Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Aizliegtās vielas 2014. gadā atrastas vairāk nekā 3000 sportistu analīzēs

Rolands Eliņš

Aizliegtās vielas 2014. gadā atrastas vairāk nekā 3000 sportistu analīzēs
WADA ģenerāldirektors Deivids Haumens
Foto: AP/Scanpix

Pasaules anti-dopinga aģentūra (WADA) savā atskaitē par 2014. gadu paziņojusi, ka aizliegtās vielas vai aizdomīgi rādītāji atrasti 3865 analīzēs, kas ir teju divreiz mazāk nekā 2013. gadā, lai arī veikto testu un pārbaužu skaits pieaudzis.

Kopumā 2014. gadā WADA pārziņā esošās laboratorijas veica 283 304 analīzes, no kurām aizliegtās vielas tika atrastas 1.36% analīžu. Salīdzinot ar 2013. gadu, novērojams pozitīvo analīžu rezultātu kritums, jo iepriekš aizliegtās vielas vai ārpus normas esoši rādītāji tika konstatēti 2.21% gadījumu.

WADA publiskojusi arī statistiku par augustā aizvadīto pasaules čempionātu vieglatlētikā, kurā veiktas vairāk 1400 analīzes, pārbaudot apmēram trešo daļu dalībnieku, taču tikai divas sportistes - Kenijas skrējējas Džoisa Zakari un Koki Manunga - pārbaudes neizturēja. WADA gan atgādina, ka arī izanalizētie paraugi tiks iesaldēti un saglabāti, lai nākotnē tos varētu pārbaudīt jau ar jaunām tehnoloģijām.

Visvairāk dopinga analīžu tika izdarīts Ķīnā un Krievijā, kurām sekoja Vācija, Francija, ASV un Itālija. Kā ziņots Latvijas Antidopinga nodaļas mājaslapā, Latvijā 2014. gadā izdarīta 251 dopinga kontrole. Šobrīd par aizliegto vielu lietošanu SMVA Antidopinga nodaļas diskvalificēto sportistu sarakstā ir 11 Latvijas sportisti un ASV basketbolists Mairs Četmens, kurš marihuānas lietošanā tika pieķerts, kad spēlēja "Ventspils" sastāvā.

Ņemot vērā sporta veidus, visvairāk analīžu tika veiktas futbolā, kurā tika atrasti 144 aizdomīgi paraugi (0.5% no veikto pārbaužu skaita). Visvairāk pārbaudīto sporta veidu saraksta augšgalā ir arī ūdens sporta veidi, vieglatlētika un riteņbraukšana, taču procentuāli visvairāk pozitīvo dopinga analīžu novērots citos sporta veidos - golfā (1.6%), jāšanas sportā (1.8%) un svarcelšanā (1.9%). WADA arī norāda, ka aizliegtās vielas tikušas atrastas arī neolimpisko sporta veidu pārstāvju paraugos, piemēram, bridža un dārta sacensību dalībniekos.

Gandrīz pusē (48%) no pozitīvajām analīzēm atrasts anabolisko steroīdu pēdas, ko WADA norāda kā problēmu, kas iziet arī ārpus sporta robežām.

Izmantotie resursi:
SMVA Antidopinga nodaļa: sankcijas
https://www.wada-ama.org/en/resourc...

     [+] [-]

, 2015-10-07 15:37, pirms 9 gadiem
Negaidīti,ka procentuāli visvairāk pozitīvas analīzes bija golfā. Jāšanas sportā zirgiem tikai veic dopinga kontroli?

     [+] [-]

, 2015-10-07 17:31, pirms 9 gadiem
Principā zirgam, kas piedalās nopietnās sacensībās, ir aizliegti visi un jebkādi medikamenti, jo zirgs, kam turnīra laikā nepieciešamas zāles (jelkādas) pēc ētikas principiem nedrīkst(ētu) iziet uz starta. Zirgam tātad aizliegto vielu saraksts ir nesalīdzināmi garāks par to, kas aizliegts cilvēkam

     [+] [-]

, 2015-10-07 20:46, pirms 9 gadiem
Ferrari Nr.1 in my heart rakstīja: Negaidīti,ka procentuāli visvairāk pozitīvas analīzes bija golfā. Jāšanas sportā zirgiem tikai veic dopinga kontroli?
žokejam arī, jo tiem arī ir svarīgi būt vienmēr formā, labā svarā, utt. tāpēc pastāv iespēja, ka kaut ko aizliegtu var lietot, piemēram, lai nomestu kādu lieku kilogramu