Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Jau 13. gadu pasniegtas Sporta stipendijas

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Jau 13. gadu pasniegtas Sporta stipendijas
Anastasija Grigorjeva (centrā). Foto: LSFP

Rīgā, Elektrum Olimpiskajā centrā, 19. novembra vakarā norisinājās Sporta stipendiju pasniegšanas ceremonija. Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) organizētajā svinīgajā pasākumā stipendiāti saņēma goda rakstus un parakstīja līgumus, apliecinot spēju savienot augsta līmeņa sportu ar sekmīgām studijām augstskolā. Sporta stipendiju finansēšanas avots ir valsts – Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) – budžeta līdzekļi.

Stipendiju komisija saņēma pavisam 66 studējošo augstas klases sportistu pieteikumus. Kopumā stipendijas šogad piešķirtas 41 sportistam. Stipendiju ieguvēji pārstāv 21 sporta veidu un deviņas augstskolas, viņu vidū visvairāk – astoņi florbolisti, septiņi vieglatlēti, pa četriem orientieristiem un smaiļotājiem. Augstskolu vidū visplašāk pārstāvēta Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA) un Rīgas Tehniskajā universitāte (RTU) – katra ar 12 sporta stipendiātiem, Latvijas Universitātē (LU) – ar septiņiem.

Stipendiju pasniegšanas ceremonijā klātesošos stipendiātus uzrunāja un sporta gaitas ar sekmīgām studijām augstskolā savienot motivēja LSFP prezidents Einars Fogelis, IZM Valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs, Sporta stipendiju komisijas priekšsēdētāja, profesore Agita Ābele un stipendiātu vārdā uzrunu teica titulētā cīkstone Anastasija Grigorjeva.

LSFP padomes prezidents Einars Fogelis uzsvēra, ka valstij ir vajadzīgi gan labi sportisti, gan gudri profesionāļi. “Sagaidu, ka daļa no šiem stipendiātiem pēc sportista karjeras atgriezīsies sporta nozarē perspektīvā kā labi sporta speciālisti. Tas būs labs pienesums, kas ietver svaigas profesionālās vēsmas,” sacīja E. Fogelis.

IZM Valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs akcentēja, ka sports dod daudzas prasmes, kas ir svarīgas arī cita veida darbā. “Gan spēju izvirzīt visaugstākos mērķus un tos sasniegt, gan iemācīties pārvarēt zaudējuma rūgtumu, saņemties un turpināt ceļu pēc tam, kad ir gadījies paklupt. Atlēta karjera ir terminēta – prasmes, kas iegūtas sportā un ko var sniegt augstākā izglītība, kļūst ārkārtīgi vērtīgas tajā brīdī, kad sporta arēnā gaismas tiek izslēgtas – tad sportistam būtībā sākas viņa otrā karjera,” teica E. Severs.

Četrkārtējā Eiropas čempione brīvajā cīņā, olimpiete Anastasija Grigorjeva studiju semestra laikā sestdienas un svētdienas pavada Daugavpils Universitātē. “Esmu gandarīta būt sporta stipendiāte, esmu vēl vairāk iedvesmota sportot un studēt! Mūžu dzīvo, mūžu mācies un mūžu arī sporto!” sacīja A. Grigorjeva. Cīkstone sporta stipendiju saņem piekto reizi, uzsverot, ka stipendija ir nozīmīgs atbalsts.

Savukārt šķēpmetējs Patriks Gailums sporta stipendiju saņem otro gadu. Ar personīgo rekordu 81,90 m viņš ir sporta meistars. P. Gailums studē RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē par inženieri. “RTU sportojošos studentus uzskata par nozīmīgu universitātes vērtību. Augstskola ir pretimnākoša un nometņu laikā darbus ir iespējams nodot elektroniski,” pastāstīja P. Gailums.

Sporta stipendiju ieguvēji 2019./2020. akadēmiskajā gadā:

1500 eiro stipendija piešķirta distanču slēpotājam Raimo Vīgantam (LU), skeletonistam Kristam Netlauam (RTU), cīkstonei Anastasijai Grigorjevai (DU) un smaiļotājam Aldim Artūram Vildem (LSPA).

1400 eiro stipendija piešķirta florbolistiem Jurim Gribustam, Kārlim Jānim Petrovskim (abi LU), Tomam Akmeņlaukam un skrituļslalomistam Dāvim Raivo Zvejniekam (abi LSPA).

1300 eiro stipendija piešķirta peldētājam Jevgeņijam Boicovam (LLU) un šāvējai Agatei Rašmanei (LSPA).

1200 eiro stipendija piešķirta florbolistam Mihailam Kostusevam (RSU) un kērlingistei Santai Blumbergai (Biznesa vadības koledža).

1000 eiro stipendija piešķirta florbolistiem Moricam Krūmiņam (Hāmes Universitāte, Somija), Uldim Dūniņam un velo orientieristam Andrim Sarksņam (abi RTU).

900 eiro stipendija piešķirta kalnu slēpotājai Lienei Bondarei, vieglatlētiem Valērijam Valinščikovam (abi RTU) un Krišjānim Suntažam (LU).

800 eiro stipendija piešķirta orientieristei Elizabetei Blūmentālei (LSPA), bobslejistam Ralfam Bērziņam, vieglatlētam Patrikam Gailumam (abi RTU), florbolistiem Matīsam Fogelim (Banku Augstskola) un Viesturam Mārtiņam Rubenim (LSPA).

700 eiro stipendija piešķirta orientieristiem Signei Sirmajai (LSPA), Rihardam Krūmiņam, vieglatlētēm Asnātei Kalniņai (abi RTU), Līgai Vecbērzai (LU) un triatlonistei Danielai Leitānei (LLU).

600 eiro stipendija piešķirta orientieristei Vilmai Alberingai (Vidzemes Augstskola), smaiļotājiem Madarai Aldiņai, Mārtiņam Veispalam (abi LSPA), Kristapam Laubem un šahistei Elizabetei Limanovskai (abi RTU).

500 eiro stipendija piešķirta galda tenisistei Viktorijai Majorovai (RTU), slēpotājai un snovbordistei Paulai Annai Vītolai (LU), handbolistiem Ņikitam Pančenko un Rihardam Lejam (abi LSPA).

400 eiro stipendija piešķirta airētājam Ģirtam Sokolovam (LSPA), džudistam Dāvim Dūdam (LU), vieglatlētam Kristeram Čamam (LLU) un Austrim Karpinskim (RSU).

Sporta stipendijas no valsts budžeta līdzekļiem tiek piešķirtas kopš 2007. gada, lai sekmētu studējošo augstas klases sportistu iespējas apvienot studijas ar sportiskās meistarības izaugsmi, kā arī, lai popularizētu studentu, sportu un veicinātu rezervju sagatavošanu Latvijas izlašu komandām. Stipendija paredzēta tieši stipendiātu akadēmiskās un sportiskās izaugsmes sekmēšanai.

Informāciju sagatavoja:
Kristaps Zaļkalns
Komunikācijas speciālists
Latvijas Sporta federāciju padome