Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Olimpiskajās spēlēs sieviešu cīņa saņems papildus medaļas no vīriešu kategorijām

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Olimpiskajās spēlēs sieviešu cīņa saņems papildus medaļas no vīriešu kategorijām
Anastasija Grigorjeva un treneris Sergejs Kursītis
Foto: Aleksejs Kostirevs, Latvijas Cīņas federācija

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) piektdienas sēdē Maskavā nolēma, ka 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs sievietēm tiks atdotas vīriešu medaļas no divām kategorijām. Iepriekš olimpiādē sievietēm bija tikai 4 svara kategorijas, bet vīriešiem - 14 (pa septiņām brīvajā cīņā un grieķu-romiešu sacensībās).

Eiropas un pasaules čempionātos ir pa 7 svara kategorijām minētajos trīs cīņas veidos, tomēr olimpiskajās spēlēs līdz šim bija tikai 4 sieviešu kategorijas. Līdz ar to olimpiādē sievietēm bija lielāks konkurences līmenis, jo 4 kategorijās satilpinājās 7 kategoriju cīkstones (attiecīgi samazinot vai palielinot savu svaru). Šada atšķirīga attieksme pret sievietēm bija diskriminējoša.

Londonas olimpiskajās spēlēs Latvijas brīvo cīņu pārstāvēja Anastasija Grigorjeva (līdz 63 kg) un Armands Zvirbulis (līdz 84 kg).

Nākamajā olimpiādē būs pa 6 svara kategorijām sieviešu brīvajā cīņā, vīriešu brīvajā cīņā un grieķu-romiešu sacensībās. Tagad sievietēm būs nosacīti vieglāk kvalificēties olimpiskajām spēlēm, un tur vairs nebūs tik liela konkurence. Savukārt vīriešiem minētie apstākļi būs mazliet grūtāki nekā iepriekš.

Cīnoties par vietas saglabāšanu 2020. gada olimpiādē, Starptautiskā cīņas federācija (FILA) spērusi vairākus būtiskus soļus, lai uzlabotu savu sporta veidu:
- izmainīti cīņas noteikumi, lai cīkstoņi biežāk pielietotu paņēmienus un lai šis sporta veids būtu skatāmāks;
- aktivizēts darbs sabiedrisko attiecību jomā, popularizējot šo sporta veidu, piemēram, uzsākta pasaules ranga sastādīšana (mūsu Grigorjeva šobrīd savā kategorijā ir 3.vietā uz planētas);
- iepriekš federācijas vadībā iztika bez sievietēm, bet tagad vājākais dzimums jau ir pārstāvēts; lai mazinātu diskrimināciju, tagad līdzsvarots arī minētais svara kategoriju skaits olimpiādē.

Jaunās 6 svara kategorijas tiks apstiprinātas FILA sēdē.

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) septembrī pieņems galīgo lēmumu, kurš no trim sporta veidiem (cīņa, beisbols/softbols vai skvošs) iegūs vietu 2002. gada olimpisko spēļu programmā. Tiek lēsts, ka galvenā favorīte ir cīņa, kas olimpiādes programmā ir jau no vissenākajiem laikiem. SOK lēmums par cīņas svara kategoriju līdzsvarošanu varētu būt izšķirošā septembra lēmuma priekšvēstnesis.

Izmantotie resursi:
wrestrus.ru

  +3 [+] [-]

, 2013-08-10 15:33, pirms 11 gadiem
Laba ziņa Grigorjevai, ne tik laba Zvirbulim.

  +3 [+] [-]

, 2013-08-10 15:33, pirms 11 gadiem
Lai nu kā, bet cilvēktiesības jārespektē!

  +2 [+] [-]

, 2013-08-10 15:59, pirms 11 gadiem
izskatās, septembra lēmums daudz maz jau skaidrs - cīņa paliek os.spēlēs