Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Andris Liepa

Pasaules U19 komandu čempionātā uzvar Indonēzija, Latvija 39. vietā

Pasaules U19 komandu čempionātā uzvar Indonēzija, Latvija 39. vietā
Foto: badminton.lv

Sestdien, 5. oktobrī Kazaņā noslēdzās pasaules U19 komandu čempionāts badmintonā. Finālā ar rezultātu 3:1 uzvarot Ķīnu, pirmo reizi par pasaules čempioniem kļuva Indonēzijas juniori. Savukārt Latvijas komanda, izšķirošajā spēlē uzvarot Armēnijas junioru komandu, izcīnīja 39. vietu. Svētdien spēlētājiem bija brīvdiena, bet no pirmdienas līdz svētdienai Kazaņā notiks pasaules U19 individuālais čempionāts, kurā piedalās arī septiņi spēlētāji no Latvijas, tai skaitā Siguldas, Rīgas un Talsiem.

Bronzas medaļas Kazaņā izcīnīja Japānas un Taizemes komandas. Starp pasaules spēcīgākajām junioru komandām bija arī divas no Eiropas - 6.vietu izcīnīja Dānijas juniori, kuri spēlē par 5. vietu piekāpās Honkongas junioriem, bet Francija palika 8. vieta, jo spēlē par 7. vietu zaudēja Dienvidkorejai.

Iepriekš par pasaules U19 čempioniem bija kļuvušas tikai trīs valstu komandas - 2011. gadā Malaizija, 2006. un 2013. gadā Dienvidkoreja, bet pārējās 13 reizes bija uzvarējusi Ķīnas komanda, tai skaitā piecus pēdējos gadus pēc kārtas. Tādējādi šis Indonēzijas panākums Kazaņā ir ļoti vēsturisks.

Visas četras fināla spēlēs Kazaņā bija triju setus garas, turklāt izšķirošā sieviešu dubultspēle ieilga 88 minūtes. Lai noskaidrotu čempionus bija nepieciešamas piecas stundas un 20 minūtes. Indonēziešiem bija iespēja pabeigt spēli jau līdz ar vīriešu vienspēli, kas bija 3. spēle, jo trešajā setā Indonēzijas spēlētājs Bobby Setiabudi bija vadībā ar 20:16, taču ķīnietis Liu Liang atspēlējas un šo spēli uzvarēja, tādējādi saglabājot izredzes Ķīnas komandai. Savukārt Ķīnas sieviešu dubultspēļu pāris Li Yi Jing & Tan Ning izšķirošajā spēlē neizmantoja savu mačbumbu 2. setā, dodot Indonēzijas pārim Febriana Dwipuji Kusuma & Putri Syaikah iespēju atspēlēties ne tikai otrajā setā, bet vēlāk uzvarēja arī trešo setu, tādējādi izcīnot arī Indonēzijas pirmo uzvaru Pasaules U19 komandu čempionātā.

Pasaules junioru (U19) čempionāts notiek kopš 2000. gada. Līdz 2008. gadam čempionāts notika reizi divos gados, bet sākot ar 2009. gada čempionāts tas notiek katru gadu, rudenī. Pirms gada čempionāts notika Kanādas pilsētā Toronto, un šajā čempionāta Latvijas izlase nepiedalījās. 2017. gadā Latvijas jaunieši kopā ar treneri Andi Bērziņu piedalījās čempionātā, kurš notika Indonēzijā, bet 2016. gadā Latvijas komanda kopā ar treneri Aināru Gurecki piedalījās čempionātā, kurš notika Spānijas pilsētā Bilbao. Nākamgad Pasaules junioru čempionāts notiks Jaunzēlandē.

Pasaules junioru (U19) komandu čempionātā šogad piedalās 43 komandas. Kazaņā bija arī 22 komandas no Eiropas, tai skaitā arī komandas no visām Latvijas kaimiņvalstīm - Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas un Lietuvas. Tāpat Pasaules čempionātā piedalījās arī komandas no Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas, Āfrikas un Okeānijas, kā arī Āzijas, kur badmintons ir īpaši populārs un daudzviet ir populārākais sporta veids.

Latvijas komandai divas uzvaras un četri zaudējumi

Latvijas U19 izlasē bija septiņi juniori - Diāna Stognija un Mārtiņš Ķirkums no Rīgas, Amanda Azarova, Anna Kupča, Annija Rulle-Titava un Alens Zandovskis no Siguldas, Kristaps Vārna no Talsiem. Latvijas U19 izlases treneris ir Ainārs Gureckis.

Latvijas komandai šogad pasaules čempionātā bija sešas spēles, tai skaitā divas uzvaras un četri zaudējumi. 43 komandu konkurencē Latvija palika 39.vietā, pēdējā spēlē par 39. vietu uzvarot Armēniju. Loti būtiska Latvijas komandai bija uzvara pret Mongoliju, jo dēļ šīs uzvaras Latvija turpināja cīņu par 33.-40. vietu, nevis devās uz trīs komandu turnīru par 41.-43. vietu, kurā bez Mongolijas bija arī Islande un Uganda.

Labāks nekā Latvijas komandai šis čempionāts izvērtās mūsu kaimiņvalstīm. Igauņi izcīnīja 21. vietu, apakšgrupas turnīrā zaudējums pret Šveici, bet uzvarot Mongoliju un Baltkrieviju, savukārt turnīrā par 17.-23. vietu sākumā zaudējums pret Čehiju, bet vēlāk uzvarēta Ungārija un Slovākija.

Lietuvas juniori no savas apakšgrupas izkļuva kā otrie, uzvarot Islandi, bet zaudējot Vācijai un Skotijai. Tālāk lietuvieši cīnījās par 25.-32. vietu un izcīnīja 28. vietu, pirmajā spēlē uzvarot Uzbekistānu, bet vēlāk zaudējot Šrilankai un Zviedrijai.

Latvijas junioru izlase sākotnēji ar lidmašīnu izlidoja uz Maskavu, bet vēlāk ar nakts vilcienu no Maskavas dodas uz Kazaņu. Līdzīgā veidā Latvijas izlase plāno atgriezties no Kazaņas, kur Latvijas juniori kopā ar treneri gandrīz vai divu nedēļu garumā uzturas īrētā dzīvoklī. Latvijas izlases dalībnieku ceļa, uzturēšanas un apdrošināšanas izdevumus sedz Latvijas Badmintona federācija, tai skaitā izmantojot arī Pasaules badmintona federācijas piešķirto līdzfinansējumu.


, 2019-10-07 14:00, pirms 4 gadiem
kādā sporta veidā??? tas jāuzmin ??
, 2019-10-07 14:10, pirms 4 gadiem
Omamma rakstīja: kādā sporta veidā??? tas jāuzmin ??
Raksta apakšā ir pateikt .ka runa ir par badmintonu.
Sākumā ar nesapratu pa kuru sporta veidu ir runa
, 2019-10-07 14:22, pirms 4 gadiem
Speciāli neraksta vai kas par problēmu?
Helvijs Saukants. Foto: theMAKKU/HLTV
18

broky un "FaZe" izvelk negaidītu trumpja dūzi un iekļūst "Major" pusfinālā

Latvijas esportista Helvija "broky" Saukanta pārstāvētā "FaZe" komanda sasniegusi datorspēles CS2 sezonas svarīgākā turnīra "Major" pusfinālu. Šovakar ceturtdaļfinālā "FaZe" revanšējās "Spirit" par zaudējumu Katovices finālā februārī un uzvarēja ar 2:1, turklāt izšķirošā karte bija "Vertigo", ko līdz šim "FaZe" nemaz nebija spēlējusi.
Foto: Amber O-Week & Dzintaru O-Cup
4

700 orientieristi no 14 valstīm Lieldienās startēs "Dzintara kausā", atklājot LK sezonu

Lieldienās uz Mangaļsalu dosies teju 700 orientēšanās sporta baudītāju no 14 valstīm, lai piedzīvotu unikālo sacensību apvidu un pieredzētu sīvas cīņas par pjedestāla pozīcijām divās vidējās distancēs "Dzintaru O-Cup", kas atklās Latvijas kausu sezonu orientēšanās sportā. MW 18, 20 un 21E grupās dalībnieki otrajā dienā startēs pēc iedzīšanas principa, kas pasākumu padarīs vēl skatāmāku un aizraujošāku.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.