Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Dortikoss par bēgšanu no Kubas, Brieža elkoņiem un vēlmi cīnīties ar Usiku

Dortikoss par bēgšanu no Kubas, Brieža elkoņiem un vēlmi cīnīties ar Usiku
Mairis Briedis un Juniels Dortikoss pēc pusfināla cīņām 2019. gada vasarā Rīgā. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Tikšanās norunāta pulksten pusdivos "Opera Hotel & SPA" viesnīcā Raiņa bulvārī 33. Sasveicinos ar Pasaules boksa Supersērijas preses nodaļas vadītāju Pēteru Banki, kurš mani ieved viesnīcas restorānā. Tieku iepazīstināts ar Juniela Dortikosa komandas pārstāvjiem, bet pats bokseris sēž pāris galdiņus tālāk, iegrimis telefona sarunā. Pēc brīža dodamies pie viņa.

Atminos, ka Mairis Briedis gatavošanās posmā cenšas izvairīties no sarokošanās, lai pasargātu sevi no nevēlamām baktērijām un vīrusiem. Tāpēc jau iepriekš esmu nolēmis, ka sniegšu kubiešu bokserim roku - jāpārbauda taču, vai Junielam un Mairim ir kaut kas kopīgs? Taču viņš pastiepj roku pretī pirmais. Rokasspiediens nav ne stiprs, ne vājš. "Manas rokas ir maigas. Tikai ringā tās kļūst bargas," vēlāk paskaidro bokseris. Kad ieminos par to, ka Mairis no šāda sasveicināšanās veida labprāt izvairās, Dortikoss ar bokseriem raksturīgo pašpārliecinātību vienaldzīgi izmet: "Tas čalis ir vājš."

Pie galdiņa sēžam trijatā. Mums līdzās iekārtojies arī kubieša menedžeris Luiss Fonseka, kurš sarunas laikā uzņemas tulka pienākumus, jo bokseris angliski nerunā tekoši. Uzreiz noskaidrojam, ka pareizi jāraksta Juniels nevis Juniers, lai gan internetā vienlīdz bieži atrodamas abas versijas. Nepareizā iegājusies vēl kopš karjeras sākumposma, taču tagad šī kļūda palēnām tiekot labota.

Daudz interviju ar Dortikosu internetā neatradīsiet. Tās visas tapušas vien laika posmā pēc 2016. gada, kad kubietis ar tehnisko nokautu Parīzē uzvarēja mājinieku Juri Kajembri Kalengu, izcīnot WBA (Pasaules boksa asociācijas) čempiona jostu. Dienu pirms tam to gan klasificēja kā pagaidu čempiona jostu. Bet līdzīgu netīru stāstiņu boksa pasaulē netrūkst, to labi zina arī Dortikosa menedžeris. Plašāku atpazīstamību Juniels ieguva 2017. gada vasarā, kad tika prezentēta Pasaules boksa Supersērijas pirmā sezona.

Iespējams, lielāku publicitāti kavē valodas barjera, bet sportista menedžeris uzsver, ka Dortikoss vislabāk komunicē caur savām cīņām ringā. Tomēr nav jau tā, ka Juniels vispār nesaprastu angliski. Fonseka viņam pajautā: "Do you speak English?", uz ko kubietis spāņu valodā atjoko: "Mi no ingles. Mi... Latvia". Turnīrs dod mums platformu, lai nokļūtu tur, kur esam, skaidro menedžeris. Kad Dortikoss uzvarēs Supersērijā, būs domino efekts. Patiesībā publicitāte viņam ļoti patīk un viņu nekad nav jāpierunā uz iesaistīšanos dažādos mārketinga pasākumos. "Ja tev ir kāds bizness, kam nepieciešami sponsori, dod man ziņu, mēs to izreklamēsim tirgū," pie manis vēršas Supersērijas finālists. Menedžeris uzsver, ka Dortikosam ir spilgts raksturs un personība. Kubietis stāsta, ka nokautēs pretinieku, un to arī patiešām izdara. Tās nav vien tukšas pļāpas.

Vai viņš sevi uzskata par pasaules boksa zvaigzni? "Nezinu, vai boksa pasaule mani tā uztver, bet es pats zinu, ka esmu boksa zvaigzne," nešauboties atbild Dortikoss.

Bokss viņam ir darbs, viņš ir profesionālis un pelna ar to naudu sev un ģimenei, bet vienlaikus viņam svarīga ir arī atzinība. Viņš grib aiz sevis atstāt mantojumu, lai cilvēki atcerētos Dortikosu tāpat kā Muhamedu Ali vai Džo Freizeru. Vai viņš darītu ko citu, ja uz galda noliktu tikpat lielu naudas žūksni? "100%," smejas Juniels. Bērnībā viņš trenējies beisbolā kopā ar šī sporta veida kubiešu lielākajām zvaigznēm Jasielu Puigu un Aroldisu Čepmenu. Taču kādu dienu viņam piedāvāja pievērsties boksam un tagad viņš ir šeit. "Pieļāvu kļūdu, tagad būtu varējis pelnīt desmitiem miljonu," nosmej bokseris.

Pirms 2008. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm Dortikoss bija viens no favorītiem uz godalgu, taču rokas savainojums liedza startēt olimpiādē. Tam sekoja būtisks pavērsiens karjerā un dzīvē. Ņemot vērā, ka Kubā kļūt par profesionālu bokseri nebija iespējams, viņš pārcēlās uz Maiami. Nekādas sankcijas pret viņa ģimeni vai draugiem netika piespriestas, jo viņam tobrīd nebija sporta zvaigznes statuss, tomēr vairākus gadus viņam bija liegts atgriezties dzimtenē. Tagad viņš atkal var brīvi doties uz Kubu.

Menedžeris skaidro, ka Amerikā Juniels netiek uztverts kā imigrants vai bēglis. Viņš ir vienkārši kubietis - tādu Amerikā ir ļoti daudz. Fonseka ir dzimis Nikaragvā, bet septiņu gadu vecumā valstī notiekošās revolūcijas laikā pārcēlies uz dzīvi ASV. Sevi viņš tobrīd klasificēja kā bēgli un imigrantu, taču pārbēdzējus no Kubas Amerikā vienkārši sauc par kubiešiem. Tiek uzskatīts, ka, bēgot no komunisma, esi devies labākas nākotnes meklējumos. Tāpēc Dortikoss ringā kāpj ar Kubas karogu. Viņš nevēlas būt daļa no politikas, Kubas karogs simbolizē vietu, kurā bokseris ir dzimis.

Dortikoss ir ģērbies koši sarkanā treniņtērpā, kuru rotā apzīmējumi "Team Dorticos" un "The KO Doctor". Viņš izskatās miegains un saguris, bet tam ir racionāls izskaidrojums, jo bokseris ir nomodā jau 24 stundas - kopš došanās uz lidostu Maiami. Par spīti tam viņš ik pa laikam sarunas gaitā cenšas pasmaidīt.

Supersērijas pirmajā sezonā Dortikoss pēc uzvaras ceturtdaļfinālā pār Dmitriju Kudrjašovu pusfinālā zaudēja Muratam Gasijevam, bet šosezon uzvarai ceturtdaļfinālā pār Mateušu Masternaku sekoja iespaidīgais nokauts cīņā ar Endrjū Tabiti. Tikmēr Briedis ceturtdaļfinālā pārspēja Noelu Gevoru, bet skandalozajā pusfinālā uzvarēja Kšištofu Glovacki.

Iepriekš gan Dortikoss, gan viņa treneris Pedro Roke medijos gana kritiski vērtējuši Brieža boksa stilu. Arī tagad Junielam ir ko teikt. "Vienkārši paskatieties pēdējo cīņu. Viņš bija tai trenējies kā UFC cīņai, un atbilstošs bija arī iznākums. Lūk, tādas ir manas domas par viņa stilu. Manuprāt, tas bija apkaunojoši. Profesionālim tā nebūtu jāreaģē. Fani atnāca uz boksa šovu, bet saņēma UFC cīņu. Tā bija vilšanās."

Kā reaģēs Juniels, ja Briedis gribēs pārmācīt viņu līdzīgi kā Glovacki? "Es cīnīšos jūsu mājās. Bet būs tiesneši un žūrija, kas visu izlems. Es tikai vēlos nākt uz darbu un darīt to, ko protu vislabāk. Mājās viņš var darīt, ko gib, bet šoreiz viņu pieskatīs, tāpēc tas nebūs viegli. Es nepaļaujos uz tiesnešiem vai žūriju. Martā es braukšu uz Rīgu rakstīt boksa vēsturi. Varbūt tev vajadzētu nopirkt vēl vienu diktofonu, jo pēc fināla tev trīcēs rokas. Tu būsi pārāk satraukts, stāvot man blakus pēc tādas cīņas. Tas būs aizraujoši. Gatavojies," apsola kubietis.

Latvijas galvaspilsētā Dortikoss ir otro reizi. Pirmā reize bija pagājušā gada vasarā, kad "Arēnā Rīga" tika aizvadīts pusfināls pret Tabiti. Toreiz viņš kopā ar savu komandu devās arī pastaigā pa vecpilsētu un apmeklēja restorānu. Fonseka stāsta, ka cilvēki uz ielas kubiešu bokseri esot atpazinuši un vēlējušies nofotografēties. Šoreiz viņiem vakarā plānots apmeklēt Rīgas "Dinamo" hokejistu spēli.

Tiek runāts, ka pēc Supersērijas fināla Dortikoss pāries uz smagsvariem, taču viņš pats viennozīmīgu atbildi nesniedz. Viņš uzsver, ka dosies pēc naudas, tādēļ būs gatavs cīnīties ar jebkuru. "Ja Usiks piedāvās jau rīt kāpt ringā, es būšu tam gatavs. Ja zvanīs Briedis un prasīs revanšu, iespējams, piekritīšu arī tam. Tikai vajadzēs izrakstīt čeku," smejas Juniels.

Tieši ar Oleksandru Usiku viņam visvairāk gribētos satikties ringā. Usika un Brieža cīņu 2018. gada janvārī viņš novērtē kā tiešām labu. Žūrija esot iemīlējusies Usikā, taču tikpat labi uzvarēt esot varējis arī latvietis. "Ja Usiks kādreiz ir bijis tuvu zaudējumam, tad tas bija tajā cīņā," norāda Dortikoss. Otro vietu viņa kairinātāju sarakstā ieņem Gasijevs, pret kuru kubietis alkst gūt revanšu par zaudējumu pērnās Supersērijas pusfinālā.

Kāds ir viņa 21. marta perfektais scenārijs? "Kad pametīšu Rīgu, šeit viss būs kā pēc milzīga haosa, taču vienlaikus cilvēki būs laimīgi par pieredzēto izrādi," saka Dortikoss. Ballīte šeit gan neesot ieplānota, jo izlidošana paredzēta jau pusastoņos no rīta. Bet, ej nu sazini. "Varbūt pasūtīsim limuzīnu un dosimies izklaidēties. Kurš gan negribēs ballēties kopā ar čempionu un apbrīnot spožo čempiona jostu?"

Kā noslēgsies Pasaules boksa Supersērijas fināls 21. martā?

  • 484

  • 398

  • 56

  • 112



, 2020-01-22 10:48, pirms 4 gadiem
kaitina, ka lai cīņa iegūtu papildus ažiotāžu ir jātaisa trashtalks, bet pēc cīņas tiek bučotas rokas un laizītas kājas par pateicību par cīņu. Saka vienu, dara otru - meitenīgi un nevīrišķīgi. Žēl, ka mārketings vēl jo projām ir tādā primitīvā pērtiķu līmenī, bez cieņas pret sevi un partneriem
, 2020-01-22 10:57, pirms 4 gadiem
KaprīzaisVienradzis rakstīja: kaitina, ka lai cīņa iegūtu papildus ažiotāžu ir jātaisa trashtalks, bet pēc cīņas tiek bučotas rokas un laizītas kājas par pateicību par cīņu. Saka vienu, dara otru - meitenīgi un nevīrišķīgi. Žēl, ka mārketings vēl jo projām ir tādā primitīvā pērtiķu līmenī, bez cieņas pret sevi un partneriem
Par vardiem jaatbild. Tad redzes,kurs ir tikai balamute,bettas ir bizness,uzsit tikai aziotazu un ciparu.
, 2020-01-22 11:10, pirms 4 gadiem
"Tas čalis ir vājš." Raudāšana pēc cīņas ar Gasijevu gan liecina par spēku
, 2020-01-22 11:11, pirms 4 gadiem
Varbūt tev vajadzētu nopirkt vēl vienu diktofonu, jo pēc fināla tev trīcēs rokas. (C)
, 2020-01-22 11:11, pirms 4 gadiem
Piekritīšu 100% par Brieža sveicināšanos,tas viņa "kulaciņa sveiciens" ir apsmiekls un necieņa pret otru cilvēku.Pat cīkstoņu,bokseru sabiedrībā čaļi par to pasmejas.

Īsti jau neko tādu Dortikoss nepateica,parastas vispārīgas frāzes - paceļot sevi augstāk par Briedi,pirms cīņas ierasta prakse.

Uzvarēs ,visticamāk, tā pat Mairis.
, 2020-01-22 12:08, pirms 4 gadiem
"Ja tev ir kāds bizness, kam nepieciešami sponsori, dod man ziņu, mēs to izreklamēsim tirgū," Dortikosam ir bizness (cīņa ar Mairi) kam nepieciešami sponsori (skatītāji) kuru viņš vnk izreklamē tirgū (ar trash talk) Just business nothing personal
, 2020-01-22 14:01, pirms 4 gadiem
Ja es pareizi saprastu, 7 gados viņš pārcēlās uz ASV un joprojām nerunā tekošā angļu valodā, cerams ka vismaz saprot 🙈
, 2020-01-22 14:10, pirms 4 gadiem
Domàju, te fifty fifty.
, 2020-01-22 14:14, pirms 4 gadiem
gebauers89 rakstīja: Piekritīšu 100% par Brieža sveicināšanos,tas viņa "kulaciņa sveiciens" ir apsmiekls un necieņa pret otru cilvēku.Pat cīkstoņu,bokseru sabiedrībā čaļi par to pasmejas.

Īsti jau neko tādu Dortikoss nepateica,parastas vispārīgas frāzes - paceļot sevi augstāk par Briedi,pirms cīņas ierasta prakse.

Uzvarēs ,visticamāk, tā pat Mairis.
Necieņa tā būtu tad, ja Mairis to darītu aiz iedomības. Bet rūpes par savu veselību - pat ja tās ir pārspīlētas - nav ne apsmiekls, ne necieņa. Uz spēles ir likta liela nauda un varbūt pat Maira karjera, līdz ar to viņa piesardzība ir pilnībā saprotama un attaisnojama.
, 2020-01-22 15:19, pirms 4 gadiem
Robis87 rakstīja: Ja es pareizi saprastu, 7 gados viņš pārcēlās uz ASV un joprojām nerunā tekošā angļu valodā, cerams ka vismaz saprot 🙈
Spāņvalodīgajiem ir sava kompānija, savas aprindas, savi veikali, viņiem uz to valsts valodu nospļauties slaidā lokā. Viņi Servantesa valodu aizstāv ar zobiem, nagiem un piketiem. Viņi ir gatavi pulcēties pie pieminekļiem ar karogiem un sauc valsts valodu par suņu valodu.
, 2020-01-22 17:59, pirms 4 gadiem
gebauers89 rakstīja: Piekritīšu 100% par Brieža sveicināšanos,tas viņa "kulaciņa sveiciens" ir apsmiekls un necieņa pret otru cilvēku.Pat cīkstoņu,bokseru sabiedrībā čaļi par to pasmejas.
Ronijs O'salivans snookerā tāpat ir pasācis darīt.
, 2020-01-23 17:39, pirms 4 gadiem
Robis87 rakstīja: Ja es pareizi saprastu, 7 gados viņš pārcēlās uz ASV un joprojām nerunā tekošā angļu valodā, cerams ka vismaz saprot 🙈
7 gados pārcēlās viņa aģents, Fonseka, kurš tad arī runā angliski. Rakstā rakstīts, ka Dortikoss pārcēlās uz Maiami pēc 2008 gada.
, 2020-01-23 20:43, pirms 4 gadiem
itry rakstīja: 7 gados pārcēlās viņa aģents, Fonseka, kurš tad arī runā angliski. Rakstā rakstīts, ka Dortikoss pārcēlās uz Maiami pēc 2008 gada.
Nuu, vienalga 12 gadi
, 2020-01-24 18:32, pirms 4 gadiem
M rakstīja: Spāņvalodīgajiem ir sava kompānija, savas aprindas, savi veikali, viņiem uz to valsts valodu nospļauties slaidā lokā. Viņi Servantesa valodu aizstāv ar zobiem, nagiem un piketiem. Viņi ir gatavi pulcēties pie pieminekļiem ar karogiem un sauc valsts valodu par suņu valodu.
mhm, tapat ka krieviem Latvijaa
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Matvejs Prokudins finālā Kauņā. Foto: Lietuvas Boksa federācija

Prokudins dominē finālā un uzvar Šocika turnīrā Lietuvā

Latvijas jaunais bokseris un Latvijas izlases galvenā trenera Iļja Žiļinska audzēknis Matvejs Prokudins izcīnīja pirmo vietu Aļģirda Šocika vārdā nosauktajā turnīrā Kauņā svara kategorijā līdz 60kg.
Foto: LOK

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.