Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Nedēļas nogalē Valkā sadalīs LČ medaļas badmintonā un pasniegs Gada balvas

6. un 7. februārī Valkā notiks Latvijas čempionāts badmintonā. Saskaņā ar Latvijas badmintona federācijas reitingu, Latvijas čempionātam ir kvalificējušies 104 spēcīgākie badmintona spēlētāji. Jāatzīmē arī tas, ka Latvijas čempionāts pirmo reizi notiek tik tālu no Rīgas, gan arī tas, ka visas Latvijas čempionāta finālspēles svētdien no plkst. 18:00 līdz 22:00 tiešraidē pārraidīs “"Sportacentrs TV".

Latvijas čempionātā badmintonā viskuplāk pārstāvēta ir jaukto dubultspēļu kategorija - par Latvijas čempiona titulu cīnīsies 31 pāris, tātad 62 badmintona spēlētāji. Vīriešu vienspēlēs būs 52 dalībnieki, vīriešu dubultspēlēs 48 dalībnieki (24 pāri), sieviešu vienspēlēs 36 dalībnieces, sieviešu dubultspēlēs 34 dalībnieces (17 pāri).

Šajā nedēļas nogalē nacionālie badmintona čempionāti notiks arī gandrīz visās Eiropas valstīs, tāpēc daži Latvijas spēlētāji tomēr nepiedalīsies Latvijas čempionātā. Tā, piemēram, Ieva Pope paliks spēlēt Nīderlandes čempionātā, un uz Latviju aizstāvēt pērn izcīnīto Latvijas čempiones titulu nedosies arī 2015. gada čempione Monika Radovska, jo paliks Dānijā. Bet citādi visi Latvijas spēcīgākie spēlētāji 6. un 7. februārī spēlēs Valkā.

Vienlaicīgi ar Latvijas čempionātu, Valkā notiks arī Latvijas badmintona federācijas Gada balvas pasniegšanas ceremonija, kas notiks turpat Valkas sporta halles kafejnīcā. Gada balva tiks pasniegta labākajam spēlētājam un spēlētājai, junioriem un senioram, pārim, trenerim, atbalstītājiem, pašvaldībai, medijiem, vecākiem, kā arī par mūža ieguldījumu. Kopā tiks pasniegtas 16 balvas. Tā ir jauna tradīcija Latvijas badmintonā.

Vienlaicīgi Valkā sestdien notiks arī seminārs badmintona tiesnešiem, kā arī svētdien notiks seminārs par "Tournamentsoftware" izmantošanu sacensību rīkošanā. “Tādējādi Valka šajā nedēļas nogalē kļūs par Latvijas badmintona galvaspilsētu, kur notiek ne tikai Latvijas čempionāts un Gada balvas pasniegšanas ceremonija, bet arī dažādi semināri, sapulces un tikšanās,” norāda Latvijas badmintona federācijas ģenerālsekretārs Kristians Rozenvalds.

Latvijas badmintona federācijas valde jau 2015. gada oktobrī, izskatot badmintona klubu un pašvaldību pieteikumus, nolēma Latvijas 2016. gada Latvijas čempionātu rīkot Valkā, pilsētā, kur ir senas badmintona tradīcijas, kā arī pilsētas mērs Vents Armands Krauklis ir personīgi vērsies pie Latvijas badmintona federācijas ar aicinājumu Latvijas čempionātu rīkot Valkā. Vents Armands Krauklis arī apliecināja pašvaldības gatavību līdzdarboties, lai nodrošinātu labus sacensību apstākļus, tai skaitā vakara pasākumu, nakšņošanas iespējas un balvas.

“Badmintons ir viens no pieejamākajiem un demokrātiskākajiem sporta veidiem, kuru sekmīgi var un vajag spēlēt visos vecumos. Tāpēc esam priecīgi, ka Latvijas čempionāts badmintonā notiks Valkā. Savulaik, kad organizēju pirmo Valkas čempionātu, tajā piedalījās tikai padsmit interesenti, no kuriem dažs knapi spēja pārsist pāri tīklam. Tagad mums Valkā ir divi badmintona klubi, izcīnītas medaļas dažāda līmeņa sacensībās, savs tradicionālas starptautisks turnīrs pāriem. Uzskatam, ka čempionāta norises vieta ir loģiska. Valkā aram garantēt gan augsta līmeņa infrastruktūru, gan profesionālu organizāciju,” norāda Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, piebilstot, ka ar nepacietību gaida Latvijas labākos badmintonistus Valkā, pilsētā, kur sākās Latvija.

Latvijas badmintona federācijas prezidents Mareks Gruškevics akcentē, ka rīkojot Latvijas čempionātu tālu no Rīgas, tiek atbalstītas un veicinātas badmintona aktivitātes reģionos. “Lai nav tā, ka badmintona lielie notikumu notiek tikai Rīgā! Šobrīd mums attīstās badmintona reģionālie centri Liepājā, Ventspilī, Talsos, Jelgavā, Jēkabpilī, Valmierā, Valkā, kā arī Rīgas tuvumā Baložos un Salaspilī,” uzskaita Mareks Gruškevics.

“Pieredze arī rāda, ka rīkojot šādus pasākumus reģionos, tur ir gan lielāka līdzjutēju interese, gan ari lielāka atsaucība organizējot. Vietējiem jauniešiem ir iespēja iegūt pieredzi kā līnījtiesnešiem, palīdzēt organizatoriskajos darbos. Tā ir iespēja klātienē redzēt Latvijas labākos spēlētājus, un gūt iedvesmu arī pašiem trenēties, lai citkārt varētu piedalīties badmintona sacensībās, Latvijas čempionātā, kā arī tiekties uz piedalīšanos Olimpiskajās spēlēs” piebilst Mareks Gruškevics.

Atgādinām, ka 2015. gadā par Latvijas čempionu vīriešu vienspēlēs kļuva tobrīd vēl 16 gadus vecais badmintona jaunais talants Niks Podosinoviks, kurš šobrīd ir arī Latvijas badmintona federācijas reitinga līderis. Sievietēm vienspēlēs uzvarēja Monika Radovska, kura šobrīd studē, strādā un trenējas Dānijā. Vīrieši dubultspēlēs uzvarēja Edijs Līviņš ar Tomu Preinbergu, jauktajās dubultspēlēs Reinis Krauklis pārī Latvijā titulētāko badmintona spēlētāju Kristīne Šeferi, kura pārī ar Ievu Popi uzvarēja arī sieviešu dubultspēļu turnīrā.