Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Akmens par piedāvājumiem no ārzemēm: "Esmu savas zemes patriots"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Akmens par piedāvājumiem no ārzemēm: "Esmu savas zemes patriots"
Roberts Akmens. Foto: Canoe Europe

2019. gada U23 pasaules čempions smaiļošanā Roberts Akmens atklāj, ka ar Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) piešķirto finansējumu nav pietiekami, lai pilnvērtīgi aizvadītu sezonu, lasāms laikrakstā "Diena".

Smaiļošana nav komerciāls sporta veids, tāpēc nākas knapināties. Akmenim nav sponsoru. "Esmu pats rakstījis potenciālajiem sponsoriem, piemēram, sporta veikaliem, bet ir bijis, ka man pat neatbild," atklāj talantīgais sportists, kurš arī strādā kā smaiļošanas treneris. Labi, ka palīdz Talsu pilsēta un pašmāju federācija.

Ne reizi vien piedāvāts pārstāvēt citu valsti, taču latvietis nav izmantojis tādas iespējas. "Mani vairāk vai mazāk šeit viss apmierina. Varbūt tas tāpēc, ka esmu savas zemes patriots," informē Roberts Akmens, kuram patīk uzvarēt un dzirdēt Latvijas himnu.

Latvijas Olimpiskās vienības B sastāva piešķirtais finansējums (apmēram 5600 eiro) nav pietiekams, bet A sastāvā "ar airēšanu ir iespējams izdzīvot". Akmens līdz šim regulāri guvis panākumus "U" vecuma mačos, kur augstākais iespējamais sasniegums ir tikšana B sastāvā. Turpinājumā būs tikai pieaugušo sacensības.

Mūsu sportists uzskata, ka 200m distancē ir starp 12 labākajiem smaiļotājiem pasaulē, taču ar pašiem spēcīgākajiem šobrīd grūti cīnīties, jo "viņi ir diezgan lieli bifeļi". 23 gadus vecajam smaiļotājam jāuzlabo fizikā sagatavotība.

Nākamā gada mērķis ir Tokijas olimpiskās spēles. 4. aprīlī Portugālē būs atlase, cīnoties par biļeti uz Eiropas olimpisko kvalifikācijas turnīru, kur būs divas kvotas. Ja nesanāks, tad pēc trijām nedēļām būs vēl viena iespēja - Pasaules kausa otrais posms ar pēdējo ceļazīmi.

Gaidāma ļoti nopietna iekšējā atlase, jo konkurents ir Riodežaneiro olimpisko spēļu fināla dalībnieks Aleksejs Rumjancevs. "Attiecības starp mums ir normālas, viss kārtībā. Neesam ne ienaidnieki, ne labākie draugi. Esam sāncenši, kuri viens otram vēl to labāko," atklāj 10 gadus jaunākais smaiļotājs.

Izmantotie resursi:
Laikraksts "Diena", Almants Poikāns