Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Mīlas Bimbambols

BIMBAMBOLS: PĒTĪJUMS PAR LATVIEŠU SPORTISTIEM (PRECIZĒTS)

BIMBAMBOLS: PĒTĪJUMS PAR LATVIEŠU SPORTISTIEM (PRECIZĒTS)
Foto: Galvenais kolektīvais un individuālais vienums, kas nesis Latvijas vārdu pasaulē.

b

Labvakar!

Daudz šajā portālā tiek diskutēts par sportistu nozīmi vārda nešānā pasaulē, globālo atpazīstamību.

Apsverot, kas ir pieejams rādītājs, lai par to pēc iespējas objektīvāk spriestu, nespēju atrast labāku rādītāju par „Google tendences”, kas pietiekami ticami uzrāda globālo interesi par dažādiem objektiem un subjektiem pasaulē.

Jāņem vērā ierobežojumi. Google tendences piedāvā datus tikai kopš 2004.gada. Jāņem vērā, ka datus iespaido arī interese Latvijā, kas atsevišķos gadījumos pietiekami būtiski ietekmē kopējo interesi pasaulē.

Jau agrāk bieži pieminēts fakts, ka par vārdu „Latvia” nekad pasaulē nav bijusi tik liela interese, kā 2004.gada jūnijā, kas saistīts ar Latvijas futbola izlases piedalīšanos Eiropas čempionāta finālturnīrā Portugālē. Vēl sportistiem (hokejs) izdevies būtiski pacelt Latvijas vārdu 2014.gada februārī Olimpiādes laikā. Skatiet šeit: https://www.google.lv/trends/explor...

Šoreiz veicu detalizētu apkopojumu par dažādiem Latvijas sportistiem. Ņemiet par labu:

Top interese par Latvijas sportistu noteiktā brīdī

1. Ernests Gulbis 100, 2014.gada jūnijs
2. Kristaps Porziņģis 90, 2015.gada novembris
3. Ineta Radēviča 19, 2004.gada augusts
4. Māris Verpakovskis 15, 2004.gada jūnijs
5. Artjoms Rudņevs 13, 2010.gada septembris
6. Kristers Gudļevskis 11, 2014.gada februāris
7. Sandis Ozoliņš 10, 2014.gada februāris

Skatīt: https://www.google.lv/trends/explor...

Komentāri:

1. Augstāko punktu izdevies sasniegt Ernestam Gulbim 2014.gada jūnijā, kad viņš spēlēja Francijas atklātā čempionāta pusfinālā.

2. Ernesta Gulbja un Kristapa Porziņģa atrāviens no pārējiem ir ļoti liels.

3. Olimpiskais čempions Māris Štrombergs 2008.gada augustā sasniedza vērtību „2” (kas ir 50 reizes mazāk par Gulbja Francijas pusfinālu), bet 2012.gada augustā vērtību „5”. Martins Dukurs spējis sasniegt vērtību „2” 2010.gada februārī un 2014.gada februārī- olimpiādes laikā. Tādējādi abi šie sportisti ir tālu no kvalificēšanās šim topam.

4. Zemgus līdzdalība NHL ASG nav spējusi radīt lielu interesi par šo hokejistu, tāpat arī interese par Porziņģi vairāk ir brīžos, kad viņš labi nospēlē, nevis šajā ASG balsošanas trakuma laikā.

5. Inetas Radēvičas uzrāviens saistīts ar viņas fotosesiju 2004.gada septembra Playboy numurā.

6. Mārim Verpakovskim augstākā vērtība droši vien bija 2003.gada novembrī, taču tad vēl šāda statistika netika piedāvāta.

Top-6 Latvijas sportisti (ilgtermiņa vidējā vērtība)

1. Ernests Gulbis 7
2. Kristaps Porziņģis 2
3. Artūrs Irbe 1
4. Andris Biedriņš 1
5. Sandis Ozoliņš 1
6. Artjoms Rudņevs 1
7. Ineta Radēviča 1

Skatīt: https://www.google.lv/trends/explor...

Komentāri:

1. Faktiski Gulbis ir ārpus konkurences un viņa relatīvās vērtības jebkuru citu latviešu sportistu pārspēj ievērojami gan stabilitātes, gan „pīķa” punkta ziņā.

2. Porziņģim ir ļoti liels potenciāls, jo viņš sācis vākt punktus tikai pirms nepilna gada, taču rādītāji pēdējo mēnešu laikā ir ļoti iespaidīgi.

3. Ļoti tuvu topam ir Māris Verpakovskis (būtu 8.vieta), tomēr vērtību „1” viņam neizdevās sasniegt. Nav šaubu, ka viņš būtu topā, ja google trends statistika būtu kopš 2003.gada.

4. Inetas Radēvičas atrašanās topā saistīta ar Playbpy fotosesiju.

5. Vēl kaut cik ievērojamu vērtību uzrādījuši Aleksandrs Cauņa, Kārlis Skrastiņš un Zemgus Girgensons, tomēr līdz „1” viņiem pagaidām vēl patālu. Viņi dala 9.vietu. Tiesa, apskatot tendences, jāatzīst, ka Kārļa trends saistīts pamatā ar vienu mēnesi- nelaimīgo 2011.gada septembri. Pārējā laikā rādītājs ir zems. Aiz viņiem 12.vietā sanāk Kaspars Kambala.

Futbolistu top-7 ilgtermiņa relatīvās vērtības

1. Artjoms Rudņevs 6
2. Māris Verpakovskis 3
3. Aleksandrs Cauņa 3
4. Kaspars Gorkšs 1
5. Aleksandrs Čekulajevs 1
6. Igors Stepanovs 1
7. Marians Pahars 1

Skatīt: https://www.google.lv/trends/explor...

Komentāri:

1. Brīža augstākais punkts pieder Mārim Verpakovskism – 2004.gada jūnijs, bet tad seko Artjoms Rudņevs ar 2010.gada septembri. Tālāk jau ir salīdzinoši nenozīmīgi rādītāji.

2. Neaizsniedzot „1”, tālāk pa vietām seko: Alkeksandrs Koļinko, Valērijs Šabala, Jānis Ikaunieks, Deniss Rakels, Eduards Višņakovs. Jā, un tikai pēc viņiem nāk Andris Vaņins. Kaspars Dubra nav tuvumā minētajam sarakstam.

3. Pahara, Verpakovska un Stepanova vērtības būtiski ietekmē viņu labāko gadu lielas daļas atrašanās ārpus izpētes perioda- Paharam 1999-2002.gads, Verpim 2003-2004.gads, Stepanovam 2000-2004.gads.

4. Interesanti, ka augstu ievērību izpelnījies Aleksandrs Čekulajevs 2012.gada janvārī- tas ir trešais augstākais punkts no futbolistiem. Aiz Verpakovska un Rudņeva. Noteikti saistīts ar informāciju par vārtu guvumu rekordu Igaunijā.

Basketbolistu top-6 ilgtermiņa relatīvās vērtības

1. Kristaps Porziņģis 3
2. Andris Biedriņš 1
3. Kaspars Kambala 0 ( 10 bez Porziņģa un Biedriņa)
4. Dāvis Bertāns 0 (8)
5. Armands Šķēle 0 (2)
6. Dairis Bertāns 0 (1)

Skatīt: https://www.google.lv/trends/explor...

Komentāri:

1. Porziņģa augstākais punkts 2015.gada novembrī ir tik augsts, ka skala relatīvam salīdzinājumam ir pamatīgi izkropļota. Tāpēc tās vērtības citiem ir zemas, un, lai noskaidrotu tālākās vietas aiz Biedriņa, es ņēmu Porziņģi ārā, lai vispār kaut ko var redzēt un saprast.

2. Tālāk vienādā līmenī seko Jānis Blūms, Kristaps Valters, Kaspars Bērziņš un Anete Jēkabsone-Žogota. Tālākie jau nenozimīgi.

3. Vēl var piebilst, ka pat šajā periodā tādas basketbola personības kā Valdis Valters un Uļjana Semjonova ievērojami pārspēj 2.punktā nosauktos.

Hokejistu top-7 ilgtermiņa relatīvās vērtības

1. Artūrs Irbe 5
2. Sandis Ozoliņš 4
3. Zemgus Girgensons 2
4. Kārlis Skrastiņš 2
5. Kaspars Daugaviņš 1
6. Raitis Ivanāns 1
7. Sergejs Žoltoks 1

Skatīt: https://www.google.lv/trends/explor...

Komentāri:

1. Apskatot datus tuvāk, jāatzīst, ka Skrastiņa un Žoltoka iekļūšana topā saistīta ar viņu nāvi. Tomēr, ja periods pētījumam būtu garāks, nav šaubu, ka abi būtu stabili top-4 iemītnieki kopā ar Irbi un Ozoliņu.

2. Ķēniņš, Gudļevskis, Karsums un Masaļskis ir nākamais ešalons, bet Oskars Bārtulis, Artūrs Kulda, Jānis Sprukts ir nenozīmīgi. Krievijā spēlējošie Lauris Dārziņš un Miķelis Rēdlihs ir globāli nenozīmīgi.

Teniss

Šeit ir Gulbis, tāpēc salīdzinājumi ir sarežģīti, jo viņš lido pārāk augstu. Tomēr nedrīkst nepieminēt Anastasiju Sevastovu un Aļonu (Jeļenu Ostapenko). Pret Gulbi viņas ir gandrīz nekas, tomēr atzīmēšu, ka abas ir priekšā virknei augstāk redzamajos topos ievietotajiem sportistiem- Dairim Bertānam, Armandam Šķēlem, Kasparam Gorkšam, ...
Šobrīd abu ilgtermiņa rādītājs ir līdzīgs, bet pārliecinoši augstāko punktu sasniegusi tieši Ostapenko 2016.gada janvārī.

Skatīt:
https://www.google.lv/trends/explor...

Mazāk atpazīstamie un globāli maznozīmīgie sporti

Tālāk seko sportisti, kas pārstāv citus mazāk atpazīstamus sporta veidus (vieglatlētika, bokss, biatlons), kā arī globāli nezināmos, maznozīmīgos sportus (BMX, skeletons, pludmales volejbols)

1. Ineta Radēviča 4
2. Māris Štrombergs 1
3. Mairis Briedis 1
4. Laura Ikauniece-Ādmidiņa 1
5. Mārtiņš Pļaviņš 0
6. Martins Dukurs 0
7. Jeļena Prokopčuka 0
8. Aleksandrs Samoilovs 0
9. Andrejs Rastorgujevs 0

Skatīt: https://www.google.lv/trends/explor...

Komentāri:

1. Visi augstāk redzamie sportisti, izņemot Radēviču, krietni atpaliek no vadošajiem Latvijas sportistiem intereses ziņā. Lai redzētu starpību, piedāvāju aplūkot šī topa salīdzinājumu ar Artjomu Rudņevu: https://www.google.lv/trends/explor...
Pat divkārtējais Olimpiskais čempions Štrombers rādītājā atpaliek 6 reizes no Rudņeva.

2. Radēvičas pārsvars pār pārējiem ir ļoti liels. Uz viņas fona gandrīz visiem pārējiem vērtība sanākusi "0". Bet tāpēc es veicu dziļāku salīdzināšanu, lai sarindotu pareizi.

3. Augstāko punktu izdevies sasniegt Mārim Štrombergam 2012.gada augustā.

4. Melbārdis, Rubenis, Šici, Vasiļevskis, Kovals, Ščerbatihs nekvalificējas pat šim stipri maz interesējošajam kontingentam.

5. Pauls Jonass, Matīss Karro, Kaspars Stupelis ir google tendencēm neatpazīstami vienumi, bet atpazīstams, tomēr nenozīmīgs ir Reinis Nitišs. Tāpat bez atpazīstamības ir Andžejs Ļebeģevs.

Paldies!

Bimbis


, 2016-01-17 21:35, pirms 8 gadiem
labs pētījums! bet kas gan pie velna ir Andžejs Ļebeģevs?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-01-17 21:39, pirms 8 gadiem
nopietni calis noplosījies..... diezgan sakarīgs sanācis tavs meistarojums
, 2016-01-17 21:40, pirms 8 gadiem
Kā vienmēr - CIETI!
, 2016-01-17 21:40, pirms 8 gadiem
default77 rakstīja: labs pētījums! bet kas gan pie velna ir Andžejs Ļebeģevs?
Latvijas vadošais spīdveja pārstāvis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-01-17 22:00, pirms 8 gadiem
Patiess ir apgalvojums, ka jebkurš sportists- nes Latvijas vārdu pasaulē.
Cita lieta vai par konkrēto sportistu interesējas daži desmiti vai tūkstoši!

Uzliekot google tendences uz stundām, tad var redzēt, ka ir interese par ļoti daudziem Latvijas sportistiem- ārpus Latvijas!

Lielākie skatītāji esam paši, jo Latvija ir pirmajā vietā- pie jebkura sportista.

Google tendences tomēr spilgti parāda, kad mūsējie ir izcīnījuši labas vietas, labi nospēlējuši, vai sevi parādījuši
, 2016-01-17 22:06, pirms 8 gadiem
flipsider rakstīja: Patiess ir apgalvojums, ka jebkurš sportists- nes Latvijas vārdu pasaulē.
Cita lieta vai par konkrēto sportistu interesējas daži desmiti vai tūkstoši!

Uzliekot google tendences uz stundām, tad var redzēt, ka ir interese par ļoti daudziem Latvijas sportistiem- ārpus Latvijas!

Lielākie skatītāji esam paši, jo Latvija ir pirmajā vietā- pie jebkura sportista.

Google tendences tomēr spilgti parāda, kad mūsējie ir izcīnījuši labas vietas, labi nospēlējuši, vai sevi parādījuši
Pagaidām man nav laika un dziļas motivācijas pētīt tik dziļi- pa stundām, reģioniem utt. To vajadzētu darīt apmaksātajiem profiem- Latvijas Institūtam, LOK, IZM, Sporta federāciju pārvaldei un līdzīgām institūcijām. lai veidotu skaidrību par to, kas ir kas sportā.
Diemžēl, neviens to nedara. Tāpēc jāsamierinās ar tādas niecības kā Bimbis piedāvāto variantu.
, 2016-01-17 22:11, pirms 8 gadiem
Vai tiešām Latvijas vārds, 25 (!!!) gadus pēc neatkarības atjaunošanas, vēl joprojām ir kaut kur nesams?
, 2016-01-17 22:20, pirms 8 gadiem
Agris 77 rakstīja: Vai tiešām Latvijas vārds, 25 (!!!) gadus pēc neatkarības atjaunošanas, vēl joprojām ir kaut kur nesams?
Jā un nē. Ja runā par sportu, tad to parasti uzskata par galveno motivāciju starptautiskajās sacīkstēs.
Uz Gada Sportista skatuves kāpjošie sveicēji, piemēram, Edvīns Bērziņš no Latvijas Dzelzceļa, ar to arī sāka- esot patīkami, ka katru reizi, kad Martins Dukurs uzstādot jaunu rekordu (!!!), visa pasaule guglējot Latvijas vārdu!!!!!!!
Tāds ir redzējums un to jau arī sabiedrība uzskata par svarīgu.
, 2016-01-17 22:23, pirms 8 gadiem
Agris 77 rakstīja: Vai tiešām Latvijas vārds, 25 (!!!) gadus pēc neatkarības atjaunošanas, vēl joprojām ir kaut kur nesams?
Pat necenšoties analizēt, vai tas ir svarīgi vai nē, es gribu ieviest skaidrību jautājumā par to, kas tad to vārdu patiešām nes un kas nes mazāk. Latvijā cilvēkiem tas galīgi nav skaidrs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-01-17 22:28, pirms 8 gadiem
Slavens rokmūziķis rakstīja: Viņš tā tiešām teica? Jēziņ.
Jā, viņš tā teica. Šādos brīžos rodas pārdomas par to, cik kompetenti ir cilvēki, kas ieņem ļoti augstus amatus. Konkrēti Bērziņš ir LDz viceprezidents un tika izskatīts arī LDz prezidenta amatam pēc Magoņa kraha.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-01-17 22:30, pirms 8 gadiem
Renes ne-eksperts rakstīja: tu tiesam nezinaji,ka ir ari tadi cilveki,kuri neseko citigi sportam?
nu nav sheit visi Anatoliji Kreipani
Pirmkārt, ja cilvēks neseko līdzi sportam, tad nekas neliek no skatuves Latviju uzrunāt ar murgiem. Var runāt arī par citām lietām.
Otrkārt, ja Tu man par etalonu liec Toļiku, tad ar Tevi arī viss skaidrs. Nevajag man likt priekšā "širpotreba" haltūristu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-01-17 22:32, pirms 8 gadiem
Renes ne-eksperts rakstīja: LDZ viceprizedentam jabut sporta zinatniekam?
Jau atbildēju.
, 2016-01-17 22:35, pirms 8 gadiem
Mīlas Bimbambols rakstīja: Pat necenšoties analizēt, vai tas ir svarīgi vai nē, es gribu ieviest skaidrību jautājumā par to, kas tad to vārdu patiešām nes un kas nes mazāk. Latvijā cilvēkiem tas galīgi nav skaidrs.
Visu cieņu Taviem analītiskajiem pētījumiem, bet tas vārdu salikums, ar sākotnējo nozīmi, man šķiet gadus 5-10 vairs nav aktuāls. Ja kāds vēl nezina kas ir Latvija, nu dievs ar viņu, lai bomžo tālāk.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-01-17 22:43, pirms 8 gadiem
Agris 77 rakstīja: Visu cieņu Taviem analītiskajiem pētījumiem, bet tas vārdu salikums, ar sākotnējo nozīmi, man šķiet gadus 5-10 vairs nav aktuāls. Ja kāds vēl nezina kas ir Latvija, nu dievs ar viņu, lai bomžo tālāk.
Jautājuma nostādne nav "zina vai nezina". Jautājums ir par to, ka mēs kā valsts vēlamies sevi kaut kā pierādīt, parādīt. Tam ir savi ekonomiski un sociāli ieguvumi- prieks un sajūta, ka mēs varam, ka mūs novērtē, ka par mums interesējas. Uzmanība ir viena no cilvēka vajadzībām un vēlmēm.
Rezultātā tiek iegūti arī kādi materiāli labumi- potenciāli lielāka tūrisma, sadarbības, komunikācijas interese utt.
Bet, lai par to varētu nopietni runāt, ir jāzina, kas tad to atpazīstamību palielina. Nepietiek ar skaļiem brēcieniem par tiem, kuri patiesībā ir nenozīmīgi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-01-17 22:49, pirms 8 gadiem
es gan vieglatlētiku nenosauktu par mazpazīstamu sporta viedu, jo īpaši maratonus
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-01-17 22:54, pirms 8 gadiem
pleesonja rakstīja: es gan vieglatlētiku nenosauktu par mazpazīstamu sporta viedu, jo īpaši maratonus
Es nenosaucu vieglatlētiku par mazpazīstamu. Jālasa un jācitē mani uzmanīgāk. Lūk, ko es teicu par vieglatlētiku (pārbaudi augstāk)- "citus mazāk atpazīstamus sporta veidus". Un nav šaubu, ka vieglatlētika sportistu atpazīstamības, popularitātes ziņā atpaliek no futbola, tenisa un basketbola. Diskusija varētu būt par hokeju.
, 2016-01-17 22:56, pirms 8 gadiem
Agris 77 rakstīja: Ja kāds vēl nezina kas ir Latvija, nu dievs ar viņu, lai bomžo tālāk.
Daudzkur pasaulē Latvijas zināšana vai nezināšana dienaskārtību nav mainījusi.
, 2016-01-17 23:00, pirms 8 gadiem
2012.g. sakumā bijusi neliela interese arī par Aleksandru Čekulajevu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-01-17 23:26, pirms 8 gadiem
pleesonja rakstīja: 2012.g. sakumā bijusi neliela interese arī par Aleksandru Čekulajevu
Paldies! Es pat nebiju iedomājies pārbaudīt Čekulajevu. Bet sanāk, ka viņš patiešām iekļaujas pat topā vienlīdzīgi ar Gorkšu. Lūk, kādi brīnumi atklājas, kad pēta dziļāk. Tūliņ piekoriģēšu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-01-17 23:37, pirms 8 gadiem
SWK rakstīja: Tev uz Nigēriju gribas aizbraukt, tapēc, ka viņiem ir labi futbolisti, skrējēji, daži basketbolisti?
Vai piemēram uz Islandi es brauktu ne jau tādēļ, ka viņi tika uz EČ futbolā, bet tapēc, ka es gribu apskatīt geizerus, vulkānus, islandes atšķirīgo dabu, utt.
Tāpat biznesmeņi, ne jau viņi skatīsies uz futbola izlases vai Gulbja, Porziņģa panākumiem - viņi skatīsies uz potenciālo peļņu, ieguldījumu drošību, valsts likumdošanu, utt.
Tici vai nē, bet es februārī braukšu uz Skotiju. Un iemesls tam ir Celtic-Inverness spēle sestdienā, kā arī Hibernian-Alloa spēle svētdienā. Ir arī daži citi iemesli, bet centrā futbols.
Jā, ir tādi īpatņi.
, 2016-01-17 23:40, pirms 8 gadiem
SWK rakstīja: Tev uz Nigēriju gribas aizbraukt, tapēc, ka viņiem ir labi futbolisti, skrējēji, daži basketbolisti?
Vai piemēram uz Islandi es brauktu ne jau tādēļ, ka viņi tika uz EČ futbolā, bet tapēc, ka es gribu apskatīt geizerus, vulkānus, islandes atšķirīgo dabu, utt.
Tāpat biznesmeņi, ne jau viņi skatīsies uz futbola izlases vai Gulbja, Porziņģa panākumiem - viņi skatīsies uz potenciālo peļņu, ieguldījumu drošību, valsts likumdošanu, utt.
Pārdomām varu atgādināt, ka uz Latvijas-Bosnijas spēli te bija vismaz 6000 tūkstoši bosniešu piebraukuši, bet Liepājā pirms pāris gadiem 2000 poļu no Varšavas atbrauca uz LM-Legia maču.
, 2016-01-17 23:43, pirms 8 gadiem
nepārzinu baigi labi kā tie trendi strādā šajā gadījumā, bet nevarētu arī dati būt nedaudz neprecīzi ņemot vērā ka 2004. gadā piekļuve internetam bija krietni vien ierobežotāka?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Pāvels Švecovs. Foto: LOK

Švecovs Pasaules kausa posmā modernajā pieccīņā nepārvar kvalifikāciju

LETA. Latvijas modernās pieccīņas sportists Pāvels Švecovs trešdien nepārvarēja Ankarā notiekošā Pasaules kausa otrā posma kvalifikāciju.
Jānis Buks. Foto: LOK/Romāns Kokšarovs

Mēģinājums gāzt prezidentu: LOK Ģenerālo asambleju rīkos jūnija sākumā

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Izpildkomiteja, ņemot vērā biedru iesniegumu, pieņēmusi lēmumu Ģenerālās asamblejas pārskata – vēlēšanu sesiju rīkot jau 4. jūnijā. Kongresā daļa biedru vēlas no amata gāzt prezidentu Jāni Buku.
Foto: Niks Vīksnītis Facebook
4

Sekmīgi ne tikai klasiskajā tenisā: latvieši izcīna 3. vietu lielākajā alus tenisa turnīrā

13. aprīlī Vīnē (Austrija), norisinājās Eiropā lielākās Beer Pong (alus teniss) sacensības, kurā Latviju pārstāvošā komanda Niks Vīksnītis un Mārtiņš Jansons ieguva godpilno trešo vietu 384 komandu konkurencē.