Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Znotiņš nepārspēts sprintā 1.posmā “Skibox balvā” skrituļslidošanā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Znotiņš nepārspēts sprintā 1.posmā “Skibox balvā” skrituļslidošanā
Starts elites grupā vīriešiem. Foto: no organizatoru arhīva.

Ar Latvijas čempiona un pagājušās sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Reiņa Znotiņa (Powerslide-Laimīte) uzvaru 500m sprintā sācies Latvijas lielākais skrituļslidošanas vairāku posmu seriāls “Skibox balva”, ko rīko sporta klubs “ASI” un kurā sacentās pāri par 130 skrituļslidotāju. Otro vietu ieguva Olimpisko spēļu dalībnieks un pasaules viens no vadošajiem ātrslidotājiem Haralds Silovs, kurš arī šogad atrada laiku, lai treniņu nolūkos nostartētu pirmajā posmā. Sievietēm visātrākos laikus uzrādīja labākā juniore un kalnu slēpošanas pārstāve Arta Irbe (ASI Skibox), kurai vienīgajai no sieviešu grupas pārstāvēm izdevās 500m veikt ātrāk par minūti.

Sakarā ar 9.maija pasākumiem “Skibox balvas” sezonas sākums nevarēja norisināties kā parasti mēneša otrajā otrdienā, bet to nācās pārcelt nedēļu vēlāk – uz 16.maiju. Saulainos, bet dēļ nelielā vēja apstākļos ne visai siltos laika apstākļos Uzvaras parkā pulcējās 135 dažāda vecuma un meistarības skrituļslidotāju, kas priekš sezonas ir diezgan labs rādītājs, jo ir vairāk nekā iepriekšējo gadu pirmajos posmos. Visgaidītākā bija vīru elites grupa, kurā startēja 10 dalībnieki, kuru vidū lielākā daļa bija vadošo Latvijas skrituļslidotāju. Nepiedalījās vienīgi brāļi Oskars un Roberts Punduri un hokejists Ronalds Cinks, kurš pirms mēneša ar savu komandu spraigā septiņu spēļu finālsērijā tomēr beigās piekāpās “Kurbadam” un ieņēma 2.vietu. Toties pēc gada prombūtnes atgriezās Ansis Eljašāns (Filter), bet pirmo reizi spēkus skrituļslidošanas sacensībās izmēģināja pasaules čempionāta dalībnieks distanču slēpošanā Jānis Puida (SSK “Bebra”).

Katrā grupā dalībniekiem 500m sprintu nācās veikt divas reizes. Pirmajā braucienā jau no paša starta ļoti ātru tempu uzņēma 20 gadus vecais Reinis Znotiņš, kurš pēc pirmā pagrieziena jeb 150m pār tuvākajiem konkurentiem bija izveidojis gandrīz 20 metru spraugu, faktiski jau atrisinot pirmā brauciena uzvarētāja likteni. Haralds Silovs, kurš startēja no otrās rindas, kamēr tika garām Laurim Biteniekam, tikmēr Reinis jau bija gabalā. Iebraucot finiša taisnē, ļoti apņēmīgi sākušā pagājušā sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Znotiņa pārsvars jau sasniedza 30 metrus, un viņš svinēja pārliecinoši uzvaru, uzstādot arī šī 500m apļa rekordu un pirmo reizi kādam to veicot ātrāk par 50 sekundēm – 49,42 sekundes. Trīs sekundes vēlāk pussekundes robežās finišēja pakaļdzenošais kvartets, kura priekšplānā bija izvirzījies Silovs, izcīnot otro vietu un pāris metrus aiz sevis atstājot trešās vietas ieguvēju, 20 gadus veco Sandri Šnori. Tikmēr faktiski vienlaicīgi finiša līniju šķērsojošo Laura Bitenieka un Anša Eljašāna duelī par ceturto vietu par 0,03 sekundēm ātrāks tomēr izrādījās Lauris, bet sešinieku noslēdza piecas sekundes vēlāk finišējušās grupiņas priekšgalā esošais Kaspars Krastiņš (Filter).

Otro braucienu ar citādāku taktiku un jau sparīgāk iesāka Silovs, kurš šoreiz startēja no pirmās līnijas, turoties kopā ar Znotiņu, kā arī Šnori un Eljašānu. Šis četrinieks turējās kopā līdz pat apļa vidum, kad sāka izpausties uz asfalta trenējošā un labā formā esošā Znotiņa pārākums, uzvarētāja likteni vēlreiz nenosakot sprinta finišā. Starptautiskajās sacensībās panākumus guvušais Reinis Znotiņš finišēja pirmais arī otrajā braucienā, uzvarot līdz ar to posma kopvērtējumā. Silovs mierīgi finišēja otrajā vietā, Šnore vēlreiz noslēdza trijnieku. Vēlreiz Eljašānam pietrūka trīs sekunžu simtdaļu, tikai šoreiz līdz trijniekam, bet Bitenieks, šoreiz nedaudz atpaliekot no pirmā četrinieka, ieņēma 5.vietu. Otrajā braucienā sešiniekā iespraucās Arvis Miezītis (Laimīte).

Sievietēm visātrākos laikus uzrādīja juniore Arta Irbe, kurai savā grupā bija tikai viena konkurente – Laine Kreitāle, kas Artai zaudēja 8 sekundes. Toties tuvāk “ASI Skibox” līderei bija Master grupas dāmas, kuru rindās pārgājušas vairākas pagājušajā gadā Elites grupā startējušās. Un tieši Master grupa sagādāja vislielāko interesi sieviešu konkurencē, jo par uzvaru abos braucienos ļoti līdzīgi cīnījās piecas dalībnieces. Pirmajā braucienā kādreizējo meistarību nodemonstrēja Katrīna Kotello, nodrošinot uzvaru distances beigu daļā. No nākamajām trim, kas finišēja faktiski vienā rindā un satilpa 0,08 sekundēs, nedaudz veiksmīgāk un ātrāk finišēja Evija Graumane un Antra Zemīte, bet pusdistancē vadībā izvirzījusies Denisa Druka-Jaunzeme palika 0,02 sekundes aiz trijnieka. Toties Denisa bez godalgas nepalika otrajā braucienā, kur viņai sanāca iegūt trešo vietu, jo ātrākā bija Antra Zemīte, kas šoreiz otrajā vietā atstāja posma kopvērtējuma uzvarētāju Katrīnu Kotello. Otrajā braucienā par vienu pozīciju augstāk pabīdījās Daiga Gavariņa, taču līdz trijniekam viņai pietrūka piecu sekunžu simtdaļu. Ātrākā pieaugušo grupā bija Katrīne Dreimane, kurai tas bija pirmais starts “Skibox balvā” pēc pagājušās sezonas vidū piedzīvotā kritiena. Līdz ar to viņa brauca piesardzīgi, un arī konkurence nebija līdzvērtīga, tomēr jāuzslavē māsu Ievas un Ances Kucinu mammas Ritas Hamitovas uzdrīkstēšanās startēt šajā grupā, iegūstot otro vietu. Trešā finišēja Tatjana Basova.

Junioriem labu gatavību demonstrēja kalnu slēpotājs Jānis Jurdžs, abos braucienos apsteidzot pagājušajās sezonas kopvērtējuma uzvarētāju Haraldu Dernovu. Ja pirmajā braucienā gandrīz līdz pat finišam notika savstarpēja cīņa, tad otrajā Jānis jau finiša taisnes sākuma bija pietiekoši priekšā, lai neradītos šaubas par uzvarētāju. Abas reizes trešais finišēja Artis Pencis. Vīriešiem Master grupā abos braucienos pirmais bija Pēteris Pētersons, kurš aiz sevis abas reizes atstāja Ģirtu Jankovski un Aleksandru Timofejevu. Veterānu 50+ grupā gan notika spraiga cīņa par uzvaru starp Ivaru Vingri un Gunāru Lauri, pirmajā braucienā par trijām desmitdaļām ātrākam esot Gunāram, bet otrajā Ivaram revanšējoties par 0,1 sekundi. Abas reizes stabili trešais bija Jānis Batarags.

Rezultāti:
1) 1.brauciens: infoski.lv
2) 2.brauciens: infoski.lv