Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Majoros Pasaules kausa posmā ielu vingrošanā uzvar lietuvietis, latvietim trešā vieta

Agris Suveizda

Majoros Pasaules kausa posmā ielu vingrošanā uzvar lietuvietis, latvietim trešā vieta
Foto: Pasaules ielu vingrošanas federācija

Sestdien, 11. jūlijā, Majoros aizvadīts viens no desmit Pasaules kausa posmiem ielu vingrošanā. Desmit valstu dalībnieku konkurencē uz Pasaules kausa finālu Helsinkos kvalificējās Lietuvas ielu vingrošanas uzlecošā zvaigzne Tits Janevičs. Astoņpadsmit gadus vecais Inguss Brīnums no Latvijas ierindojās augstajā trešajā vietā.

Majoros notikušais posms pulcēja 26 labākos ielu vingrotājus no desmit valstīm. Katrs dalībnieks trijos divu minūšu ilgos raundos centās pārsteigt kvalificēto starptautisko žūriju un skatītājus ar ielu vingrošanas elementiem, kuru būtība ir – pretoties zemes gravitācijas spēkam. Žūrija vērtēja statisko un dinamiskāko ielu vingrošanas elementu izpildi, šo elementu kombinācijas un katra dalībnieka stilu. Jūrmalā notikušajā posmā uzvarētājs kvalificējās Pasaules ielu vingrošanas kausa Super finālam, kurš notiks šā gada decembrī Helsinkos.

Šoreiz ar 5.5 punktu pārsvaru uzvarēja lietuvietis, viens no titulētākajiem jaunajiem ielu vingrotājiem, 2019. gada Pasaules kausa finālists Tits Janavičs, kurš trijos sacensību raundos izpelnījās 24 punktus no žūrijas, kā arī skaļākos aplausus no skatītājiem. Otro vietu ar 18.5 punktiem ieguva harizmātiskais publikas mīlulis Roks Tamašausks no Lietuvas. Ar 16 punktiem trešo vietu ieguva astoņpadsmit gadus vecais valmierietis Inguss Brīnums. Fināla raunda piecinieku ar ceturto vietu un 15.5 punktiem noslēdza Karls Nidass no Igaunijas un piektajā vietā ar 12.5 punktiem ierindojās mājinieks Gvido Bērziņš.

Dienas gaitā notika arī tautas klases sacensības ielu vingrošanā, kurā divās vecuma grupās sacentās vīrieši un kopējā ieskaitē sievietes ielu vingrošanas spēka kategorijā. Spēka kategorijā junioru konkurencē līdz 18 gadiem uzvarēja Kārlis Šteins, savukārt vīriešu kategorijā nepārspēts palika Eduards Paškovs. Sieviešu kategorijā uzvarēja Estere Janaviča.

Pasākumu rīko Pasaules Ielu vingrošanas federācija kopā ar Latvijas Ielu vingrotāju biedrību. Pasaules kausa posma ielu vingrošanā atbalsta Jūrmalas pilsētas dome, Kenguru Pro, Latvijas Tautas Sporta Asociācija, un Hotel Eiropa.
Par Pasaules Ielu vingrošanas federāciju

2011. gadā Latvijas Ielu vingrošanas sporta biedrības vadītājs Māris Šlēziņš pēc vairāku gadu aktīvas darbības ielu vingrošanā pievērsās vingrošanas sporta veida attīstības veicināšanai visā pasaulē, kas 2011. gadā rezultējās ar pirmo Pasaules čempionātu ielu vingrošanā. Tajā kopā ar saviem līdzgaitniekiem pulcējās spēcīgākie ielu vingrotāji no desmit valstīm. Pēc šī pasākuma oficiāli tika parakstīts memorands par Pasaules Ielu vingrošanas federācijas izveidi un tika atvērta jauna lapa mūsdienu sporta vēsturē. Māris Šlēziņš ar domubiedriem neapstājās pie sasniegtā, 2012. un 2013. gadā Rīgā norisinājās otrais un trešais Pasaules čempionāts ielu vingrošanā, kas pulcēja spēcīgākos 20 un 30 valstu ielu vingrotājus. Kopš 2014. gadā Pasaules čempionāts pārceļoja uz Krievijas galvaspilsētu Maskavu, kur Māra Šlēziņa komanda rīkoja Pasaules čempionātu ielu vingrošanā Olimpiskajā Lužņiku arēnā, vienkopus pulcējot 56 valstu spēcīgākos ielu vingrotājus.

2013. gadā Pasaules kauss tika rīkots septiņos posmos, aptverot Taivānu, ASV, Krieviju, Spāniju, Norvēģiju, Horvātiju un Vāciju. 2014. gadā tika rīkoti jau desmit posmi, kur esošajiem posmiem pievienojās Austrālija, Dienvidāfrikas Republika un Venecuēla. Kopš 2016. gada interese par Pasaules kausa posmu rīkošanu ir tik liela, ka sacensības izaugušas jau līdz 18 posmiem – klāt nākušas sacensības Marokā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Ķīnā, Hongkongā, Ēģiptē, Meksikā, Portugālē, Polijā, Francijā, Itālijā, Portugālē un arī Latvijā.

Šogad, Covid-19 ietekmē, Pasaules kausa posmu skaits ir sarucis līdz desmit un Super fināls tiek plānots decembrī Helsinkos.

Informāciju sagatavoja:
Māris Šlēziņš,
Pasaules ielu vingrošanas federācija