Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijas modernās pieccīņas sportisti sāk sezonu un gaida olimpisko kvalifikāciju

Latvijas modernās pieccīņas sportisti sāk sezonu un gaida olimpisko kvalifikāciju
Ruslans Nakoņečnijs Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

19. un 20. janvārī Rīgā risināsies Latvijas atklātais čempionāts modernajā pieccīņā „Riga Open”, kurā bez vadošajiem Latvijas sportistiem piedalīsies arī Vācijas un Baltkrievijas modernās pieccīņas atlēti. Sestdien sportisti sacentīsies jāšanā un paukošanā, bet svētdien tiks aizvadītas peldēšanas sacensības un kombinētā skriešanas un šaušanas disciplīna („Laser run”).

Latvijas atklātajā čempionātā startēs mūsu vadošie modernās pieccīņas sportisti Pāvels Švecovs, Ruslans Nakoņečnijs un Aleksandrs Pinčuks, kuri startēs jaunās „Salming” formās, kas iegādātas ar atbalstītāja „Arčers” palīdzību. Latvijas pārstāvji pašlaik aizvada svarīgo ziemas posmu, gatavojoties jaunajai sezonai, tādēļ Latvijas atklātajā čempionātā startēs zem slodzes. Švecovs aizvadīja plānveida trīs nedēļu nometni Spānijā, kur trenējies kopā ar vieglatlētiem, lai uzlabotu ātruma izturību, kurā nepieciešams vislielākais progress. Konkurenci Latvijas sportistiem gaidāmajās sacensībās veidos septiņi Vācijas atlēti, kuri Latvijā aizvada treniņnometni, un četri vai pieci Baltkrievijas sportisti.

Starptautisko sezonu Latvijas modernās pieccīņas sportisti uzsāks janvāra beigās, kad no 28. līdz 31. datumam piedalīsies indoor sacensībās Budapeštā. Tajās startēs Švecovs un Nakoņečnijs, bet Pinčuks turpinās gatavoties sezonai un veiks bāzes darbu. Pasaules kausa 1. posms šogad risināsies no 27. februāra līdz 3. martam Kairā, bet nākamie posmi notiks Sofijā (10.-14. aprīlis), Šēkesfehērvārā (2.-6. maijs) un Kladno (21.-26. maijs). Pasaules kausa finālposms paredzēts no 27. līdz 30. jūnijam Tokijā, kur startēs 36 labākie sportisti.

Latvijas Modernās pieccīņas federācijas prezidents Jānis Liepiņš atzīst, ka Pasaules kausa kalendārs ir veiksmīgs, jo uz sacensībām nebūs tālu jābrauc, visi posmi notiks Eiropā vai tās tuvumā. „Uz pirmo posmu brauks Pāvels un Ruslans. Ja tas būs veiksmīgs, tad pēc tam sportisti dosies uz treniņnometni viduskalnē. Paredzams, ka Pāvels un Ruslans startēs trīs vai četros posmos. Zem jautājuma zīmes pagaidām ir otrais posms Sofijā. Viņu uzdevums būs kvalificēties finālposmam, kurā varēs iegūt divtik vairāk punktu nekā parastajos posmos. Tas būs ļoti svarīgi, jo 1. jūnijā sāksies kvalificēšanās periods 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm.”

Tomēr šīs sezonas svarīgākās sacensības Latvijas modernās pieccīņas sportistiem būs Eiropas čempionāts Bātā (Lielbritānija). Tajā astoņi labākie sportisti automātiski kvalificēsies Tokijas olimpiskajām spēlēm. Turklāt jāņem vērā, ka automātiski kvalificēties varēs tikai pa vienam sportistam no katras valsts, tādējādi pastāv liela varbūtība, ka uz Tokijas olimpiādi varēs tikt arī devītās, desmitās vai pat 11. vietas ieguvējs. Bet no 2. līdz 9. septembrim Budapeštā risināsies pasaules čempionāts, no kura olimpiskajām spēlēm kvalificēsies trīs labākie sportisti. „Svarīgi šosezon nopelnīt gana daudz punktu, lai būtu vieglāk nākamajā sezonā. Olimpiskās kvalifikācijas periods noslēgsies 2020. gada 1. jūnijā,” atgādina federācijas prezidents Liepiņš.

Kamēr Švecovs un Nakoņečnijs cīnīsies par olimpiskajām ceļazīmēm, Pinčuks centīsies būs konkurētspējīgs. Iespējams, ka Tokijā vēl nebūs viņa olimpiskās spēles, tādēļ šosezon svarīgākais starts viņam būs Eiropas U24 čempionāts, kas no 21. līdz 25. novembrim risināsies Polijas pilsētā Džonkovā.

Tikmēr modernās pieccīņas jaunajiem talantiem – Anastasijai Malašenokai un Ņikitam Znotēnam – šīs sezonas galvenās sacensības būs Eiropas U17 čempionāts Kauņā (9.-16. jūnijs). Atkarībā no rezultātiem peldēšanā un skriešanā, tiks vērtēta viņu konkurētspēja pasaules līmenī, lai izlemtu, vai piedalīties arī pasaules U17 čempionātā Sofijā (18.-26. jūlijs).

Latvijas atklātais čempionāts modernajā pieccīņā

DatumsLaiksDisciplīna
19.0113.00Jāšana
16.30Paukošana
20.0110.45Peldēšana
14.30Skriešana E; D; C grupas jauniešiem
15.30Laser run (skriešana un šaušana) B & A grupas jauniešiem; junioriem; pieaugušajiem

Dalījums grupās

GrupaDzimšanas gadsDisciplīnas
Jaunieši E2009-2010Skriešana: 320 m; peldēšana: 50 m
Jaunieši D2007-2008Skriešana: 320 m; peldēšana: 50 m
Jaunieši C2005-2006Skriešana: 960 m; peldēšana: 100 m
Jaunieši B2003-2004Laser run: 2000 m; peldēšana: 200 m
Jaunieši A2002 un vecākiLaser run: 2000 m; peldēšana: 200 m
Juniori un pieaugušie2002 un vecākiJāšana; paukošana; Laser run: 3200 m; peldēšana: 200 m

Sacensību norises vietas

DisciplīnaSporta bāzeAdrese
Paukošana un jāšanaSC „Kleisti”Kleistu iela 75
PeldēšanaRTU Ķīpsalas peldbaseinsĶīpsalas iela 5
SkriešanaRīgas sporta manēžaMaskavas iela 160