Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Smaiļotājs Akmens: "Mans mērķis šobrīd ir kvalificēties Tokijas olimpiādei"

Smaiļotājs Akmens: "Mans mērķis šobrīd ir kvalificēties Tokijas olimpiādei"
Roberts Akmens. Foto: Canoe Europe

LETA. Pēc uzvaras pasaules U-23 smaiļošanas čempionātā Latvijas airētājam Robertam Akmenim no šīs sezonas mērķiem vairs palikusi tikai kvalifikācija 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm, sarunā ar aģentūru LETA teica zelta medaļnieks.

Latvijas smaiļotājs Roberts Akmens sestdien Rumānijas pilsētā Pitešti izcīnīja zelta medaļu pasaules U-23 čempionāta sacensībās 200 metru distancē. Akmens finālā distanci veica 35,060 sekundēs.

"Sākumā bija priekšsacīkstes, kuras bija laba iesildīšanās pirms pusfināla un fināla. Pusfinālā es apzināti tiecos pēc otrās vietas, jo tādējādi finālā iekļūtu otrajā celiņā, kurā vēja pretestība nav tik liela," par ceļu līdz finālam stāstīja Akmens. "Finālā sanāca labs starts. Nevienu sev blakām neredzēju un izturēju līdz beigām. Finišā vēl "izmetu purniņu"."

"Pēc finiša zināju, ka ir medaļa, bet nezināju kāda, jo visi ļoti cieši finišējām. Kādu laiku nezināju, ka esmu uzvarējis, bet tad krastā redzēju Latvijas komandu, kas kliedza un priecājās, - tad sapratu, ka esmu ieguvis zeltu un ļāvu emocijām vaļu," teica pasaules čempions Akmens. "Arī pagājušajā gadā bija ļoti ciešs finišs, bet es paliku piektais, no labāko trijnieka atpaliekot par sešām sekundes tūkstošdaļām."

Šī gada meistarsacīkstes latvietim bija pēdējās jauniešu vecumā un turpmāk būs jāstartē pieaugušo konkurencē.

"Jā, šis man bija pēdējais gads. Pasaules čempionātā startēju jau piecus gadus un esmu gandarīts, ka visos izdevās iekļūt starp labākajiem sešiem airētājiem," par lieliskajiem sasniegumiem starptautiskajās sacensībās stāstīja sportists. "Šī gada Eiropas U-23 čempionātā nesanāca tik labs starts, tāpēc gribēju sev pierādīt, ka varu labāk. To arī izdarīju Latvijas čempionātā, tādēļ to pašu atlika izdarīt arī pasaules čempionātā. Prieks, ka pēdējo čempionātu noslēdzu ar zelta medaļu."

Sportists, kurš 2014.gadā tika arī pie sudraba medaļas pasaules junioru čempionātā, pirms pēdējām sacīkstēm U-23 konkurencē latvietis sevi kārtīgi uzmundrinājis.

"Pirms starta sev atgādināju, ka šis ir pēdējais čempionāts šajā vecumā, tāpēc vairāk iespēju nebūs. Zināju, ja ne tagad, tad nekad, tāpēc vēlējos izmantot šo iespēju," teica Akmens, kurš atklāja, ka otrdienu veltīs atpūtai, bet jau trešdien jāatsāk gatavošanās pasaules čempionātam pieaugušo konkurencē. "Esmu mājās un vēl atpūšos, bet rīt jau atsākšu treniņus, lai sagatavotos augusta beigās gaidāmajam pieaugušo pasaules čempionātam."

"Tajā arī tiks sadalītas olimpisko spēļu kvotas. Tas arī pašlaik ir mans mērķis, jo vēlos izcīnīt vietu uz Olimpiādi. Protams, nevaru sapriecāties, jo no 200 metru distances olimpiskajās spēlēs tiks tikai seši labākie eiropieši," par nākotnes plāniem stāstīja smaiļotājs, kurš atklāja, ka titulētākais Latvijas airētājs Aleksejs Rumjancevs šajās sacensībās startēs četrinieku distancē.

Tikmēr abu šo sportistu nākotnes sadarbība divniekos ir neskaidra, jo no olimpisko spēļu programmas sprinta distance ir izņemta.

"Abi esam sprinteri un 200 metru distance divniekos vairs nav Olimpiādes programmā. Varam startēt četriniekos, tomēr abi vēlamies piedalīties prestižākajā distancē - vieninieku sprints," teica Akmens. "Ja tikšu uz Tokiju, braukšu vieniniekos. Tikmēr četriniekos Olimpiādei kvalificēsies septiņas labākās laivas, taču par to runāsim pēc sacensībām. Tad arī redzēsim, kuri tikuši un varēsim domāt tālāk."

Savukārt par treniņu apstākļiem sportistam nebija viennozīmīgs vērtējums, jo dažās vietās apstākļi ir caurmērā lieliski, bet citās pat neesot pieejama elektrība.

"Lielākoties gatavojos Jūrmalā - Murjāņu sporta ģimnāzijas filiālē pie trenera Aleksandra Timoškēviča. Tur apstākļi ir ļoti labi - nekā netrūkst, bet reizēm gatavojos arī Juglas kanālā. Tur laivas stāv nelielā garāžā, kurā pat nav elektrības," interesantus faktus par treniņu apstākļiem atklāja smaiļotājs. "Trenējamies līdz pat ziemai, kamēr kanāls nav aizsalis, tāpēc ziemā pirms un pēc treniņiem nākas pārģērbties aukstumā un tumsā. Ar treniņu partneriem reizēm pat sanāk spīdināt gaismiņu no telefona, jo nekas nav redzams."

"Domāju, ka daudzi cilvēki būtu izbrīnīti, redzot kādos apstākļos mēs trenējamies. Nav viegli, bet jātrenējas ir un arī rezultāti jāsasniedz," neatlaidīgs bija Akmens.

Akmens jūlija vidū piedalījās arī Eiropas U-23 čempionātā, kurā izdevās izcīnīt septīto vietu, tikmēr pērn viņš ieguva bronzas godalgu.

Savukārt Pasaules čempionāts pieaugušo konkurencē norisināsies no 21. līdz 25.augustam Ungārijas pilsētā Segedā. Šajās sacensībās sportisti cīnīsies par olimpiskajām ceļazīmēm.


Foto: Amber O-Week & Dzintaru O-Cup
4

700 orientieristi no 14 valstīm Lieldienās startēs "Dzintara kausā", atklājot LK sezonu

Lieldienās uz Mangaļsalu dosies teju 700 orientēšanās sporta baudītāju no 14 valstīm, lai piedzīvotu unikālo sacensību apvidu un pieredzētu sīvas cīņas par pjedestāla pozīcijām divās vidējās distancēs "Dzintaru O-Cup", kas atklās Latvijas kausu sezonu orientēšanās sportā. MW 18, 20 un 21E grupās dalībnieki otrajā dienā startēs pēc iedzīšanas principa, kas pasākumu padarīs vēl skatāmāku un aizraujošāku.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Sabīne Musajeva un Artūrs Reinholds. Foto: Aksels Ambergs.
1

Reinholds un Musajeva uzvar Latvijas čempionātā galda tenisā

Artūrs Reinholds un Sabina Musajeva kronēti par čempioniem pagājušajā nedēļas nogalē notikušajā SynotTip Latvijas 2024. gada individuālajā čempionātā galda tenisā, bet, pieskaitot dubultspēles, zelta medaļas nopelnīja arī Baiba Bogdanova, Margarita Smirnova, Oļegs Kartuzovs un Aleksandrs Maskaļonoks.