Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Neretnieks uzvar Pasaules kausa izcīņas posmā Rīgā galvenajā maršrutā

Rolands Eliņš

Neretnieks uzvar Pasaules kausa izcīņas posmā Rīgā galvenajā maršrutā
Kristaps Neretnieks
Foto: LJF

Rīgā, sporta centrā „Kleisti” šodien, 2.augustā, noslēdzās Pasaules kausa izcīņas (PK) Centrāleiropas zonas posma sacensības jāšanas sportā šķēršļu pārvarēšanā CSI2*-W/CSIYH1*. Galvenajā, Grand Prix maršrutā, kur sportisti cīnījās par punktiem PK ieskaitē kopvērtējumā un kvalifikācijai Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm 2016.gadā, jau trešo reizi uzvarēja Latvijas sportists Kristaps Neretnieks, šoreiz ar zirgu Zuko S.

Turnīrā piedalījās sportisti no Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Krievijas, Kazahstānas, Polijas, Zviedrijas un Latvijas.Maršrutā Nr. 7 ar 125/130 cm un vienu pārlekšanu 6/7 gadus veciem zirgiem uzvarēja Kosts Gaigals no Lietuvas ar zirgu Edelster. Otro vietu izcīnīja Latvijas pārstāvis Andis Vārna ar KS Emerton.

Maršrutā Nr. 8 ar 135 cm augstiem šķēršļiem un vienu pārlekšanu tai kvalificējās tikai divi dalībnieki no 30, abi – no Latvijas. Abi saīsināto distanci veica bez soda punktiem. Ātrāks bija un uzvarēja Ģirts Bricis ar Camparo – 37,58 sekundes, līdz ar to Aigars Bregže ar Callacado un 40,17 sekunžu rezultātu palika otrais. Vēl godalgoto skaitā no Latvijas iekļuva: ceturtajā vietā Linda Ansule ar Lemonu, piektais – Sergejs Klokovs ar Avogardo.

Ģirts Bricis: „Neskatoties uz ne pārāk augsto maršrutu, nebija viegli lekt un panākt viegluma sajūtu, ko rāda arī kopējie rezultāti. Prieks, ka izdevās uzvarēt, kad pārlekšanā startējām tikai divi. Ar Aigaru Bregži abi darījām visu, ko varējām. Patīkami, ka šajās sacensībās Latvijas sportistiem izdevās izcīnīt daudz godalgu spēcīgā konkurencē. Šogad Grand Prix maršrutā piedalījos ar zirgu Carlord, kurš pirmo reizi startēja divu zvaigžņu statusa maršrutā un pirmoreiz mēģināju arī veikt 160 cm augstu maršrutu, bet šāda līmeņa starti viņam vēl ir nākotne, jo zirgam ir tikai astoņi gadi, un nav šādas pieredzes. Šoreiz palikām 13.vietā.”

Galvenajā maršrutā Grand Prix Rīga ar 160 cm augstiem šķēršļiem pamatmaršrutā startēja 26 prasmīgākie jātnieki un zirgi. Bet tikai viens no viņiem pamatdistanci veica bez soda punktiem, tādējādi bez paredzētās pārlekšanas uzvarēja Kristaps Neretnieks ar zirgu Zuko S, kas pieder lietuvietim Andriusam Petrovam un pašam jātniekam. Tā bija jau trešā Kristapa uzvara Rīgas posmā, tādējādi pašam sniedzot lielisku dāvanu sev 26.dzimšanasdienā. Otro vietu izcīnīja Krievijas sportists Aleksandrs Beļekovs ar Bivaldi, kurš pamatdistanci beidza ar rezultātu 4 s.p./83,42 s. Trešais – igaunis Gunārs Kletenbergs ar Traffic – 4/84,10.

Rīgas posma Grand Prix uzvarētājs Kristaps Neretnieks: „Man izdevies tāds jāšanas sportā visai unikāls „Hat-trick”, trīs uzvaras pēc kārtas vienā sacensību vietā šāda ranga sacensībās. Galvenajā maršrutā, atzīstu, pieļāvu arī kļūdas, – izejā uz trīskāršo sistēmu. Taču veiksme palīdzēja, bet pārējais bija stabili un pārliecinoši. Paldies skatītājiem par atbalstu, bija patīkami startēt savās mājās! Tas ir lieliski, ka cilvēki atnāk, jūt līdzi. Tāpēc ir vērtīgi vinnēt Latvijā, un, ja tas paveikts trešo reizi, tas ir nozīmīgi. Ja vērtējam sniegumu citos maršrutos, patiesībā tā bija gatavošanās nākamajiem startiem. Ja iepriekš nevinnēju, tagad tas izdevās vislabākajā brīdī.”

Latvijas Republikas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš vēroja sacensības un apbalvoja galvenā maršruta godalgoto vietu ieguvējus, teica: „Man ir prieks, ka ir pilnas tribīnes ar skatītājiem, tas nozīmē, ka šis sporta veids interesē līdzjutējiem, turklāt – daudziem jauniešiem. Ir prieks šeit atrasties un vērot, ka Latvijā audzēti zirgi gūst panākumus. Tas nozīmē, ka zirgaudzēšana, kas Latvijas lauksaimniecībā ir salīdzinoši neliela nozare, aug un attīstās.”

Latvijas Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua: „Skatoties šīs sacensības un atceroties divu mūsu sportistu līdzdalību Pasaules kausa finālā, varam atzīt, ka zirgaudzēšana Latvijā attīstās, un arī jāšanas sports. Redzam, ka potenciāls ir labs. Rezultāti ir augsti. Viss notiekošais vērtējams pozitīvi.”

Sacensību galvenais maršrutu sastādītājs Vladimirs Platovs no Krievijas: „Šogad mainījušies Rīgas posma norises datumi, un, tā sagadījies, ka vienlaikus notiek turnīri Polijā, Slovākijā, Sanmarino, pats tikko atgriezos no Bratislavas. Tāpēc varbūt dalībnieku sastāvs ir mazāks, bet ne mazāk spēcīgs, jo vairāki sportisti speciāli brauca uz Latviju, jo te Grand Prix maršrutā iespējams saņemt kvalifikācijas punktus startam olimpiskajās spēlēs. Sacensības, kā vienmēr, organizētas labi, augstā līmenī. Gadu no gada strādā vieni un tie paši cilvēki, kuri ieguvuši lielu pieredzi, un dara darbu no sirds. Lieliski saglabāts zāles laukums, izremontēta manēžā, kur sliktu laika apstākļu gadījumā būtu iespējams veikt iesildi, labiekārtota tiesnešu darba telpa. Pie jums viss attīstās, bet patīkami nemainīgs ir lielais skatītāju skaits tribīnēs galveno maršrutu laikā. Veidojot maršrutus, centos tos likt tā, lai izmantotu visu lielo un plašo laukumu, kas ir interesanti gan jātniekiem, gan, vēl jo vairāk, skatītājiem.

Izmantoju garākas līnijas starp šķēršļiem, lai sportisti varētu kārtīgi „ielekties” galvenajam maršrutam. Kopumā vēlos teikt, ka šīs sacensības ir lielisks pasākums visai Latvijai, jo cilvēki, kuri uz sacensībām atnāk, ir novērtējuši vai no jauna atklāj šo skaisto un unikālo sporta veidu, – vienīgo olimpiskajā programmā, kur komandā sacenšas divas dzīvas būtnes – cilvēks un zirgs, un kur vienā konkurencē startē sievietes un vīrieši. Labi, ka sacensībām ir savi ilggadīgi sponsori, kā arī katru gadu piepulcējas jauni. Tas nodrošina pēctecību. Vēlu, lai Rīgas posma sacensības tik veiksmīgi arī turpinās!”

Plašāka informācija LJF mājaslapā Latvijas Jātnieku Federācija - Jaunumi
LJF Preses dienests