Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Sociālantropologs: "Rietumu pasaulē nezūd cīņas sporta valdzinošais šarms"

Sociālantropologs: "Rietumu pasaulē nezūd cīņas sporta valdzinošais šarms"
Klāvs Sedlenieks
Foto: Dmitrijs Suļžics, f64

Dažādi cīņas sporta pasākumi un šovi arī mūsdienās piesaista miljoniem skatītāju daudzviet pasaulē, jo to vērošana sniedz cilvēkiem iespēju izbaudīt spēcīgu adrenalīna devu un kļūt par azartiska piedzīvojuma dalībniekiem, sacīja sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, komentējot ziņas par boksa popularitātes pieaugumu gan Latvijā, gan globālā mērogā.

Pēc viņa teiktā, cilvēka dabā kopš izseniem laikiem ir ielikta vēlme savu dzīvi izkrāšņot un padarīt interesantāku, tāpēc katrs no mums joprojām instinktīvi meklē veidus, kā to panākt. No vienas puses, mēs tiecamies izvairīties no stresa un dažādiem pārdzīvojumiem, taču, no otras puses, šķiet, ka ikvienā sēž kāre pēc izjūtām, kas liek sirdij pukstēt straujāk.

"Sacensību gars nenoliedzami ir ļoti nozīmīgs instinktīvā līmenī. Sevišķi liela nozīme sacensībai ir mūsu, Rietumu pasaulē, kur ir ļoti liels uzstādījums, ka ir jāuzvar. Tādās sabiedrībās, kurās konkurences aspekts ir būtisks, ļoti populāri ir arī cīņas sporta veidi, kuros risinās duelis starp diviem oponentiem," stāstīja sociālantropologs.

Viņš tomēr norādīja, ka pasaulē ne visās kultūrās ir vērojama aizraušanās ar cīņas sporta veidiem, jo sāncensība visur nav tik izteikta kā Rietumu sabiedrībā. Kā piemēru viņš minēja Austrālijas aborigēnus, kuri vairāk orientēti uz sadarbību, nevis savstarpēju konkurenci.

"Savukārt mēs dzīvojam pasaulē, kurā ir jāboksējas, tāpēc, mums, protams, labāk ir boksēties nekā to nedarīt," atzina Sedlenieks.

Uz jautājumu, vai profesionālos bokserus un citus cīņu sporta dalībniekus var uzskatīt par mūsdienu gladiatoriem, viņš atbildēja apstiprinoši.

"Arī sendienu gladiatori amfiteātra arēnā izgāja, lai sagādātu skatītājiem elpu aizraujošu šovu un tik spēcīgas emocijas, kādas citur reti sastopamas. Viņiem tāpat kā mūsdienu cīkstoņiem bija savi līdzjutēji un fanu klubi," līdzības saskata antropologs.

Baltijas Boksa līgas (BBL) prezidents Romāns Dāboliņš nesen pauda gandarījumu, ka pasaules tendenču iespaidā Latvijā un visā Baltijā strauji palielinās boksa popularitāte un šā sporta veida klubu skaits.

Sestdien, 14.septembrī, Ķīpsalas hallē notiks šovs „The Ring Stars” - tajā boksa fani varēs baudīt kopumā septiņas aizraujošas cīņas, kurās piedalīsies labākie Eiropas un Latvijas cīkstoņi.

Par Baltijas čempiona titulu pusvieglajā svarā sacentīsies Latvijas sportists Sergejs Maļcevs un Lietuvas pārstāvis Andrejs Čepurs. Savukārt par Latvijas čempiona titulu profesionālajā boksā vidējā svarā cīnīsies divi Latvijas pārstāvji - Latvijas labākais bokseris vidējā svara kategorijā 30 gadu vecais Gatis Skuja un 29 gadus vecais pasaules čempions profesionāļiem GBU Oļegs Fedotovs.

Šova kulminācija būs cīņa, kurā viens no Latvijas izcilākajiem boksa talantiem baušķenieks Artūrs Kuļikauskis stāsies pretim līdz šim nepārspētajai Francijas boksa zvaigznei Juri Kajembri Kalengam.

Pasākuma organizators Elvis Mihaiļenko aicina klātienē ikvienu iepazīties ar bokseriem oficiālās svēršanās laikā, kas notiks šā gada 13.septembrī plkst.16:00 t/p „Alfa”.

Pēc organizatoru paustā, sacensības dos iespēju mūsu bokseriem uzlabot savus reitingus pasaulē un veicinās Latvijas sporta nozares attīstību kopumā.

Šovu sadarbībā Eiropas Boksa savienību (European Boxing Union) rīko biedrība "Fighter Elvis Promotion", kurai ir ilggadēja pieredze sporta pasākumu organizēšanā. 2008.gadā biedrība sarīkoja starptautisku boksa šovu Liepājā, bet 2012.gadā - boksa sacensības Jūrmalā "Latvija-Īrija".

Informāciju sagatavoja:
Tija Ezeriņa, Public ID group projektu direktore


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Konors Makgregors. Foto: AP/Scanpix
5

UFC prezidents oficiāli apstiprina Makgregora atgriešanās cīņu

Pēc UFC 300 cīņu vakara organizācijas prezidents Dana Vaits oficiāli apstiprinājis, ka UFC 303 cīņu šova laikā 29. jūnijā savu atgriešanos piedzīvos Konors Makgregors. Viņš savu pirmo cīņu kopš 2021. gada aizvadīs pret Maiklu Čendleru.
Makss Holovejs nokautē Džastinu Geidži. Foto: UFC
8

Holovejs pēdējā sekundē nokautē Geidži, Pereira saglabā savu čempiona jostu

Naktī uz svētdienu UFC 300 ietvaros risinājās aizraujošas jauktās mākslas (MMA) cīņas. Par BMF čempionu kļuva Makss Holovejs, kurš piektā raunda pēdējā sekundē nokautēja Džastinu Geidži. Savukārt pussmagā svara kategorijas čempiona jostu nosargāja Alekss Pereira, kurš jau pirmajā raundā nokautēja Džamahalu Hilu.
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).