Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Uzbeku cīkstonim otro reizi karjerā atņem olimpisko zelta medaļu

Ints Megnis
Ints Megnis

Uzbeku cīkstonim otro reizi karjerā atņem olimpisko zelta medaļu
Arturs Taimazovs ar Londonas olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix

Uzbekistānas brīvā stila cīkstonis Arturs Taimazovs kļuvis par sešdesmito atlētu un septīto zelta medaļas īpašnieku, kurš atkārtoto testu programmas ietvaros diskvalificēts no Londonas olimpiskajām spēlēm. Zelta medaļu Taimazovs zaudējis otro reizi karjerā, jo 2016. gadā viņam tika atņemts Pekinas spēļu čempiona tituls.

Taimazovs tagad ir politiķis Krievijā un viņa īpašumā palikusi vien 2004. gada Atēnu olimpisko spēļu zelta godalga, ko gan vairs nav iespējams atņemt noilguma dēļ.

Londonas olimpisko spēļu laikā un pirms tām 2012. gadā bija deviņas pozitīvas dopinga analīzes, bet pēdējos gados, veicot pārbaudes ar jaunākajām metodēm, šis skaitlis ir ievērojami lielāks, ciešot arī Latvijai, jo ceturto vietu tāllēkšanas sacensībās zaudējusi Ineta Radeviča. Starp 60 pieķertajiem sportistiem 24 ir medaļnieki.

2012. gada Londonas olimpisko spēļu dopinga analīzes atkārtoti iespējams pārbaudīt astoņus gadus, līdz ar to sportistiem, kas startēja Lielbritānijas galvaspilsētā, jābaidās vēl tieši gadu. 2015. gadā laiks, kad iespējams atkārtoti veikt pārbaudes, tika palielināts no astoņiem līdz desmit gadiem.

"Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) kolekcionējusi paraugus kopš 2004. gada Atēnu olimpiskajām spēlēm un sistemātiski tos pārbaudījusi atkārtoti," paziņojumā pauž organizācija, paziņojot par Taimazova testa rezultātiem. "Cīņa pret dopingu ir SOK galvenā prioritāte, pret to ir nulle tolerances politika."

Pirms Taimazova atkārtotās pārbaudēs dopinga lietošanā tika pieķerti arī Londonas olimpisko spēļu čempioni Tatjana Lisenko (vesera mešana, Krievija), Zulfija Činšanlo (svarcelšana, Kazahstāna), Maija Maneza (svarcelšana, Kazahstāna), Svetlana Podobedova (svarcelšana, Kazahstāna), Jūlija Zaripova (3000 metru šķēršļu skrējiens, Krievija), Iļja Iļins (svarcelšana, Kazahstāna).

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/olympics/...

     [+] [-]

, 2019-07-24 11:08, pirms 5 gadiem
Krievija, Kazahstāna, Uzbekistāna...

vai nu baigie dopinga ēdāji, vai neprot pareizās devas sarēķināt...