Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Serbijai un Latvijai uzvaras Latvijas čempionātā un FIS sprintā rollerslēpošanā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Serbijai un Latvijai uzvaras Latvijas čempionātā un FIS sprintā rollerslēpošanā
Pusfināls 2016.gada sprintā vīriešiem Fischer Slēpošanas centrā. Foto: Infoski.lv

Siguldā Fischer slēpošanas centrā” notikušajā Latvijas Slēpošanas savienības rīkotajā valsts atklātajā čempionātā rollerslēpošanā, kas vienlaicīgi junioriem un pieaugušajiem bija arī Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) sacensības, 1,2km sprintā vīriešiem uzvarēja madonietis Niks Saulītis, bet sievietēm pirmo vietu ieguva serbiete Anja Iliča.

Kamēr daļa no mūsējiem slēpotājiem bija devušies uz noslēdzošo pasaules kausa posmu rollerslēpošanā Itālijā, tikmēr daži startēja pēdējā trešajā posmā Latvijas atklātajā čempionātā, kas tik aizvadīts Siguldā. Lai arī FIS grupā dalībnieku bija pamaz – seši vīriešiem un sešas sievietēm – tomēr par pārstāvēto valstu skaitu gan nevarētu sūdzēties, jo bez dienvidu un ziemeļu kaimiņiem bija pārstāvēta arī Serbija. Līdz ar to noslēdzošajā Latvijas atklātajā čempionātā sacentās sportisti no četrām valstīm.

Vīriešiem pēc kvalifikācijas izveidojās trīs pretendenti uz uzvaru – Niks Saulītis, lietuvietis Pauļius Januskevičus un Reinis Upens, kuri 1,2km apli veica ar pussekundes starpību. Finālā secība palika nemainīga, un pirmo reizi karjerā vēl jauniešu grupas pārstāvis no Madonas Niks Saulītis svinēja uzvaru pieaugušo grupā un FIS sacensībās, kaut arī pats Niks apzinās, ka tas vairāk līdzinājās pēc V18 grupas sacensībām. Cēsnieks Upens tika pie trešās vietas, pa vidu abiem mūsējiem ierindojoties lietuvietim Januskevičam, kamēr fināla četrinieku noslēdza daugavpilietis Ronalds Krams, kurš bija vienīgais no pieaugušo grupas pārstāvjiem.

Sievietēm pie tādas konkurences šķita, ka jāuzvar ir Andai Muižniecei, kura bija vienīgā no mūsējām finālā, taču viņu gan kvalifikācijā, gan finālā nedaudz apsteidza serbu juniore Anja Iliča, kur pirms tam Latvijā bija startējusī ziemā. Finālu noslēdza abas 15 gadīgās dvīņu māsas no Igaunijas – Anni un Aiki Jalakas. Madarai Zaķei pietrūka 1,2 sekundes, lai fināla četriniekā būtu divas latvietes.

Vēlāk savā pamatgrupā V16 (2001./2002.g.) Niks Saulītis 1,2km sprintā vēlreiz apliecināja savu pārākumu 10 dalībnieku konkurencē, bet viņa gadu jaunākais komandas biedrs Uvis Akmentiņš finālā tomēr spēja apsteigt kvalifikācijā un pusfinālā nedaudz priekšā finišējušo lietuvieti Edvīnu Šimonuti, nodrošinot Madonas BJSS dubultuzvaru. Meitenēm šajā grupā, kaut arī kvalifikācijā viņa uzrādīja vien sesto laiku, ko darīja apzināti, taupot spēkus un apzinoties, ka visas septiņas dalībnieces tiks pusfinālā, uzvaru finālā svinēja arī rīta pusē FIS sacensībās startējusī un finālu četrinieku noslēgusī igaunieti Aiki Jalakas. Pretēji puišiem, kur tikai trešā vieta tika citas valsts pārstāvim, meitenēm savukārt tikai vienu godalgu un tieši trešo vietu izdevās iegūt labākajai mūsu pārstāvei, kas bija madoniete Kima Krūmiņa, kura pusfinālā apsteidza un finālā neļāva iekļūt FIS sacensību trešās vietas ieguvējai, igaunietes Aiki māsai Anni Jalakas. Bez Kimas finālā iekļuva un 4.vietu ieguva vēl viena latviete – cēsniece Evelīna Rama.

V14 grupā (2003./2004.) 1,2km, kur finālā iekļuva tikai Latvijas pārstāvji, finiša spurtā līdzīgajā cīņā par uzvaru starp Gustavu Lukstiņu un Ediju Eiduku virsroku ņēma rīdzinieks Gustavs, kurš nobrauca taktiski pareizāk, aizejot pēdējā līkumā pirms finiša taisnes garām Edijam. Trešo vietu nopelnīja Lauris Kaparkalējs, bet mājinieku cerība Sandijs Suhanovs noslēdza fināla četrinieku. Pēc operācijas nepiedalījās otrā posma sprinta uzvarētājs Madonā rīdzinieks Bruno Krampe, bet viņa māsa Samanta kārtējo reizi bija pārāka par savām konkurentēm un izcīnīja uzvaru S14 grupā meitenēm 0,7km sprintā, kur bija viskuplākais citvalstu sportistu pieplūdums, jo no desmit dalībniecēm puse bija ārzemnieces. Apsteidzot igaunieti Karolinu Tinisonu, dubultuzvaru mums nodrošināja cēsniece Signe Miķelsone, bet šoreiz ceturtā palika otrajā posmā savās mājās Madonā otro vietu ieguvusī Līva Šahno.

Jaunākajās S12 un V12 grupā (2005.g. un jaunāki) tāpat kā augustā Madonā izslēgšanas braucienu vietā bija jāveic divi kvalifikācijas braucieni, skaitot labāko no tiem. Ja S un V 14 grupā puišiem un meitenēm uzvarēja SS “Arkādija” pārstāvji, tad pašā jaunākajā grupā augstākos panākumus sasniedza Madonas BJSS sportisti. Puišiem 18 dalībnieku vidū sīvā cīņā ar cēsniekiem Ričardu Lošinu un Emīlu Zaķi uzvaru ar ātrāko laiku otrajā braucienā izrāva madonietis Rainers Upenieks, bet meitenēm uzvarētājai Madarai Veckalniņai ļoti tuvu bija otrās vietas ieguvēja Ulrika Garisone no Rīgas. Tikmēr līderei pēc pirmā brauciena cēsniecei Martai Upmalei nācās samierināties ar trešo vietu, tādējādi vismaz nepaliekot bez godalgas.