Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

SOK 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu programmā oficiāli iekļauj boksu

SOK 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu programmā oficiāli iekļauj boksu
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: AFP/Scanpix

LETA--DPA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) sesijā trešdien oficiāli tika apstiprināta boksa iekļaušana 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu programmā, tikmēr Starptautiskā Boksa asociācija (AIBA) neatbildēs par šo sacensību norisi.

SOK locekļi Lozannā atbalstīja izpildkomitejas lēmumu par boksa iekļaušanu Olimpiādes programmā, tomēr starp biedriem valdīja bažas par šī sporta veida nākotni četrgades notikumā, ja tās mātes organizācija AIBA nespēs atjaunot savu vārdu un prestižu.

AIBA jau iepriekš ir saņēmusi nosodījumu no SOK par tās tiesnešu darbību Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tāpat organizācijā esot finansiālas problēmas un tā ir iepīta dopinga skandālos. SOK arī bija neapmierināta ar pavasarī par AIBA prezidentu ievēlēto uzbeku Gafuru Rahimovu, kurš neilgi pēc tam arī atkāpās no amata, jo ASV viņš tiek turēts aizdomās par iesaistīšanos organizētajā noziedzībā, kā arī narkotiku pārvadāšanu. Viņš pats gan šīs apsūdzības iepriekš noliedza.

Līdz ar Rahimova atkāpšanos par AIBA pagaidu prezidentu kļuva Mohameds Mustahsanē no Marokas.

Bokss olimpisko spēļu programmā atrodas jau kopš 1904.gada, bet Tokijas Olimpiādē paredzēts, ka ringā dosies 285 bokseri, kuri vīru sacensībās cīnīsies astoņas svara kategorijās, bet dāmu - piecās.

Vienīgā reize, kad bokss netika iekļauts Olimpiādes programmā bija 1912.gads, kad tās notika Zviedrijā, kur šis sporta veids bija aizliegts.

Izmantotie resursi:
LETA


Ralfs Vilcāns. Foto: Boriss Simsons/LNK Boxing
5

Vilcāns nokautē pretinieku un Minhenē izcīna WBA pussmagā svara jostu

Viens no Latvijas vadošajiem bokseriem Ralfs Vilcāns (16-1, 6 KO) vakar Minhenē trešajā raundā nolika uz dēļiem albāņu izcelsmes Vācijas sportistu Šefatu Isufi (38-4-2, 24 KO), izcīnot Pasaules boksa asociācijas (WBA) Eiropas čempiona jostu pussmagā svara kategorijā.
Raiens Garsija un Devins Heinijs. Foto: Adam DelGiudice/USA Today Sports/Scanpix
9

Garsija ar trim nokdauniem pārsteidz boksa pasauli un pieveic Heiniju

Raiens Garsija (25-21, 20 KO) trīsreiz nolika uz dēļiem Devinu Heiniju (31-1, 15 KO), nopelnot uzvaru tiesnešu piešķirto punktu vērtējumā. Amerikānis gan neizcīnīja Pasaules boksa padomes (WBC) čempiona titulu vieglajā svarā, jo pārsniedza noteiktā svara robežas.
Raiens Garsija
5

Garsija pret Heiniju: kā šāda boksa cīņa vispār tiek pieļauta?

Naktī uz svētdienu (pēc Latvijas laika) Ņujorkā norisināsies cīņa par WBC čempiona titulu vieglajā svarā starp čempionu Devinu Heiniju un izaicinātāju Raienu Garsiju. Garsija, par kura mentālo gatavību cīņai uzdoti daudzi jautājumi, par 1.3kg pārsniedza svara limitu, taču abas puses vienojušās, ka cīņa tāpat notiks, bet Garsijam nāksies samaksāt krietnu summu par pārsniegto svaru - pusmiljonu par katru mārciņu jeb 1.5 miljonus dolāru. Tā vismaz tiek stāstīts publiski, kamēr aizkulisēs tiek piesaukts, ka soda nauda būs mazāka (600 tūkstoši). Taču joprojām aktuāls ir jautājums, kā šāda cīņa, ņemot vērā Garsijas dīvaino izturēšanos un aizdomas par mentālās veselības problēmām, vispār tiek pieļauta?