Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Usmans dominē un kļūst par pirmo āfrikāņu UFC čempionu

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Usmans dominē un kļūst par pirmo āfrikāņu UFC čempionu
Kamaru Usmans (zaļajos šortos) pārspēja Taironu Vudliju visos cīņas komponentos. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Lasvegasā noslēdzies cīņu šovs ''UFC 235''. Vakara galvenajā cīņā bez lielām problēmām sev piederošo pussmagā svara titulu nosargāja Džons Džounss (24-1), pieveicot Entoniju Smitu (31-14). Tikmēr, demonstrējot izcilu sniegumu, par jauno UFC pusvidējā svara čempionu kļuva Kamaru Usmans (15-1), sakaujot Taironu Vudliju (19-4-1).

Savu UFC debiju šovakar piedzīvoja vairāku citu pasaules MMA organizāciju pusvidējā svara čempions Bens Askrens, kurš paguvis iemantot lielas fanu simpātijas pat vēl necīnoties. Tomēr līdz debijai UFC nevienu zaudējumu nepiedzīvojušajam Askrenam pirmajā cīņā tika sagādāts nopietns pārbaudījums - pēc vairāk nekā gada pārtraukuma UFC cīņu apritē atgriezās bijušais organizācijas pusvidējā svara čempions Robijs Lolers.

Katra cīkstoņa stiprās puses un nosacītās priekšrocības bija skaidrs - Askrenam tā bija brīvās cīņas un greplinga bāze, kamēr Lolers zināms kā teicams cīkstonis stājā ar nokauta spēku un cietu zodu. Pirmā minūte UFC gan Askrenam izvērtās par īstu elli. Askrens uzreiz samazināja distanci, cenšoties cīņu pārvest parterā, taču UFC veterāns Lolers izrādījās izveicīgāks, apķēra pretinieku, pacēla augstu gaisā un nometa zemē.

Lolers metās virsū guļošajam pretiniekam, izpildot vairākus sitienus ar rokām un elkoņiem, taču Askrens kaut kā noturējās pie pilnas samaņas un sitienu vētru pārdzīvoja, atkal pieceļoties kājās. 34 gadus vecais debitants bija pamatīgi apskādēts, tomēr turpināja iesākto, piespiežot pretinieku pie žoga. Pēc ilgas laušanās Askrenam izdevās tvērienā šķietami saķert pretinieka kaklu.

Ringa tiesnesis Herbs Dīns vēroja situāciju un izšķīrās par lēmumu cīņu pārtraukt. Tomēr uzreiz pēc cīņas apturēšanas Lolers piecēlās kājās un pauda, ka vēl bija spējīgs cīņu turpināt, un atkārtojumā bija redzams, ka Askrens bija apķēris tikai pretinieka zodu. Askrens (19-0) bija priecīgs par sev piešķirto uzvaru, savukārt tiesnesis pēc cīņas atvainojās Loleram (28-13) par nepareizo lēmumu, ko 36 gadus vecais amerikāņu cīkstonis arī uzņēma bez pārlieku lielām dusmām.

Vakara otrā galvenajā cīņā Askrena komandas biedrs Tairons Vudlijs lika uz spēles savu UFC pusvidējā svara titulu duelī ar nigēriešu cīkstoni Kamaru Usmanu, kurš bija apņēmības pilns kļūt par pirmo UFC čempionu no Āfrikas.

Pusvidējā svara divīzijas reitingu otrais numurs Usmans jau no pirmās cīņas sekundes devās uz priekšu, aizvadot dominējošu pirmo raundu. Usmans izpildīja pa sitienam stājā un uzreiz centās pārvest cīņu parterā. Ja pirmajā raundā līdz tam nenonāca, bet vairāk bija vērojama cīņa klinčā, tad otrais raunds nigērietim padevās vēl labāks. Usmanam izdevās nogāzt čempionu zemē, un, brīdī, kad Vudlijs cēlās kājās, trāpīt amerikānim ar labo elkoni.

Usmans pārveda cīņu uz grīdas, kur nonāca dominējošajā pozīcijā un pamatīgi nogurdināja Vudliju. Čempions pirmajos divos raundos patērēja ļoti daudz enerģijas aizsargājoties, taču uzbrukumā lielu skādi pretiniekam nebija nodarījis. Turpinājumā Usmans bija efektīvs arī klinčā, raidot vienu sitienu pa Vudlija vēderu pēc otra. Ceturtajā raundā abi iesaistījās pirmajā atklātajā sitienu apmaiņā, kur lielākais cietējs bija Vudlijs. Usmans izpildīja vairākus precīzus aperkotus, tomēr nespēja pabeigt cīņu priekšlaicīgi.

Gluži kā visu cīņu, arī piektajā raundā Usmans dominēja no pirmās līdz pat pēdējai sekundei, nodrošinot sev ļoti pārliecinošu uzvaru pār nu jau bijušo UFC čempionu Vudliju (19-1-4). Kamaru Usmans (15-1) līdz ar to kļuva par pirmo UFC čempionu - āfrikāni.

Vakara galvenajā cīņā nereti par visu laiku labāko MMA sporta cīkstoni dēvētais Džons Džounss aizvadīja otro cīņu kopš decembra beigām, aizstāvot sev piederošo UFC pussmagā svara titulu pret Entoniju Smitu, kurš gatavojās sagādāt potenciāli lielāko pārsteigumu MMA sporta cīņu vēsturē. Smits savā upuru sarakstā jau ierakstījis vairāku bijušo UFC čempionu vārdus. ''Negatavojos, lai uzvarētu ar laimīgu sitienu vai Džona kļūdu. Gatavojos viņu pārspēt kārtīgā cīņā. Nebaidos no Džounsa un zinu, uz ko esmu spējīgs,'' pirms cīņas atzina Smits.

Džounss atklāja, ka par pretinieka nenovērtēšanu it nemaz nedomā. ''Veltu Entonijam Smitam pilnu savu uzmanību. Viņam ir gandrīz divreiz lielāka cīņu pieredze nekā man,'' atklāja čempions.

Džounsam bija lielas priekšrocības roku garuma ziņā. Čempions centās turēt distanci, pirmajā raundā izpildot vairākus spēcīgus un precīzus spērienus pa Smita ķermeni. Smitam tikmēr raunda vidū padevās labs spēriens pa pretinieka galvu, tiesa, Džounss paspēja noreaģēt un aizsargāties. Čempions regulāri uzbruka pretiniekam, sperot ar kreiso kāju, un kopumā droši kontrolēja cīņas gaitu. Precīzs sitiens ar labo roku padevās Smitam, kas atvēra nelielu brūci virs pretinieka labās acs.

Trešajā raundā Džounss pārveda cīņu parterā, kur gan čempions nesteidzās ar priekšlaicīgu noslēgumu, bet pavisam pasīvs bija arī Smits. Čempiona absolūtā dominance turpinājās, Smitam esot pavisam bezspēcīgam uzbrukumā un tikai cīnoties par izdzīvošanu. Ceturtā raunda izskaņā Džounss izpildīja neatļautu sitienu ar ceļgalu, kad pretinieka abas rokas bija pie zemes. Tiesa, Smits atzina, ka var cīņu turpināt, līdz ar to tiesnesis neizšķīrās par diskvalifikācijas piešķiršanu Džounsam, bet gan noņēma viņam divus punktus.

Taisnības labad jāsaka gan, ka čempionam tas diez ko nepatraucēja. Džounss (24-1) bez problēmām noveda cīņu līdz uzvarai pret Smitu (31-14) un nosargāja sev piederošo UFC titulu.

     [+] [-]

, 2019-03-03 08:42, pirms 5 gadiem
Autora apgalvojumi ir drusku dīvaini. Askrenu UFC nemīl,ne velti viņu tik ilgi marinēja un arī tagad promejot izsvilpa. Nesaprotu kāpēc Loulers apstājās kad pietrūka dažu sitienu līdz apstādināšanai,man prātā ir tikai domas par toto. Arī žņaugšana bija nesaprotama - izskatījās,ka Loulers izslēdzas,bet pēc tam uzleca kājās un izskatījās galīgi ok. Nu dīvaina uzvara,ceru uz revanšu. Askrens ierija ne pa jokam,neredzu viņam nākotni. Usmans sita sērijas nierē un aknā, ne vēderā. Džonsam paveicās,ka Smits pēc nelegālā ceļa galvā turpināja,varēja atraut dsq. Smits vispār bija vilšanās un galvenās cīņas diezgan garlaicīgas

     [+] [-]

, 2019-03-03 09:09, pirms 5 gadiem
Deinam ir 100% ekstāze,ka Vudlijs zaudēja jostu

     [+] [-]

, 2019-03-03 11:14, pirms 5 gadiem
Bostonietis rakstīja: Deinam ir 100% ekstāze,ka Vudlijs zaudēja jostu
Vudlijs šai cīņā arī izskatījās pēc garāmgājēja. Kā cilvēks atstāj ļoti labu iespaidu,bet....

     [+] [-]

, 2019-03-03 11:40, pirms 5 gadiem
Žēl Mišu Cirkunovu

     [+] [-]

, 2019-03-03 14:47, pirms 5 gadiem
Vārds 'afrikānis' latviešu valodā rakstāms ar īso 'a'.

     [+] [-]

, 2019-03-04 12:03, pirms 5 gadiem
tāā, nu šova sakums izvērtās interesants, sākot ar pirmo cīņu kad codijs sākaa vicināties ar savu pretinieku un tur bija tikai laika jautājums kuram specigaks zoklis
tālāk askrens gan izliida no bedres un uzvareja, skatoties es arī redzeju ka pretiniekam roka bija takā saļimusi, bet pec sekundes uzreiz šis reaģēja, nezinu, varbut ir kads labaks lenkjis kur paskatities vai tiesam vins bija (pass out) . bet isteniba var jau parubities uz sekundi divam un nemaz to neatcereeties...
talak woodlijs.. nu ka tā kāds vinu dominē 25 minutes es nebiju redzeji, pilnigi neko nevareja izdarit cempions. pilnigi nesagatavojies cinai, ka ari nemaz nekalusija trenera noradijumus iet pasam uz prieksu, jo visu laiku tikai aizsargajaas. bet nu varbut jau ari tas usmans ir nezeligi labs. gribetu vinu redzet cina pet jones!!! nezinu isti kada ta svaru starbiba siem bet moska sanak haha
un par main event, nav ko isti pateikt, tas bija skaidrs ja jones vines, tikai likas ka atrak kaa 5 raundos. ka ari parsteidza tie 2 nelegalie sitieni. ir redzetas cinas kur pec sitada sitiena aptur macu, bet laikam jau ne ufc un ar jones prieksgala