Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Druviete: "Sporta pasākumi nedrīkst popularizēt alkoholu"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Druviete: "Sporta pasākumi nedrīkst popularizēt alkoholu"
Ina Druviete
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

16. augustā Latvijas galvaspilsētā notiks "Rīgas Alus maratons", kas plānots kā sporta notikums. Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete uzskata, ka sports un alkohols jānošķir. Nav likumiska pamata šo pasākumu aizliegt, taču vēl ir laiks, lai nošķirtu skriešanu no alus dzeršanas.

Sacensību dalībniekiem būs jāapmeklē 30 kontrolpunkti un finišā jāsasniedz pēc iespējas labāks laiks. Alus dzeršana nebūs obligāta, taču par katru izdzerto 0.1 litru tiks atskaitīta viena minūte no dalībnieka sasniegtā laika. Pēc finiša tiks veikts alkometru tests - ja izelpā konstatēs vairāk kā divas promiles, tad attiecīgā dalībnieka sasniegtais rezultāts netiks ieskaitīts. Alus maratonā drīkst piedalīties no 18 gadu vecuma. Šāds pasākums pie mums notiks pirmoreiz, bet citviet tas iemantojis visai lielu popularitāti.

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete: "Sporta pasākumi pēc savas būtības popularizē veselīga dzīvesveida tradīcijas sabiedrībā, tāpēc ir nepieņemami, ka tie tiek saistīti ar alkohola popularizēšanu un patērēšanu skrējiena laikā, kā to paredz drīzumā gaidāmais "Rīgas Alus maratons". Faktiski to var vērtēt kā morālu bezatbildību pret sportu un sabiedrību."

Šobrīd nav likumīga pamata aizliegt šādus pasākumus. Tomēr pašvaldībai, pirms tā sniedz saskaņojumu šādu pasākumu rīkošanai, būtu jāizvērtē to lietderība ne tikai de jure, bet arī pēc būtības. Valsts, ārsti, pedagogi un sporta sabiedrība iegulda pietiekami lielus resursus, lai sekmētu veselīgu dzīvesveidu sabiedrībā, bet šāds nepārdomāts “maratons” šo ideju sagrauj vienā mirklī, jo demonstrē, ka sportošana un alkohola patēriņš ir savietojamas lietas, norāda par sportu atbildīgā ministrija.

"Es ceru, ka šis gadījums rosinās diskusiju sabiedrībā un likumdevēju aprindās par nepieciešamību normatīvo aktu līmenī rast mehānismus, kas liegtu pasākumu organizētājiem izmantot veselīgu dzīvesveida platformu alkohola patēriņa veicināšanai. Turklāt nepieņemami, ka šāds alus maratons tiek saistīts ar Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas vārdu un konceptu. Ir daudz dažādu veidu, kā popularizēt Latvijas senās alus darīšanas tradīcijas, nevis apvienot to ar alus dzeršanu skrējiena laikā", norāda Ina Druviete. "Vēl ir laiks līdz šim maratonam, tāpēc ļoti ceru, ka pasākuma organizētāji rīkosies atbildīgi un pieņems lēmumu nošķirt skriešanu no alus dzeršanas."

Izmantotie resursi:
www.izm.gov.lv

  -2 [+] [-]

, 2014-08-01 12:23, pirms 10 gadiem
Ej tak Tu ratā

  -2 [+] [-]

, 2014-08-01 12:28, pirms 10 gadiem
Aazis par darznieku?

     [+] [-]

, 2014-08-01 12:32, pirms 10 gadiem
Valsts, ārsti, pedagogi un sporta sabiedrība iegulda pietiekami lielus resursus, lai sekmētu veselīgu dzīvesveidu sabiedrībā,

kaut kāds sviests

  +6 [+] [-]

, 2014-08-01 12:35, pirms 10 gadiem
zhagga rakstīja: Valsts, ārsti, pedagogi un sporta sabiedrība iegulda pietiekami lielus resursus, lai sekmētu veselīgu dzīvesveidu sabiedrībā,

kaut kāds sviests
Tev kads liek tur piedalities? Normalam cilvekam ir skaidrs, ka sports ar alkoholu nav savienojams.

  +2 [+] [-]

, 2014-08-01 12:42, pirms 10 gadiem
... tāpat arī enerģijas dzērienus (Ghetto games).

  +2 [+] [-]

, 2014-08-01 12:43, pirms 10 gadiem
Protams ka nedrīkst!

Bet jāatzīst ka pati valsts sportu ir ielikusi ķīlnieku lomā nenodrošinot to ar pietiekošām finansēm un šīm federācijām kas rīko šos pasākumus nākas reklamēt šos alkoholisko dzērienu ražotāju jo tie nodrošina šo federāciju eksistenci ko NENODROŠINA LATVIJAS VALSTS!

     [+] [-]

, 2014-08-01 12:43, pirms 10 gadiem
Perfekta reklaama pasaakumam! Malacis ministr
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-08-01 12:55, pirms 10 gadiem
Alkoholu drīkstēs reklamēt tikai cigareshu paciņu iekshpusē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-08-01 13:08, pirms 10 gadiem
Labi ka tuvojās vēlēšanas savadāk ir politiķi kas neatšķir nopietnu sportu no izklaides pasākuma !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-08-01 13:45, pirms 10 gadiem
Fufelis kautkāds, maratons šmigā Ušakovs nav šito izdomājis, viņš tak dzēra tos enerģijas dzērienus ūdens vietā (tautā gan runā, ka pāris dienas iepriekš bija kautkādu pulveri pārlietojies).
Tieši otrādi, cilvēki ir jāizglīto, par alko, nikotīna, narkotiku slito ietekmi, nevis jāsavieno ar sportu.
Ar reklāmas aizliegšanām gan nebūs līdzēts, piemēram man patīk Austrālijas attieksme. Cik zinu, tur visas cigarešu pacīnas ir bezkrāsainas, bez makers reklāmām. Tāpat, vienā štatā, tika pieņemts likums, ka cilvēkiem , kas dzimuši no 2000 gada cigaretes netiks pārdotas. Arī Somijā šāds variants tika izskatīts. Radīt nesmēķētāju paaudzi!

Laiks ari LV kautko reālu paveikt, nevis tikai šūmēties par reklāmām!

     [+] [-]

, 2014-08-01 13:48, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: Tas ir kaut kārds absurds jaukt alkoholu iekšā! Jau tā Latvijā ir problēmas ar alkohola lietošanu
Laqtvijā, absolūti nav nekādu problēmu ar lietošanu, var lietot cik grib, pie tam tik lēti, ka pie mums lietot brauc arī no citām valstīm. Tā, ka ar lietošanu problēmu nav nekādu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-08-01 14:05, pirms 10 gadiem
Priekšvēlēšanu laikā pat Druvietei ir viedoklis par sportu.

Es tik nesaprotu kādā sakarā šo pasākumu pēkšņi attiecina uz sportu? Jau sākotnēji tika paziņots, ka tas ir rīkots, lai popularizētu Rīgas krogus un tur nopērkamo alu. Tas, ka šim pasākumam ir kkāda laika kontrole utt. fun elementi pielikti klāt, kā arī nosaukumā pierakstīts - maratons, tas NEKĀDĀ VEIDĀ to nepielīdzina sportam.

  +1 [+] [-]

, 2014-08-01 17:03, pirms 10 gadiem
Interesanti ,cik aliņu jāizdzer,lai sasniegtu divas promiles.Īsti gudri jau tas nav .Dzert un skriet.Pie tam atskaita minūtes no iedzertā alus daudzuma,kas tikai veicina izdzertā alus daudzumu.Žēl ,ka nevaru vairs paskriet.Labprāt piedalītosKas attiecās uz reklamēšanu un sponsorēšanu,tad lai Druviete nevāras,bet nosponsorē savu "Druvietes" maratonu.

     [+] [-]

, 2014-08-01 17:07, pirms 10 gadiem
Ja nemaldos, tad F1 gonkās esmu johny walker lielās plakātus redzējis, nedomāju ka piem. Alonso vai kādu citu, varbūt kimi tur pa pāli brauc..

  +1 [+] [-]

, 2014-08-01 19:12, pirms 10 gadiem
interesanti- Jāņos alus dzeršana ir OK, lai gan ar ko šie pasākumi tehniski atšķiras? tāpat kopā būšana, vienīgi te klāt fiziska aktivitāte.
ja kāds gribēs nodzerties, tad to izdarīs bez orientēšanās un šāds pasākums uz to jau nu toč nepabīdīs.