Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Jēkabsons: "Labākas izaugsmes iespējas sev redzu ASV"

Jēkabsons: "Labākas izaugsmes iespējas sev redzu ASV"
Roberts Jēkabsons starp saviem treneriem
Foto: Juan C. Ayllon

Par ASV pilsoni, 23 gadus veco bokseri Robertu Jēkabsonu (svara kategorija līdz 91kg), kurš ir boksera, mācītāja un bijušā politiķa Ērika Jēkabsona dēls, Latvijas sporta līdzjutēji daudz nezina. Tieši tāpēc Sportacentrs.com izmantoja iespēju aprunāties ar Robertu laikā, kamēr viņš bija Latvijā, lai noskaidrotu vairāk par viņa sporta gaidām un nākotnes sapņiem. Intervijā Roberts stāsta par karjeras sākumu, tēva ietekmi, izredzēm startēt olimpiskajās spēlēs un ieceri pāriet uz profesionālo boksu.

-Latvijas boksa līdzjutēji par tevi zina maz... Kāds bija tavs ceļš līdz boksam?
-Protams, liela bija tēva un arī brāļa ietekme. Sportot sāku aptuveni sešu gadu vecumā, trenējāmies boksā, kikboksā, karatē un brīvajā cīņā, bet nopietni boksam pievērsos 14 gados, kad sapratu, ka tas mani interesē visvairāk. Gribu saprast līdz cik augstam līmenim spēju tikt.

-Tēvs, pats būdams bokseris, konkrēti boksā tevi nevirzīja?
-Protams, sportojot vienmēr bija disciplīna un kārtība, bet paaugoties es pats varēju izlemt, kas man sirdij tuvāks.

-Tu dzīvo Čikāgā. Cik bieži trenējies un kas ir tavi treneri?
-Gatavojoties sacensībām trenējos divreiz dienā – strādāju uz ātrumu, spēku, fizisko sagatavotību. Ir ļoti daudz sparinga treniņu. Patiesībā liela daļa laika tiek pavadīta sporta zālē. Mani trenē Sems Kolona, Riks Fornuto un Armando Pina, kā arī, protams, mans tēvs, kurš mani trenē, kad esmu Latvijā.

-Tu ar labiem panākumiem esi startējis pazīstamajā "Golden Gloves" turnīrā. Pastāsti par to sīkāk...
-Čikāgas "Golden Gloves" esmu uzvarējis trīs reizes, bet šogad izcīnīju otro vietu "Golden Gloves" nacionālajā čempionātā, uz kuru var tikt uzvarot reģionālajās [Čikāgas] sacensībās. Nacionālajā čempionātā, lai arī pretinieks [Maikls Hanters] bija ļoti spēcīgs, cīņa bija līdzīga un daudz netrūka, lai par uzvarētāju tiktu atzīts es. Hanters ir bijis arī Kļičko sparinga partneris. Finālcīņā Hanters mani uzvarēja uz pieredzi, bet, ja tagad būtu jācīnās vēlreiz, domāju, ka iznākums būtu citādāks.

-Šovasar parādījās informācija, ka tu jau esi kvalificējies Londonas olimpiādei, taču tā gluži nav...
-Jā, taisnība, vēl neesmu ieguvis ceļazīmi uz Londonu. Cilvēki kaut ko būs pārpratuši. Martā būs atlases turnīrs ASV, kur man jāuzvar, bet maijā jāiekļūst labāko divniekā kontinentālajā turnīrā Brazīlijā. Tikai tad tikšu uz olimpiskajām spēlēm. Bokseru skaits Londonā, salīdzinot ar iepriekšējām olimpiādēm ir samazinājies – manā svara kategorijā (līdz 91kg) būs tikai 16 bokseri. Tas saistīts ar to, ka Londonā pirmoreiz būs arī sieviešu bokss.

ASV atlases turnīru man ir labas iespējas uzvarēt, jo visus bokserus, kuri pretendē zinu, ar daudziem esmu cīnījies un uzvarējis. Kontinentālajā turnīrā, protams, nebūs viegli, taču, ja nebūs savainojumu un būšu labā formā, ir reāli tikt labāko divniekā arī tur.

-Kā jau tu minēji, Hanters ir sparingojis ar Kļičko. Kādu pazīstamu bokseru sparingos esi piedalījies tu?
-Čikāgā biju sparinga partneris poļu smagsvaram [vairākkārtējam titula pretendentam] Andžejam Golotam (51-8-1, 33KO), kad viņš gatavojās cīņai ar tautieti Tomašu Adameku (2009.gadā). Pērn palīdzēju amerikānim Džeisonam Robinsonam (19-6, 11KO)) gatavoties pret WBC pirmā smagā svara čempionu Kšištofu Vlodarčiku. Tāpat sparingi bijuši ar dažiem MMA cīkstoņiem.

-Ko tev devusi šī pieredze?
-Sparingojot ar smagsvariem tu saproti, kāds ir tas augstākais līmenis. Ar Golotu sparingoju, kad viņš jau bija vecs (šobrīd polim ir 43 gadi – aut.), tāpēc viņam nebija vairs tā ātruma, kas agrāk, taču viņa pieredzi un spēku ringā varēja just. No Golotas daudz ko iemācījos, tostarp dažādas tehnikas nianses. MMA džeki ir primitīvāki, taču agresīvāki.

- Vai nav iezagusies doma pārstāvēt savu dzimteni Latviju?
-Par to esmu domājis. Taču esmu ASV pilsonis un, lai gan sevi uzskatu, kā par latvieti, tā par amerikāni, lielākas iespējas attīstīt savu karjeru redzu Amerikā. Turklāt man priekšā ir nozīmīgi atlases turnīri.

-Seko līdzi arī Latvijas boksam?
-Nedaudz. Palasu portālus, painteresējos, bet ne īpaši daudz. Man labi draugi ir brāļi Arnis un Raitis Ritenieki. Agrāk, kad viņi aktīvi boksējās, ar viņiem daudz sazinājos, tad biju vairāk lietas kursā, bet tagad vairs ne.

-Cik turnīros gada laikā tu piedalies?
-Pēdējo gadu laikā esmu bijis diezgan aktīvs - aptuveni trīs, četri turnīri un 20-25 cīņas ik gadu. Šajā laikā arī ļoti daudz esmu audzis kā bokseris. Starptautisku cīņu ir bijis maz, bet pirms kāda laika biju Polijā. Ar ārvalstu bokseriem sanāk pacīnīties ik pa laikam, piemēram, kad 2007.gadā pasaules čempionāts notika Čikāgā, sanāca patrenēties ar vairākiem citu valstu pārstāvjiem.

-Pašam gan vēl nav izdevies tikt līdz pasaules čempionātam...
-Diemžēl nē, lai gan iespējas ir bijušas. 2009.gadā un šogad atlases turnīros neveicās tik labi, kā gribētos, neuzvarēju. Taču tā kā vēl ir cerības tikt uz olimpiādi, tad pagaidām turpinu cīnīties amatieros.

-Pretējā gadījumā būtu jau pārgājis uz profesionālo boksu?
-Jā, man ir bijuši piedāvājumi no vairākām ASV pilsētām. Es atbildēju, ka vēl kādu pusgadu pavadīšu amatieru boksā, tādejādi uzkrāšu arī pieredzi. Taču pilnīgi noteikti, ka nākamgad es pāriešu uz profesionāļiem.

-Jau minēji, ka martā būs pirmais atlases turnīrs. Pirms tam arī kaut kur piedalīsies?
-Janvārī un februāra sākumā būs kaut kādi vietējie mači, kur mēģināšu atgūt cīņas garšu.


, 2011-12-27 17:53, pirms 12 gadiem
tevs macitajs ir bijis gan bokseris gan politikis? neviena no sim nodarbem man kautka nelimejas kopa ar macitaja amatu
bet lai puisim veicas, varbut pardomas un kadreiz parstaves Latviju.
mums katrs profesionals sportists ir zelta verte.
, 2011-12-27 17:59, pirms 12 gadiem
"mums katrs profesionals sportists ir zelta verte"

Nu, šaubos gan, ja pat nevar nosponsorēt braucienus uz čempionātiem.
, 2011-12-27 18:09, pirms 12 gadiem
Interesanti būtu redzēt viņa līmeni, domāju, Mairis B. būtu labs spēka un meistarības tests...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-12-27 19:01, pirms 12 gadiem
simex rakstīja: Nodevējs...diemžēl.
kurā brīdī viņš ir nodevējs? viņš ir uzaudzis štatos - tās ir viņa mājas. Latvija ir tikai viņa izcelšanās vieta.
, 2011-12-27 20:06, pirms 12 gadiem
machss rakstīja: kurā brīdī viņš ir nodevējs? viņš ir uzaudzis štatos - tās ir viņa mājas. Latvija ir tikai viņa izcelšanās vieta.
Latvija ir vinja dzimtene, izcelties var hz no kurienes
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-12-28 10:56, pirms 12 gadiem
simex rakstīja: Nodevējs...diemžēl.
tu noteikti esi viens no tiem kas ir iesēdies mūsu banānu republikā un neko vairāk par par savu rajonu nezini.

protams, ka ASV ir nesalīdzinaµi labākas izaugsmes iespējas, ņemot vērā viņa zelta cimdu sasniegumus viņam ir augstākais potenciāls no visiem latviešiem un latviskās izcelsmes bokseriem.

runājot par to , ka mācītāja dēls neiet kopā ar boksu, mans sensejs arī ir mācītājs es arī boksēju , tā pilnīgi nav viņa darīšana ko es daru ar savu brīvo laiku. būtu tikai sajūsmā, ja viņš arī trenētos.

paldies Parum , seksīgs raksts
, 2011-12-28 11:12, pirms 12 gadiem
šeit gan noteikti būtu intresanti paskatīties Jekabsonu vs Briedi. Abi pārstāv līdz 91kg. Japagaida līdz paries uz Pro. nav izslēgts, ka tad varētu viņus savest kopā.
, 2011-12-28 13:04, pirms 12 gadiem
db rakstīja: šeit gan noteikti būtu intresanti paskatīties Jekabsonu vs Briedi. Abi pārstāv līdz 91kg. Japagaida līdz paries uz Pro. nav izslēgts, ka tad varētu viņus savest kopā.
Briedim BB turnīrā bija 100.
, 2011-12-28 13:31, pirms 12 gadiem
Bija, bet 100kg nav viņa "standarta svars", bet gan uzaudzēts tika speciāli priekš BB fināla. Domāju, ka uz nakamo reitinga cīņu, viņš atkal bus lējā uz -91kg
Gunarelli rakstīja: Briedim BB turnīrā bija 100.
, 2011-12-28 15:31, pirms 12 gadiem
db rakstīja: Bija, bet 100kg nav viņa "standarta svars", bet gan uzaudzēts tika speciāli priekš BB fināla. Domāju, ka uz nakamo reitinga cīņu, viņš atkal bus lējā uz -91kg
Domāju, ka tik maz viņam vairs nebūs......
, 2011-12-30 20:05, pirms 12 gadiem
awh... man liels prieks par Roberta sasniegumiem! Novēlu veiksmi un neatlaidību boksā! ASV noteikti ir pareizā valsts, kur savus mērķus realizēt!
, 2011-12-31 12:53, pirms 12 gadiem
yuta rakstīja: awh... man liels prieks par Roberta sasniegumiem! Novēlu veiksmi un neatlaidību boksā! ASV noteikti ir pareizā valsts, kur savus mērķus realizēt!
es jau neteiktu, ka anglija ir slikta atleast compared to latvia
, 2012-01-03 18:25, pirms 12 gadiem
pac-man rakstīja: es jau neteiktu, ka anglija ir slikta atleast compared to latvia
Nesaku, ka UK ir slikta... taču boksa popularitāte te krītas (pieņemu, ka tā ir visā pasaulē). 20-25 cīņas gadā aizvadīt ir prakstiski nereāli (grūti atrast pretiniekus). Taču, protams, salīdzinājumā ar LV izaugsmes iespējas ir lielākas kā Anglijā, tā Amerikā.
, 2012-03-03 14:02, pirms 12 gadiem
Atbrauc ar Mairi uzsparingo
Deontejs Vailders un Edijs Hērns. Foto: Mark Robinson / Matchroom Boxing
1

Lielais bokss 1. jūnijā: visu titulu apvienošanas cīņa un promouteru 5 pret 5 sērija

Oficiāli prezentēts boksa cīņu šovs 1. jūnijā, kas notiks Rijādā, Saūda Arābijā. Tā galvenais notikums būs visu titulu apvienošanas cīņa pussmagā svara kategorijā starp Dmitriju Bivolu un Arturu Beterbijevu, krievu bokseriem, kuri tagad tiek pieteikti kā attiecīgi Kirgizstānas un Kanādas pārstāvji, taču tiks piedāvāts arī unikāls "undercard" - pieci slavenā promoutera Edija Hērna boksera piecās cīņās sacentīsies pret cita ietekmīga promoutera Frenka Vorena pieciem bokseriem.
Foto: Latvijas Boksa federācija

Latvijas jaunie bokseri atkārto valsts medaļu rekordu Eiropas U19 čempionātā

Latvijas jaunie bokseri guvuši panākumus Eiropas U19 čempionātā Horvātijā, kur tika pie vienas sudraba un divām bronzas medaļām, portālu Sportacentrs.com informēja Latvijas Boksa federācijā.
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).