Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

SOK par 2024. un 2028. gada olimpisko spēļu rīkošanu lems vienlaikus

Rolands Eliņš

SOK par 2024. un 2028. gada olimpisko spēļu rīkošanu lems vienlaikus
Tomass Bahs, SOK prezidents
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) apstiprinājusi, ka septembrī veiks bezprecedenta soli un izlems uzreiz par divu olimpisko spēļu rīkotājpilsētām. Šāds solis praktiski nozīmē, ka pie OS rīkošanas tiks gan Parīze, gan Losandželosa.

Uz 2024. gada vasaras olimpisko spēļu rīkošanu palikušas divas pretendentes – Parīze un Losandželosa, kamēr iepriekš izstājās Roma, Hamburga un arī Budapešta. Parīze tiek uzskatīta par favorīti iegūt rīkošanas tiesības, taču jau ilgāku laiku tika baumots, ka SOK nevēlas noraidīt arī Losandželosas pieteikumu.

Neoficiāli jau iepriekš izskanēja baumas, ka SOK labprāt piešķirtu OS rīkošanas tiesības uzreiz abām pilsētām, un šodien SOK valdes sēdē pieņemts lēmums, ka septembrī patiešām notiks balsojums uzreiz par divu OS rīkošanu, proti, gan par 2024. gada, gan par 2028. gada spēlēm.

Šī ir pirmā reize, kad SOK veikusi līdzīgu soli. Pieteikšanās process un kandidātu izvērtēšana līdz šim notikusi tikai par 2024. gada spēlēm, līdz ar to pieteikumā par 2028. gada spēlēm otra pilsēta būtu vienīgā reālā kandidāte.

Parīzes OS pieteikuma veidotāji uzsvēruši, ka viņiem pienākas priekšroka, jo zemes platība, kas noskatīta olimpiskā ciemata izveidošanai, pēc 2024. gada vairs nebūs pieejama. Savukārt Losandželosas komitejas pārstāvis Keisijs Vasermans jau pāris dienas iepriekš izteicās, ka nekad nav centies panākt OS rīkošanu tieši 2024. gadā.

Izmantotie resursi:
IOC to award both 2024 & 2028 Olympic Games...