Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Inčukalnā pulcējās jaunie džudisti no deviņām valstīm

Andrejs Siliņš

Inčukalnā pulcējās jaunie džudisti no deviņām valstīm
Foto: skgauja.lv

Simtiem jauno dalībnieku vecumā no 10 līdz 16 gadiem ar saviem treneriem no deviņām valstīm, trīs tatami, pūtēju orķestris, spēcīga brīvprātīgo, tiesnešu un karsējmeiteņu komanda, tribīnēs līdzi jūtošie vecāki, vietējā novada domes vadītāju un ārzemju goda viesu apsveikuma runas, skaistas balvas un iespaidīgi liels goda pjedestāls... Tā varētu raksturot trešā "Gauja Guliver Cup 2017" džudo turnīra vidi Inčukalnā. Gluži nemanot, šī pilsēta pamazām pārvēršas par Latvijas džudo galvaspilsētu.

Organizācija patiešām ir visaugstākajā līmenī, bet Latvijas mērogam — gluži ideāla. Šķiet, ka esi nonācis lielā starptautiskā turnīrā vai čempionātā — tāda sajūta pārņem tos, kuri šajā atmosfērā ienirst pirmoreiz. Milzums emociju, pozitīvu sajūtu un godīga cīņa šo brīdi Inčukalna sporta centra sienās padara neaizmirstamu. Pēc turnīra rezultātiem tika nosaukti spēcīgākie četrās vecuma kategorijās, un kopumā atbilstoši svara kategorijām ir 57 uzvarētāji (17 meitenēm, 40 zēniem un jauniešiem).

Bērnu un jauniešu attīstības centra “Gauja” vadītājs un dibinātājs, kā arī turnīra galvenais iedvesmotājs Dmitrijs Tončinskis neslēpj, ka nav viegli pienācīgā līmenī uzņemt un izmitināt vairāk nekā 500 sportistu no gandrīz desmit valstīm. Tomēr tas ir paveicams ar kompetentu pieeju un labi koordinētu visas komandas darbu.

“Šādas sacensības mēs organizējam jau trešo gadu. Nav viegli, taču Inčukalnam tas ir liels sporta pasākums. Turklāt bērni ir sajūsmā, jo viņiem ir brīnišķīga iespēja pārbaudīt savas spējas, sacenšoties ar ārvalstu vienaudžiem, turklāt turnīra līmenis ir pietiekami augsts. Protams, šādas sacensības mēs nespētu organizēt vienatnē, tāpēc vēlos pateikties gan Inčukalna domei un tās mēram Aivaru Nalivaiko, gan mūsu ģenerālsponsoram — būvuzņēmumam “Guliver” un tā prezidentam Edgaram Demidovam. Mēs sadarbojamies ar Latvijas Tehnisko universitāti un tās atbalsta grupu Cheer, kā arī ar citiem partneriem. Cenšamies visu izdarīt tā, lai skatītājiem un dalībniekiem nebūtu garlaicīgi. Tāpēc arī viena no neiztrūkstošajām turnīra sastāvdaļām ir Vitala Kikusta vadītā Inčukalna pūtēju orķestra uzstāšanās,” stāsta Dmitrijs Tončinskis.

Deviņu valstu skaitā bija ne tikai mūsu kaimiņi igauņi, lietuvieši no Ķēdaiņiem, baltkrievi no Gomeļas un krievi no Мaskavas apkārtnes un Kaļiņingradas, bet arī Čehijas (Brno), Vācijas, Somijas (Pori) un Ukrainas komandas. Dalībnieku sastāvs ir pilnībā konkurētspējīgs, un šogad galvenās lomas izpildīja Rīgas klubs “Lido”, Kaļiņingradas “Koenig JC” un “Brandcom-Masters” no Lobņas Maskavas apkārtnē. Viņi ieguva pirmās trīs vietas komandu kopvērtējumā. “Lido” pieteikumā bija iekļauts gandrīz pussimts dažāda vecuma dalībnieku, kuri ieguva astoņas zelta, sešas sudraba un astoņas bronzas medaļas. Kaļiņingradieši saņēma 12 balvu (7-3-2), tāds pats skaits balvu tika arī Piemaskavas džudistiem (5-4-3).

Speciālo balvu par vēlmi uzvarēt saņēma Jelgavas BJSS audzēknis Ņikita Skorbenko, kurš uzvarēja U-16 grupā svara kategorijā līdz 73 kg. Turklāt viņš to saņēma no Latvijas Džudo federācijas prezidenta, Sidnejas Olimpisko spēļu bronzas laureāta Vsevoloda Zeļonija.

“Šī turnīra medaļas tika izgatavotas pēc speciāla pasūtījuma, turklāt augstākās raudzes balvas tiešām ir pārklātas ar zeltu,” dažus noslēpumus atklāj Dmitrijs Tončinskis. “Uzvarētājus un balvu saņēmējus gaidīja speciālas sponsoru dāvanas un balvas. Tās taču ir bērnu un jauniešu sacensības, tāpēc mēs pievēršam lielāku uzmanību dalībniekiem. Bērniem ir jāatceras šis turnīrs, pat ja viņi nav uzvarētāju vidū.”

No sākuma līdz beigām uz tatami notika vissīvākās cīņas vairākās vecuma kategorijās gan zēniem, gan meitenēm. Daži sportisti piedalījās arī vairākās kategorijās. Bija zaudētāju apbēdinājuma asaras un triumfējušo gaviles — viss, kas piederas šādiem lieliem turnīriem, kuriem uzmanību veltī pat ārvalstu vēstniecības.

Pirms tiesneša žesta, kas uz tatami aicināja pirmos sacensību dalībniekus, sapulcējušies dzirdēja ne tikai Inčukalna mēra runu, bet arī Krievijas Federācijas vēstnieka Latvijā padomnieka AnatolijaRibina nolasīto apsveikumu no Krievijas vēstnieka mūsu valstī Jevgeņija Lukjanova. Tā galvenā doma bija saprotama un tuva visiem — sportam ir jāvieno, nevis jāšķeļ, un tieši sportam ir jāpalīdz tuvināt valstis. Inčukalna turnīrs ir uzskatāms šādas sadarbības piemērs.

Nez kāpēc skatienu piesaistīja līdzās izkārtie Krievijas un Ukrainas karogi. Tiešām — Inčukalnā sports vieno nevis vārdos, bet darbos...

Runājot par sporta gala rezultātiem, jauno Latvijas cīkstoņu pārākums gala rezultātu protokolos bija acīmredzams — uzvaras savās svara un vecuma kategorijās izcīnīja Jelgavas un Ādažu BJSS, klubu “Gauja”, “Makkabi”, “Lido”, “Ziemeļblāzma” un LSPA, Bondarenko un V. Zeļonija džudo skolu, kā arī “Samur”, “Lokys”, “Jikan” un “Dodze” audzēkņi. Tātad Latvijā aug jauni “Vsevolodi Zeļoniji” — jauni čempioni, un šim sporta veidam mūsu valstī ir nākotne — džudo attīstās un kļūst populārs ne tikai galvaspilsētā, bet arī perifērijā.

Informāciju sagatavoja
Dmitrijs Tončinskis