Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Gandrīz simts latviešu piedalās Tallinas “Ironman”, Ozola iespaidīgi labo valsts rekordu

Agris Suveizda

Gandrīz simts latviešu piedalās Tallinas “Ironman”, Ozola iespaidīgi labo valsts rekordu
Tallinas "Ironman" medaļa. Organizatoru foto

Sestdien ļoti plaša Latvijas delegācija savus spēkus pārbaudīja smagajās “Ironman” sacensībās Tallinā – organizatoru informācija liecināja, ka mačiem bija pieteikušies 93 mūsu valsts atlēti. Garajā distancē ceturto vietu kopējā ieskaitē guva Rinalds Sluckis, bet Lāsma Ozola par iespaidīgām divām stundām pārspēja Latvijas rekordu.

“Ironman” zīmols Igaunijā ienāca 2016. gadā, un šogad bija plānots aizvadīt divas sacensības – gan pilno distanci septembrī Tallinā, gan jūnijā Otepē vidējo distanci, kas pazīstama ar brendu “Ironman 70.3”. Tomēr pasaulē valdošā situācija lika abas sacensības rīkot vienā dienā. Pilnajā distancē, kurā vispirms jāpeld 3,8 kilometri, tad 180 kilometri jānobrauc ar velosipēdu un beigās vēl jānoskrien maratons, ceturto vietu kopējā ieskaitē guva Sluckis, finišējot pēc astoņām stundām, 39 minūtēm un 36 sekundēm. Tas deva trešo pozīciju savā vecuma grupā. Sacensību uzvarētājs bija nepilnas 12 minūtes ātrāks. Pērn Rinalds ļoti pārliecinoši Otepē triumfēja “Ironman 70.3” sacensībās.
Labāko četrdesmitniekā bija arī Vadims Popovs, bet kopā pie ieskaitīta rezultāta tika 667 sportisti.

Īpaši jāizceļ Latvijas dāmu starts. Līdz šim pilnajā “Ironman” mūsu valsts pārstāves bija piedalījušās vien desmit reizes, bet šoreiz šis saraksts tika papildināts uzreiz par divām, turklāt Lāsma Ozola par divām stundām (!) laboja valsts rekordu. Ozola mokošo distanci noslēdza desmit stundās, 14 minūtēs un 37 sekundēs, kas deva otro vietu savā vecuma grupā. Portāla LSM dati liecina, ka līdz šim valsts rekords piederēja ASV dzīvojošajai Ievai Tīrumai-Skaginai, kura 2018. gadā “Ironman” veica 12 stundās un piecās minūtēs. Pērn Tallinā vien nepilnas divas minūtes no rekorda atpalika Antra Roga, bet sestdien Ozola jau prognozējami bija ievērojami ātrāka. Jūlijā Lāsma Smiltenē laboja arī Latvijas rekordu "Ironman 70.3" distancē, kas tagad ir četras stundas, 54 minūtes un deviņas sekundes.
No Latvijas dāmām garajā distancē piedalījās arī Jana Gutkina, kura bija ātrāka par 13 stundām.

Ļoti plaša pārstāvniecība mūsu valstij bija “Ironman 70.3” sacensībās, kur 70.3 parāda kopējo veicamo distanci jūdzēs. Šeit starp Latvijas sportistiem pirmais finišēja Andis Grandāns, kuram rezultāts 4.21:22 deva 31. vietu kopējā ieskaitē un piekto savā vecuma grupā. Mūsu valsts iekšējā cīņā viņš par 13 ar pusi minūtēm apsteidza Artūru Lozi, bet vēl sešas minūtes iepalika Mārtiņš Marnauza. Zīmīgi, ka dāmām Latvijas dalībnieču skaits bija mazāks nekā garajā distancē – vienīgā mūsu pārstāve Antra Roga ar rezultātu 5.43:49 izcīnīja trešo vietu savā vecuma grupā.

Tikmēr uzvaras vecuma grupās guva Aivars Uzols un Raimonds Garenčiks. Sacensību otrs vecākais dalībnieks Garenčiks stāsta, ka “Ironman” mačiem analoģiska garuma distanci iepriekš veicis trīs reizes, bet tieši zem šī zīmola izdevies nostartēt pirmoreiz un ir ļoti lepns par sasniegto. “Man šī medaļa ir ļoti nozīmīga – nekad nebiju sapņojis, ka spēšu izcīnīt pirmo vietu. Šo panākumu vērtēju visaugstāk no visiem savā mūžā. Jā, iespējams, Covid-19 iespaidoja dalībnieku skaitu, tāpēc konkurence nebija liela, bet pamēģiniet aizbraukt un nostartēt, tad sapratīsiet, ko tas nozīmē. Arī man distances laikā bija problēmas un četrus kilometrus gāju, jo tobrīd pulss turējās ap 165 sitieniem.” Zīmīgi, ka Raimonds peldēšanu pabeidza 63. vietā starp vairāk nekā 500 dalībniekiem un tobrīd latviešu savstarpējā cīņā bija līderis.

Igaunijā pagājušajā nedēļas nogalē notika arī 24 stundu skriešanas sacensībās un tur daudzi no Latvijas sportistiem līdz pēdējam brīdim gaidīja lēmumu, ko piektdienas pēcpusdienā pieņems Latvijas valdība saistībā ar iespējamo pašizolāciju pēc ziemeļu kaimiņvalsts apmeklēšanas, bet “Ironman” dalībniekus tas nevarēja iespaidot, jo šeit reģistrācija garajai distancei notika jau trešdien, bet vidējai distancei – ceturtdien. “Bija šoks, ka tā varētu notikt, bet domas nebraukt nebija,” saka Garenčiks, paužot, ka lielākā daļa sportistu reģistrējās vismaz pusgadu iepriekš un bija samaksājuši vairākus simtus lielu dalības maksu.

“”Ironman” ir kā dzīvesveids. Tas prasa lielus treniņu apjomus, bet emocijas, kuras gūsti, ir grūti aprakstīt. Bija auksts, lija lietus, izskatījās pēc pastardienas, bet tāpat cilvēki vēlējās tikt līdz galam, lai varētu sevi saukt par "aironmeniem". Tā ir fizisko un garīgo spēju maksimālā kulminācija – sasniedz to, kam esi strādājis vairākus gadus. Kontrasts ir unikāls – lietus, aukstums un laimīgais cilvēks, kurš finišē gandrīz bezfilmā. To nevar atspoguļot neviens teātris,” pāris dienas pēc sacensībām 65 gadus vecajā Raimondā joprojām virmo emocijas. Viņš gan šobrīd nav drošs vai vēl kādreiz veiks šādu distanci, jo tā bojā ķermeņa locītavas. “Ir forši, bet nezinu vai to vajag.”

Paralēli “Ironman” svētkiem Tallinā notika arī parastā triatlona satelītsacensības, kur uzvaru guva šosezon ļoti labu sportisko formu sasniegušais Artūrs Liepa. Mači gan neizvērtās pilnvērtīgi, jo zemās ūdens temperatūras dēļ peldēšanas vietā bija viena kilometra skrējiens, bet tas nemazina Artūra paveikto – viņš finišēja pēc 45 minūtēm un 56 sekundēm, tuvāko sekotāju apsteidzot par gandrīz trim minūtēm. Tikmēr starp dāmām ceturto vietu izcīnīja Ilze Leščinska.

Jūnijā Smiltenē vien otro reizi Latvijā tika aizvadītas vidējās distances sacensības, kas pasaulē pazīstamas ar zīmolu "Ironman 70.3". Redzot dalībnieku atsaucību startam Smiltenē un vēl plašāko aktivitāti Igaunijā, Latvijas Triatlona federācija uzstādījusi mērķi jau nākamgad sarīkot Latvijas čempionātu vidējā distancē, bet piecu gadu laikā "Ironman" zīmols varētu ienākt arī pie mums.

Izmantotie resursi:
https://www.facebook.com/LatvianTri...

  +2 [+] [-]

, 2020-09-07 23:04, pirms 4 gadiem
Visdziļākie cieņas apliecinājumi visiem šiem fantastiski izturīgajiem un izcili mērķtiecīgajiem cilvėkiem!

     [+] [-]

, 2020-09-07 23:13, pirms 4 gadiem
Lāsma Ozola ir JKP Ozolas māsa.

     [+] [-]

, 2020-09-07 23:45, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Lāsma Ozola ir JKP Ozolas māsa.
un hiphop ozola, māsīca