Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Valmieras pilotprojekts par jauno sportistu veselības nodrošināšanu turpinās

Andrejs Siliņš

Valmieras pilotprojekts par jauno sportistu veselības nodrošināšanu turpinās
Foto: VOC

Ir pagājis jau gads, kopš Valmierā tika uzsākts vēl nebijis projekts, kurā Vidzemes Olimpiskā centra Sporta Veselības centrā sāka padziļināti uzraudzīt Valmieras Bērnu Sporta skolas audzēkņu veselību un fizisko sagatavotību. Gada laikā fizioterapeitu uzraudzībā nonākusi lielākā daļa VBSS audzēkņu un projekts attaisnojis cerības – darbs ar bērnu un jauniešu veselības uzlabošanu iesākts veiksmīgi.

Līdz ar 2018.gadu, par ikviena Valmieras Bērnu Sporta skolas audzēkņa veselību un fizisko sagatavotību rūpējas ne vien treneri ikdienas treniņos, bet arī fizioterapeiti, sporta ārsts un citi Sporta Veselības centra speciālisti. Katram audzēknim tiek nodrošināta sporta ārsta un fizioterapeita konsultācijas, veikti dažādi testi, analīzes, lai izvērtētu veselības stāvokli un, ja nepieciešamas, veiktas papildus procedūras, lai jaunā sportista veselības stāvoklis būtu optimāls. Katrs audzēknis kopā ar komandu apmeklē noteiktu skaitu ārstniecisko vingrošanu ārstnieciskās pamata bāzes veidošanai, kā arī apmeklē uztura speciālista un psiholoģiskās sagatavotības trenera lekcijas. Īpaša uzmanība projektā vērsta arī uz sporta psiholoģiju gan individuālajos, gan komandu sporta veidos, konsultējot trenerus un, pēc nepieciešamības, padziļināti strādājot ar jaunajiem sportistiem vai komandām. Projektā ir iekļauta arī profesionāļu palīdzība akūtu traumu gadījumos, līdz ar to, ja nu kādam VBSS audzēknim tomēr gadās iedzīvoties traumā, tiek veiktas visas nepieciešamās procedūras, lai veicinātu atveseļošanos. Neskatoties uz to, projekta pamatdarbība vairāk vērsta uz preventīvajiem pasākumiem, lai ilgtermiņā jaunie sportisti Valmierā būtu spēcīgāki, veselīgāki un spējīgāki jauniem sportiskajiem sasniegumiem.

“Projekta pirmais gads ir nesis vairākas nozīmīgas atziņas, galvenokārt jau par to, cik ļoti šāds projekts ir vajadzīgs. Izvērtējot bērnu un jauniešu veselības stāvokļus, atklājās ļoti daudz un dažādi veselības aspekti, pie kuriem jāpiestrādā, lai bērni ilgtermiņā izvairītos no traumām un attīstītos pareizi, nekaitējot veselībai. Tāpat arī esam strādājuši pie neskaitāmām traumu radītajām sekām un to novēršanu, un reaģējuši uz pēkšņām traumām, lai jaunais sportists pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties sportā, kā arī neatstātu smagas sekas uz visu savu turpmāko dzīvi. Ļoti svarīga šajā projektā ir arī vecāku iesaiste, lai jaunieši patiešām atnāktu un saņemtu visas sev pienākošās pārbaudes un procedūras, tādēļ aicinām VBSS audzēkņu vecākus sekot līdzi, ko jūsu bērns ir jau paveicis savas veselības veicināšanā un kādus pakalpojumus vēl nepieciešams atnākt pie mums un saņemt. Treneri ne vienmēr spēj izsekot līdzi visu, visu audzēkņu paveiktajam, tādēļ aicinām arī pašus jauniešus un vecākus būt vērīgiem, kā arī izmantot atlaides (- 30 %) papildus pakalpojumiem, ja vēlaties vēl pie kaut kā specifiska kopā ar mūsu speciālistiem strādāt padziļināti,” stāsta Sporta Veselības centra vadītāja Elīna Mičule – Bikauniece.

Projekta mērķis ir veicināt jauno sportistu sasniegumus, jau agrā vecumā uzraugot un uzlabojot bērnu veselības stāvokli, tādējādi sekmējot sportiskos rezultātus. Projektu īsteno Valmieras pilsētas pašvaldība, Valmieras Bērnu Sporta skola un SIA “Vidzemes Olimpiskais centrs” struktūrvienība, Sporta Veselības centrs.

Katram Valmieras Bērnu Sporta skolas audzēknim projekta ietvaros pienākas:
Sporta ārsta apmeklējums
Fizioterapeita konsultācija
Lekcija par uzturu
Lekcija par psiholoģisko sagatavotību
Ārstnieciskā vingrošana kopā ar komandu (5 reizes)
Palīdzība akūtu traumu gadījumā
- 30 % visiem Sporta Veselības centra pakalpojumiem, kuri nav iekļauti projektā

Sporta Veselības centrs aicina VBSS audzēkņu vecākus, kuru bērns nav saņēmis fizioterapeita konsultāciju vēl iepriekšējās sezonas ietvaros, sazināties ar Sporta Veselības centru, zvanot pa tālruni +371 29721191 vai apmeklējot Sporta Veselības centru Rīgas ielā 91, Valmierā, Valmieras peldbaseina 1.stāvā (ieeja no „Valmieras piens” puses).

Informāciju sagatavoja
Lelde Bukovska