautājumiem, kas saistīti ar meldonija (mildronāta) izraisītajiem dopinga skandāliem. Vielas izgudrotājs Ivars Kalviņš norādīja, ka nav nekāda pamata uzskatīt šo preparātu par dopingu. Ražotājs mēģinās panākt meldonija izslēgšanu no aizliegto vielu saraksta.

Mildronāta izgudrotājs Ivars Kalviņš: "Sportistiem ir jālieto mildronāts, lai izvairītos no neatgriezeniskiem procesiem organismā. Jādomā, kā glābt mūsu sportistus. Mildronāta iedarbība uz sirdi ir līdzīga iekšdedzes dzinēja principam. Esmu ļoti vīlies par WADA lēmumu, viņiem nav nekāda pamata uzskatīt meldoniju par dopingu. Dopinga kritērijos ir precīzs termins - "iespēju palielināšana". Mildronāts neveicina organisma iespēju palielināšanu. Pateicoties šim preparātam, sportists neskries ātrāk un nelēks augstāk. Sportistiem ir tiesības turpināt karjeru un dzīvot. Daudzi sportisti-vīrieši šo preparātu lieto, lai palielinātu potenci. Nevajag atņemt šo iespēju viņiem un citiem cilvēkiem! Ar nepamatoto lēmumu WADA ir iekāpusi mīnu laukā. Un mīnas sprāgs. Tiks iesniegtas prasības, vairāki tiesas procesi un viņiem būs jāatkāpjas [no savām pozīcijām], pēc olimpiādes nebūs citas izejas."

"Mildronāts" ir pieprasītākais produkts, ko ražo AS "Grindeks". Meldonijs (mildronāts) plaši tiek lietots tieši postpadomju valstīs.

Ražotāju pārstāvis Juris Bundulis: "Ļoti ilgu laiku mums izdevās pārliecināt WADA, ka nevajag meldoniju iekļaut aizliegto vielu sarakstā. Ziņa par preparāta aizliegšanu mūs pārsteidza un apbēdināja. Joprojām neesam saņēmuši nekādu atbildi [par aizliegšanas iemesliem]. Mildronāta farmakoloģiskās īpašības neatbilst nevienam kritērijam, kas raksturo dopingu. Centīsimies panākt, lai no nākamā gada 1. janvāra meldonijs vairs nebūtu aizliegto vielu sarakstā."

Kā jau ziņots, pirms dažām dienām Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) noteica meldonija pieļaujamo daudzumu dopinga provēs, līdz ar to tiks attaisnota lielākā daļa no daudzajiem pieķertajiem.

Atgādinām, ka WADA aizliegto vielu sarakstā no 1. janvāra iekļauts arī metaboliskais modulators meldonijs, kas ar zīmolu "Mildronāts" tiek ražots Latvijā. Meldonijs (mildronāts) tika pievienots aizliegto vielu sarakstam, jo gūti pierādījumi, ka sportisti to lieto ar nolūku uzlabot savu sniegumu. Šogad sportisti to vairs nedrīkst lietot - ne sacensībās, nedz ārpus tām. Pēdējā laikā parādās arvien jauni gadījumi, kad dopinga provē konstatēta šī viela, taču soda mēra noteikšana tiek atlikta, līdz tiks gūta skaidrība par to, cik ilgi šī viela paliek sportista organismā.

Izmantotie resursi:
rsport.ru
tass.ru


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-04-18 14:00, pirms 8 gadiem
"Izvairīties no nāves gadījumiem" vajadzētu izslēdzot no treniņprocesa nenormālas pārslodzes, nevis rijot mildronātu. Ja preparāts palīdz neatstiepties gadījumos, kad normāli sirds nevar izturēt, tad šāds preparāts viennozīmīgi IR dopings!
, 2016-04-18 14:39, pirms 8 gadiem
Tad aizliegsim maratona treniņos karstumā izmantot ūdeni, jo arī tas ļauj darīt lietas, ko bez ūdens izdarīt nevar.
Latvijas fitnesa sportistes ar LBFBF prezidenti K.Vederņikovu un IFBB prezidentu R.Santonju. Foto: EastLab/Jakub Csontos

Fitnesa sportistēm Pajulai un Zolotovai zelta medaļas IFBB starptautiskajās sacensībās Maltā

Šonedēļ mājup no Maltas galvaspilsētas ar divām zelta medaļām, absolūtajām uzvarām un bronzas medaļu atgriezusies Latvijas fitnesa komanda, kas piedalījās Starptautiskajā fitnesa turnīrā „IFBB Diamond Cup Malta 2024”.
Uzvarētāju V.Reneslāci intervē pieredzējušais un erudītais orientēšanās sporta komentētājs Andris Rupais. Foto: Ojārs Millers/LOF.

LK orientēšanās "Ziemeļu divdienas" uzvar Reneslācis un Daģe, BČ kvalificējas juniori Staņa un Putne

Carnikavā notikušajā Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā "Ziemeļu divdienas" pie uzvaras elites grupās tika Valters Reneslācis un Ilona Daģe, bet junioru grupās pirmo ceļazīmi dalībai Baltijas orientēšanās čempionātā izcīnīja Gustavs Staņa un Dārta Putne.
Kristaps Neretnieks. Foto: LJF

Neretnieks Pasaules kausa finālā pēc pirmajiem diviem maršrutiem ieņem 27. vietu

LETA. Latvijas jātnieks Kristaps Neretnieks Saūda Arābijā notiekošajās Pasaules kausa finālsacensībās pēc pirmajiem diviem maršrutiem ieņem 27. vietu.