Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Olimpiete Eiduka un pasaules čempions Bertuks godalgās Stirnu buka 2.posmā

Ogres Zilajos kalnos 5.maijā risinājās ainaviskā taku skriešanas seriāla Stirnu buks sezonas 2. posms. Izcili saulainajā dienā nule uzplaukušais priežu sils pulcēja vairāk nekā 4100 taku skriešanas draugu, sasniedzot jaunu Ogres zilo kalnu apmeklētības rekordu. Šajā posmā startēja arī vairāki vadošie Latvijas sportisti, ieskaitot Olimpiskajās spēlēs Phjončhanā 44.vietu slēpošanā ieguvušo Patrīciju Eiduku un pasaules čempionu orientēšanās sportā Edgaru Bertuku.

LŪŠA DISTANCĒ IEMIRDZAS KĻAVIŅŠ UN KAŽEMĀKA

Visgrūtākajā Lūša distancē, kas Zilajos kalnos, stiepās 27 km garumā, laurus plūca pērnās sezonas čempions Uldis Kļaviņš (rez. 01:50:29). Talsinieks interesantā cīņā par nepilnām trim minūtēm apsteidza vienu no saviem sīvākajiem konkurentiem Jāni Kūmu, kurš daudz spēku bija atstājis pirms nedēļas aizvadītajās maratona sacensībās. 3.vietu izcīnīja Valdis Ņilovs. Kļaviņam šī bija pirmā uzvara sezonā, bet jau otro reizi viņš kāpa uz goda pjedestāla. „Salīdzinot ar sezonas pirmo posmu Tērvetē, šoreiz reljefa ziņā trase bija nedaudz līdzenāka un valdīja vēsāka gaisa temperatūra. Man kā maratonistam tā ir priekšrocība. Izvēlējos nedaudz citu taktiku – sākumā skrēju aiz līderu grupas un tempu sāku kāpināt sprinta etapā, kas bija trases 6. kilometrā. Pāris kilometru laikā izdevās apsteigt priekšā esošos konkurentus un noturēt 1.vietu līdz finišam,” komentēja čempions. Jāpiebilst, Kalnu karaļa sprinta etapā Kļaviņam pietrūka mata tiesa līdz pjedestālam – 4.vieta.

Sieviešu konkurencē Lūša distancē nepaturama bija Latvijas čempione maratonā Anita Kažemāka (02:09:41). Preiļu sportiste par piecām minūtēm apsteidza Jekaterinu Sokunovu, vēl par divām minūtēm Jolantu Krastiņu. Interesanti, ka Kažemākai Zilo kalnu Stirnu buks bija atgriešanās sacensību apritē – sezonas pirmais starts skriešanas mačos. „Trase bija smaga, bet skrienama – salīdzinoši ātra. Man bija skrējiena plāns – līdz ar starta signālu uzņēmu savu tempu un turējos pie tā, nepievēršot uzmanību tam, kas man skrien priekšā vai seko, jo sacensību mērķis bija iegūt emocijas un sevi notestēt. Tiešām ieguvu ļoti daudz pozitīvu emociju, īpašs prieks par komandu ieskaitē izcīnīto 6. vietu!” Kažemāka izmanto Stirnu buku, lai labāk sagatavotos iecerētajiem pusmaratona un 10 km skrējieniem, kā arī visbeidzot vasaras izskaņā – maratonam.

BUKĀ TRAKAS UZVARAS MAGONEM UN HELMANEI-SOROČENKOVAI

Dramatiska cīņa risinājās 21 km garajā Buka distancē. Vīriešu konkurencē pirmais trijnieks finišēja 11 (!) sekunžu robežās. Kāroto uzvaru izcīnīja Kristaps Magone (1:24:33), 2.vietā finišēja Didzis Glušņevs, bet 3.vietā Stirnu buka Lūša distances 2016. gada sezonas čempions Gints Lūsis, kuru šķīra divas sekundes no Glušņeva.

Tāpat sieviešu konkurencē Buka distancē risinājās spraigi notikumi. Tukumniece Karīna Helmane-Soročenkova (1:38:56) distancē triumfēja ar nieka 12 sekunžu handikapu pār Zandu Ulanovu. Savukārt 3. vietu izcīnīja Kitija Valtere, līderēm piekāpjoties divas minūtes. Toties Kitijai dalīta uzvara sprinta etapā.

ZAĶĪ ČEMPIONS PRET PASAULES ČEMPIONU

12,4 km garajā Zaķa distancē izcēlās vēl viens Stirnu buka čempions. Kuldīdznieks Kristaps Bērziņš (0:46:15), kurš kļuva par Stirnu buka 2015. gada sezonas absolūto čempionu, izcīnīja uzvaru ar minūtes pārsvaru pret pasaules čempionu orientēšanās sportā Edgaru Bertuku. Stabilā 3. vietā finišā Dainis Stepe.

Sieviešu ieskaitē Zaķa trasē pirmais trijnieks finišēja 36 sekunžu robežās. Īpaši sīva cīņa izvērtās starp distances čempioni Patrīciju Eiduku (00:56:41) un Baibu Ažušeli, kuras finišā šķīra tikai 7 sekundes. Acīmredzot Ažušelei liktenīgi izrādījās Kalnu karalienes sprinta etapā atstātie spēki, kurā talsiniece izcīnīja 3.vietu. Savukārt uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa superveterāne Ināra Lūse.

KALNU KARAĻI

Kalnu karaļa sprinta etapā labāko rezultātu sasniedza Jānis Šņoriņš, kurš savu spurtu veica 52 sekundēs. Uzvarētājam piekāpjoties 3 sekundes, ar identisku rezultātu dalītā 2. un 3. vietā Jevgeņijs Stepanovs un Reinis Korsūnovs. Sieviešu konkurencē Kalnu karalienes sprinta etapā ekvivalentu rezultātu līdz sekundes desmitdaļai – 1:07,9 – uzrādīja Gunta Blūmiņa un Kitija Valtere uzvaru dalīja uz pusēm. Uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa Baiba Ažušele.

Jāpiebilst, 6,4 km garajā Vāveres distancē par uzvarētājiem kronēja tērvetnieku Arti Dudi (24:11) un dāmu konkurencē Stirnu buka divkārtējo čempioni (!) Lauru Čakli (27:27) no Ventspils.

SKOLU ČEMPIONĀTS

Latvijas valsts mežu taku skriešanas skolu čempionātā viskuplāk pārstāvēta bija Jelgavas 4. vidusskola, kura vienīgā šosezon ieradusies uz Stirnu buku vismaz ar 100 skolēniem posmā – šoreiz 101 skolēns! 2. vietā Engures vidusskola ar 86 skolēniem, 3. vietā – Bauskas sākumskola ar 56 skolēniem. Sezonas jaunpienācēji Smārdes pamatskola atkārtoti ieņēma 6.vietu, turklāt smārdenieki dalībnieku skaitu palielinājuši jau līdz 30 skolēnu slieksnim – 29 dalībnieki.

Visaugstvērtīgāko rezultātus tradicionāli sasniedza Aizputes vidusskolas skolēni. Artūrs Niklāvs Medveds (21:01) no U20 vecuma grupas bija visātrākais puišu ieskaitē. Skolnieču vērtējumā visātrāko rezultātu sasniedza viņa skolas biedre Izabella Bogdanova (26:56) no U14 vecuma grupas, kura par divām sekundēm distancē apsteidza savu māsu Viktoriju no U12 vecuma grupas.


Latvijas fitnesa sportistes ar LBFBF prezidenti K.Vederņikovu un IFBB prezidentu R.Santonju. Foto: EastLab/Jakub Csontos

Fitnesa sportistēm Pajulai un Zolotovai zelta medaļas IFBB starptautiskajās sacensībās Maltā

Šonedēļ mājup no Maltas galvaspilsētas ar divām zelta medaļām, absolūtajām uzvarām un bronzas medaļu atgriezusies Latvijas fitnesa komanda, kas piedalījās Starptautiskajā fitnesa turnīrā „IFBB Diamond Cup Malta 2024”.
Uzvarētāju V.Reneslāci intervē pieredzējušais un erudītais orientēšanās sporta komentētājs Andris Rupais. Foto: Ojārs Millers/LOF.

LK orientēšanās "Ziemeļu divdienas" uzvar Reneslācis un Daģe, BČ kvalificējas juniori Staņa un Putne

Carnikavā notikušajā Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā "Ziemeļu divdienas" pie uzvaras elites grupās tika Valters Reneslācis un Ilona Daģe, bet junioru grupās pirmo ceļazīmi dalībai Baltijas orientēšanās čempionātā izcīnīja Gustavs Staņa un Dārta Putne.
Kristaps Neretnieks. Foto: LJF

Neretnieks Pasaules kausa finālā pēc pirmajiem diviem maršrutiem ieņem 27. vietu

LETA. Latvijas jātnieks Kristaps Neretnieks Saūda Arābijā notiekošajās Pasaules kausa finālsacensībās pēc pirmajiem diviem maršrutiem ieņem 27. vietu.