Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Uz spēles trīs UFC tituli - vai kāds čempions šonakt tiks gāzts no troņa?

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Uz spēles trīs UFC tituli - vai kāds čempions šonakt tiks gāzts no troņa?
Vakara galvenais duelis - Kamaru Usmans (pa kreisi) pret Kolbiju Kovingtonu (pa labi). Foto: AP/Scanpix

Naktī uz svētdienu Lasvegasā tiks aizvadīts viens no gada vērienīgākajiem cīņu šoviem “UFC 245”, kurā būs vērojamas veselas trīs titulcīņas. Vakara galvenajā duelī UFC pusvidējā svara čempions Kamaru Usmans aizvadīs savu pirmo titula aizstāvības cīņu (15-1) pret amerikāni Kolbiju Kovingtonu (15-1).

32 gadus vecais Kamaru Usmans par UFC čempionu kļuva šā gada martā, kad pēc punktiem pārliecinoši pieveica Taironu Vudliju. Tā arī šobrīd ir vienīgā Usmana cīņa šogad, jo nigērietis pēc tās ilgstoši ārstēja savainojumu. Kamaru šobrīd uzkrājis 14 cīņu uzvaru sēriju un ir nepieveikts desmit aizvadītajās cīņās zem UFC karoga, iekrājot uzvaras arī pār tādiem cīkstoņiem kā Rafaels Dos Anjoss, Demians Maija un Leons Edvardss.

Savu pirmo titula aizstāvības cīņu pirmais āfrikāņu UFC čempions aizvadīs pret UFC slikto zēnu Kolbiju Kovingtonu. Amerikānis ar savu ekspresīvo tēlu kļuvis par vienu no organizācijas aprunātākajiem cīkstoņiem. Runājot par izsmiešanu un apvainojumiem, Kovingtons nešķiro nevienu, taču vairāk gan aprobežojas ar “troļļošanu”, mācoties no bijušā MMA cīkstoņa un viena no “trash talk” pionieriem MMA sportā Čeila Sonena. Kovingtons ir vienīgais UFC cīkstonis, kurš paviesojies Ovālajā kabinetā pie Donalda Trampa, un ir aktīvs ASV prezidenta atbalstītājs, allaž ierodoties Trampa simbolikā.

Tomēr vēl spēcīgāks kā aktiermākslā Kovingtons ir astoņstūrī. Pagājušogad amerikānis, pieveicot jau pieminēto Dos Anjosu, ieguva pusvidējā svara pagaidu čempiona jostu, un joprojām to ņem līdzi ikreiz, kad jāparādās kameru priekšā. Tas gan bija Kolbija vienīgais iznāciens UFC astoņstūrī 2018. gadā, bet šā gada augustā amerikānis atgriezās pēc gada dīkstāves, kad bez variantiem sakāva bijušo UFC čempionu Robiju Loleru. Kovingtons piecu raundu cīņā izdarīja 515 (!) sitienus, un apbrīnojami augstais temps, ko amerikānis spēj noturēt, ir izrādījies neizturams daudziem pretiniekiem.

Usmana un Kovingtona izredzes pirms cīņas tiek vērtētas kā ļoti līdzvērtīgas. Abu cīkstoņu pamatdisciplīna cīņas mākslās ir tieši brīvā cīņa. Tiesa, gan Usmans, gan Kovingtons pirms cīņas solīja savu pretinieku nokautēt. Līdzīgi attīstījušās arī abu karjeras, un ne velti abiem ir vienāda uzvaru un zaudējumu bilance.

Savu trešo cīņu šogad aizvadīs UFC pusvieglā svara čempions Makss Holovejs (21-4), tiekoties ar divīzijas reitingu pirmo numuru Aleksandru Volkanovski (20-1). Austrālijas pārstāvis Volkanovskis UFC pievienojās 2016. gadā, un kopš tā brīža cīkstoņa karjera piedzīvojusi strauju augšupeju. Pašlaik Volkanovskis uzvarējis 17 cīņas pēc kārtas, no kurām septiņas tieši UFC paspārnē.

Kā nopietnu draudu čempionam Holovejam austrālietis sevi visskaļāk pirmoreiz pieteica pagājušogad, kad ar tehnisko nokautu sakāva bijušo titula pretendentu Čadu Mendesu, bet šā gada pavasarī ar vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pēc punktiem pieveica leģendāro brazīlieti Žuzē Aldo. Turklāt tā cīņa notika Brazīlijā, kas allaž ir liels pārbaudījums jebkuram, kurš tur cīnās pret kādu vietējo atlētu.

Havajietis Holovejs gan jau iepriekš vairākkārt pierādījis, ka šobrīd tieši viņš ir pasaules labākais pusvieglā svara cīkstonis. Savu iepriekšējo titulcīņu Makss aizvadīja šovasar, pieveicot veterānu Frenkiju Edgaru, bet 2018. gadā sagādāja pirmo zaudējumu karjerā Braienam Ortegam. Holovejs un Volkanovskis pierādījuši sevi kā cīkstoņi, kas parasti nevairās no kārtīga slaktiņa, ko arī abi solīja faniem sagādāt.

Trešā vakara titulcīņa būs dāmu duelis. Divu UFC titulu īpašniece Amanda Nunjesa (18-4) liks uz spēles savu čempiona jostu svara kategorijā līdz 61 kg pret holandieti Džermeinu De Randemī (9-3). Abām tā būs revanša cīņa – pirmajā tikšanās reizē pirms sešiem gadiem virsroku guva brazīliete, uzvarot pirmajā raundā ar tehnisko nokautu.

Tas arī ir līdz šim pēdējais zaudējums De Randemī karjerā. Pēc tam holandiete uzkrājusi piecu uzvaru sēriju, bet savā iepriekšējā cīņā šovasar De Randemī bija nepieciešamas vien 16 sekundes, lai tiktu galā ar Aspenu Ledu. Pirms diviem gadiem, pieveicot Holliju Holmu, De Randemī kļuva par UFC čempioni svara kategorijā līdz 66 kg, taču vēlāk tituls holandietei tika atņemts.

Nunjesa pamatoti tiek uzskatīta par visu laiku labāko sieviešu MMA cīkstoni. Savā vienīgajā cīņā šogad “UFC 239” šovā brazīliete nokautēja jau pieminēto Holmu, bet pirms gada kļuva par vienu no šobrīd četriem cīkstoņiem, kuri vienlaikus atradušies divu UFC divīziju čempiona godā. Kā Nunjesa atzina sarunās ar medijiem, tad De Randemī viņa vērtējot kā ļoti bīstamu pretinieci, taču, visticamāk, tieši šajā duelī čempiona zaudējums būtu vislielākais pārsteigums.

“Main card” jeb galveno cīņas sarakstu ievadīs divas vieglākā svara [bantamweight] vīru cīņas. Pirmo reizi karjerā svara kategorijā līdz 61 kg sacentīsies ilggadējais pusvieglā svara čempions Žuzē Aldo (28-5). Pretī Aldo stāsies viņa tautietis Marlons Moraešs (22-6-1), kurš savā iepriekšējā cīņā par vakanto vieglākā svara titulu piekāpās pašreizējam čempionam Henrijam Sehudo.

Bet pirms tam savu otro cīņu kopš karjeras atsākšanas aizvadīs veterāns Juraija Feibers (35-10), kurš tiksies ar vienu no labākajiem šā brīža krievu cīkstoņiem Pjotru Janu (13-1). 2016. gadā Feibers paziņoja, ka liek karjerai punktu un tika iekļauts UFC Slavas zālē, bet šā gada vasarā atgriezās ar uzvaru pirmajā raundā pret Rikiju Saimonu. Jans tikmēr uzkrājis astoņu uzvaru sēriju un piecās UFC aizvadītajās cīņās zaudējuma rūgtumu vēl nav izjutis.

Galvenās cīņas plānots sākt ap 5:00 svētdienas rītā pēc Latvijas laika.

UFC 245, main card

Nr.Cīņa
1.Kamaru Usmans - Kolbijs Kovingtons
2.Makss Holovejs - Aleksandrs Volkanovskis
3.Amanda Nunjesa - Džermeina De Randemī
4.Marlons Moraešs - Žuzē Aldo
5.Pjotrs Jans - Juraija Feibers

     [+] [-]

, 2019-12-14 17:24, pirms 4 gadiem
Liekas, ka čempioni paliks tie paši,bet nedaudz šaubas māc par Holloway! Šķiet, ka Usman varētu dominēt savā svarā kādu laiku! Jose Aldo laiks ir aiz muguras, šī cīņa principā parādīs vai viņš spēs palikt UFC līmenī. Dikti jau gribētos, lai uzvar!

     [+] [-]

, 2019-12-14 18:16, pirms 4 gadiem
Kāreiz šaubos par Usmanu un drusku žēl ka 1 aizstāvība pret tik bīstamu faiteri. Kovingtonam nav vājo vietu,būs sūri

     [+] [-]

, 2019-12-14 18:24, pirms 4 gadiem
Arčello rakstīja: Liekas, ka čempioni paliks tie paši,bet nedaudz šaubas māc par Holloway! Šķiet, ka Usman varētu dominēt savā svarā kādu laiku! Jose Aldo laiks ir aiz muguras, šī cīņa principā parādīs vai viņš spēs palikt UFC līmenī. Dikti jau gribētos, lai uzvar!
Usmans zaudēs, puika

     [+] [-]

, 2019-12-14 19:16, pirms 4 gadiem
Uzvarēs Usmans viņš ir zvērs, Kovingtons liekas vairāk aktieris. Vispār interesantas cīņas. Pēc Mavericks spēles jāpieslēdzas ufc.

  +1 [+] [-]

, 2019-12-14 19:18, pirms 4 gadiem
Kovington protams izcils cīkstonis ar apbrīnojamu cardio, bet gabarīti dara savu, ko pierādīja Withaker vs Adasanja, domāju Usmans nosargās savu titulu, visdrīzāk visi esošie čempioni saglabās jostas, vienīgais pārsteigums iekš main card, kam es ticu ir Fabera uzvara.

     [+] [-]

, 2019-12-14 19:59, pirms 4 gadiem
Halovejs un lesbe saglabās jostas, bet par Usmanu šaubos jo izskatās ka Kolbijs viņam pamatīgi zem ādas ir palīdis! Atgādina kko no Aldo un Makgregora cīņas...