Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Figeiredu otrā UFC titulcīņa 21 dienas laikā, Fērgusonam atgriešanās pēc sakāves

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Figeiredu otrā UFC titulcīņa 21 dienas laikā, Fērgusonam atgriešanās pēc sakāves
Deivesons Figeiredu (pa kreisi) pret Brendonu Moreno (pa labi). Foto: Zumapress.com/Scanpix

Savu otro titula aizstāvības cīņu nepilna mēneša laikā šonakt aizvadīs UFC mušas svara čempions Deivesons Figeiredu (20-1), kuram ''UFC 256'' šova galvenajā cīņā pretī stāsies divīzijas reitinga pirmais numurs Brendons Moreno (18-5-1). Pirms galvenās cīņas Lasvegasas oktagonā kāps arī divi no labākajiem vieglā svara cīkstoņiem - Tonijs Fērgusons (25-4) un Čārlzs Oliveira (29-8).

32 gadus vecais Deivesons Figeiredu un piecus gadus jaunākais Brendons Moreno savas iepriekšējās cīņas aizvadīja vienā datumā - agrā 22. novembra rītā pēc Latvijas laika Moreno titula pretendentu cīņā pirmajā raundā ar tehnisko nokautu pieveica Brendonu Roivalu, bet Figeiredu ''UFC 255'' šova galvenajā duelī bija nepieciešamas nepilnas divas minūtes, lai tiktu galā ar Aleksu Peresu.

Lasvegasā gaidāmais ''UFC 256'' cīņu šovs tapšanas procesā bijis spiests atvadīties no divām titulcīņām - atcelts tika gan Amandas Nunišas un Mīgenas Andersones, gan Pjotra Jana un Aldžemeina Stērlinga duelis. Vieglākā svara čempiona Jana pirmā titula aizstāvības cīņa bija iecerēta kā ''UFC 256'' main event [galvenā cīņa], taču vīzas problēmu dēļ krievu cīkstonim šī iespēja gāja secen. UFC izdevās atrast ātru risinājumu, oktagonā kopā savedot Figeiredu un Moreno.

Pašreiz Figeiredu ir vienīgais UFC čempions no Brazīlijas kādā no vīriešu divīzijām. Mušas svara titulu Figeiredu izcīnīja šovasar, pirmajā raundā ar žņaugšanas paņēmienu pieveicot pieredzējušo amerikāni Džozefu Benavidesu. Nupat aizvadītajā duelī ar Peresu brazīlietis pirmo reizi aizstāvēja sev piederošo titulu. Šogad Figeiredu rēķinā ir jau trīs cīņas - divas uzvaras pār Benavidesu un viena pār Peresu.

''Brendons [Moreno] ir čalis, kurš prasīja cīņu ar mani jau kopš Benavidesa cīņas. Tas mani nedaudz kaitināja un neizgāja no prāta, tāpēc, ja viņš grib ar mani cīnīties, tad beidzot dosimies oktagonā un to darīsim,'' pirms cīņas teica Figeiredu. Meksikāņu cīkstonis Moreno UFC pārstāv kopš 2016. gada, šajā laikā iekrājot 7-2-1 bilanci. Pašlaik Moreno uzkrājis trīs uzvaru sēriju, pieveicot Kaju-Karu Fransu, Žisjēru Formigu un jau pieminēto Roivalu.

''Protams, Deivesons ir čempions ne bez iemesla. Viņa pēdējā cīņa bija neticama, viņa spēks, izturība un zods. Zinu viņa stiprās puses un prasmes,'' pretinieku pirms cīņas uzteica Moreno. ''Tajā pašā laikā zinu, ka varu viņu pieveikt. Viņš centīsies man noraut galvu jau no pirmā raunda, bet viņam ir tikai viens sitiens - ar labo roku, kas ir spēcīga. Man jābūt gudram. Esmu ātrāks un tehniskāks nekā viņš, un man tas jāizmanto savā labā,'' pauda meksikānis.

Ļoti aizraujoša solās būt vakara otra galvenā cīņa - Tonijs Fērgusons pret Čārlzu Oliveiru. 36 gadus vecais Fērgusons atgriezīsies cīņu apritē pēc šovasar piedzīvotās smagās sakāves pret Džastinu Geičī, kas darīja galu 12 uzvaru sērijai. Meksikāņu izcelsmes ASV cīkstonis šajā laika periodā kļuva par UFC pagaidu čempionu vieglajā svarā, taču līdz cīņai par pilnvērtīgo titulu tā arī netika.

''Tas ir tāpat kā reklāmās - tev jau gandrīz sanāca, turpini, mēs to tikmēr vienkārši tirināsim tev priekšā. Nezinu, kur ir tā problēma,'' situāciju komentēja Fērgusons, kurš pārmeta nevēlēšanos cīnīties arī vairākiem citiem vieglā svara divīzijas ''top'' cīkstoņiem. ''Oliveira ir vienīgais, kurš gribēja cīnīties. [Maikls] Čendlers negrib cīnīties. [Dastins] Porjē negrib cīnīties. Maknagets [Konors Makgregors] bēga un tiramisu [Habibs Nurmagomedovs] ir projām.''

Ja duelī ar Geičī Fērgusons tā arī neparādīja savas prasmes parterā, tad var diezgan droši teikt, ka cīņā pret Oliveiru to nāksies likt lietā. Brazīliešu džiu-džitsu meistars uzkrājis septiņu uzvaru sēriju, savā iepriekšējā iznācienā šā gada martā ar žņaugšanas paņēmienu pieveicot Kevinu Lī. 31 gadu vecais Oliveira UFC cīnās jau desmito gadu, un šobrīd ir vairāku UFC rekordu īpašnieks - brazīliešu cīkstoņa rēķinā ir visvairāk uzvaras ar sāpju vai žņaugšanas paņēmieniem (14), kā arī dalīta pirmā vieta ar Donaldu Seroni visvairāk priekšlaicīgi izcīnītajās uzvarās (16).

Oliveira šobrīd tik tuvu kā nekad pietuvojies UFC titulam, un ir pārliecināts, ka nākamgad tieši viņam tiks aplikta čempiona josta: ''Tas viss ir ieplānots. Labāko piecinieks ir izveidojis šo mazo grupiņu, kas cīnās savā starpā. Zināju, ka šī iespēja pienāks.''

''UFC 256'' main card sarakstā ir vēl trīs cīņas. Makenzija Derna (9-1) sieviešu duelī tiksies ar Virnu Žandirobu (16-1). Savu lielisko 2020. gada skrējienu centīsies turpināt vidējā svara cīkstonis Kevins Holands (20-5), kurš tiksies ar veterānu Ronaldo Souzu (26-8). Amerikānis Holands šogad aizvadījis jau četras cīņas, visās izcīnot uzvaras un ielaužoties UFC vidējā svara reitinga piecpadsmitniekā. 41 gadu vecais brazīlietis Souza centīsies likt punktu divu neveiksmju sērijai un šogad cīnīsies pirmoreiz. Smagsvaru duelī bijušais UFC čempions Žuniors Dos Santošs (21-8) mēģinās sagādāt pirmo zaudējumu karjerā vienam no divīzijas jaunajiem talantiem Sirilam Ganē (6-0). Brazīliešu smagsvars piedzīvojis trīs zaudējumus pēc kārtas, bet francūzis Ganē trīs līdzšinējās UFC cīņās izcīnījis trīs uzvaras.

Ganē un Dos Santoša duelis kā pirmais no galveno cīņu [main card] saraksta sāksies 5:00 svētdienas rītā pēc Latvijas laika. Galvenās cīņas aptuvenais sākums prognozējams ap 7:00 rītā, taču tas atkarīgs no iepriekšējo cīņu iznākuma. Pati pirmā ''UFC 256'' cīņa sāksies jau 2:30.

Main card cīņas tiešraidē būs vērojamas Go3 vietnē internetā.

''UFC 256'' cīņu saraksts

Nr.Cīņa
10.Deiveson Figueiredo vs. Brandon Moreno
9.Tony Ferguson vs. Charles Oliveira
8.Mackenzie Dern vs. Virna Jandiroba
7.Kevin Holland vs. Jacare Souza
6.Junior dos Santos vs. Ciryl Gane
5.Cub Swanson vs. Daniel Pineda
4.Renato Moicano vs. Rafael Fiziev
3.Gavin Tucker vs. Billy Quarantillo
2.Tecia Torres vs. Sam Hughes
1.Chase Hooper vs. Peter Barrett

Izmantotie resursi:
https://mmajunkie.usatoday.com/2020...
https://www.bloodyelbow.com/2020/12...
https://www.mmafighting.com/2020/12...
https://mmajunkie.usatoday.com/2020...