Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Sehudo izcīna arī otru UFC titulu un atkārto vēsturisku sasniegumu

Sehudo izcīna arī otru UFC titulu un atkārto vēsturisku sasniegumu
Henrijs Sehudo atguvās pēc grūta sākuma un sakāva Marlonu Moraešu. Foto: AFP/Scanpix

Par ceturto cīkstoni UFC vēsturē, kuram vienlaicīgi izdevies būt divu divīziju čempiona godā, kļuvis Henrijs Sehudo (15-2), šova ''UFC 238'' galvenajā duelī ar tehnisko nokautu pieveicot Marlonu Moraešu (22-6-1). Amerikānis mušas svara titulam tādējādi pievienoja arī vieglākā svara čempiona jostu.

Bubulis otrajā raundā pieveic Kovboju

Tonija Fergusona [Tony Ferguson] (25-3) un Donalda Seronī [Donald Cerrone] (36-12) duelis lielai daļai MMA fanu bija pati gaidītākā cīņa ''UFC 238'' šovā. Šīs cīņas uzvarētājam nākamais loģiskais solis būtu cīņa par vieglā svara divīzijas čempiona jostu. 35 gadus vecais Fergusons atgriezās cīņu apritē pēc pusgada pārtraukuma, kas bija saistīts ar veselības un ģimenes problēmām, bet UFC izcīnīto uzvaru rekordists Seronī iepriekšējo cīņu aizvadīja pirms mēneša, pieveicot Elu Aikvintu [Al Iaquinta] (14-5-1).

Fergusona jeb ''Bubuļa'' (El Cucuy) 11 uzvaru sērija pirms cīņas pret Seronī jeb ''Kovboju'' bija garākā visā vieglā svara divīzijā, kamēr Donalds uzkrājis trīs uzvaru sēriju un šajā karjeras posmā ir motivētāks izcīnīt titulu nekā jebkad. Sākoties cīņai, Donalds centās ieturēt distanci un uzbrukt pretiniekam ar džebu, kas arī nesa rezultātus - Fergusons vairāk gāja uz priekšu, bet Seronī uzbruka precīzāk un efektīvāk. Pirmā raunda izskaņā Donaldam padevās ļoti trāpīgs sitiens ar kreiso roku, taču Tonijs nevienā brīdī nedomāja atkāpties.

Otrais raunds jau aizritēja Bubuļa zīmē. Fergusons arvien kāpināja tempu un neļāva pretiniekam atvilkt elpu, regulāri trāpīja ar džebu, pamatīgi apskādējot Seronī degunu, kā arī izmantoja spērienus pa ķermeni un sitienus ar elkoņiem. Neskatoties uz lielo Fergusona spiedienu, Donalds sakoda zobus un centās atbildēt ar džebiem un spērieniem, bet Tonijs neļāva krasi mainīt cīņas gaitu. Raunda beigās Fergusons pretiniekam trāpīja arvien biežāk, un Seronī labā acs bija pavisam aizpampusi. Raunda pēdējās sekundēs astoņstūra vidū notika kārtējā sitienu apmaiņa, noskanēja sirēna, kas vēstīja par raunda beigām, bet Fergusons trāpīja pretiniekam vēl vienu sitienu pa degunu vēl brīdi pēc sirēnas.

Seronī acs bija pamatīgi apskādēta un aizpampusi ciet, un astoņstūrī tika ieaicināts ārsts, lai novērtētu cīkstoņa gatavību noslēdzošajam trešajam raundam. Pats Donalds bija apņēmies cīņu turpināt, tomēr ārsts atzina, ka tā jāpārtrauc. Neskatoties uz novēloto sitienu, par uzvarētāju ar tehnisko nokautu tika pasludināts Fergusons, kurš izcīnīja savu 12. uzvaru pēc kārtas.

Pēc cīņas, neskatoties uz zaudējumu, publikas mīlulis Kovbojs smaidīja un pateicās pretiniekam par cīņu: ''Tam sitienam [pēc sirēnas] nav nekāda sakara ar to [cīņas pārtraukšanu]. Gribēju turpināt cīņu, bet neko darīt!'' Fergusons atdeva cieņu Kovbojam: ''Varam to darīt vēlreiz, es neiebilstu. Kovbojs ir lielisks cīkstonis. Negribēju, lai cīņa tā beidzas - es neesmu tāds cīkstonis, neesmu tāds cilvēks. Šis gads bija ļoti emocionāls. Ir daudz emociju, ko grūti izteikt vārdos. Man nepatīk uzvarēt šādi.''

Ševčenko uzvar ar iespaidīgu nokautu un izslēdz pretinieci

Savu UFC titulu veiksmīgi aizstāvēja Kirgizstānas cīkstone Valentīna Ševčenko [Valentina Shevchenko] (17-3), kura otrajā raundā ar šaušalīgu nokautu iznīcināja Džesiku Aiju [Jessica Eye] (14-7). Ševčenko pārliecinoši pārņēma iniciatīvu jau ar cīņas pirmajām sekundēm, liekot lietā savu plašo spērienu arsenālu. Aija cīņas sākumā izlaida vairākus spērienus ķermenī. Valentīnai divreiz izdevās arī nogāzt pretinieci, taču, cīnoties parterā, amerikānietei tika nodarīts mazāk skādes.

Cīņu Ševčenko izdevās pabeigt otrajā raundā ar, UFC komentētāju Džo Rogana, Džona Anika un Daniela Kormjē vārdiem runājot, vienu no šaušalīgākajiem nokautiem, kādu nācies pieredzēt. Čempione atrada kārtējo caurumu Aijas aizsardzībā - amerikāniete gatavojās bloķēt spērienu ķermenī, tomēr aizmirsa par galvu. Ševčenko ar milzīgu spēku raidīja savu spērienu pa pretinieces galvu, Džesikai izslēdzot gaismas. Zemē guļošā Aija tikai pēc laika atguva samaņu un atkal spēja piecelties sēdus.

Sehudo lauž cīņas gaitu, nokausē Moraešu un izcīna savu otro UFC titulu

UFC mušas svara [flyweight] divīzijas čempionam Henrijam Sehudo [Henry Cejudo] (15-2) šovakar bija iespēja kļūt par ceturto cīkstoni UFC vēsturē, kuram vienlaikus izdevies būt divu organizācijas svara kategoriju čempiona godā. Ceļā uz vakanto vieglākā svara [bantamweight] titulu Sehudo stājās brazīliešu cīkstonis Marlons Moraešs [Marlon Moraes] (22-6-1) - divīzijas reitingu pirmais numurs. Sehudo bija izcēlies ar sev raksturīgu īpatnēju šovu pirms cīņas face-off, saģērbjoties karaļa kronī un apmetnī ar burvju zizli un cilindru, no kura tika vilkti ārā dažādi atribūti. Tādējādi Sehudo parodēja Moraešu, kura iesauka ir ''Maģiskais'' (Magic). Nosvērtais brazīlietis gan par šādiem pretinieka izgājieniem tikai pasmējās.

Astoņstūrī cīņas vakarā gan nekādi joki vairs netika izspēlēti. Iniciatīvu savās rokās ņēma brazīlietis, ieturot distanci un uzbrūkot ar asiem, ātriem spērieniem, kas regulāri trāpīja mērķī. Pamatīgu skādi no šiem spērieniem saņēma Sehudo kāja. Kad Henrijam izdevās nostrādāt aizsardzībā, tad arī Sehudo atbildēja ar sitieniem, tomēr Moraešs nelikās tos jūtam.

Pēc sev neveiksmīga pirmā raunda uz otro Sehudo iznāca ar pavisam citu apņēmību un spēles plānu. Henrijs kāpināja tempu un arvien aktīvāk devās pretiniekam virsū. Moraešam radās problēmas ar pretinieka noturēšanu drošā attālumā. Nonākot klinčā, Sehudo izdevās trīs reizes pēc kārtas ar ceļgalu trāpīt pretiniekam pa galvu, kas brazīlietim kļuva par beigu sākumu. Amerikānis arvien palielināja spiedienu un neļāva Moraešam atvilkt elpu, ar precīziem sitieniem satricinot pretinieku, ko paglāba otrā raunda beigu sirēna.

Sākoties trešajam raundam, Moraeša enerģijas rezerves bija praktiski iztukšotas un Sehudo pilnībā dominēja gan stājā, gan arī uz zemes. Sehudo atkal klinčā izdevās trāpīt pretiniekam, bet, nogāzis pārgurušo Moraešu zemē, Henrijs pabeidza cīņu ar sitieniem no augšas, ringa tiesnesim apturot cīņu trešā raunda izskaņā.

Sehudo līdz ar to izdevās atkārtot vēsturisku sasniegumu UFC, esot čempiona godā vienlaicīgi divās svara kategorijās. Līdz šim to izdevies sasniegt bija tikai Konoram Makgregoram, Danielam Kormjē un Amandai Nunjesai. ''Neesmu vienkārši divu divīziju čempions,'' pēc cīņas teica Sehudo, ''esmu arī olimpiskais čempions un visu laiku labākais cīņas sportu atlēts!'' Sehudo par olimpisko čempionu kļuva 2008. gadā Pekinā brīvajā cīņā. Tāpat čempions meta izaicinājumu arī lielākajiem vārdiem vieglākā svara divīzijā - bijušajiem čempioniem Dominikam Kruzam un Koudijam Garbrantam, kā arī Juraijam Feiberam, turklāt Sehudo atklāja, ka nākotnē plānojot pārcelties arī uz pusvieglā svara divīziju.

UFC 238, main card, rezultāti

C.UzvarētājsZaudētājsMetodeRaunds
1.Henry CejudoMarlon MoraesTKO (punches)3 (4:51)
2.Valentina ShevchenkoJessica EyeKO (head kick)2 (0:26)
3.Tony FergusonDonald CerroneTKO (doctor stoppage)2 (5:00)
4.Petr YanJimmie RiveraDecision (unanimous)3 (5:00)
5.Blagoy IvanovTai TuivasaDecision (unanimous)3 (5:00)

, 2019-06-09 09:43, pirms 5 gadiem
Varbūt,kad zaudēs tad beigs runāt par to nolāpīto gold medal
Ševčenko spēriens vnk ideāls
, 2019-06-09 11:39, pirms 5 gadiem
pie kājas tas Cejudo. Ševčenko KO vnk bomba
, 2019-06-09 16:39, pirms 5 gadiem
Tas Cejudo ir vēl lielāks čikstulis par visiem pārējiem kopā... ātrāk kāds viņu izslēgtu!!
, 2019-06-10 01:32, pirms 5 gadiem
Un nevienam nekas nav sakāms par īsto vakara supercīņu - Kovbojs VS Fergusons ?!!! Man nav ko teikt,bet Fergusons šobrīd izskatās vienīgais,kurš var apstādināt Habibu. Un ne Porjē,neredzu variantus viņam izņemot laimīgo KO.
PS El Kuku ir kkāds meksikāņu ļaunais gars,Krišjān!
Konors Makgregors. Foto: AP/Scanpix
5

UFC prezidents oficiāli apstiprina Makgregora atgriešanās cīņu

Pēc UFC 300 cīņu vakara organizācijas prezidents Dana Vaits oficiāli apstiprinājis, ka UFC 303 cīņu šova laikā 29. jūnijā savu atgriešanos piedzīvos Konors Makgregors. Viņš savu pirmo cīņu kopš 2021. gada aizvadīs pret Maiklu Čendleru.
Makss Holovejs nokautē Džastinu Geidži. Foto: UFC
8

Holovejs pēdējā sekundē nokautē Geidži, Pereira saglabā savu čempiona jostu

Naktī uz svētdienu UFC 300 ietvaros risinājās aizraujošas jauktās mākslas (MMA) cīņas. Par BMF čempionu kļuva Makss Holovejs, kurš piektā raunda pēdējā sekundē nokautēja Džastinu Geidži. Savukārt pussmagā svara kategorijas čempiona jostu nosargāja Alekss Pereira, kurš jau pirmajā raundā nokautēja Džamahalu Hilu.
Foto: UFC
4

UFC par pretinieka sakošanu jau pēc pirmās cīņas izmet brazīliešu cīkstoni

UFC paziņojusi par sadarbības pārtraukšanu ar brazīlieti Igoru Severinu, kurš sestdien debijā otrā raunda vidū sakoda pretinieku un tika diskvalificēts.