Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

NADO paziņojums: 16 valstis aicina WADA nekavējoties rīkoties RUSADA lietā

NADO paziņojums: 16 valstis aicina WADA nekavējoties rīkoties RUSADA lietā
Krievijas antidopinga aģentūra 2018. gada 20. septembrī, dienā, kad tika atjaunota tās darbība. Foto: TASS/Scanpix

Sešpadsmit Nacionālo Antidopinga organizāciju (NADO) dalībvalstis trešdien, 2. janvārī, aicināja Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA) nekavējoties pārskatīt Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) statusu.

Krievijas vicepremjere Olga Golodeca pirms gadu mijas paziņoja, ka Krievijai ir laiks atvērt datubāzi līdz 2019. gada 16. janvārim, bet prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs 28. decembrī informēja žurnālistus, ka RUSADA ģenerāldirektors Jurijs Ganuss nav informēts par situācijas attīstību.

Ganuss 29. decembrī norādīja, ka augstāko Krievijas amatpersonu optimismam nav pamata. “Atbilstības komiteju (CRC) vada Džonatans Teilors – principiāls, no WADA neatkarīgs cilvēks. CRC strādā ļoti nopietni speciālisti, viņi vērtēs tikai faktus. Un, lai ko neteiktu vicepremjere Olga Jurjevna Golodeca, uzreiz pēc 31. decembra mūsu un WADA virzienā sāksies kritikas lavīna.”

RUSADA ģenerāldirektora prognoze piepildījās. Jau pirmajā janvārī publiskajā telpā izskanēja ASV un Vācijas antidopinga organizāciju (USADA un NADA) kritika. Trešdien korim pievienojās Lielbritānija, bet pēcpusdienā tika izplatīts NADO paziņojums.

“Antidopinga pasaule sagaida izšķirošu atbildi pasaules tīro sportistu atbalstam,” teikts paziņojumā. “Pēc vairāk nekā trim izvērtēšanas, neizlēmības un kompromisa gadiem, atbildot uz sliktāko dopinga skandālu sporta vēsturē, pienācis laiks parādīt, ka neviens indivīds vai valsts nevar tikt atbrīvota no saderības ar Pasaules Antidopinga kodeksu.

WADA izpildkomiteja 2018. gada 20. septembrī radīja Krievijai jaunu iespēju aizstāvēt tīro sportistu tiesības un parādīt vēlēšanos spēlēt pēc notikumiem. Krievija neizpildīja prasības. Mēs aicinām WADA rīkoties apņēmīgi, turēties pie noteiktā termiņa un nekavējoties pieņemt lēmumu.”

Lēmumam jātiek pieņemtam, vēlākais, janvāra vidū, aicina dalībvalstis. “Atzīstot, ka WADA kalendārā ierakstīta Atbilstības komitejas (CRC) tikšanās 2019. gada 14.-15. janvārī, NADO līderi pieprasa WADA atzīt nokavētā termiņa nopietnību un nekavējoties izskatīt CRC sagatavotos secinājumus un ieteikumus.”

Šoreiz nav iespējams noteikt jaunus termiņus, uzskata NADO dalībvalstis. “Situācijas nozīmīgums nevar garantēt Krievijai papildus divas nedēļas, lai izpildītu prasības. WADA jāpieprasa CRC nekavējoties sapulcēties un izskatīt jautājumu – uz likmes ir tīra sporta intereses.”

Krievijai ir jāatbild par savu rīcību, uzskata NADO. “Krievijas atgriešanās starptautiskajā sportā kļūs iespējama tikai, kad tiks atjaunota pilna pārliecība par tīru Krievijas sporta kultūru – citiem vārdiem runājot, WADA saņems un pārbaudīs elektroniskās LIMS sistēmas datus, kā arī iegūs pieeju (jaunās, 2018. gada decembrī atklātās) Maskavas laboratorijas paraugiem.”

Paziņojumu atbalsta 16 NADO dalībvalstis: Austrālija, Austrija, Kanāda, Dānija, Somija, Francija, Vācija, Īrija, Japāna, Nīderlande, Jaunzēlande, Norvēģija, Polija, Singapūra, Zviedrija un ASV.

Ganuss 29. decembrī norādīja, ka WADA var pakļauties ārējam spiedienam. “Jā, zinu, ka notiek pārrunu process (starp WADA un Krievijas valdību). Reiz WADA jau tika pakļauta nopietnam spiedienam, kad atjaunoja RUSADA statusu apstākļos, kad Krievija faktiski nebija izpildījusi prasības. Toreiz mums iedava avansu – mēs apņēmāmies izpildīt saistības līdz 31. decembrim.”

RUSADA vadītājs paskaidroja spiediena pieauguma iemeslus. “2019. gadā notiks WADA prezidenta vēlēšanas. Ja līdz 31. decembrim neļausim piekļūt datu bāzei, pretinieki šajās vēlēšanās kā galveno izspēlēs Krievijas kārti. Kā jūs domājat, ko šajā situācijā ievēlēs – miera balodi vai vanagu?”

“Manuprāt, atbilde ir acīmredzama. Mums noticēja Starptautiskā Olimpiskā komiteja (IOC) un WADA. Pēdējā par to jau samaksāja, taču ne līdz galam. Zinu no pirmavota, ka uz 31. decembri fokusēta visa starptautiskās sporta kustības un starptautiskās antidopinga kustības uzmanība. Ar cieņu izturos gan pret (Krievijas) prezidentu, gan viņa preses sekretāru, taču pēdējais pārraida vārdus, kurus esmu dzirdējis no dažiem cilvēkiem. Šī iemesla dēļ uzrunāju prezidentu personīgi.”

“Brīdī, kad notiks Maskavas (jaunās) laboratorijas akreditācija, WADA atkal ieradīsies. Tajā brīdī sertifikācijas jautājums izskatīsies, maigi sakot, dīvaini. Runā par kaut kādu pārrunu procesu. Par ko tieši? Atbrauca tehnisko speciālistu grupa – viņi neveic pārrunas. Viņiem bija konkrēti tehniski uzdevumi. Vai WADA vispār būs iespēja piedāvāt citus datumus? Vai mēs vispār vēlreiz spēsim nezaudēt atbilstību? Neatbilstības režīma sekas būs graujošas.

Izmantotie resursi:
https://www.faz.net/aktuell/sport/s...
https://www.fontanka.ru/2018/12/29/...


, 2019-01-02 20:58, pirms 5 gadiem
kāds Latvijas viedoklis ?
, 2019-01-02 21:34, pirms 5 gadiem
Daniel rakstīja: kāds Latvijas viedoklis ?
Droši vien Baltijas valstīm to nemaz nepajautāja, bet Latvijas Antidopinga birojam būtu jāpauž skaidrs atbalsts šim paziņojumam.
, 2019-01-02 21:41, pirms 5 gadiem
Nē. nu nevar jau krieviem neko pārmest - parasta kalendāru nesakritība, kad mums liekas, ka ir ap 16. janvāri, tad krieviem ir +/- 31. decembris. Gandrīz 2 nedēļas laika.
, 2019-01-03 03:04, pirms 5 gadiem
Smieklīgi. Vācija atbalsta paziņojumu, bet Baha kungs - ...
Helvijs Saukants. Foto: theMAKKU/HLTV
4

broky un "FaZe" izvelk negaidītu trumpja dūzi un iekļūst "Major" pusfinālā

Latvijas esportista Helvija "broky" Saukanta pārstāvētā "FaZe" komanda sasniegusi datorspēles CS2 sezonas svarīgākā turnīra "Major" pusfinālu. Šovakar ceturtdaļfinālā "FaZe" revanšējās "Spirit" par zaudējumu Katovices finālā februārī un uzvarēja ar 2:1, turklāt izšķirošā karte bija "Vertigo", ko līdz šim "FaZe" nemaz nebija spēlējusi.
Foto: Amber O-Week & Dzintaru O-Cup
4

700 orientieristi no 14 valstīm Lieldienās startēs "Dzintara kausā", atklājot LK sezonu

Lieldienās uz Mangaļsalu dosies teju 700 orientēšanās sporta baudītāju no 14 valstīm, lai piedzīvotu unikālo sacensību apvidu un pieredzētu sīvas cīņas par pjedestāla pozīcijām divās vidējās distancēs "Dzintaru O-Cup", kas atklās Latvijas kausu sezonu orientēšanās sportā. MW 18, 20 un 21E grupās dalībnieki otrajā dienā startēs pēc iedzīšanas principa, kas pasākumu padarīs vēl skatāmāku un aizraujošāku.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.