Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvijā pirmā paraplanieristu komanda no starptautiskām sacensībām atgriežas ar medaļām

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Latvijā pirmā paraplanieristu komanda no starptautiskām sacensībām atgriežas ar medaļām
Publicitātes foto

Paraplanieristu komanda "Z-Pilots" atgriezusies no starptautiskām sacensībām Sanktpēterburgā ar sudraba medaļām komandu ieskaitē. Individuālā ieskaitē augstākās izcīnītās vietas ir 3. vietu sieviešu konkurencē un 4. vietu vīriešu konkurencē.

"Z-Pilots" ir pirmā profesionālā paraplanieristu komanda Latvijā, kas apvieno septiņus šī sporta veida profesionāļus. Komandas mērķis ir startēt 2019. gadā pasaules paraplanieristu čempionātā Serbijā disciplīnā piezemēšanās precizitāte. Tāpēc šajā sezonā tiek darīts viss, lai krātu pieredzi un uzlabotu gan personīgos, gan komandas rādītājus.

Starptautiskajās sacensībās Sanktpēterburgā komanda startēja precizitātes disciplīnā. Paraplāns tiek pacelts gaisā un tam pilota vadībā ir jānosēžas aplī ar 10 metru rādiusu iespējami tuvāk centram. Olgai Zalānei sieviešu konkurencē tas izdevās ļoti veiksmīgi - izcīnīta 3. vieta. Viņa atzīst, ka konkurence bija ļoti spēcīga, jo dažām citām sportistēm ir instruktora kvalifikācija un ievērojama lidošanas pieredze, kas Olgai vēl nav.

Veiksmīgākais vīru konkurencē bija Vilnis Gailums, kurš ierindojās 4. vietā, nieka 25 centimetrus atpaliekot no 3. vietas. Viņš ir viens no diviem Latvijas sportistiem, kuri gatavojas doties uz pasaules paraplanierisma pirmsčempionātu Serbijā, kas notiks jau šogad un parasti notiek vienu gadu pirms pasaules mēroga turnīra tieši tajā pašā vietā. Vēl uz Serbiju, iespējams, dosies trešais komandas pārstāvis, kurš startēja arī sacensībās Sanktpēterburgā Edijs Gašpuitis.

Paraplanierisms ir lidojums ar paraplānu, kas ir no viegla, gandrīz gaisa necaurlaidīga materiāla izgatavots aerodinamisks spārna profils. Tas ir aprīkots ar sēdekli, kur lidojuma laikā atrodas pilots, kas vada šo lidaparātu. Tuvākās sacensības Latvijā, kur būs iespēja paraplānus vērot darbībā, notiks 12. un 26. maijā. Sacensībās tiks pārbaudīta pilotu meistarība XC - "cross-country" jeb attāluma disciplīnā. Tas nozīmē, ka paraplāns tiek pacelts gaisā ar īpašu vinču. Tas uzsāk lidojumu, meklējot gaisa plūsmas, kas to var aiznest iespējami tālu. Uzvar pilots, kurš ir veicis visgarāko distanci.

Informāciju sagatavoja:
Olga Zalāne
Z-Pilots komandas pārstāve