Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Eisaks

Gluhovs - Latvijas labākais MMA cīkstonis neatkarīgi no svara

Gluhovs - Latvijas labākais MMA cīkstonis neatkarīgi no svara
Konstantīns Gluhovs
Foto: mixfight.ru

Portāls sportacentrs.com izlēma sekot pasaules vadošo sporta portālu piemēram un sasaucot kopā vietējos cīņas sporta ekspertus, kopīgiem spēkiem sastādījām absolūti neatkarīgu Latvijas MMA cīkstoņu reitinga tabulu, kurā noteicām ne tikai labākos katrā svara kategorijā, bet arī stiprāko neatkarīgi no svara divīzijas. Vienbalsīgi, Latvijas labākais MMA cīkstonis – Konstantīns Gluhovs.

Ka zināms, reitingi ir tāds tīri provizorisks ieskats, kurš tad ir labākais, jo stiprāko ir iespējams noteikt tikai savedot kopā katru ar katru, bet kā zināms, tas nav iespējams. Reitings tiek sastādīts pēc sportistu izcīnītajām uzvarām, tituliem, uzvaru/zaudējumu starpības utt.

Latvijā gandrīz katrai organizācijai ir sava reitinga tabula sastādīta no sportistiem, kuri piedalās viņu organizētajās cīņās, taču kopējā visaptverošā reitinga starp visu Latvijas organizāciju sportistiem nav. Izdomājām labot šo kļūdu un pieaicinājām MMA ekspertus, lai kopējiem spēkiem sastādītu neatkarīgu reitingu tabulu.

Ekspertu grupā piedalījās leģendārais MMA cīkstonis Edmunds Ķirsis, Latvijas pankrationa federācijas prezidents Sergejs Domņins, bijušais sportists, MMA kluba „Profesionālis” treneris Andrejs Maslovs, Latvijas pankrationa federācija viceprezidents Manvels Isadžanjans, starptautiskās klases MMA tiesnesis Rolands Mikalauskas un raksta autors – Jānis Eisaks.

Vietējās MMA virtuves pārzinātāju viedoklis pilnībā sakrita pie katru svara kategoriju pirmajiem numuriem, taču pārējo noteikšana dažās svara disciplīnās prasīja nelielas diskusijas. Principā gandrīz visi identiski (protams, ar izņēmumiem) katrā svara kategorijā savietoja vienus un tos pašus atlētus, taču bieži atšķīrās vietu izkārtojums. Lūk piedāvājam, kas no tā sanāca….

Latvijas MMA reitings (2012. - 2013. gads):

Smagā svara kategorija ( + 93 kg)

VietaSportists
1.Konstantīns Gluhovs (Alfa Gym)
2.Igors Kostins (Alfa Gym)
3.Ņikita Petrovs (JCSVC Jelgava)

Rezervē: Oļegs Jemeļjanovs (Sev Arch), Jurijs Višņevskis (Profesionālis), Kalvis Gebauers (MMA Generation)

Viennozīmīgi, Gluhovs ir Latvijas visveiksmīgāk startējošais MMA cīkstonis pasaulē. Viņš profesionālajā MMA pārspējis ne tikai šī sporta veida spīdekļus Valnetīnu Overīmu (33-32-0), Keniju Gārneru (11-4-0), Danielu Omilančuku (16-3-1) u.c., bet vēl nesen izcīnījis vietu turnīra „M-1 Heavyweight Grand Prix” finālā. Arī 2004. gada Atēnu Olimpisko spēļu dalībnieks grieķu–romiešu cīņā Igors Kostins ir ļoti progresējis, taču līdz sava kluba biedra līmenim viņam vēl jāaug. Kostina vienīgos divus zaudējumus sarūpējis slavenais Pols Buentello (33-15-0), kurš savas karjeras labākajos laikos spēkojies par UFC un Strikeforce čempiona tituliem. Pamazām mūsu titulētākajiem smagsvariem uz papēžiem min jelgavnieks Ņikita Petrovs, kura karjeras sākums nebija tas spīdošākais, bet tagad viņš ir neuzvarēts jau piecās cīņās pēc kārtas. Aiz Petrova strīpā pēc atzinības gaida gados jaunie Jemeļjanovs un Višņevskis, kā arī pulveris vēl sauss Kalvim Gebaueram.

Pussmagā svara kategorija ( - 93 kg)

VietaSportists
1.Mārtiņš Egle (TM fighting team)
2.Mihails Cirkunovs (Xtreme Couture)
3.Romāns Skiba (K-Sports)

Rezervē: Igors Zabolotnijs (MMA Generation), Andrejs Zozuļa (MMA Generation), Viesturs Saldavs (Profesionālis)

Egle ir viens no MMA cīņu kustības aizsācējiem Latvijā un viņš paša uzstādīto latiņu tur vēl šobaltdien. Pērn tukumnieks izcīnīja Baltijas čempiona titulu, bet jau oktobrī gatavojas cīnīties ar titulēto austrieti Renē Volindžeru (7-3-1). Egles valdīšanu pussmagā svara tronī apdraud Kanādā dzīvojošais Cirkunovs, kuram prognozē līgumu ar UFC un liepājnieks Romāns Skiba, bet pagaidām Mārtiņš par savām pozīcijām vēl var būt drošs. Skaļi sevi pieteikuši Zabolotnijs un Saldavs, kuri nākotnē reitingos varētu kāpt augstāk un augstāk. Protams, nedrīkst aizmirst bijušo Eiropas čempionu Zozuļu, kurš šobrīd pievērsies kikboksam, bet, ja kuldīdznieks atgriezīsies cīņās bez noteikumiem, viennozīmīgi viņš būs spēks ar ko rēķināties.

Vidējā svara kategorija ( - 84 kg)

VietaSportists
1.Valts Višņevskis (TM fighting team)
2.Andrejs Kaješovs (Sparta)
3.Amirans Kavtaradze (TM fighting team/LEWC)

Rezervē: Viktors Gricus (Saņ – Da), Antons Belousovs (Profesionālis), Artis Rode (Latvian Top Fighter)

Jau divus gadus Latvijā vidējā svarā spīd kuldīdznieks Valts Višņevskis, kurš pirms gada sakāva FFC čempionu Rimgaudu Kutkaiti (10-17-0) un tika celts Baltijas čempiona godā. Veiksmīgi startēt turpina arī MMA veterāns Kaješovs, kurš nesen izcīnīja Baltijas čempiona titulu un debitēja zem Krievijas vienas no vadošās federācijas karoga – S70. Reitingos augstu kāpis bijušais karatists Amirans Kavtaradze, kurš ir neuzvarēts visās aizvadītajās cīņās. Pirms gada bija ieplānota viņa cīņa ar Keješovu, taču šī divkauja nezināmu iemeslu dēļ tika atcelta un tāpēc reitings palicis tāds kāds viņš ir tagad.

Pusvidējā svara kategorija ( - 78 kg)

VietaSportists
1.Artūrs Čerņavskis (TM fighting team/LEWC)
2.Kristaps Kerens (MMA Generation)
3.Gatis Skuja (LEWC)

Rezervē: Dzintis Ilaķis (LIDO-Saldus), Aivars Kalniņš (Profesionālis), Edgars Priedītis (Profesionālis)

2011. gada Eiropas kaujas sambo čempions Artūrs Čerņavskis labākais savā svarā ne tikai MMA, bet arī brazīliešu džiu-džitsu, graplingā un sambo. Artūram, kurš pirms gada tika aicināts uz UFC organizētā realitātes šova „The Ultimate Fighter” kastingiem, Latvijā un Baltijā īsti nav pretinieku un domājams, ka tuvākajā nākotnē ventspilnieku redzēsim Bellator vai kādas citas vadošās organizācijas rindās. Veiksmīgi starp elites cīkstoņiem MMA apritē atgriezies kuldīdznieks Kristaps Kerens, kurš nesen tika kronēts par Latvijas čempionu. Savu ceļu uz MMA virsotnēm pamazām izkaro arī bijušais bokseris Gatis Skuja, kurš bez uzvarām MMA veiksmīgi startē arī graplingā un brazīliešu džiu – džitsu. Taču Skujas vieta šajā reitingā nav stabila un viņš principā šo trešo pozīciju dala ar Ilaķi un Kalniņu.

Vieglais svars (- 72 kg)

VietaSportists
1.Valērijs Mikalauskas (VM team)
2.Aleksejs Povulans (Sev Arch)
3.Vjačeslavs Beļajevs (Sparta)

Rezervē: Nikolajs Haustovs (MMA Generation), Aleksandrs Skreivers (Saņ - Da), Vadims Špakovs (Saņ – Da)

Pēc bijušo Latvijas čempionu Nikolaja Haustova un Mihaila Zabajeva aiziešanas ēnā (Viņi ietur nelielu pauzi, bet tuvākajā laikā plāno atgriezties aktīvajā sportā) un Edgara Skrīvera pārceļošanos vienu svara kategoriju zemāk, vieglā svara divīzijā līdera pozīcijas ieņēmis Fight Night Eiropas čempions Valērijs Mikalauskas, kurš pēdējos gadus aktīvi startē arī K-1 un boksa turnīros. „Valērijs tāpat kā daudzi citi mūsu valsts sportisti aizvadījis dažus treniņus arī pie mums, tāpēc skaidri varu pateikt, ka labāka par Vaļeru vieglajā svarā šobrīd nav. Viņš ir bīstams gan kājās, gan parterā,” apgalvo Andrejs Maslovs. Otro pozīciju mūsu reitingā ieņēmis bijušais karatists Aleksejs Povulans, kurš skatītājus vienmēr priecē ar aizraujošam cīņām. Bet tabulas trešajā ailītē ir Vjačeslavs Beļajevs, kurš aiz strīpas atstājis vecmeistarus Haustovu un Špakovu.

Pusvieglais svars (-66 kg)

VietaSportists
1.Edgars Skrīvers (TM fighting team/Tukuma Brāļi)
2.Atvars Armanovičs (MMA Generation)
4.Martins Simonjans (Sev Arch)

Rezervē: Roberts Šenfelds (MMA Generation), Gvido Seilis (Golden Glory), Raimonds Kozlovskis (Golden Glory)

Pusvieglajā svarā neapstrīdams līderis ir tukumnieks Edgars Skrīvers, kurš savā pēdējā divkaujā cīņā par vakanto Baltijas čempiona jostu piekāpās Sauļusam Buciusam (9-7-1), pārraujot sportista septiņu cīņu uzvaru sēriju. Skaļi sevi pieteicis kuldīdznieks Atvars Armanovičs, kurš vēl joprojām ir nepārspēts un nākamo startu ieplānojis 16. novembrī Tukumā. Klusītiņām pa Latvijas TOP 3 reitinga kāpnēm uzrāpies armēņu izcelsmes latvietis Martins Simonjans, kurš bez zaudējumiem startē ne tikai pankrationā, bet arī MMA. Par sevi atkal likuši runāt eksplozīvie Šenfelds un Seilis, bet uz doto mirkli uz tabulas augšējām pozīcijām viņiem cerēt ir pāragri.

Vieglākais svars (- 60 kg)

VietaSportists
1.Maksims Leckis (Saņ – Da)
2.Jurijs Davidovs (Tornado)
3.Sergejs Logins (Sparta)

Šajā svara kategorijā mums ir sportistu deficīts. Pirms dažiem gadiem šī bija viena no populārākajām svara kategorijām, bet šobrīd vadošie visvieglākā svara cīkstoņi pārgājuši vai nu uz augstāku svara divīziju, vai nu beiguši aktīvā sportista gaitas. Mūsu TOPa augšgalā ir MMA veterāns, kurš šajā sporta veidā ir kopš 2005. gada – Maksims Leckis. Rīdzinieks neuzvarēts ir līdz pat šai dienai, taču viņam uz papēžiem min Davidovs un Logins, ar kuriem Leckim pretinieku trūkuma dēļ tuvākajā nākotnē būs jātiekas ringā un tad visticamāk reitinga tabulā būs izmaiņas.

Neatkarīgi no svara (Pound for Pound)

VietaSportists
1.Konstantīns Gluhovs
2.Igors Kostins
3.Artūrs Čerņavskis

Rezervē: Edgars Skrīvers, Mārtiņš Egle, Valērijs Mikalauskas

Apvienotajā svara kategorijā absolūti vadošo lomu spēlē smagsvari Kostins un Gluhovs, aiz sevis atstājot Čerņavski. Šajā tabulā savas korekcijas tuvākajā nākotnē varētu ieviest Skrīvers, Petrovs, Egle un Mikalauskas, taču pagaidām pirmais trijnieks ir ļoti stabils.

Izmantotie resursi:
Sherdog.com: UFC, Mixed Martial Arts (MMA)...


, 2013-10-01 15:39, pirms 11 gadiem
12 из 21 панкратионовцы! Нормуль
, 2013-10-01 19:17, pirms 11 gadiem
Kuldidznieki neapsaubami lideri
, 2013-10-13 11:29, pirms 11 gadiem
TheGreat rakstīja: Kuldidznieki neapsaubami lideri
Piekrītu !
Konors Makgregors. Foto: AP/Scanpix
5

UFC prezidents oficiāli apstiprina Makgregora atgriešanās cīņu

Pēc UFC 300 cīņu vakara organizācijas prezidents Dana Vaits oficiāli apstiprinājis, ka UFC 303 cīņu šova laikā 29. jūnijā savu atgriešanos piedzīvos Konors Makgregors. Viņš savu pirmo cīņu kopš 2021. gada aizvadīs pret Maiklu Čendleru.
Makss Holovejs nokautē Džastinu Geidži. Foto: UFC
8

Holovejs pēdējā sekundē nokautē Geidži, Pereira saglabā savu čempiona jostu

Naktī uz svētdienu UFC 300 ietvaros risinājās aizraujošas jauktās mākslas (MMA) cīņas. Par BMF čempionu kļuva Makss Holovejs, kurš piektā raunda pēdējā sekundē nokautēja Džastinu Geidži. Savukārt pussmagā svara kategorijas čempiona jostu nosargāja Alekss Pereira, kurš jau pirmajā raundā nokautēja Džamahalu Hilu.
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).