Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Divu nezaudējušu cīkstoņu duelī Kosta mēģinās atņemt UFC titulu Adesanjam

Divu nezaudējušu cīkstoņu duelī Kosta mēģinās atņemt UFC titulu Adesanjam
Izraels Adesanja. Foto: AFP/Scanpix

Šonakt gaidāmajā “UFC 253” cīņu šovā Jāsas salā Abu Dabī savu otro titula aizstāvības cīņu aizvadīs UFC vidējā svara čempions Izraels Adesanja (19-0), kuram pretī stāsies brazīlietis Paulo Kosta (12-0). Savukārt Dominiks Reijess (12-1) un Jans Blahovičs (26-8) divkaujā noskaidros, kurš kļūs par jauno UFC pussmagā svara čempionu.

Spēks pret precizitāti, muskuļi pret tehniku

Izraela Adesanjas un Paulo Kostas duelis ir otrā reize UFC vēsturē, kad titulcīņā tiekas divi atlēti, kas savā karjerā vēl ne reizes nav zaudējuši. Tātad kāda nullītei zaudējumu ailītē būs jāpazūd. Pirmo reizi šāda cīņa tika aizvadīta 2008. gadā, kad “UFC 98” šova ietvaros UFC Slavas zāles iemītnieks Rašads Evanss aizstāvēja savu pussmagā svara titulu pret brazīliešu cīņu sporta leģendu Lioto Mačidu.

Veicot jaunu ierakstu UFC vēstures grāmatās, arī Adesanjas un Kostas cīņa no mediju puses izpelnījusies tādus apzīmējumus kā “visu laiku lielākā cīņa vidējā svara divīzijā”, taču pašreizējais čempions Adesanja atzina, ka pārāk lielu nozīmi tādām runām nepievērš: “Es tā nedomāju. Manuprāt, viņa bilance tādam statusam neatbilst. Zinu, ka tā ir liela cīņa, zinu, ka man veiksies labi. Man ir tāda sajūta, ka šī ir vienkārši vēl viena cīņa, vēl viena diena ofisā.”

31 gadu vecajam nigēriešu izcelsmes jaunzēlandietim tā būs otrā titula aizstāvības cīņa. Par UFC čempionu Adesanja kļuva pagājušā gada oktobrī, otrajā raundā nokautējot Robertu Vitakeru, bet savā pirmajā titula aizstāvības cīņā šā gada martā ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pēc punktiem pieveica Joelu Romero.

Tiesa, pēc cīņas ar Romero Adesanja, kurš ir viena no lielākajām UFC zvaigznēm, izpelnījās nebijušu kritiku – lai arī uz papīra viss liecināja par to, ka gaidāma spraiga divkauja stājā, reālajā dzīvē cīņa izvērtās par necerēti garlaicīgu. Arī Adesanjas duelī ar Kostu naratīvs ir līdzīgs – muskuļu kalns Kosta pret tievo Adesanju.

“Cilvēki, īpaši tie, kas sportam līdzi neseko, tiek apmuļķoti, skatoties uz visiem sašpricētajiem muskuļiem: “Ā, tad tā ir jāizskatās cīkstonim!”. Kad viņi redzēs, kā šis “kalsnais āksts” pieveic šo muskuļu kalnu, viņi nespēs tam noticēt,” pārliecināts ir čempions.

Savu iepriekšējo cīņu Kosta arī aizvadīja pret Romero, pieveicot kubieti ar dalītu tiesnešu lēmumu pēc punktiem, taču ātrāku tikšanos ar Adesanju izjauca 29 gadus vecā brazīlieša savainojums.

Līdz šim visus savus pretiniekus Kosta ir salauzis ar lielu jaudu un spēku. Iesit man, bet es tev iesitīšu divreiz stiprāk – šādu tekstu brazīlietis varētu teikt praktiski jebkuram savam pretiniekam, un spēks noteikti būs Kostas priekšrocība arī duelī ar Adesanju. Kosta gan savā UFC karjerā vēl nav piedalījies pilnā piecu raundu cīņā, savukārt Adesanja to ir darījis trīsreiz. Visticamāk, ka, jo ilgāk cīņa ievilksies, jo lielākas priekšrocības varētu būt čempiona pusē – Kosta savos sitienos izliek ļoti daudz spēka un nav tik kustīgs.

“Esmu pārliecināts par sevi, zinu, ko esmu paveicis treniņos un sparingos, zinu, kāda mērķa vārdā strādāju. Strādāju, lai norautu viņam galvu,” pauž brazīlietis, kurš pirms gaidāmās cīņas vairākas reizes centies Adesanjam "palīst zem ādas", pretinieku kaitinot. Pēdējā face-off pirms cīņas Kostam tas izdevās vēlreiz – brazīlietis ieradās ar apsietu melno jostu, pasniedzot Adesanjam balto.

Pussmagā svara divīzija jauna čempiona meklējumos

Pēc tam, kad augusta vidū brīvprātīgi savas čempiona pilnvaras brīvprātīgi nolika ilggadējais pussmagā svara titula īpašnieks Džons Džounss, otra augstākā UFC svara kategorija ir bez sava čempiona. Tiesa, UFC bosiem ilgi nebija jādomā par to, kuri cīkstoņi ir pelnījuši duelēties par vakanto titulu - jau nākamajā dienā pēc Džounsa paziņojuma oficiāli tika izziņota titulcīņa starp Dominiku Reijesu (12-1) un Janu Blahoviču (26-8).

Iespējams, Reijesam šobrīd jau bija jābūt čempiona godā - savā iepriekšējā cīņā 30 gadus vecais amerikānis sagādāja lielāko karjeras pārbaudījumu jau pieminētajam Džounsam, piekāpjoties bijušajam čempionam ar dalītu tiesnešu lēmumu pēc punktiem. Liela daļa MMA sabiedrības gan uzvaru atdeva tieši Dominikam.

"Tā ir vēl viena iespēja dabūt savu jostu. Esmu šeit, lai paņemtu to, kas ir mans,'' pauda Reijess. Amerikāņu cīkstonis par UFC titulu cīnīsies otro reizi pēc kārtas, kamēr 37 gadus vecajam Polijas pārstāvim Blahovičam šī ir pirmā iespēja karjerā tikt pie UFC čempiona jostas.

Blahovičs šobrīd uzkrājis trīs uzvaru sēriju. Savā iepriekšējā cīņā šā gada februārī polis pirmajā raundā nokautēja Koriju Andersonu un uzreiz vērsās pie tribīņu pirmajā rindā sēdošā Džounsa. Liela iespējamība, ka tieši Blahovičs kā nākamais tiktu pie iespējas cīnīties ar Džounsu, uz ko vedināja domāt arī Džona izteikumi, taču šāds plāns nav realizējies. Blahovičs gan atzina, ka par to vairs nedomā: "Varbūt es biju nedaudz vīlies par to, ka tas [pretinieks] nav Džons Džounss, bet tas nekas. Tā ir josta, Dominiks arī ir lielisks cīkstonis un ļoti ciešā cīņā gandrīz pārspēja Džounsu. Es varētu noķert Džonu vēlāk. Bet šobrīd esmu koncentrējies uz Dominiku.''

Gan Reijess, gan Blahovičs sevi apliecinājuši kā cīkstoņi ar nokauta spēku un abi pauda apņēmību cīņu noslēgt priekšlaicīgi. Abu cīkstoņu rēķinā ir iespaidīgi nokauti pret bijušajiem UFC vidējā svara čempioniem, kas pēc nokautiem pret Reijesu un Blahoviču pussmagajā svarā vairs nav atgriezušies - Blahovičs ''UFC 239'' ietvaros otrajā raundā ar lielisku kreiso āķi nokautēja Lūku Rokholdu, bet Reijess teju pirms gada pirmajā raundā piebeidza Krisu Vaidmenu.

“UFC 253” cīņu vakars ar undercard cīņām sāksies šonakt pulksten 2:00, bet main card jeb galvenās cīņas sāksies 5:00. Abu titulcīņu, kas noslēgs šovu, sākums būs atkarīgs no pārējo cīņu iznākuma, bet paredzams, ka Reijess un Blahovičs savu cīņu varētu sākt nedaudz pēc sešiem rītā, savukārt Adesanja un Kosta – ap septiņiem no rīta. Tiešraidē cīņas pārraidīs “Go3” interneta vietne.

”UFC 253” cīņu saraksts

Nr.Cīņa
11.Israel Adesanya vs. Paulo Costa
10.Dominick Reyes vs. Jan Blachowicz
9.Kai Kara France vs. Brandon Royval
8.Ketlen Vieira vs. Sijara Eubanks
7.Hakeem Dawodu vs. Zubaira Tukhugov
6.Brad Riddell vs. Alex da Silva Coelho
5.Diego Sanchez vs. Jake Matthews
4.Shane Young vs. Ludovit Klein
3.William Knight vs. Aleksa Camur
2.Juan Espino vs. Jeff Hughes
1.Khadis Ibragimov vs. Danilo Marques

Izmantotie resursi:
https://mmajunkie.usatoday.com/2020...
https://mmajunkie.usatoday.com/2020...
https://mmajunkie.usatoday.com/2020...
https://mmajunkie.usatoday.com/2020...


, 2020-09-26 16:37, pirms 4 gadiem
Lielisks raksts, paldies autor.
Izzy's uzvarees Kostu.
, 2020-09-26 17:03, pirms 4 gadiem
Šovakar un šonakt fantastiska cīņu sporta plejāde visas nakts garumā, būs ko redzēt
, 2020-09-26 17:34, pirms 4 gadiem
Adesanja ir interesantāks,man galvenais interesanta cīņa,lai uzvar labākais abās cīņās. Vispretīgāk būtu piedzīvot 2 piecu raundu cīņās spoilerus
Foto: UFC
3

UFC par pretinieka sakošanu jau pēc pirmās cīņas izmet brazīliešu cīkstoni

UFC paziņojusi par sadarbības pārtraukšanu ar brazīlieti Igoru Severinu, kurš sestdien debijā otrā raunda vidū sakoda pretinieku un tika diskvalificēts.
Šons O'Melijs pret Marlonu Veru. Foto: USA Today Sports/Scanpix
3

O'Melijs ar dominējošu sniegumu UFC299 ietvaros nosargā čempiona jostu

Naktī uz svētdienu UFC299 cīņu vakarā svara kategorijā līdz 61.2 kilogramiem čempiona jostu nosargāja Šons O'Melijs, kurš pēc tiesnešu vienbalsīga lēmuma pārspēja Marlonu Vera.
Ilija Topurija. Foto: USA Today Sports/Scanpix
1

Gruzīnu cīkstonis Topurija gāž no troņa ilggadējo UFC čempionu Volkanovski

Par jauno UFC čempionu pusvieglajā svarā kļuvis 27 gadus vecais un joprojām neuzveiktais gruzīnu cīkstonis Ilija Topurija (15-0), kurš ASV pilsētā Anaheimā nokautēja austrālieti Aleksanderu Volkanovski (26-4).