Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Krievija neizpilda WADA prasības, Isinbajeva brīdina par katastrofu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Krievija neizpilda WADA prasības, Isinbajeva brīdina par katastrofu
WADA prezidents Kreigs Rīdijs 2018. gada 21. martā. Foto: AFP/Scanpix

Krievijas varas iestādes līdz 2018. gada 31. decembrim nav devušas pieeju Maskavas laboratorijas datu bāzei, pārkāpjot noteikto termiņu. Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) 14.-15. janvārī lems par Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbības iespējamo pārtraukšanu.

WADA decembra vidū nosūtīja uz Krieviju piecu ekspertu komandu ar neatkarīgo ekspertu Dr. Hosē Antonio Paskālu (Jose Antonio Pascual) priekšgalā. Komandai neizdevās piekļūt bijušās Maskavas laboratorijas datu bāzei par 2011.-2015. gadu, jo vietējās varas iestādes uzskatīja, ka WADA aparatūra nav sertificēta atbilstoši Krievijas likumdošanai.

Otrdien, 2019. gada 1. janvārī, WADA apstiprināja, ka tās eksperti nav atkārtoti devušies uz Krieviju. Tādējādi, beidzoties gala termiņam, pieeja datu bāzei nav iegūta. Pieeja datu bāzei bija viens no diviem WADA izpildkomitejas (ExCo) nosacījumiem RUSADA darbības turpināšanai.

WADA 2018. gada 20. septembrī atjaunoja Krievijas Antidopinga aģentūras statusu, taču tagad var atkārtoti lemt par tās darbības apturēšanu. Gadījumā, ja tas notiks, var tikt apturēta Krievijas sportistu piedalīšanās starptautiskajās sacensībās.

“Esmu ārkārtīgi sarūgtināts, ka datu iegūšana no bijušās Maskavas laboratorijas nav pabeigta WADA ExCo 2018. gada septembrī apstiprinātajā termiņā,” teica WADA prezidents, sers Kreigs Rīdijs (Craig Reedie). “Tagad jāsāk WADA izpildkomitejas septembrī ierosinātais process.”

Procesā paredzētas sekojošas fāzes:

1) Janvāra pirmajā nedēļā Paskāla komisijas ziņojums ar visiem dokumentiem tiks nosūtīts neatkarīgajai atbilstības komisijai (CRC) tālākai izskatīšanai;
2) 2019. gada 14.-15. janvārī CRC izskatīs visu tās rīcībā esošo informāciju, sniedzot atzinumu WADA izpildkomitejai;
3) ExCo izskatīs CRC ieteikumu un pieņems lēmumu.

Ja CRC ieteiks apturēt RUSADA darbību un WADA izpildkomiteja tam piekritīs, RUSADA būs tiesības pārsūdzēt lēmumu Sporta arbitrācijas tiesā (CAS), kura izmeklēs lietu un pieņems galīgo lēmumu.

WADA nosūtījusi vēstuli Krievijas sporta ministram Pāvelam Kolobkovam un RUSADA ģenerāldirektoram Jurijam Ganusam, lai oficiāli informētu par situāciju un atgādinātu par nākamajiem soļiem procesā.

WADA eksperti līdz 14. janvārim joprojām ir gatavi piekļūt datu bāzei, ja Krievijas varas iestādes atļaus piekļūšanu. Pasaules antidopinga aģentūra informēs CRC par progresu līdz Monreālā paredzētajai sanāksmei.

WADA turpina sadarboties ar Krieviju, ieskaitot tās eksperta klātbūtni RUSADA mītnē, lai nodrošinātu antidopinga pasākumu veikšanu Krievijā.

Krievijā no 2018. gada 30. decembra līdz 2019. gada 8. janvārim ir Jaungada brīvdienas. Amatpersonas pagaidām nav komentējušas WADA paziņojumu.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (IOC) sportistu komisijas pārstāve, slavenā kārtslēcēja Jeļena Isinbajeva 27. decembrī sarunā ar TASS brīdināja par WADA prasību neizpildīšanas sekām, norādot, ka daudzi Krievijas sportisti varētu mainīt sporta pilsonību.

“Manuprāt, situācija ir tuvu kritiskai. Visi kolēģi IOC sportistu komisijā pret Krieviju izturas labi un gaida WADA prasību izpildi. Visi runā, ja tas nenotiks, būs katastrofa. Ticiet, tie nav mani vārdi, to saka IOC sportistu komisijas biedri.”

Isinbajeva turpināja: “Mēs ceram, ka visi nosacījumi tiks izpildīti laikā, ka visi paustie nodomi tiks apliecināti ar darbiem. Ja tā nenotiks, neizslēdzu iespēju, ka pret Krieviju izsludinās iepriekš izziņotās sankcijas un mūsu sportā sāksies sēras. Mūsu sportisti vispār nevarēs startēt starptautiskajās sacensībās. Par 2020. gada Olimpiskajām spēlēm varēs aizmirst, bet Pjončhanā pieejamais neitrālais statuss Tokijā vairāk nebūs derīgs.”

“Redzam, ka situācija nav atrisināta. Ja tiešām iestāsies katastrofa, daži mūsu sportisti sāks mainīt pilsonību un aizlidos uz citām valstīm. Un viņiem nevarēs to pārmest,” pabeidza Isinbajeva, kura 2016. gadā izlaida Rio spēles, jo starptautiskā vieglatlētikas federācija (IAAF) neatļāva viņai startēt.

Izmantotie resursi:
https://www.wada-ama.org/en/media/n...
https://tass.ru/sport/5959301

1 2 68 komentāri

  +7 [+] [-]

, 2019-01-02 15:43, pirms 5 gadiem
Laikam labi kādam iemaksāts, iespējams pašam Baham, ka visu velk garumā, neskatoties, ka Krievija liek virsū visiem gan CAS, gan MOK, gan WADA..

  +4 [+] [-]

, 2019-01-02 15:50, pirms 5 gadiem
lems par iespējamo darbības pārtraukšanu? ilgi vēl ļaus sev ču..rāt virsū un klausīties pasakas, ka tas tik silts lietutiņš?

  +8 [+] [-]

, 2019-01-02 16:13, pirms 5 gadiem
Isinbajeva streso, neviena vārda par aplenkuma stāvokli, blokādi, sazvērestībām. Tātad lieta patiešām kļūst nopietna.

  -1 [+] [-]

, 2019-01-02 16:20, pirms 5 gadiem
...briest kaut kādi lielāki sūdi...Tokijas spēles varbūt nenotiks?...

 +10 [+] [-]

, 2019-01-02 16:27, pirms 5 gadiem
Kārtējais piemērs tam, ka Krievijā sports, tātad - cilvēki, sportisti, ir tikai instruments noziedzīgas varas rokās. Protams, ir atsevišķi deģenerāti, kā piemēram bobslejists Zubkovs, bet caurmērā tie ir godīgi cilvēki, kuriem liek visu to rīt - lai tikai būtu rezultāts, jo sportistu uzvaras Putina režīms izmato savas varas stiprināšanai. Rīt "šaibas" un dzert attiecīgos "kokteilīšus" - tas ir "patriotiski". Protams, ielaist neatkarīgos ekspertus savās laboratorijās krievi nevar atļauties divu iemelsu dēļ: 1) tā būs "padošanās" un tātad sitiens pa "pašcieņu"; 2) skaidrs, ka gan jau atrastos pierādījumi, ka dopings tika organizēts visaugstākajā valstiskajā līmenī. Ceru, ka WADA apturēs RUSADA darbību, un, ka ne visu krievi ir pasējuši korumpēt.

  -3 [+] [-]

, 2019-01-02 16:31, pirms 5 gadiem
Varbut viss khl rij šaibas tapēc dinamo vēl nav khl čempions😁

  +4 [+] [-]

, 2019-01-02 16:57, pirms 5 gadiem
Krievijas visatļautība un nekaunība pārsniedz jebkuras robežas.

  +3 [+] [-]

, 2019-01-02 17:30, pirms 5 gadiem
Peskovs: "Isinbajeva vienkārši nezina situāciju."

  +2 [+] [-]

, 2019-01-02 17:36, pirms 5 gadiem
Rekur ko paši krievi domā par isinbājevām un citiem ';

  +1 [+] [-]

, 2019-01-02 17:37, pirms 5 gadiem
Kas ir termins "sporta pilsonība"?

  -1 [+] [-]

, 2019-01-02 17:44, pirms 5 gadiem
KANDESA rakstīja: Rekur ko paši krievi domā par isinbājevām un citiem
Isinbajeva un Fetisovs ir lieli Krievijas patrioti;
ir gan daži citi sportisti, kuri tiešām varetu vairak darīt;
- arī, šaubos vai Kartslēcējas baigi daudz pelna lai uzbūvētu 1000 mājas.
- Protams, Respekts un Uvažuha Pakjao!

  +2 [+] [-]

, 2019-01-02 17:45, pirms 5 gadiem
Jānis Līgats rakstīja: Kas ir termins "sporta pilsonība"?
Tas ir kad Latvieši pārstāv sportā Turciju, Īriju (smaiļošanā), Kazahstānu (kamaniņas), Slovēniju (bobslejs), utt....
+ Krievijā ir atļauta Dubultpilsonība, tu Pārstāvi citu valsti, bet saglabā Krievijas pilsonību!

  +4 [+] [-]

, 2019-01-02 17:48, pirms 5 gadiem
1) Krievijā nerīkot nekādas starptautiskas sacensības (PČ, EČ, PK posmus un tml.).
2) Izskatīt visās sporta federācijās individuāli katru gadījumu un maksimāli daudz Krievijas sportistus nepielaist nekādās sacensībās.
3) Tiem Krievijas sportistiem (vēlams gados jaunajiem, kuri pamatā trenējušies ārzemēs) startēt individuāli un ne ar Krievijas atribūtiku.
Visas sankcijas atcelt kad Krievija izpildīs visus noteikumus, atdos olimpiskās medaļas.
Arī pēc sankciju atcelšanas (ja tādas būs) aizliegt Krievijā rīkot jebkādas starptautiskas sacensības 3-5 gadus.

     [+] [-]

, 2019-01-02 17:51, pirms 5 gadiem
oxa rakstīja: Tas ir kad Latvieši pārstāv sportā Turciju, Īriju (smaiļošanā), Kazahstānu (kamaniņas), Slovēniju (bobslejs), utt....
+ Krievijā ir atļauta Dubultpilsonība, tu Pārstāvi citu valsti, bet saglabā Krievijas pilsonību!
Domu, protams, es saprotu, vienkārši kropllli izklausās konkrēti šis vārdu salikums. Sports ir sports un pilsonība ir pilsonība, viņus nevar savienot, neesmu dzirdējis, kad kāds teiktu kultūras pilsonība, izglītības pilsonība utt. Mazliet prasās pēc latviešu valodas cienīšanas.

  +1 [+] [-]

, 2019-01-02 17:52, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: 1) Krievijā nerīkot nekādas starptautiskas sacensības (PČ, EČ, PK posmus un tml.).
2) Izskatīt visās sporta federācijās individuāli katru gadījumu un maksimāli daudz Krievijas sportistus nepielaist nekādās sacensībās.
3) Tiem Krievijas sportistiem (vēlams gados jaunajiem, kuri pamatā trenējušies ārzemēs) startēt individuāli un ne ar Krievijas atribūtiku.
Visas sankcijas atcelt kad Krievija izpildīs visus noteikumus, atdos olimpiskās medaļas.
Arī pēc sankciju atcelšanas (ja tādas būs) aizliegt Krievijā rīkot jebkādas starptautiskas sacensības 3-5 gadus.
Un kā būs ar vafeļu un dinamkas, HKR un HSR dalību Krievijas čempionātos? To čekista kungs atļaus?

  +2 [+] [-]

, 2019-01-02 17:54, pirms 5 gadiem
Jānis Līgats rakstīja: Domu, protams, es saprotu, vienkārši kropllli izklausās konkrēti šis vārdu salikums. Sports ir sports un pilsonība ir pilsonība, viņus nevar savienot, neesmu dzirdējis, kad kāds teiktu kultūras pilsonība, izglītības pilsonība utt. Mazliet prasās pēc latviešu valodas cienīšanas.
Kas tur kropls? sportā oficālās sacensībās tik var pārstāvēt vienu valsti, nevis kuru sadomāji neskatoties uz 2 vai 3 pasēm! kultūrā un izglītībā man liekas tas nav aktuāli! tāpēc tur pilsonība netiek izcelta. OS un PČ sacenšas valstis, tāpēc noteikts sportistu sporta pilsonības regulējums, kas katrā sporta veidā var atšķirties!

  +1 [+] [-]

, 2019-01-02 18:00, pirms 5 gadiem
oxa rakstīja: Tas ir kad Latvieši pārstāv sportā Turciju, Īriju (smaiļošanā), Kazahstānu (kamaniņas), Slovēniju (bobslejs), utt....
+ Krievijā ir atļauta Dubultpilsonība, tu Pārstāvi citu valsti, bet saglabā Krievijas pilsonību!
Kurš tev Slovēniju bobslejā ir pārstāvejis?

  +1 [+] [-]

, 2019-01-02 18:05, pirms 5 gadiem
ice F-1 rakstīja: Kurš tev Slovēniju bobslejā ir pārstāvejis?
tas tak prasts vatņiks, kas trollē!
bobslejā vispār kāds ir pārgājis no Latvijas citu valsti pārstāvēt? kaut kā nezinu nevienu gadījumu, tik runas. Bet par runām jau tālāk nekur netika man liekas.
p.s. Renē kā tiek noteikta sporta pilsonība un kādi ir noteikumi?

     [+] [-]

, 2019-01-02 18:15, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: tas tak prasts vatņiks, kas trollē!
bobslejā vispār kāds ir pārgājis no Latvijas citu valsti pārstāvēt? kaut kā nezinu nevienu gadījumu, tik runas. Bet par runām jau tālāk nekur netika man liekas.
p.s. Renē kā tiek noteikta sporta pilsonība un kādi ir noteikumi?
https://www.delfi.lv/sports/news/wi...

  +2 [+] [-]

, 2019-01-02 18:17, pirms 5 gadiem
M rakstīja: Peskovs: "Isinbajeva vienkārši nezina situāciju."
Peskovs, gribēja ar to pateikt, ka par visu ir samaksāts??!!

  +1 [+] [-]

, 2019-01-02 18:20, pirms 5 gadiem
ice F-1 rakstīja: https://www.delfi.lv/sports/news/winter_sports/bobsleigh/skeletoniste-undine-vitola-parstaves-azerbaidzanu.d?id=41934140
kaut kas līdzīgs kā vieglatlētikā, kur ar jāsaņem iepriekšējās valsts ko pārstāvējis atļauju. pieļauju ka individuālos sportos tā daudz kur ir.
komandu sporta veidos tā procedūra ir daudz savādāka un ilgstošāka. vismaz hokejā ta noteikti ir. Ja esi pārstāvējis citu valsti tad 4 gadi nepieciešami sporta pilsonības maiņai, pie tam vel noteikti ierobežojumi šo 4 gadu laikā!

  +1 [+] [-]

, 2019-01-02 18:29, pirms 5 gadiem
Tātad runa ir par laikposmu, kad notika 2012. gada vasaras olimpiskās spēles Londonā, kur Krievija izcīnīja 82 medaļas (4.vieta medaļu kopvērtējumā) un bēdīgi slavenajām 2014. gada ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos (Krievijai 29 medaļas un 1.vieta medaļu kopvērtējumā). Ja krievi neļauj piekļūt datu bāzēm, tas tikai apstiprina starptautisko komisiju secinājumus, ka Krievijā darbojās valsts organizēta dopinga programma. Kā saka, suns zina, ko ēdis.

  -2 [+] [-]

, 2019-01-02 18:32, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: Un kā būs ar vafeļu un dinamkas, HKR un HSR dalību Krievijas čempionātos? To čekista kungs atļaus?
Ja pieņems lēmumu aizliegt visu tad aizliegt visu. Arī starptautisko Kontinentālo hokeja līgu atkal pārvērst par Krievijas čempionātu tikai ar Krievijas komandām.

  +3 [+] [-]

, 2019-01-02 18:34, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Ja pieņems lēmumu aizliegt visu tad aizliegt visu. Arī starptautisko Kontinentālo hokeja līgu atkal pārvērst par Krievijas čempionātu tikai ar Krievijas komandām.
interesanti dzirdēt no tāda, kas tagad atbalsta Latvijā krievu čempja klubu un fano par Krievijas čempi

  +6 [+] [-]

, 2019-01-02 18:42, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Ja pieņems lēmumu aizliegt visu tad aizliegt visu. Arī starptautisko Kontinentālo hokeja līgu atkal pārvērst par Krievijas čempionātu tikai ar Krievijas komandām.
Dinamo nevar pārcelties uz kādu Samāru vai Voroņežu, līdzīgi kā frančīzes klejo Amerikā? Protams, līdzi ņemot uzticamākos fanus.

  -1 [+] [-]

, 2019-01-02 18:51, pirms 5 gadiem
Pagājuši jau 2 gadi un šitie tagad pamodušies par datubāzi?

     [+] [-]

, 2019-01-02 19:03, pirms 5 gadiem
Man jau liekas, ka krievs tur čakarējās čakarēšanās pēc. Velk laiku un pataisa visu to procesu par farsu. Kāds tiešām domā, ka pa šiem gadiem tur tā datubāze jau nav izlaizīta līdz pedējam? Vnk krievs atklāti ņirgājās pa visu šito starptautisko korekto, juridiski pareizo, ieturēto utt. padarīšanu. Krievs tur pavicina vidējo pirkstu un visām wadām atkal tur jāsauc entās komisijas, jātaisa ziņojumi uz hvz cik lapām, jāsasauc sēdes, jāštuko ko nu tagad darīt, ka krievs faķīti uzmeta...ta atkal krievs, lai paņirgātos pateiks..."ai nu lab, lab veči, relax...brauciet tik šurp...dosim..." Un tā visu laiku... tas fars jau tur, ka uz katru krievu uzmetienu, rietumi tur mēnešiem ņemās, pēta, analizē, stuko ko un kā, kamēr paši uzmetēji tik par to rēc. Bēdīgi.

  -1 [+] [-]

, 2019-01-02 19:07, pirms 5 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Dinamo nevar pārcelties uz kādu Samāru vai Voroņežu, līdzīgi kā frančīzes klejo Amerikā? Protams, līdzi ņemot uzticamākos fanus.
Ja Dinamo pārcelsies uz tavām minētām pilsētām , tad tā būs Samāras Dinamo un Krievijas klubi mani neinteresē
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-01-02 19:10, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: interesanti dzirdēt no tāda, kas tagad atbalsta Latvijā krievu čempja klubu un fano par Krievijas čempi
Tu kaut ko jauc. Es nefanoju par Krievijas čempionātu, bet prāts nav aizmiglojies. Ja KHL ir spēcīga līga tad es tur neko nevaru darīt. Vai tu irt kā Krievijas antifans vari teikt ka Ovečkins ir vājš hokejists. Ja kaut kas ir spēcīgs tad tā arī ir neatkarīgi vai mums tas patīk vai nepatīk.
Es atbalstu Latvijas klubu spēlēs pret Krievijas klubiem.

     [+] [-]

, 2019-01-02 19:11, pirms 5 gadiem
a_burts_a_burts_100293474021870 rakstīja: Nevar, Jo Rīgas Dinamo pastāvēšanas jēga ir bāzēties tieši Rīgā, Latvijā un spēlēt priekš Latvijas publikas!
Tāpat domāja arī, teiksim, Kvebekas fani, bet viņu klubs aizbrauca uz Denveru. Visi kanādiešu fuņi varēja iet uz poda.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2019-01-02 19:17, pirms 5 gadiem
a_burts_a_burts_100293474021870 rakstīja: Tūlīt sekos spēcīguma atmaskojumi, pieminot pēdējo gadu rezultātus Abraga(Špenglera) kausā
tu esi tikpat stulbs kā funis...tik tu no vjetnamas čurām, funs no čekista runām! es nekur nekādu vājumu vai spēcīgumu neesmu pieminējis, tikai faktu par spēlēšanu! vēl pie tam piesaucot Ovečkinu un špengleri...to tik tādi vates gabali kā tu un čekists fuņa prot! es runāju par faktu kā tādu, ka Latvijā bāzēts krievu čempja klubs dinamka un viņu ferma hkr!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 68 komentāri