Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Sportistu iesaukas: Janičs bez Telefona, divi Čigāni, Mušiņa un Kečupiņš

Sportistu iesaukas: Janičs bez Telefona, divi Čigāni, Mušiņa un Kečupiņš
Armands Šķēle, Elīza Cauce, Māris Štrombergs, Jurijs Žigajevs.
Foto: Romāns Kokšarovs/f64, Vladislavs Proškins/f64, Emīls Desjatņikovs/f64

Pavisam nesen uzdūros Latvijas sportistu iesaukām pagājušā gadsimta 30-jos gados – Džeks, Princis, Kiska, Doktors, Džimba, Kļoša, Duksis, Skrejošais ģimnāzists u.c. Bet, kā viens otru mēdz saukt šobrīd aktīvie Latvijas sportisti? Nemodināsim Karali Lauvu, par tās izcelsmi runāts jau diezgan. Tāpat nepievērsīsim uzmanību atvasinājumiem no vārda vai uzvārda un iesaukām, kas skaidrojamas ar auguma parametriem vai iedzimtām īpašībām. Teiksiet – tad jau nekas vairs nepaliek! Muļķības! Lūk, mūsdienu Latvijas sportistu palamas un to rašanās stāstiņi.

Jānis Blūms (basketbols) – ČIGĀNS/DZINTARS

„Pie iesaukas Čigāns tiku jau sporta skolas laikos, kad no Saldus pārcēlos uz Rīgu. Biju melniem matiem, turklāt Saldū un Kandavā ir daudz čigānu. Par Čigānu mani sauca iepriekšējās paaudzes izlasē, tagad tā sauc vairs tikai tā gadagājuma džeki. Bet jaunajā izlasē (sākot no 2010. gada) Dairis Bertāns un Jānis Strēlnieks mani iesaukuši par Dzintaru, par godu čigānu izcelsmes dziedātājam Dzintaram Čīčam. Taču visi jau mani tā nesauc, abas iesaukas vairāk izmantotas izlasē, nevis klubos. Man pret tām nav iebildumu. Bet labāk tomēr patīk Čigāns.”

Kristaps Janičenoks (basketbols) – TELEFONS

„Patiesībā šādas iesaukas man nemaz nav un nekad nav bijis. Savulaik portālā draugiem.lv profilā vajadzēja norādīt iesauku, un es ierakstīju Telefons. Kāpēc tā? Tagad pat vairs neatceros, varbūt tobrīd blakus bija telefons. Slinkuma pēc to nenomainīju un diez vai tagad to darīšu. Katrā ziņā neviens mani tā nav saucis. Parasti sauc par Krisīti, bet tagad Ventspilī arī par Janiču.”
P.S. Jānis Blūms nodod sveicienus Kristapam, piebilstot, ka pats viņu sauc par Janeku.

Jurijs Žigajevs (futbols) – PULTS

„Šī iesauka radās pirms kādiem 13-14 gadiem, kad vēl spēlēju FK „Rīga” sastāvā. Tolaik dzīvojām septiņi cilvēki trīsistabu dzīvoklī. Es sēdēju vistuvāk televizoram, bet pārējie bija iekārtojušies man aiz muguras. Televizoram pults nebija, bet es kanālus pārslēdzu ar kāju. Uzreiz nemaz nesapratu, ka man jau speciāli liek pārslēgt kanālus, lai par to pasmietos. Tā arī radās iesauka Pults. Kad pārcēlos uz Ventspili, mani vairs neviens tā nesauca. Tikai tagad, kad Ventspilī ir Pols Ašvorts, viņš atcerējās par šo manu palamu. Principā jau iesauka ir muļķīga, un tās kontekstu saprot tikai kādi desmit cilvēki, tādēļ pārējiem nav jēgas mani tā saukt.”

Uģis Žaļims (bobslejs) – DOMKRATS/UŽAS/STOBRS

„Vairs jau neatceros, kad un kurš pirmoreiz mani iesauca par Domkratu, taču notika tas tādēļ, ka ar lieliem svariem taisīju dziļos pietupienus. Tāpēc arī tagad čaļi bieži vien par to atgādina, sak, tev jau ar svariem iet tikpat viegli kā domkratam. Reizēm, kad jāceļ tuvu personīgajam rekordam, Ķibis [Oskars Ķibermanis] motivē: „Davaj, Stobr!” Tas tādēļ, ka sen atpakaļ klausījāmies vienu izpildītāja Stobrs dziesmu, kura man pielipa un es to reizēm skandēju. Bet kopš mani Leikplesidas trasē informators skaļrunī pieteica kā Užas vai tamlīdzīgi, mani tā iesaucis treneris [Sandis Prūsis]. Tagad Phjončhanā mani pieteica kā Ugulis, un panesās jauna iesauka. Savas iesaukas uztveru absolūti neitrāli. Viss kārtībā.”

Jānis Jansons (bobslejs) – ALNIS

„Šī iesauka būs Ķibermaņa nopelns. Šķiet, ka man to piešķīra jau pirmajā gadā bobslejā. Reti jau mani tā sauc, bet par iemesliem jāprasa pašam Oskaram, kuram labi sanāk dot komandas biedriem iesaukas. Sākumā man iesauka nepatika, bet tagad vairs neiespringstu, pasmejos līdzi.”
P.S. Oskars piebilst, ka iesauka izskaidrojama ar Jāņa garo augumu, neko citu.

Elīza Cauce (kamaniņas) – BURBULIS/EZIS

„Iesauku Burbulis man iedeva ome, kurai pašlaik ir 95 gadi. Iespējams, tas notika tādēļ, ka rīta cēlieni līdz pat pēcpusdienai man allaž bijuši tādi grūtāki. Bet viņa mani bieži vien sastapa tieši šajā laikā, kad es nebiju ar kaut ko apmierināta un visu laiku kaut ko bubināju. Acīmredzot šī paša iemesla dēļ vecāki mani iesauca par Ezi. Tagad izlasē treneris Kaspars [Dumpis] mani sauc par Ezi, bet māsa Maija – par Burbuli. Neko sliktu šajās iesaukās nesaskatu, patiesība jau vien ir.”

Oskars Gudramovičs (kamaniņas) – METRS

„Iesauka radās 2003. gadā, kad atnācu uz Murjāņu Sporta ģimnāziju. Biju augumā mazs un tievs puika, tādēļ vecākie kamaniņu braucēji piešķīra man iesauku Metrs. Bija jautri, kad meitenes vaicāja, kā esmu ticis pie šīs iesaukas un kādēļ man to iedevuši džeki, ar kuriem kopā eju dušās? Taču ar to tam nav nekāda sakara. Tagad jau mani bieži vairs tā nesauc, bet nu iesauka ir iesauka.”

Rebeka Koha (svarcelšana) – MUŠIŅA

„Pie iesaukas tiku, kad tikko bija sākusi trenēties. Tolaik vēl trenējās arī Viktors Ščerbatihs, bet es, maza meitene visu laiku skraidīju apkārt un kaut ko prasīju. Bzzz, bzzz… Kā maza mušiņa. Man šī iesauka tīri labi patika un patīk vēl joprojām. Nesaskatu tajā neko aizvainojošu.”

Martins Dukurs (skeletons) – TURKS/ČIGĀNS

„Principa jau skaidrs, ka iesaukas iedod citi. Cik atceros, toreiz kaut ko runājām par deguniem un noteicu, ka mana deguna forma ir „turku profils”. Kopš tā laika iegājās, ka mani saukāja par Turku. Bet par čigānu mani iesauca tuvākie paziņas, kas manu dzīves ritmu un fīrēšanos ikdienā laikam saista ar čigānu straujo dabu. Šīs iesaukas gan nav īpaši iegājušās. Skeletona vidē mani sauc par Mārtiju, kas ir atvasinājums no vārda. Tas savukārt nāk no Tomasa, kuru ārzemnieki sauc par Tomiju Dī.”

Ivo Šteinbergs (skeletons) – DOZIS/DOZIKS

„Pat īsti nezinu, kad šī iesauka pielipa. Tā nāk no Murjāņu sporta ģimnāzijas, kur strādāja handbola treneriem, kuram arī bija šāda iesauka. Viņam bija daudz dažādu stāstiņu par to, kā deviņdesmito gadu sākumā viņš bija bandīts un pat nosēdēja kādu laiku cietumā, taču savus līdzdalībniekus nenodeva. Nevar jau tā pateikt – patīk vai nepatīk. Kāda nu kuram skeletona vidē tā iesauka pielīp, tāda tā ir. Atkarībā no situācijas tā mēdz mainīties.”

Armands Šķēle (basketbols) – ĀMENS

„Par Āmenu vai Āmenīti mani sāka saukt jau agrā bērnībā. Šķiet, ka mani tā iesauca kaimiņu puikas, bērnības draugi, ar kuriem sētā kopā spēlēju basketbolu. Laikam jau tam ir saistība ar manu vārdu, bet īsti nezinu. Nevarētu teikt, ka pievērstu tai lielu uzmanību, šajā ziņā esmu diezgan vienaldzīgs. BK LMT laikos Kaspars Vecpuisis abus jauniņos – mani un Kristapu Janičenoku – iesauca par brāļiem Jukām, kas tolaik bija populāri MTV mūzikas kanāla reklāmas tēli.”

Kristaps Valters (basketbols) – ĀDOLFS

"Šo iesauku man iedeva jau ļoti sen. Man tolaik bija astoņi gadi, un mūs Valtera Basketbola skolā uz spēlēm vadāja šoferis vārdā Uldis. Reiz viņš teica: "Pieliec divus pirkstus virs augšlūpas un tu izskatīsies pēc Ādolfa Hitlera. Visi ierēca, un kopš tā laika sāka mani saukt par Ādolfu, bet šobrīd - par Ādi. Raksturs man bērnībā bija neciešams, tāpēc iesauka labi piestāvēja. Par Kristapu mani reti kurš sauc, šķiet, ka tikai mamma. Domāju, ka iesauka ir izcila. Tā man piestāv. Man pat nepatīk, ja kāds mani sauc par Kristapu. Varbūt kādudien pievienošu Ādolfu kā otro vārdu pasē. Sen jau bijusi tāda doma, bet nevaru saņemties aiziet un realizēt."

Gatis Smukulis (riteņbraukšana) – ZVĒRS

„Pēdējos gados mani tā vairs nesauc. Šī iesauka man bija vēl jauniešu vecumā, no Murjāņu Sporta ģimnāzijas laikiem. Kāpēc Zvērs? Nu, droši vien tāpēc, ka visus vinnēju. Pret iesaukām izturos neitrāli, bez emocijām. Citu iesauku nav bijis. Arī startējot ārzemēs, mani parasti saukuši vārdā vai uzvārdā.”

Krists Neilands (riteņbraukšana) – TRAKAIS

„Mani tā iesauca jau pašā pirmajā dienā, kad aizgāju mācīties uz MSĢ. Tas bija nejauši, jo viens tukumnieks nezināja, kāds ir mans vārds. Viņš mani nosauca par trako, es viņam atbildēju, ka viņš pats ir trakais, un tā mēs kādu nedēļu viens otru saukājām. Tad vienā brīdī man apnika un pārstāju viņu tā saukt, taču viņš turpināja. Tā nu tas viss panesās tik tālu, ka lielākā daļa skolā mani sāka saukt par Trako. Tagad Latvijas riteņbraukšanā visi zina, kas ir Trakais. Daudzi ir teikuši, ka nemaz nebrīnās, ka man ir tāda iesauka, bet es gan par to vēl šaubos. Man nekas nav pretī, tā ir piedūrīga iesauka, tas ir kaut kas pilnīgi citādāks, neparasts.”

Ingars Ivanovs (volejbols) – ĶENGURS/ODZE

„Pie iesaukas tiku praktiski uzreiz kā biju sācis spēlēt. Volejbolam mans augums nav diez ko ražens, taču bija labs lēciens, biju gana atsperīgs. Tādēļ Siguldā čaļi mani iesauca par Ķenguru. Sākotnēji par to tikai smējāmies, bet tad šī iesauka aizgāja plašāk. Lēciens man ir labs, tādēļ iesauka iepatikās. Uz kādu brīdi biju ticis arī pie palamas odze, jo spēlēju viltīgi, indīgi. No manām darbībām laukumā pretinieks nevarēja noteikt, ko grasos darīt.”

Ketija Birzule (burāšana) – KEČUPIŅŠ

„Šī iesauka radās vēl sākumskolā, kad mani tā sāka saukt klasesbiedri. Pat nezinu kāpēc. It kā neesmu baigā kečupa ēdēja, bet, iespējams, ka kečupam ir līdzība ar manu vārdu. Bērnībā gan īsti nesapratu, kādēļ mani tā sauc, bet man tīri labi patika. Arī tagad vēl joprojām ir klasesbiedri, kuri mani tā sauc.”

Jānis Bērziņš (basketbols) – BONIS

"Bērnībā biju liels palaidnis, tāpēc viens no draugiem iesauca mani par Bonifāciju (Boņuku) no pazīstamās latviešu filmas „Cilvēka bērns”. Iesauka bija pārāk gara, tādēļ sāka saukt vienkārši par Boni. Gan tad, gan tagad Bonis jau ir absolūti pierasta lieta. Tā mani sauc gan ģimenē, gan draugu un paziņu lokā. Jaunie komandas biedri vai attālāki paziņas tomēr dēvē par Jāni. Pa lielam man ir vienalga, kā mani sauc. Iesauka liekas tuvāka, bet saukšana vārdā šķiet nopietnāka, ne tik familiāra.”

Māris Štrombergs (BMX) – MAŠĪNA/RESNAIS

„2009. gada sezonas sākumā Amerikā vinnēju vairākās sacensībās. Biju nesen atbraucis uz lielo ASV no Krievijas, kā domāja amerikāņi, jo par tādu Latviju maz ko zināja. Kad biju guvis jau vairākas uzvaras, sacensību komentētājs iesauca mani par Mašīnu. Pēc atgriešanās mājās tā mani sāka saukt arī menedžeris. Ik pa laikam šī iesauka izskanēja arī sportistu lokā, jo visi tomēr esam savējie. Tā nu iesauka aizgāja. Man patika, lai gan nevar noliegt, ka reizēm tā uzlika arī slogu. Kad neveicās tik labi un kāds iesaucas: "The Machine at the Gates" (Mašīna pie vārtiņiem - angļu val.), tad tā vien gribas atzīties, ka šodien nu gan neesmu nekāda mašīna. Par Resno mani sauc tikai paši tuvākie paziņas. Iesauka radās tādēļ, ka agrāk man bija salīdzinoši tievs viduklis, tādēļ uztrenētajā ķermeņa lejasdaļā īpaši izcēlās lielā pakaļa.”

Kristaps Vekša (BMX) – SKINIJS

„Mani tā iesauca, jo kādreiz staigāju ar skūtu galvu. Man patika, kā šī iesauka skanēja, tāpēc baigo iebildumu pret to nav bijis.”
P.S. Edžus Treimanis gan saka, ka iesaukai ir vēl kāds izskaidrojums. Proti, pirms astoņiem gadiem viņš vēl bija izteikti kalsns.

P.P.S. Droši vien nebūs izdevies aptvert visu sportistu iesaukas, tādēļ, ja par kādu esmu aizmirsis, sarakstu variet papildināt.

Kura iesauka tev patīk vislabāk?

  • 51

  • 423

  • 39

  • 25

  • 27

  • 26

  • 59

  • 18

  • 10

  • 26


  +1 [+] [-]

, 2017-03-20 12:44, pirms 7 gadiem
Ādolfs līmenī. 😀

     [+] [-]

, 2017-03-20 12:51, pirms 7 gadiem
Ber zinja bonis noteikti nav no bonifacija izveidots. 😀 jt buutu bambux. 😀

     [+] [-]

, 2017-03-20 13:25, pirms 7 gadiem
Ko nedz Mihelsons teiktu, ja futbolā būtu treneris, kas deviņdesmito gadu sākumā bija bandīts un pat nosēdēja kādu laiku cietumā, taču savus līdzdalībniekus nenodeva.

  +2 [+] [-]

, 2017-03-20 15:19, pirms 7 gadiem
Gints Freimanis-Džimis, kapēc nepateikšu.

  +1 [+] [-]

, 2017-03-20 17:29, pirms 7 gadiem
pietrūkst hokejistu saraksts: Ozo, Cipa, Pastnieks, Mežonis, Masala, Daugava, Bukijs, Dzelzsvīrs, Arča, Soča, Nedzīvais u.t.t.
Dogmens, Žurka, Zirgs ir 1 mutesbajāra-HMB no pirksta izsūkti aizvainojoši izdomājumi..

     [+] [-]

, 2017-03-20 22:36, pirms 7 gadiem
Man ar iesauku kā iedeva (drūpis) otrajā klasē, tā joprojām uzrunā tajā visi, pat liekas dīvaini kad vārdā kāds pasauc

  +3 [+] [-]

, 2017-03-21 01:31, pirms 7 gadiem
Telefona patiesība:
Krisīts draudzējās ar tag. Saulieša kundzi. Bija tik iemīlējies viņā telefonu sākumērā, ka katru mīļu brīdi telefonā runāja ar dāmu.
Tapēc iesauca par telefonu!

Viņu mīla nav zudusi, ja redzējāt pirms 2 gād interviju, kurā Krisītim jautāj par vakariņām un viņi saskatījās ...

  +1 [+] [-]

, 2017-03-21 02:07, pirms 7 gadiem
Žigajevs pults. Nekas vairāk par Žigu līdz šim nebija dzirdēts.

  -1 [+] [-]

, 2017-03-21 12:26, pirms 7 gadiem
Visus pėdējos Dinamo gadus Laviñu puse tribīnes sauca par Dułevski. Un ne dėł uzvārda, bet snieguma.

  -1 [+] [-]

, 2017-03-21 16:16, pirms 7 gadiem
Blūm. Kā var patikt iesauka čigāns. Tā ir necieņa. Tad jau laikam viņš ir arī zaglis, ja tā iedeva.

  -1 [+] [-]

, 2017-03-21 18:13, pirms 7 gadiem
Tagad politkorektuma pēc Blūmam iesauka jāmaina uz roms ...

     [+] [-]

, 2017-03-21 23:59, pirms 7 gadiem
PALDIES AUTORAM PAR ĻOTI FORŠO UN SATURĪGO RAKSTU, ES TIK DAUDZ ATKAL UZZINĀJU PAR SPORTU, KĀDS TAS IR. MAN PERSONĪGI BAIGI PATIKA JO MAN IR 7 GADI. SEVIŠĶI ŠITĀ VIETIŅA!!! ------ -- - - ;; MĒS nepievērsīsim uzmanību iesaukām, kas skaidrojamas ar auguma parametriem!!!!!!!!!!! ------ TĀTAD, Jānis Jansons (bobslejs) – ALNIS ---- Šī iesauka būs Ķibermaņa nopelns. Oskars piebilst, ka iesauka izskaidrojama ar Jāņa garo augumu, neko citu.;;