Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

LSFP kopsapulcē iebilst pret izmaiņām treneru sertifikācijā

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

LSFP kopsapulcē iebilst pret izmaiņām treneru sertifikācijā
LSFP prezidents Einars Fogelis
Foto: Latvijas Sporta federāciju padome

15. martā risinājās Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) biedru kopsapulce, kur sprieda par eventuālajām izmaiņām treneru sertifikācijā. Jaunās kārtības dēļ daudziem speciālistiem būtu grūtības turpināt darbu trenera profesijā.

Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi projektu, lai reformētu sporta speciālistu (treneru) sertifikācijas kārtību - iespējams, ka turpmāk par treneriem strādāt nedrīkstēs lielākā daļa C kategorijas trenera sertifikātu ieguvušie sporta speciālisti, kuriem vienīgais risinājums būs doties studēt uz Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju. LSFP kopsapulcē pret to iebilda sporta nozares pārstāvji, aicinot nesagraut gandrīz 15 gadus pastāvējušo sporta treneru sertifikācijas kārtību, bet gan uzlabot esošo sistēmu un ieviešot tajā trūkstošo, bet tik būtisko kontroles mehānismu.

Olimpiskais čempions volejbolā, treneris Pāvels Seļivanovs: "Man jau ir divas augstākās izglītības, esmu olimpiskais čempions un divkārtējs Pasaules kausa volejbolā ieguvējs. Esmu pārliecināts, ka ar to, kā arī sporta pedagoģijas kursu C kategorijā pietiek, lai strādātu par treneri un virzītu Latvijas volejbolistes ceļā uz augstākajiem sportiskajiem sasniegumiem. Trešajai augstākajai izglītībai 65 gadu vecumā var nepietikt laika!"

Basketboliste un trenere Liene Jansone: "Kurss C kategorijas iegūšanai pēc karjeras beigšanas bija pats labākais, kas varēja notikt ar mani kā profesionālu sportisti, kas vēlas turpināt gaitas savā sporta veidā. Tā ir iespēja nekavējoties nodot savu pieredzi un zināšanas jaunajiem talantiem. Esmu lepna, ka ar savu līdzšinējo augstāko izglītību varu strādāt par treneri."

Plānoto izmaiņu rezultātā basketbola trenera pienākumi būtu jāpārtrauc arī basketbola trenerim, kurš pagājušā vasarā bija arī treneris NBA vasaras līgā, Raimondam Feldmanim: "Lielāko daļu savas dzīves esmu bijis saistīts ar basketbolu, spēlējis to dažādos līmeņos, tajā skaitā – izcīnījis U20 sudraba medaļu, spēlējot Latvijas izlasē 2013. gadā, un mana kļūšana par basketbola treneri bija pašsaprotama. Ņemot vērā manu iepriekšējo pieredzi sporta veidā, C kategorijas iegūšanas kārtība man šķita adekvāts risinājums, ko arī izmantoju, lai varētu oficiāli uzsākt savu trenera karjeru. Papildu tam, ka ikdienā aktīvi trenēju, esmu VEF skolas galvenais treneris, kā arī BJBS Rīga/Rīdzene treneris un papildinu savas zināšanas, sekojot līdzi inovācijām basketbolā, kā to paredz spēkā esošie noteikumi, apmeklēju arī kvalifikācijas paaugstināšanas seminārus. Lai izmantotu iespēju turpināt paaugstināt savu profesionālo kvalifikāciju, šobrīd studēju, lai pabeidzot studijas, iegūtu B kategorijas sertifikātu, balstoties uz manu audzēkņu augstajiem sasniegumiem. Taču ierosinātās izmaiņas treneru kvalifikācijas iegūšanas kārtībā mani mulsina, jo to apstiprināšanas gadījumā es ne vien zaudēšu jau iegūto C trenera kategoriju, bet arī manas studijas zaudēs jēgu, jo arī B kategoriju pēc jaunā regulējuma vairs nevarēšu iegūt. Uzskatu, ka šādas izmaiņas ir absolūti destruktīvas un novedīs ne vien pie C kategorijas treneru tiesību aizskāruma, bet arī pie vēl dziļākām problēmām ar treneru piesaisti sporta skolām un pulciņiem, kas mākslīgi zaudēs iespēju nodarbināt daudzus no šobrīd aktīvajiem treneriem."

LSFP kopsapulce apstiprināja 2017. gada pārskatu, LSFP prezidenta Einara Fogeļa ziņojumu un 2018. gada budžeta projektu.

Izmantotie resursi:
Latvijas Sporta federāciju padome

     [+] [-]

, 2018-03-16 17:51, pirms 6 gadiem
Kāds olimpiskais čempions, kāda pieredze, kāds tur vēl volejbols, marš studēt 4 gadus dienas nodaļā, tu taču nemaz neizproti jaunākās tendences sporta psiholoģijā, piemēram, kā pareizi strādāt ar volejbolisti, kura vēl pagājušajā nedēļā bija volejbolists un kā strādāt ar bēgļiem, neaizskarot viņu tiesības
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-03-16 19:58, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Kāds olimpiskais čempions, kāda pieredze, kāds tur vēl volejbols, marš studēt 4 gadus dienas nodaļā, tu taču nemaz neizproti jaunākās tendences sporta psiholoģijā, piemēram, kā pareizi strādāt ar volejbolisti, kura vēl pagājušajā nedēļā bija volejbolists un kā strādāt ar bēgļiem, neaizskarot viņu tiesības
Sporta psiholoģija ir mazākais, kas varētu būt noderīgs trenerim. Ir daudz citu tēmu, kas ir jāapgūst un ko parasts sportists, pat galaktikas čempions, visdrīzāk, nezinās.

Man pašam gan liekas, ka patiesība ir kaut kur pa vidu. Un kā variants būtu iespēja kārtot eksāmenus uz konkrētu kategoriju jebkuram gribētājam. Ja zini - pierādi un kaut vai vispār nemācies. Ja nezini - atnāc nākamreiz (ar katru nākošo reizi eksāmena maksa arī palielinātos).

Kopumā tā ir problēma pat pašā pamatā - fitnesa zālēs, kas ir tāda vienkārša fizkultūra un tautas sports. Tur daudzi cilvēki ar papīriem ir tādi, no kuru darba mati ceļas stāvus un ir cilvēki, kas bez visiem papīriem pastāsta no un līdz.