Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Balvu par mūža ieguldījumu saņems Valdis Ķuzis

Andrejs Siliņš

Balvu par mūža ieguldījumu saņems Valdis Ķuzis
Valdis Ķuzis 1992. gada olimpiskās spēles Albērvila. Foto: Armands Puče, f64

Otrdien tika paziņoti "Latvijas Gada balvas sportā 2018" nominanti, bet balvu par mūža ieguldījumu saņems kamaniņu sportists un mehāniķis Valdis Ķuzis.

Uz Latvijas labākā sportista balvu šogad pretendēs: ātrslidotājs Haralds Silovs, kurš izcīnīja ceturto vietu 1500 metru sacensībās ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā; Mairis Briedis, kurš iekļuva Pasaules boksa supersērijas pusfinālā un ieguva WBS Dimanta jostu; skeletonists Martins Dukurs, kurš kļuva par Eiropas čempionu un izcīnīja ceturto vietu Phjonšhanas spēlēs; Oskars Melbārdis, kurš pilotēja Phjončhanas bronzas divnieku un piekto vietu ieguvušo četrinieku bobsleja sacensībās; motosportists Pauls Jonass, kurš izcīnīja otro vietu pasaules MX2 čempionāta kopvērtējumā.

Savukārt uz labākās sportistes godu pretendēs: tenisiste Anastasija Sevastova, kura iekļuva "US Open" pusfinālā, triumfēja WTA turnīrā Bukarestē un ieņēma 11. vietu pasaules rangā; Inese Tarvida, kura izcīnīja otro vietu Eiropas čempionātā taekvondo, kā arī trešo vietu "Grand Prix" turnīrā; Aļona Ostapenko, kura spēlēja Vimbldonas "Grand Slam" pusfinālā, kā arī martā tika līdz 5. vietai pasaules rangā; Rebeka Koha, kura izcīnīja trešo vietu pasaules čempionātā svarcelšanā, kļuva par pasaules un Eiropas junioru čempioni; Tīna Graudiņa, kura kopā ar Anastasiju Kravčenoku izcīnīja sudrabu Eiropas U22 čempionātā. Zīmīgi, ka Kravčenoka balvai nav izvirzīta.

Tikmēr uz labākā tehniskā sporta veida balvu kandidēs Pauls Jonass, šī gada Eiropas čempions rallijkrosā Reinis Nitišs un pasaules čempionāta trešās vietas ieguvējs motokrosā blakusvāģiem Kaspars Stupelis, kurš arī Nīderlandes izlases sastāvā izcīnīja Eiropas Nāciju kausu.

Šie 12 sportisti arī kandidē uz Latvijas populārākā sportista balvu, kurai sācies balsojums portālā lsm.lv.

Balvai Latvijas labākais treneris izvirzīti Latvijas hokeja izlasi līdz pasaules čempionāta ceturtdaļfinālam aizvedušais Bobs Hārtlijs, olimpisko medaļnieku Oskara Melbārža un Jāņa Strengas audzinātājs Sandis Prūsis un Eiropas čempionātā otro vietu guvušās Latvijas U18 basketbola izlases galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis. Nominācijā Latvijas labākā sporta spēļu komanda jau sākotnēji bija tikai trīs kandidātes, līdz ar to otrdien oficiāli izvirzītas Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība, Latvijas vīriešu hokeja izlase un "TTT Rīga" sieviešu basketbola komanda.

Balvai Latvijas labākā komanda individuālajos sporta veidos nominēti: Oskars Melbārdis/Jānis Strenga, Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš un Latvijas sieviešu tenisa izlase Federāciju kausā (Sevastova/Ostapenko/Diāna Marcinkēviča/Daniela Vismane). Ļoti nopietna būs cīņa par gada uzlecošās zvaigznes balvu, kurai pretendēs NBA debitējušais basketbolists Rodions Kurucs, Eiropas junioru čempions rallijā Mārtiņš Sesks un Latvijas U18 basketbola izlases līderis Artūrs Žagars.

Balvai gada sporta notikums Latvijā izvirzīti: Eiropas U18 čempionāts basketbolā, pasaules rallijkrosa čempionāta posms “Neste World RX of Latvia” un pasaules čempionāts orientēšanās sportā. Tikmēr uz gada notikumu tautas sportā pretendē "Lattelecom" Rīgas maratons, projekts “Sporto visa klase” un taku skriešanas seriāls "Stirnu buks".

Tāpat paziņots, ka uz balvu Paraugs sportā kandidē Gunta Baško, Jānis Blūms un Oskars Melbārdis.

Nominantus balvai izvirzīja Latvijas Sporta federāciju padomes, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK), Latvijas Olimpiskās vienības pārstāvji, kā arī Latvijas sporta žurnālisti, sporta federācijas un citi nozares eksperti.

Papildus šīm nominācijām svinīgajā apbalvošanas ceremonijā 21. decembrī tiks pasniegta arī balva Gada sporta skolotājam, kuru noteiks Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Tāpat tiks pasniegtas vairākas speciālbalvas - Latvijas Olimpiskās komitejas, Latvijas Paralimpiskās komitejas un Latvijas Televīzijas (LTV), kā arī Artūra Vaidera piemiņas balva labākajam sporta žurnālistam.

Balvu par mūža ieguldījumu saņems bijušais kamaniņu sportists, vēlāk mehāniķis un tiesnesis Valdis Ķuzis. Kā sportists Ķuzis 1976. gada olimpiskajās spēlēs divniekā ar Rolandu Upatnieku izcīnīja devīto vietu, bet kopā ar Valēriju Jakušinu 1979. gadā izcīnīja devīto vietu pasaules čempionātā un piekto vietu Eiropas čempionātā. Pēc sportista karjeras bija mehāniķis PSRS un Latvijas izlasēs.

Kamaniņu sportā Valdis Ķuzis, kurš ir viens no šī sporta veida aizsācējiem mūsu valstī, ir kopš 1967. gada. Viņš ir piedalījies Cīrulīšu kamaniņu trases būvniecībā. Kamanu meistars guvis atzīstamus panākumus, arī pats būdams sportists. XII ziemas olimpiskajās spēlēs Insbrukā Ķuzis pārī ar Rolandu Upatnieku izcīnīja devīto vietu divnieku ekipāžu sacensībās. Vēlāk viņš kļuva par PSRS izlases mehāniķi, tomēr arī saglabāja labu sportisko formu. 1979. gadā Valdis sekmīgi aizstāja traumu guvušo PSRS izlases sportistu un pārī ar Valēriju Jakušinu izcīnīja ceturto vietu Eiropas čempionātā, kā arī devīto vietu Pasaules čempionātā.

Beidzot aktīvās sporta gaitas, Valdis Ķuzis sevi apliecinājis kā izcils kamanu izgatavošanas mehāniķis. Ar Valda gatavotām kamanām mūsu sportisti startēja 1980., 1984., 1988., 1992., un 1994. gada Ziemas olimpiskajās spēlēs. 1989. gadā Ķuzis kopā ar bijušo Latvijas kamaniņu izlases treneri Edvīnu Guršponu nodibināja uzņēmumu "Fiberglass", kas sekmīgi darbojas arī patlaban. Ar Valda rokām šajā uzņēmumā ik gadu tiek gatavots vairāk nekā 100 kamanu ne tikai Latvijas, bet visas pasaules bērnu un jaunatnes grupu sportistiem.

Cienījamais speciālists ir arī ilggadējs starptautiskās kategorijas kamaniņu sporta tiesnesis. Viņš ir bijis galvenais tiesnesis pasaules čempionātā, Eiropas čempionātā, divos pasaules junioru čempionātos un vairākos Siguldā notiekošajos Pasaules kausa posmos. 2006. gadā, būdams Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas tehniskais delegāts, Ķuzis strādāja arī Turīnas Ziemas olimpiskajās spēlēs.

Kolēģi un domubiedri Valdi Ķuzi raksturo kā ļoti izdarīgu un apķērīgu cilvēku. Valdis allaž visaugstākajā līmenī paveic lietas, kas viņam uzticētas. Uz Valda prātu un izdarīgajām rokām var paļauties arī kritiskās dzīves situācijās.

Balvu pasniegšanas ceremonija norisināsies 21. decembrī.

Balvas par mūža ieguldījumu ieguvēji

GadsBalvas ieguvējsDarbība; sporta veids
2005Valentīns Mazzālītistreneris; vieglatlētika
2006Jānis Kvēpsārsts; hokejs
2007Uļjana Semjonovabasketboliste
2008Vilnis BaltiņšLOK Goda prezidents; airēšana
2009Jānis Lūsisšķēpmetējs
2010Gunārs Jākobsonsžurnālists
2011Jānis Serģistreneris; motosports
2012Valija Draugaorganizatore; vieglatlētika
2013Imants Pļaviņštreneris/organizators; basketbols
2014Miķelis Rubenistiesnesis/žurnālists; futbols
2015Jānis Siliņštreneris; riteņbraukšana/BMX
2016Ainārs Eglons Lejamodernā pieccīņa
2017Arkādijs Svecemehāniķis; riteņbraukšana
2018Valdis Ķuziskamaniņu sports

Latvijas gada balvas sportā pretendenti

Labākais sportistsLabākā sportisteTehnisko sporta veidu pārstāvisLabākais treneris
Mairis BriedisTīna GraudiņaPauls JonassBobs Hārtlijs
Martins DukursRebeka KohaReinis NitišsSandis Prūsis
Pauls JonassAļona OstapenkoKaspars StupelisArtūrs Visockis-Rubenis
Oskars MelbārdisAnastasija Sevastova
Haralds SilovsInese Tarvida
Labākā sporta spēļu komandaIndividuālo sporta veidu komandaUzlecošā zvaigzne
Vīriešu hokeja izlaseOskars Melbārdis/Jānis StrengaArtūrs Žagars
"TTT Rīga" basketbolistesSieviešu tenisa izlaseRodions Kurucs
Vīriešu basketbola valstsvienībaAleksandrs Samoilovs Jānis ŠmēdiņšMārtiņš Sesks
Gada sporta notikumsTautas sporta notikumsParaugs sportā
Pasaules rallijkrosa čempionāta posms"Lattelecom" Rīgas maratonsOskars Melbārdis
Eiropas U18 čempionāts basketbolāStirnu buksGunta Baško
Pasaules čempionāts orientēšanās sportāSporto visa klaseJānis Blūms


     [+] [-]

, 2018-12-04 13:33, pirms 5 gadiem
Kāpēc tiek nodalītas pludmales volejbolistes? Labākās sportistes nominācijā iekļūst Tīna Graudiņa, bet Anastasija nē. Wtf? Tīna bez Anastasijas kā hotdogs bez desas.

  +1 [+] [-]

, 2018-12-04 13:48, pirms 5 gadiem
Melbārdis
Koha
Jonass
Prūsis
hokeja izlase
Melbārdis/Strenga
Kurucs
PČ orientēšanās
Rīgas maratons
Melbārdis

     [+] [-]

, 2018-12-04 15:28, pirms 5 gadiem
savējais92 rakstīja: Kāpēc tiek nodalītas pludmales volejbolistes? Labākās sportistes nominācijā iekļūst Tīna Graudiņa, bet Anastasija nē. Wtf? Tīna bez Anastasijas kā hotdogs bez desas.
Man arī tas liekas dīvaini. Varbūt Graudiņai bija kaut kādi panākumi arī ASV mačos, spēlējot ar citu pārinieci?

Tā uzreiz nevaru viennozīmīgi pateikt, kuri ir mani favorīti nominācijās.

P.S. Autoram derētu pārlasīt relīzi...

     [+] [-]

, 2018-12-04 15:47, pirms 5 gadiem
Melbārdis
Koha
Jonass
Hārtlijs (arī Prūsis )
hokeja izlase (TTT Eirolīgas turnīru vairāk saistu ar nākamo gadu)
Melbārdis/Strenga
Kurucs
PČ orientešanās sportā
Rīgas maratons
Melbārdis

  +1 [+] [-]

, 2018-12-04 19:31, pirms 5 gadiem
Melbārdis - olimpiskā medaļa izsaka visu
Koha vai Sevastova - piemēri kā kāpt uz augšu, viena turpina, bet otra atsāk kā Fēnikss
Jonass - kaut nav čempions, bet pierādīja, ka gads pirms tam nebija sagadīšanās
Visockis-Rubenis - tur pat nav ko piebilst
TTT - tikt Eiropas augstākajā līgā kādā no sporta veidiem citiem ļoti sen nav sanācis
Sieviešu tenisa izlase - jebkuru tenisa lielvalsti spētu uzvarēt
Žagars - ne velti visi basketbola eksperti ir pārliecināti par šī čaļa spožo nākotni
Orientēšanās - tak runā, ka populārākais sporta veids Latvijā un dabūt uz tejieni PČ?
Stirnu buks - šogad kārtīgi izkabināja jebkuru klasisko skriešanas seriālu. Tur tāds haips!
Blūms - neskatoties uz gadiem un operācijām, vēl joprojām ir izlases līderis. Un pēdējā spēlē parādīja kādam jābūt īstam kapteinim. Nebūtu viņa, PČ sapnis jau būtu izsapņots