Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Ar 200 000 dalībnieku līdzdalību noslēgusies piektā Eiropas Sporta nedēļa Latvijā

Ar 200 000 dalībnieku līdzdalību noslēgusies piektā Eiropas Sporta nedēļa Latvijā
Foto: LSFP

Ar aicinājumu #piecelies un 1100 pasākumiem visā Latvijā, kuros iesaistījušies ap 200 000 dalībnieku vairāk nekā 40 sporta veidos, aizvadīta jau piektā Eiropas Sporta nedēļa. Latvija ir viena no 42 valstīm Eiropā, kurā no 23. līdz 30. septembrim sadarbībā ar pašvaldībām un sporta veidu federācijām ik gadu tiek organizēti pieejami, dažādiem vecumiem un fiziskajām iespējām domāti sportiski pasākumi ar mērķi – aicināt cilvēkus kļūt aktīvākiem ikdienā.

Mazkustīgs dzīves veids joprojām ir realitāte vismaz trešdaļā Latvijas sabiedrības, kamēr Pasaules veselības organizācija rekomendē – lai mazinātu saslimšanu, tajā skaitā ar sirds asinsvadu slimībām, fiziski aktīvam jābūt vismaz 30 minūtes dienā piecas reizes nedēļā.

“Sporta nedēļu atklājām tieši ar šo ideju – rādīt un pārliecināt – tas nav ne dārgi, ne grūti, tas ir pat jautri – atpūsties aktīvi, darīt to dabā, kopā ar draugiem, ģimeni vai vienkārši citiem cilvēkiem. #BeActive pārgājienā bez laika kontroles gleznainajā Gaujas senlejā 5 km un 15 km distancēs devās gandrīz 900 dažāda vecuma dalībnieki – ar un bez nūjām, ģimenes vairākās paaudzēs, jaunie vecāki ar bērniem ratos un citi ar saviem četrkājainajiem draugiem,” stāsta Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis. “Visas nedēļas garumā sekoja ļoti dažādi pasākumi visā Latvijas teritorijā, kas bijuši iespējami, pateicoties mūsu partneriem, galvenokārt – sporta federācijām un pašvaldībām.”

Latvijas Peldēšanas federācijas organizētajā Nakts peldējumā Rīgā, Liepājā, Ventspilī un pirmo reizi – arī Valmierā – kopumā 1002 dalībnieki nopeldēja 87 225 metrus. Savukārt Latvijas Orientēšanas federācija uz Orientēšanas nakti 11 Latvijas pilsētās sapulcēja 1650 dalībnieku 550 komandās. Rekordskaitu dalībnieku 768 norises vietās visā Latvijā pulcēja Olimpiskā diena, ko rīkoja Latvijas Olimpiskā komiteja.

Lai arī šie ik gadu ir masveidīgākie no pasākumiem, ne mazāk svarīga ir katra skaitliski nelielā nodarbība, īpaši – ja tā organizēta tuvāk iedzīvotājiem un ja iesaista cilvēkus, kuri dažādu iemeslu dēļ ir mazāk fiziski aktīvi.

Limbažos Eiropas Sporta nedēļā īpaša uzmanība tika veltīta senioriem, bērniem un jauniešiem. Kopskaitā 640 dalībnieki peldēja, vingroja kā peldbaseinā, tā brīvā dabā, iesaistījās zumbas, jogas, funkcionālajos treniņos, skolās notika stafetes, vieglatlētikas aktivitātes, 3x3 basketbola un florbola spēles. Vecākie sporta nedēļas dalībnieki Limbažos bija 91 un 92 gadīgi seniori. Olimpiskajā dienā vienlaikus vingroja audzēkņi astoņās novada izglītības iestādēs.

“Šī viennozīmīgi ir vērtīga iniciatīva, kā cilvēkus aicināt iziet no mājām, kustēties, rast tajā prieku un būt veselākiem. Mēs redzam, ka veidojas domubiedru grupas, kas sporto kopā –Limbažos populāra kļuvusi nūjošana. Tajā pakāpeniski iesaistās aizvien vairāk cilvēki, jo savu pieredzi katrs no dalībniekiem pastāsta citiem. Līdzīgi ar nodarbībām baseinā – kaimiņienes nākamreiz jau ierodas uz nodarbību kopā,“ stāsta Limbažu Olimpiskā centra vadītāja Evita Daugule.

Fitnesa trenere un māksliniece Elita Blumbaha Eiropas Sporta nedēļā vadīja nūjošanas nodarbības Talsu novada pagastos: “Man ļoti patika šī pieredze – cilvēki nāca, jo zināja, ka Sporta nedēļa notiek visā Latvijā un ka tajā var iesaistīties bez maksas. Šis ir pamatīgs sportiskais grūdiens visā valstī. Tieši vecākiem būtu jārāda piemērs saviem bērniem – kā aktīvi atpūsties un nepavadīt vakaru pie televizora.” Viņa arī uzsver – īpaši reģionos un īpaši pensijas vecuma cilvēki ļoti novērtē iespēju iesaistīties sporta nodarbībās bez maksas un dara to labprāt. E. Blumbaha novērojusi – aktīva atpūta pakāpeniski kļūstot aizvien populārāka.

Nedēļas gaitā notika ikgadējais sporta forums SportsComm’19 – sponsorēšanas un mārketinga tendences, kas pulcēja sporta federāciju vadošos darbiniekus, sporta speciālistus un sportistus.

Eiropas Sporta nedēļu atbalsta un tās šā gada vēstneši ir Cēsu apvidus populārā Žagarkalna izveidotājs un īpašnieks, aktieris Juris Žagars, kaitbordiste Aija Ambrasa, televīzijas personība un aktīva divu puiku mamma Kristīne Garklāva, Latvijas čempions riteņbraukšanā senioriem, Rīgas Riteņbraukšanas skolas treneris Mečislavs Bartuševics, nūjotājs Roberts Radičuks, arī Bērnu un jauniešu basketbola skolā RĪGA/JUGLA basketbolistu Jansonu ģimene.

Pēdējā desmitgadē aktīva dzīves veida popularizēšanā Eiropā palielinājusies, taču būtiski tas sabiedrības paradumus nav mainījis. Vismaz reizi nedēļā (retāk nekā Pasaules veselības organizācijas rekomendācijas) ar sportu vai fiziskām aktivitātēm nodarbojas vien 44 % Eiropas iedzīvotāju, liecina 2018. gada martā publiskota Eirobarometra aptauja.

Eiropas Sporta nedēļa ir Eiropas Komisijas iniciatīva ar mērķi pievērst Eiropas iedzīvotājus aktīvam dzīvesveidam un skaidrot tā pozitīvo ietekmi uz cilvēka dzīves kvalitāti. Lai arī šī gada Eiropas Sporta nedēļa Latvijā ir noslēgusies, tās organizatori – Latvijas Sporta federāciju padome aicina būt fiziski aktīviem ikdienas arī visa gada garumā.

Informāciju sagatavoja
Kristaps Zaļkalns
Komunikācijas speciālists
Latvijas Sporta federāciju padome


Latvijas fitnesa sportistes ar LBFBF prezidenti K.Vederņikovu un IFBB prezidentu R.Santonju. Foto: EastLab/Jakub Csontos

Fitnesa sportistēm Pajulai un Zolotovai zelta medaļas IFBB starptautiskajās sacensībās Maltā

Šonedēļ mājup no Maltas galvaspilsētas ar divām zelta medaļām, absolūtajām uzvarām un bronzas medaļu atgriezusies Latvijas fitnesa komanda, kas piedalījās Starptautiskajā fitnesa turnīrā „IFBB Diamond Cup Malta 2024”.
Uzvarētāju V.Reneslāci intervē pieredzējušais un erudītais orientēšanās sporta komentētājs Andris Rupais. Foto: Ojārs Millers/LOF.

LK orientēšanās "Ziemeļu divdienas" uzvar Reneslācis un Daģe, BČ kvalificējas juniori Staņa un Putne

Carnikavā notikušajā Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā "Ziemeļu divdienas" pie uzvaras elites grupās tika Valters Reneslācis un Ilona Daģe, bet junioru grupās pirmo ceļazīmi dalībai Baltijas orientēšanās čempionātā izcīnīja Gustavs Staņa un Dārta Putne.
Kristaps Neretnieks. Foto: LJF

Neretnieks Pasaules kausa finālā pēc pirmajiem diviem maršrutiem ieņem 27. vietu

LETA. Latvijas jātnieks Kristaps Neretnieks Saūda Arābijā notiekošajās Pasaules kausa finālsacensībās pēc pirmajiem diviem maršrutiem ieņem 27. vietu.